Annonce
Det er ved søbredden mellen grenene, hvor hejren plejer at holde til, at odderen holder af at gemme sig. Klaus Bech har set den seks gange på 10 uger. Foto: Stig Atzen
Tranbjerg-MårsletLIV

Se video: Odder gæster ’det bedste sted i Tranbjerg’

Klaus Bech fra Tranbjerg går rundt om Tranbjerg Sø hver dag, og for seks uger siden opdagede han en ny beboer. Man skal ikke være bange for den, lyder det fra biolog, der vurderer, at den kan være en midlertidig gæst i Tranbjerg Sø

Klaus Bech går turen rundt om Tranbjerg Sø hver dag. Han ved, hvor hejren holder til, og han følger med i, hvordan dyrelivet udvikler sig gennem årstiderne. Og for seks uger siden skete der en udvikling i dyrelivet. Der stod pludselig en ny beboer i Tranbjerg Sø og hvæste ad tranbjerggenseren.

Klaus Bech var ikke i tvivl. Det var en odder. Han har nemlig stiftet bekendtskab med dyret før.

- Jeg var på tur med min svigerfar for 20 år siden, hvor vi ledte efter oddere. Han ville gerne se dem. Så sejlede vi kano sammen, og pludselig så vi syv-otte stykker. Vi havde kun fået to øl, men folk troede nærmest ikke på os, fortæller Klaus Bech og understreger:

- Da jeg så den, mindede den mig om ham med det samme. Så jeg var ikke i tvivl om, at det var en odder.

Fredet rovdyr

Ifølge biolog og odderekspert ved Aarhus Universitet, Morten Elmeros, er der ingen tvivl om, at det er en odder, der er tale om, selv om der på sociale medier var nogle, som troede, det var en mink. Efter at have set videooptagelserne fra Klaus Bechs telefon er biologen ikke i tvivl:

- Odderen har et fladere, bredere hoved, der er helt forskelligt fra en nordamerikansk mink. Når den dykker, kan man også ane odderens længere og muskuløse hale i forhold til minkens. Den har også relativt små ører, konstaterer han.

Årsagen til, at odderen er flyttet ind i Tranbjerg Sø, er ganske simpel ifølge oddereksperten; Den mangler et sted at bo.

- Hvis der er mad og fred, kan den sagtens flytte ind i en periode, fortæller Morten Elmeros.

Odderen bliver dog sjældent hængende et sted som Tranbjerg Sø for længe ad gangen. En voksen hanodder har typisk et territorie på 10-20 km vandløb og søer, og i det territorie er der måske to hunoddere, som har hver sit mindre territorie. Odderne bliver nødt til at have store territorier, for de er en sulten størrelse.

- Oddere spiser primært små fisk, og efter noget tid i en lille sø tager den videre, siger han.

Jeg synes, søen er super. Det er det bedste sted i hele Tranbjerg

Klaus Bech fra Tranbjerg

En odder er et rovdyr, men der er ingen grund til at være bange for, at den ligger på lur som en anden krokodille, når man går tur med sin hund. Tværtimod er det ifølge biologen nærmere hunden, man skal holde i snor.

- Først og fremmest er odderen en fredet dyreart. Derudover vil den forsøge at løbe væk, og den vil kun gå til modangreb, hvis man trænger den op i en krog, betrygger han.

Fordi Tranbjerg Sø er så tæt på mennesker og uro, er der ifølge Morten Elmeros en mulighed for, at der er tale om en ung han, som endnu ikke har fastlagt sit territorie.

Det bedste sted i Tranbjerg

Selv om odderen rykker videre, når den har spist sig mæt i søens fisk, stopper Klaus Bech ikke med at gå sin daglige tur. Der er stadig masser af dyreliv ved søen, han kan følge med i.

- Jeg synes, søen er super. Det er det bedste sted i hele Tranbjerg, fastslår han.

Klaus Bech går en tur rundt om Tranbjerg Sø hver dag. Sådan følger han med i dyrelivets udvikling ved søen. Foto: Stig Atzen

Siden han var barn, har han altid været fascineret af natur. Hans far var også meget glad for at komme ud og kunne ifølge Klaus Bech finde på at ringe til ham klokken 6 om morgenen, hvis han fandt ud af, hvor der holdt en hejre til. Interessen har affødt en stor viden om den danske fauna. Klaus Bech har da også opdaget andre interessante dyr.

- Jeg ved, hvor der holder en isfugl til ved søen. Men de er sgu sky, kan jeg love dig. Når du ser den, går der tre sekunder, og så er den væk, så man kan ikke nå at tage et billede. Det er nærmest, som om den er synsk, forklarer han.

Efter han delte en video med odderen i Tranbjerg Sø på sociale medier, har han bemærket en lille smule mere trafik ved bredden, men det er ikke noget, der dæmper lysten til hans daglige tur.

- Det er mest folk, som går tur med hunden, går tur med børnene eller bare får sig lidt frisk luft. Det er også dejligt, smiler han.

Få overblik her
Tranbjerg-MårsletLIV

Pædagog-mangel i Tranbjerg og Mårslet: Vi skal vise, hvor fantastisk et fag, det er

Tranbjerg-MårsletLIV

Byfest i Tranbjerg skal genstarte tradition: Sådan får du det meste ud af ugen

Tranbjerg-MårsletLIV

Byrådet sender plan om 21 boliger i Tranbjerg i høring - Enhedslisten kræver planlagt park på stedet

Tranbjerg-MårsletLIV

Karina fra Mårslet fandt ikke, hvad hun ledte efter herhjemme eller i udlandet. Så udviklede hun det selv

Tranbjerg-MårsletLIV

De aarhusianske skoleveje skal undersøges: Vi skal have børnene tryggere i skole

Tranbjerg-MårsletLIV

114 voldsepisoder på fire måneder hos Bocenter Tranbjerg

Tranbjerg-MårsletLIV

I kan ikke leve af velvilje og hindbærsnitter alene – det kan vi heller ikke

Tranbjerg-MårsletLIV

Kan dit depotrum næsten tåle en fuldtræffer? Se kort over lokale beskyttelsesrum

Tranbjerg-MårsletLIV

Det svømmer med ørreder i Giber Å, men nogle steder gror åen til

Hvis du skulle hilse på havørrederne i Mårslet by, ville du hurtigt blive hæs. Der er op til ti unge havørreder på hver meter i Giber Å inde i Mårslet by. En direkte konsekvens af genopretningen af Giber Ås naturlige sving i 2017, lyder det fra biolog ved Aarhus Kommune, Bjarke Dehli.

Tranbjerg-MårsletLIV

Naboer føler sig snydt: Mark blev aldrig til park, og nu er der snak om 21 boliger

- Når jeg vil lave noget på min grund, får jeg at vide, at hvis det overskrider lokalplanen med en milimeter, får jeg et nej. Men hvis kommunen vil lave noget, der overskrider lokalplanen, laver de den bare om.

Tranbjerg-MårsletLIV

Kunstnergruppe fra Mårslet rykkede til Tranbjerg: Det er en anden stemning, end vi plejer

Med et stort smil og et varmt håndtryk hilser Bente Rind mig velkommen på kunstbazar 2. Påskedag i Tranbjerg mellem landskabsmalerier, stenskulpturer, keramik, provokerende motiver og abstrakte malerier. Hun er formand for kunstnergruppen Stiplet fra Mårslet, som udstiller i Tranbjerg.

Tranbjerg-MårsletLIV

Da Sara begyndte at tjene penge på sit projekt, sprang hun ud i et andet eventyr

Tranbjerg-MårsletLIV

Se kortet: Her bliver der begået flest indbrud i Tranbjerg og Mårslet

Tranbjerg-MårsletLIV

Fem gode råd: Sådan holder du tyvene fra døren

Tranbjerg-MårsletLIV

Under Jens Svendsen blev medlemstallet i TMG’s fodboldafdeling tidoblet

Tranbjerg-MårsletLIV

Æresmedlemmerne: Manden bag multihallen er fandens vedholdende

Tranbjerg-MårsletLIV

Nye ejendomsvurderinger kan sænke salgsprisen på din bolig

Tranbjerg-MårsletLIV

- I bund og grund er Mårslet en rigtig populær by

Tranbjerg-MårsletLIV

Unikt stisystem baner vejen for eftertragtede boliger i Tranbjerg