Støjmålingerne er altafgørende for, hvad fællesrådene kan gøre for støjramte borgere ved Giber Ringvej: Problemet er, at der ikke er penge
Tranbjerg og Mårslets fællesråd afventer ligesom de støjplagede borgere langs Giber Ringvej på de støjmålinger, som Aarhus Kommune er ved at foretage.
Viser målingerne, at støjen er for høj, forventer Thorkild Tosti Clausen fra Mårslet Fællesråd, at Aarhus Kommune tager de foranstaltninger, der kræves. Mogens Laursen fra Tranbjerg Fællesråd er skeptisk for, om kommunen har økonomien til at lave støjværn.
Mogens Laursen henviser til, at man i Tranbjergs fællesråd har kæmpet mod støj i 20 år.
Viser støjmålingerne ikke, at støjen er for høj, påpeger Thorkild Tosti Clausen, at det ikke er ensbetydende med, at støjen ikke generer borgerne. Han anerkender fuldt ud borgernes gener.
- Vi kan imidlertid ikke forlange støjværn opført, og ligesom i andre henseender er det kommunen, der træffer beslutning om, hvordan midlerne bedst anvendes, siger ha
Der er dannet en fælles front mod støj langs Giber Ringvej, og Giber Ringvej Gruppen, som foreningen hedder, vil gerne have fællesrådene med i støjkampen. Det har formand for gruppen, Jane Simonsen, tidligere fortalt til Tranbjerg-MårsletLIV.
Thorkild Tosti Clausen er med i Mårslet Fællesråds forretningsudvalg og formand for fællesrådets trafikudvalg. Han fortæller, at man afventer resultatet af de målinger, som Aarhus Kommune lige nu er ved at foretage langs vejstrækningen.
- Mårslet Fællesråd er ikke en myndighed, fastslår Thorkild Tosti Clausen og uddyber:
- I og med at borgerne allerede har taget kontakt til Aarhus Kommune og fået støjmålinger sat i gang, afventer vi i Mårslet Fællesråd, hvad de målinger viser. Hvis målingerne viser, at der er behov for at gøre noget, så forventer vi da, at Aarhus Kommune laver de nødvendige foranstaltninger.
Mogens Laursen, som sidder i Tranbjerg Fællesråds forretningsudvalg, fortæller, at man fortsat vil kæmpe mod Giber Ringvej støj i Tranbjerg Fællesråd.
- Støj er en kamp, som har fyldt i Tranbjerg Fællesråd i 20 år. Vi var med til at sørge for en jordvold syd for Tranbjerg ud mod vejen, og vi har været med til at starte støjgrupper. Det arbejde fortsætter vi i allerhøjeste grad med.
Han tilføjer, at der er to repræsentanter fra Tranbjerg med i Giber Ringvej Gruppens bestyrelse, hvoraf den ene er fællesrådsmedlem Ken Hartig, mens den anden er Rasmus Poulsen fra Tranbjerg Hovedgade.
Målinger har stor betydning
Aarhus Kommune har på baggrund af henvendelser fra borgere langs Giber Ringvej igangsat støjmålinger på strækningen.
Her har de tænkt sig at måle
Tranbjerg-MårsletLIV har fået indsigt i, hvor Aarhus Kommune vil foretage støjmålinger. Man vil måle ved følgende adresser:
- Mustrupvej 55 i Mårslet
- Damgårdstoften 65 i Mårslet
- Tingskovvej 50 i Mårslet
- Nymarksvej 145 i Malling
- Trankær Mosevej 99 i Tranbjerg
- Ingerslevvej 76 i Hasselager
For at man kan måle støjen, skal vejene være tørre, og der skal være medvind. Man anbefaler, at man måler i spidsbelastningsperioderne for at undgå anden baggrundsstøj.
Der måles ved parcelhuse i skellet mod Giber Ringvej, mens der ved landejendomme måles 15 meter fra stuehuset mod Giber Ringvej.
Målingerne skal give byrådspolitikerne et indblik i, om den reelle støj er meget værre, end projektets beregninger har antydet, at støjen ville være. Resultaterne af de støjmålinger venter både tranbjergensere og mårsletter spændt på.
Sikkert er det, at de får stor betydning for det fremtidige arbejde.
- Vi forventer, at hvis grænseværdierne er overskredet, så skal der ske noget, siger Mogens Laursen fra Tranbjerg Fællesråd og nuancerer:
- Problemet er, at der ikke er pengene til det. Aarhus Kommune havde forventet, at der ville være et overskud, som man kunne bruge til at anlægge støjværn, men det overskud er der ikke. Jeg ved, det kan blive svært, når pengene skal findes et sted, som ikke er der, men vi kæmper videre.
Fakta om støj
- Miljøstyrelsen har fastlagt en støjgrænse på 58 decibel i boligområder. Det vil sige, at styrelsen har vurderet, at støj op til 58 decibel er acceptabelt. Den grænseværdi bruges også af Aarhus Kommune.
- Boliger, der bliver bygget efter vejstøjvejledningen fra 1984, skal opføres med støjsikring, hvis trafikstøjen overstiger 58 decibel.
- Støjen beregnes ved brug af Nordic2000-metoden. Det er en beregningsmodel, der bygger på støjmålinger på tværs af nordiske lande. Beregningsmodellen tillægger desuden støj om natten ekstra værdi for eksempel, fordi det er mere forstyrrende.
- Aarhus Kommune går i gang med en ny støjkortlægning i 2023, og det vil blive fulgt op af en støjhandlingsplan i 2024.
- Støjen fra Giber Ringvej er beregnet særskilt i VVM-undersøgelsen, som blev lavet i forbindelse med anlæggelsen af Giber Ringvej.
Thorkild Tosti Clausen fra Mårslet Fællesråd kan som nævnt ikke forestille sig, at en kommune ikke tager affære, hvis målingerne overskrider de tilladte værdier.
- Men lad os antage, at målingerne ikke overskrider grænseværdierne, så kan det jo stadig opleves af nogen som værende støj. Vi kan imidlertid ikke forlange støjværn opført, og ligesom i andre henseender er det kommunen, der træffer beslutning om, hvordan midlerne bedst anvendes, siger han.
Hvornår er det støj?
Thorkild Tosti Clausen fra Mårslet Fællesråd bor selv på Nymarks Allé i det sydlige Mårslet og ikke langt fra Giber Ringvej. Han hører vejen, om end han ikke vil sige, at han synes, den støjer.
- Men jeg anerkender fuldt ud den oplevelse af støj, der måtte komme fra Giber Ringvej. Følelsen eller oplevelsen af støj er jo ikke en eksakt videnskab, så den kan være vanskelig at håndtere. Der kan sagtens være en diskrepans mellem målingernes resultat og det oplevede, fortæller han.
Han understreger, at Mårslet Fællesråd tilbyder foretræde i forbindelse med de månedlige møder, så hvis man som forening eller borger ønsker at fremføre et synspunkt, så kan man henvende sig til fællesrådet.
Man skal blot huske på, at vi ikke er en myndighed, men kan være en facilitator for en dialog mellem borger, forening og kommunen:
- Det lytter vi til. Absolut.