Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Tranbjerg-MårsletLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Foto: Stig Atzen

Mårslets seniorer står ikke stille

Kære læser

Pernille Bechsgaard Fast, foreningsudvikler hos TMG, kaldte det livsbekræftende at være med til senioridræt i Mårslet, da jeg besøgte Aktiv Mandags sæsonafslutning 26. april.

Og jeg må give hende ret.

Jeg har dyrket masser af sport gennem mit - i forhold til Mårslets seniorers - relativt korte liv. Men jeg har sjældent været med til noget, hvor humøret er så højt, som det er i Mårslet Multihal til Aktiv Mandag. Jeg kom da også selv til at grine flere gange undervejs sammen med de mange fremmødte.

Det er ikke svært at se, hvorfor man oplever så stor medlemsfremgang til senioridræt i Mårslet. Det er en mulighed for at mødes med et smil, og når man lige skal koordinere, hvem der skal stå hvor på volleybanen, kommer man unægtelig til at snakke sammen.

Den snak fortsætter efter træningen, hvor man først hygger, umiddelbart efter træningen er færdig, og så fortsætter den ude i byen bagefter. Flere sagde til mig, at de har fået et langt større netværk af at være med til Aktiv Mandag, og jeg syntes, det var tydeligt, at de fremmødte havde en relation til hinanden.

I Tranbjerg er der bestemt også mange ting at samles om - ikke mindst Tranbjerg Ugen, som vi kigger nærmere på i dette nyhedsbrev. Programmet var stort sidste år, men det er blevet endnu større i år, og vi forsøger at give dig et overblik over, hvordan du får det meste ud af ugen.

Det er nemlig ikke bare en fest i den traditionelle forstand. Der er også foredrag og nye forsøg på at samle byen om sig selv og sine beboere - og det er Tranbjerg Ugens ypperste formål, hvis man spørger Helle Søby Degn, der er med til at arrangere Tranbjerg Ugen.

Husk, at jeg står til rådighed, hvis du har noget, du mener, jeg skal kigge på. Du kan fange mig på telefonnummer 42 18 97 24 eller email stdat@tranbjerg-maarsletliv.dk. Vi tales ved.

Billede af Stig Atzen
Billede af skribentens underskrift Stig Atzen Journalist
Selvom der er god stemning, går seniorerne op i idrætten. Og utroligt nok, blev bolden her reddet, før den ramte gulvet. Foto: Stig Atzen

Derfor dyrker så mange af Mårslets seniorer idræt: Man får sig et helt netværk af at være med

Aktiv Mandag er det største senioridrætshold i Mårslet. Antallet af medlemmer er steget fra 48 til omkring 150 på tre år.

Seniorerne udgør en kæmpe gruppe mennesker i Mårslet, og det er vigtigt at aktivere dem, siger foreningsudvikler Pernille Bechsgaard Fast.

Boldspil og konkurrence er med til at tiltrække en særlig målgruppe - mændende, men der er også pilates og styrketræning, hvor konkurrence ikke fylder. 


Der er overhovedet ingen sure miner eller brokkehoveder på holdet, hvor konkurrence og samvær er i fokus. TMGs senioridræt rummer vitaminer til både krop og sjæl, og deltagerne griner højlydt flere gange under træningen.

Seniorerne er utroligt vigtige for TMG at aktivere, og det lykkes i høj grad, fordi TMG er lykkes med at skabe et afvekslende idrætsmiljø, som favner bredt og skaber et netværk, som de gråhårede ikke ville være foruden.

- Vi er omkring 60 i dag, siger foreningsudvikler Pernille Bechsgaard Fast til samlingen af seniorer i sportstøj i Mårslet Multihal.

- Jeg altså mere end 60, udbryder en gråhåret herre i kindbredt smil, og samlingen af sportsklædte seniorer slår ud i et fælles latterbrøl for femte gang på ti minutter.

Humøret er højt. Det er det altid til Aktiv Mandag - det største, men langt fra det eneste senioridrætshold i TMG. Siden 2020 er antallet af medlemmer gået fra 48 til omkring 150 i dag tilmeldte den 26. april, hvor Tranbjerg-MårsletLIV deltager i sæsonafslutningen. Tre gange så mange medlemmer på tre år.

- I Mårslet har vi rigtig mange børnefamilier og mange seniorer. Seniorerne er en kæmpe gruppe af mennesker, og derfor er det helt vildt vigtigt, at vi i TMG formår at aktivere dem, siger Pernille Bechsgaard Fast og uddyber:

- Det er også noget af det, jeg er blevet allermest glad for at være med til. Jeg kan faktisk ikke undvære det. Det er noget af det mest livsbekræftende at være med til, for vi har det både rigtig sjovt, men der er også nogle gange, hvor vi har nogle tunge og svære snakke, hvis der er en, som er gået bort.

Pernille Bechsgaard Fast kan ikke undvære Aktiv Mandag, selvom hun ikke selv er senior. Foto: Stig Atzen

Mandehørm

Et baghåndssvirp med battet i Flemming Langbergs baghånd underskruer plasticbolden og efterlader ingen tvivl om, at han ved, hvordan man sender alt fra en tennisbold til en pickleball, som han spiller i dag, over nettet. Han elsker at være aktiv.

- Jeg kommer herned for at få pulsen op. Jeg har spillet turneringstennis, fodbold, og jeg har også spillet badminton. Jeg kan rigtig godt lide at røre mig, siger den 74-årige mårsletter.

- Vi hygger os hernede, men vi udfordrer også hinanden. Det er med til, at man holder sig frisk, understreger han.

Flemming Langberg har dyrket sport i mange år, og han nyder at gøre det til Aktiv Mandag. Foto: Stig Atzen

Der er ingen sure miner eller brokkehoveder på nogle af de fire baner med boldspil i form af volleyball, pickleball og hockey. Det er dog ikke, fordi folk ikke går op i det. Men i stedet for klager til holdkammeraten, som ikke nåede en bold, bliver vedkommende mødt med et "godt forsøgt" eller "kom igen".

Aktiv Mandag er ikke udelukkende boldspil. Men boldspil og konkurrence er med til at lokke en særlig målgruppe til.

- Det har været vigtigt for os, at vi også får mændene med, og de kan godt lide lidt konkurrence og boldspil. Nogle gange tager vi dem også med op og laver "mandehørm", hvor vi styrketræner, siger foreningsudvikleren og vurderer, at fordelingen mellem kvinder og mænd er 60 procent kvinder og 40 procent mænd.

Aldrig det samme

I salen ved Mårslet Multihals kantine er der yoga i dag. Flere af de ældre yoga-udøvere strækker sig ud i positioner, som selv en ung herre kan misunde.

Det er ikke kun boldspil og konkurrence. Der er også pilates, styrketræning, yoga med mere. Foto: Stig Atzen

Nogle tager sig en pause undervejs, og flere gange griner de sammen, når træner Ane Nederby med en frisk bemærkning sender dem ud i en ny positur.

- Vores seniorer her i Mårslet er så villige, så det har faktisk ikke været så svært at få dem til at dyrke idræt. Det er dog vigtigt for mig, at vi aldrig gør det samme. Jeg ved ikke noget værre end, hvis jeg selv skal til holdtræning, og jeg kan regne ud, præcis hvad jeg skal, inden vi går i gang, siger hun og fortsætter:

- Der er faktisk rigtig mange, som ikke kender hinanden i forvejen. Men på den måde kan vi være med til at forme selskaber, som fortsætter ud over senioridræt.

Holdkammerater i hele byen

De færreste vil argumentere mod, at motion er sundt for kroppen. På samme vis er selskab sundt for sjælen. TMGs senioridræt rummer vitaminer til både krop og sjæl. Den gode stemning fortsætter ind i tredje halvleg. Der er øl, snaps og sandwich. Det er sæsonafslutning, og det skal afsluttes med et brag.

Men slut med fællesskabet er det ikke. Gerda Jensen og Jette Bach Haulrik sidder ved siden af hinanden, og de har tænkt sig at gå ture, nu hvor Aktiv Mandag-sæsonen stopper.

Jette Bach Haulrik og Gerda Jensen siger skål og hygger med de andre til sæsonafslutningen. Foto: Stig Atzen

- Det er jo helt fantastisk. Man får sig jo et helt netværk af at være med hernede, og mange af os mødes også til eksempelvis gåture. Vi møder jo også hinanden rundtomkring i byen. Vi lærer bare hinanden at kende, siger Jette Bach Haulrik.

- Det er noget, som har accelereret helt vildt, det her. Når vi møder hinanden ude i byen, så hilser vi på hinanden, stemmer Gerda Jensen i.

- Det er et behov, som vi har, men som vi ikke vidste, vi havde, konkluderer Jette Bach Haulrik.

Tranbjerg Ugen bliver lige som sidste år også med hoppeborg. Foto: Ministudiet

Tranbjerg Ugen er større end sidste år og mere end bare en fest: Sådan får du det meste ud af den

Tranbjerg Ugen bliver endnu større i år end sidste år, og der kommer til at noget for alle aldre og typer. Det er en vigtig del af Tranbjerg-fejringen, at der netop er noget for alle, for det giver flere ting at samles om, siger Helle Søby Degn, der er med til at arrangere Tranbjerg Ugen.

Som noget nyt i år vil der være en damefrokost, som skal gøre det nemmere for kvinder at blive forbundet - særligt småbørnsmødre, som ikke nødvendigvis har tid og overskud til at tage til en stor teltfest. 

Der vil også være foredrag om at forstå sin teenager - det er særlig vigtigt efter corona, påpeger Helle Søby Degn, da isolationen har gjort, at nogle teenagere bare agerer anderledes, end man er vant til.

Tranbjerg-MårsletLIV giver sit bud på et program for seniorer, børnefamilier, tilflyttere/aktivitets-søgende og unge mennesker.

Hvad gør man, når en ugelang byfest viser sig at være en succes? Man udvider den med endnu flere aktiviteter.

Det er i hvert fald opskriften på Tranbjerg Ugen fra 10. juni til og med 17. juni i år, hvor der alle ugens dage vil være masser af aktiviteter for alle tranbjergensere, uanset om de går med mælketænder, colgatesmil eller gebis.

Se Tranbjerg ugens kæmpe program

Inde på hjemmesiden Tranbjergugen.dk opdaterer foreningen bag Tranbjerg Ugen løbende programmet, og det er også herinde man tilmelder sig de forskellige aktiviteter.

Hele ugen:

  • Tranbjerg-kunstneren Merete Aude Graversen maler sammen med hjælpere tunnellerne under Landevejen og Østerby Allé. Det er åbent for deltagelse.

Lørdag 10. juni:

  • Klokken 12: Damefrokost i teltet på Grønløkke. Kræver tilmelding - tilmeld dig her.
  • Man kan enten få en tapasplatte eller en vegetar-salat med fetaost. Tapasplatten koster 140 kroner, mens vegetar-salaten koster 75 kroner. Alle deltaer får en goodiebag fra Loop Fitness.

Søndag 11. juni: 

  • Klokken 10-12: Klubbens Team Travel afvikler dyrskue ved Naturcentret. 

Mandag 12. juni:

  • Hele dagen er der udflugt til skoleskoven Børupskoven for Tranbjergskolens elever. Her vil eleverne lave en udstilling til tirsdagens reception.
  • Klokken 10-12: Lokalhistorisk byvandring. Kræver tilmelding - tilmeld dig på Tranbjerg Biblioteks hjemmeside.
  • Klokken 16.30 og frem: Helstegt pattegris i Folkehuset Tranbjerg. Kræver tilmelding. Tilmeld dig gennem Folkehusets brugerråd.

Tirsdag 13. juni:

  • Klokken 15-19: Åbent hus hos Loop Fitness, hvor der vil være konkurrencer og et gratis sundhedstjek.
  • Klokken 16-18: Reception i anledning af skoleskoven Børupskoven 40-års jubilæum.
  • Klokken 19-22: Foredrag og højskoleaften om skoleskoven Børupskoven i anledning af, at skoven fylder 40 år.

Onsdag 14. juni:

  • Klokken 11-12.30: Fælles gåtur med Loop Fitness
  • Klokken 18 og frem: Fællesspisning på Kirketorvet 10 for singler, som er 55+
  • Klokken 19: Foredrag med Mette Piper, lokal psykoterapeut om at forstå sin teenager, og om din teenager forstår dig.
  • Klokken 19-21: Lokalhistorisk byvandring. Kræver tilmelding. Tilmeld dig på Tranbjerg Biblioteks hjemmeside.

Torsdag 15. juni:

  • Der vil være Bumperballs på Tranbjergskolens Grønløkke-afdeling. Bumperballs beskyttende luftbobler, man har på, så man kan løbe ind i hinanden uden at komme til skade. Klik her for at se, hvad det går ud på.
  • Klokken 17-21: Bankospil i teltet på Grønløkke Allé.

Fredag 16. juni:

  • Klokken 14-17: Padeltennis for udskolingselever. Det er gratis, men kræver tilmeldelse.
  • Klokken 14.30-17 holder Tranbjerg Børnenes Venner "Børnenes Dag". Der vil være hoppeborge, flødebollemaskine bamselykkehjul og så videre. Der vil også være en ekstra stor bamse og søde ponyer i år. Det er gratis for børn og barnlige sjæle.
  • Klokken 18-20: Børnedisko i teltet for 0. - 5. klasse. Just Dance Studios og AIAs dansere viser tricks, og DJ T Mouse spiller musik. Det er gratis, og det kræver ikke tilmelding.
  • Klokken 18 og frem: Grillaften for unge mellem 12 og 18 år på K10. Det er gratis, og det kræver ikke tilmelding.
  • Klokken 20.45: Danmarks herrelandshold spiller mod Nordirland. Kampen bliver vist på storskærm i teltet.

Lørdag 17. juni:

  • Klokken 9: AIA Tennis afvikler Tranbjerg Open. Det er en turnering for alle, som har lyst til at være med. Det koster ingenting at deltage, men man skal tilmelde sig på AIA Tennis' hjemmeside.
  • Klokken 10-12: Man kan prøve lykken i Loops lykkehjul.
  • Klokken 10-12: Der er guidede ture i skoleskoven Børupskoven i anledning af skovens 40-års jubilæum.
  • Klokken 10-12: AIA Gymnastik holder åbent i gymnastiksalen.
  • Klokken 10-13: FDF Spejderne laver bål og hygge.
  • Klokken 10-14: Kræmmermarked for børn og voksne ved AIA's område ved hallen på Grønløkke Allé. Det koster 100 kroner for voksne at have en stand, og standen skal senest bookes 8. juni. Børn betaler ikke for en stand, og de skal ikke tilmelde sig.
  • Det meste af dagen: Djursland Banks kaffetruck kigger forbi, der vil være hoppeborge og andet sjovt for børn og barnlige sjæle.
  • Klokken 13.30: AIA seniors fodboldhold spiller årets sidste kampe på banerne ved Grønløkke.
  • Klokken 14.30-17: Pigeraketten, AIA Fodbold og DBU inviterer alle piger til at komme og prøve at spille fodbold.
  • Klokken 18-02: Teltfest for voksne. Der vil være livemusik med Mr. Dean and the Rebels. Herudover vil der være streetfood, og man kan købe øl, vin, vand og drinks samt mad fra grillen, foodtrucks og Café AIA.

- Tranbjerg Ugen skal både vise, hvad foreningerne kan, og hvordan de skaber fællesskaber, men ugen skal også samle i sig selv. I år stikker programmet lidt i mange retninger, men det betyder også, at der er noget for alle, siger Helle Søby Degn.

- Det betyder, at selvom man ikke er til teltfest eller et af de andre punkter på programmet, så kan der stadig være nogle ting, man gerne vil med til. Der kan man så møde nogle, som man måske ikke havde mødt alligevel, og pludselig har man et større netværk.

Sådan får du mest ud af ugen som senior

Tranbjerg-MårsletLIV har forsøgt at udvælge de aktiviteter, som en senior måske vil finde interessant. Det er vigtigt at understrege, at man som senior er mere end velkommen til de andre aktiviteter, og det er bare Tranbjerg-MårsletLIVs subjektive vurdering af aktiviteter for seniorer. 

Lørdag 10. juni: 

  • Klokken 12: Damefrokost i teltet på Grønløkke. Kræver tilmelding - tilmeld dig her. Man kan enten få en tapasplatte eller en vegetar-salat med fetaost. Tapasplatten koster 140 kroner, mens vegetar-salaten koster 75 kroner. Alle deltagere får en goodiebag fra Loop Fitness.

Mandag 12. juni:

  • Klokken 10-12: Lokalhistorisk byvandring. Kræver tilmelding - tilmeld dig på Tranbjerg Biblioteks hjemmeside.
  • Klokken 16.30 og frem: Helstegt pattegris i Folkehuset Tranbjerg. Kræver tilmelding - tilmeld dig gennem Folkehusets brugerråd.

Tirsdag 13. juni: 

  • Klokken 16-18: Reception i anledning af skoleskoven Børupskoven 40-års jubilæum.
  • Klokken 19-22: Foredrag og højskoleaften om skoleskoven Børupskoven i anledning af, at skoven fylder 40 år.

Onsdag 14. juni:

  • Klokken 18 og frem: Fællesspisning på Kirketorvet 10 for singler, som er 55+.
  • Klokken 19-21: Lokalhistorisk byvandring. Kræver tilmelding. Tilmeld dig på Tranbjerg Biblioteks hjemmeside.

Torsdag 15. juni:

  • Klokken 17-21: Bankospil i teltet på Grønløkke Allé.

Fredag 16. juni:

  • Klokken 20.45: Danmarks herrelandshold spiller mod Nordirland. Kampen bliver vist på storskærm i teltet.

Lørdag 17. juni:

  • Klokken 9: AIA Tennis afvikler Tranbjerg Open. Det er en turnering for alle, som har lyst til at være med. Det koster ingenting at deltage, men man skal tilmelde sig på AIA Tennis' hjemmeside.
  • Klokken 10-12: Man kan prøve lykken i Loops lykkehjul.
  • Klokken 13.30: AIA seniors fodboldhold spiller årets sidste kampe på banerne ved Grønløkke.
  • Klokken 18-02: Teltfest for voksne. Der vil være livemusik med Mr. Dean and the Rebels. Herudover vil der være streetfood, og man kan købe øl, vin, vand og drinks samt mad fra grillen, foodtrucks og Café AIA.

Har man udset sig en til to ting og får gode oplevelser med, kan det kaste endnu flere af sig.

- Det kan være, at man får lyst til mere. Det har også været vigtigt for os, at alle de ting, som vi selv står for, dem behøver man så vidt muligt ikke at tilmelde sig. Man kan komme og gå. Det gør det også lidt nemmere, hvis man ikke ved, om man vil. Så kan man altid prøve det af.

Mere end en teltfest

Byfester er traditionelt forbundet med livemusik og fadøl i et stort festtelt. Det er også en del af Tranbjerg Ugen, men det er ikke alt, det handler om.

Sådan får du mest ud af ugen som børnefamilie

Tranbjerg-MårsletLIV har forsøgt at udvælge de aktiviteter, som en børnefamilie måske vil finde interessant. Det er vigtigt at understrege, at man som børnefamilie er mere end velkommen til de andre aktiviteter, og det er bare Tranbjerg-MårsletLIVs subjektive vurdering af aktiviteter for børnefamilier.

Lørdag 10. juni:

  • Klokken 12: Damefrokost i teltet på Grønløkke. Kræver tilmelding - tilmeld dig her. Man kan enten få en tapasplatte eller en vegetar-salat med fetaost. Tapasplatten koster 140 kroner, mens vegetar-salaten koster 75 kroner. Alle deltagere får en goodiebag fra Loop Fitness.

Søndag 11. juni:

  • Klokken 10-12: Klubbens Team Travel afvikler dyrskue ved Naturcentret.

Mandag 12. juni:

  • Hele dagen er der udflugt til skoleskoven Børupskoven for Tranbjergskolens elever. Her vil eleverne lave en udstilling til tirsdagens reception.
  • Klokken 16.30 og frem: Helstegt pattegris i Folkehuset Tranbjerg. Kræver tilmelding - tilmeld dig gennem Folkehusets brugerråd.

Tirsdag 13. juni:

  • Klokken 16-18: Reception i anledning af skoleskoven Børupskoven 40-års jubilæum.

Onsdag 14. juni:

  • Klokken 19: Foredrag med Mette Piper, lokal psykoterapeut om at forstå sin teenager, og om din teenager forstår dig.

Torsdag 15. juni:

  • Der vil være Bumperballs på Tranbjergskolens Grønløkke-afdeling. Bumperballs beskyttende luftbobler, man har på, så man kan løbe ind i hinanden uden at komme til skade. Klik her for at se, hvad det går ud på.

Fredag 16. juni:

  • Klokken 14-17: Padeltennis for udskolingselever. Det er gratis, men kræver tilmeldelse.
  • Klokken 14.30-17 holder Tranbjerg Børnenes Venner "Børnenes Dag". Der vil være hoppeborge, flødebollemaskine bamselykkehjul og så videre. Der vil også være en ekstra stor bamse og søde ponyer i år. Det er gratis for børn og barnlige sjæle.
  • Klokken 18-20: Børnedisko i teltet for 0. - 5. klasse. Just Dance Studios og AIAs dansere viser tricks, og DJ T Mouse spiller musik. Det er gratis, og det kræver ikke tilmelding.
  • Klokken 18 og frem: Grillaften for unge mellem 12 og 18 år på K10. Det er gratis, og det kræver ikke tilmelding.
  • Klokken 20.45: Danmarks herrelandshold spiller mod Nordirland. Kampen bliver vist på storskærm i teltet.

Lørdag 17. juni:

  • Klokken 9: AIA Tennis afvikler Tranbjerg Open. Det er en turnering for alle, som har lyst til at være med. Det koster ingenting at deltage, men man skal tilmelde sig på AIA Tennis' hjemmeside.
  • Klokken 10-12: Man kan prøve lykken i Loops lykkehjul.
  • Klokken 10-12: Der er guidede ture i skoleskoven Børupskoven i anledning af skovens 40-års jubilæum.
  • Klokken 10-12: AIA Gymnastik holder åbent i gymnastiksalen.
  • Klokken 10-13: FDF Spejderne laver bål og hygge.
  • Klokken 10-14: Kræmmermarked for børn og voksne ved AIA's område ved hallen på Grønløkke Allé. Det koster 100 kroner for voksne at have en stand, og standen skal senest bookes 8. juni. Børn betaler ikke for en stand, og de skal ikke tilmelde sig.
  • Det meste af dagen: Djursland Banks kaffetruck kigger forbi, der vil være hoppeborge og andet sjovt for børn og barnlige sjæle.

  • Klokken 13.30: AIA seniors fodboldhold spiller årets sidste kampe på banerne ved Grønløkke.
  • Klokken 14.30-17: Pigeraketten, AIA Fodbold og DBU inviterer alle piger til at komme og prøve at spille fodbold.
  • Klokken 18-02: Teltfest for voksne. Der vil være livemusik med Mr. Dean and the Rebels. Herudover vil der være streetfood, og man kan købe øl, vin, vand og drinks samt mad fra grillen, foodtrucks og Café AIA.

I år har man blandt andet inviteret den lokale psykoterapeut Mette Piper til at holde foredrag om, hvordan man forstår sin teenager.

- Vi kan mærke, at det er noget, folk efterspørger. Det er nogle årgange, som i nogle meget vigtige år har været hjemme under corona, og det har betydet, at de ikke har kunnet spejle sig i hinanden på samme måde. Vi hører også, fra ungdomsklubberne, at de bare agerer anderledes, siger Helle Søby Degn, der foruden at være med til at arrangere Tranbjerg Ugen også sidder i FU-Bestyrelsen for Aarhus Syd.

- Man vil jo som forælder gerne bevare en stærk forbindelse til sine børn gennem teenageårene, men det kan være svært at forstå, hvad der sker med dem, tilføjer hun.

Sådan får du mest ud af ugen som tilflytter, eller hvis du bare søger aktiviteter med dine naboer:

Tranbjerg-MårsletLIV har forsøgt at udvælge de aktiviteter, som en tilflytter eller aktivitetssøgende måske vil finde interessant. Det er vigtigt at understrege, at man som tilflytter eller aktivitetssøgende er mere end velkommen til de andre aktiviteter, og det er bare Tranbjerg-MårsletLIVs subjektive vurdering af aktiviteter for tilflyttere og aktivitetssøgende.

Lørdag 10. juni:

  • Klokken 12: Damefrokost i teltet på Grønløkke. Kræver tilmelding - tilmeld dig her. Man kan enten få en tapasplatte eller en vegetar-salat med fetaost. Tapasplatten koster 140 kroner, mens vegetar-salaten koster 75 kroner. Alle deltaer får en goodiebag fra Loop Fitness.

Mandag 12. juni:

Klokken 10-12: Lokalhistorisk byvandring. Kræver tilmelding - gennem Tranbjerg Biblioteks hjemmeside.

Klokken 16.30 og frem: Helstegt pattegris i Folkehuset Tranbjerg. Kræver tilmelding - tilmeld ved Folkehusets brugerråd.

Tirsdag 13. juni:

  • Klokken 15-19: Åbent hus hos Loop Fitness, hvor der vil være konkurrencer og et gratis sundhedstjek.
  • Klokken 16-18: Reception i anledning af skoleskoven Børupskoven 40-års jubilæum.
  • Klokken 19-22: Foredrag og højskoleaften om skoleskoven Børupskoven i anledning af, at skoven fylder 40 år.

Onsdag 14. juni:

  • Klokken 11-12.30: Fælles gåtur med Loop Fitness
  • Klokken 19-21: Lokalhistorisk byvandring. Kræver tilmelding. Tilmeld dig gennem Tranbjerg Biblioteks hjemmeside.

Torsdag 15. juni:

  • Klokken 17-21: Bankospil i teltet på Grønløkke Allé.

Fredag 16. juni:

  • Klokken 20.45: Danmarks herrelandshold spiller mod Nordirland. Kampen bliver vist på storskærm i teltet.

Lørdag 17. juni:

  • Klokken 9: AIA Tennis afvikler Tranbjerg Open. Det er en turnering for alle, som har lyst til at være med. Det koster ingenting at deltage, men man skal tilmelde sig på AIA Tennis' hjemmeside.
  • Klokken 10-12: Man kan prøve lykken i Loops lykkehjul.
  • Klokken 18-02: Teltfest for voksne. Der vil være livemusik med Mr. Dean and the Rebels. Herudover vil der være streetfood, og man kan købe øl, vin, vand og drinks samt mad fra grillen, foodtrucks og Café AIA.

Herudover har man hyret Tranbjerg-kunstneren Merete Aude Graversen til at male tunnelerne ved Landevejen og Østerby Allé. Hun har blandt andet malet buslommerne rundtomkring i Tranbjerg og været med til at arrangere kunstudstilling på Kirketorvet 10.

- Nogle af de udskolingseleverne kommer til at være med til at male tunnelerne. Det kan måske være med til at give en ejerskabsfølelse over byen, siger Helle Søby Degn og fortsætter:

- Vi har et helt unikt stisystem i Tranbjerg, og det her vil gøre det endnu mere unikt. Tunnelerne er jo grå og algegrønne nu, men lige pludselig bliver det til kunst, som vi alle - inklusive mig selv - kan gå og nyde.

Sådan ser programmet ud per 28. april. Foto: Tranbjerg Ugen

Damefrokost

Som noget nyt kommer der til at være en damefrokost som del af Tranbjerg Ugen. Ifølge Helle Søby Degn er det nemlig ikke alle, som nødvendigvis kan få en teltfest til at passe ind i familielivet.

- Mødre til småbørn prioriterer ofte familielivet meget højt, og derfor har de svært ved at se, hvordan der skulle være tid til en hel aften med teltfest. Damefrokosten ligger ved middag, og her kan man måske møde ligesindede, siger hun og understreger, at damefrokosten er for kvinder i alle aldre - ikke kun småbørnsmødre.

Sådan får du mest ud af ugen som ungt menneske:

Tranbjerg-MårsletLIV har forsøgt at udvælge de aktiviteter, som et ungt menneske måske vil finde interessant. Det er vigtigt at understrege, at man som ungt menneske er mere end velkommen til de andre aktiviteter, og det er bare Tranbjerg-MårsletLIVs subjektive vurdering af aktiviteter for unge mennesker.

Lørdag 10. juni:

  • Klokken 12: Damefrokost i teltet på Grønløkke. Kræver tilmelding - tilmeld dig her. Man kan enten få en tapasplatte eller en vegetar-salat med fetaost. Tapasplatten koster 140 kroner, mens vegetar-salaten koster 75 kroner. Alle deltaer får en goodiebag fra Loop Fitness.

Søndag 11. juni:

  • Klokken 10-12: Klubbens Team Travel afvikler dyrskue ved Naturcentret.

Tirsdag 13. juni:

  • Klokken 15-19: Åbent hus hos Loop Fitness, hvor der vil være konkurrencer og et gratis sundhedstjek.

Onsdag 14. juni:

  • Klokken 11-12.30: Fælles gåtur med Loop Fitness

Torsdag 15. juni:

  • Der vil være Bumperballs på Tranbjergskolens Grønløkke-afdeling. Bumperballs beskyttende luftbobler, man har på, så man kan løbe ind i hinanden uden at komme til skade. Klik her for at se, hvad det går ud på.
  • Klokken 17-21: Bankospil i teltet på Grønløkke Allé.

Fredag 16. juni:

  • Klokken 14-17: Padeltennis for udskolingselever. Det er gratis, men kræver tilmeldelse.
  • Klokken 18 og frem: Grillaften for unge mellem 12 og 18 år på K10. Det er gratis, og det kræver ikke tilmelding.
  • Klokken 20.45: Danmarks herrelandshold spiller mod Nordirland. Kampen bliver vist på storskærm i teltet.

Lørdag 17. juni:

  • Klokken 9: AIA Tennis afvikler Tranbjerg Open. Det er en turnering for alle, som har lyst til at være med. Det koster ingenting at deltage, men man skal tilmelde sig på AIA Tennis' hjemmeside.
  • Klokken 10-12: Man kan prøve lykken i Loops lykkehjul.
  • Klokken 10-13: FDF Spejderne laver bål og hygge.

  • Klokken 10-14: Kræmmermarked for børn og voksne ved AIA's område ved hallen på Grønløkke Allé. Det koster 100 kroner for voksne at have en stand, og standen skal senest bookes 8. juni. Børn betaler ikke for en stand, og de skal ikke tilmelde sig.

  • Det meste af dagen: Djursland Banks kaffetruck kigger forbi, der vil være hoppeborge og andet sjovt for børn og barnlige sjæle.

  • Klokken 13.30: AIA seniors fodboldhold spiller årets sidste kampe på banerne ved Grønløkke.

  • Klokken 14.30-17: Pigeraketten, AIA Fodbold og DBU inviterer alle piger til at komme og prøve at spille fodbold.

  • Klokken 18-02: Teltfest for voksne. Der vil være livemusik med Mr. Dean and the Rebels. Herudover vil der være streetfood, og man kan købe øl, vin, vand og drinks samt mad fra grillen, foodtrucks og Café AIA.

Damefrokosten vil i år være på forsøgsbasis, men viser det sig at være en succes, kan det være noget, man vil bruge endnu flere ressourcer på.

Lærepenge fra sidste år

Det er anden gang, Tranbjerg Ugen finder sted, og arrangørgruppen har allerede lært meget fra sidste års erfaringer.

Blandt andet har man samlet penge ind, før man lagde programmet, hvorimod man sidste år måtte gøre begge ting samtidig, fordi arrangørgruppen var presset på tid.

- Det gør bare, at vi har et langt bedre overblik over, hvad vi har råd til. Vi har også fået fondsmidler fra Gl. Skanderborg Fonden, og Aura har doneret penge til os, udøver at vores fantastiske erhvervssponsorer har hjulpet til, siger Helle Søby Degn.

- Vi har også en bedre idé om, hvor mange pølser vi skal bestille, og hvor mange fadøl vi har brug for, uddyber hun.


Birgitte Agersnap begyndte på Tranbjergskolen i februar 2022, og siden da er der sket meget. Foto: Stig Atzen

Birgitte Agersnap fortsatte som Tranbjergskolens leder, fordi de hilsende elever og støttende forældre driver hende

Birgitte Agersnap fortsatte som skoleleder på Tranbjergskolen, selvom hendes aftale oprindeligt var på et års "lån". Hendes fokus er på eleverne, og hun nyder mødet med dem hver dag. Hun roser både medarbejderne og forældrene på skolen og arbejder på at styrke det allerede stærke samarbejde mellem dem. 


Skolen er i gang med en opgradering af sine faciliteter, herunder afdeling Grønløkke, som også vil huse femte klasse fra næste skoleår. Skolen arbejder på at skabe en fælles identitet og traditioner på tværs af dens to matrikler.

Skolens diversitet er en af dens største styrker, og skolen arbejder på at give alle børn de bedste muligheder både fagligt og socialt.

Der har været en vis ustabilitet i ledelsen, men nu er der et fast team, der vil fokusere på at sætte det lange lys på Tranbjergskolen.

Det startede som et lån, men Birgitte Agersnap fortsætter som Tranbjergskolens leder, fordi hun vil skolen og de mange gode ting, Tranbjergskolen står for.

Aftalen lød egentlig på et år, men Birgitte Agersnap er langt fra færdig på Tranbjergskolen. Eleverne kender hende øjensynligt, når hun går gennem gangene og flittigt hilser tilbage på de mange elever, som siger hej.

Forholdet til eleverne er en grundsten i Birgitte Agersnaps hverv som skoleleder.

- Jeg er utroligt glad for at få lov at fortsætte på Tranbjergskolen. Det bedste ved jobbet er mødet med eleverne, og i morges gik jeg fra klasselokale til klasselokale for at sige godmorgen. Det er børnene, det handler om, og det er utrolig vigtigt, at vi kender hinanden, siger hun.

Hun har på baggrund af sit første år store roser til både sine medarbejderes faglighed, som hun betegner som meget stærk og de forældre, der hver dag sender sine børn i Tranbjergskolen.

- Jeg møder forældre, som støtter op om deres børn. Forældresamarbejdet er allerede stærkt, og vi vil gerne gøre det endnu stærkere. Både forældre og skolens medarbejdere vil børnene, og det er noget af det, jeg nyder mest ved at være her, fortæller skolelederen.

Fælles mindset og styrken ved at være forskellige

Gangene, som Birgitte Agersnap og børnene går og hilser hinanden på, har sammen med klasselokaler, undervisningsredskaber og ikke mindst de udendørs arealer på afdeling Kirketorvet været gennem en større opgradering. Det kan du læse om her.

Det arbejde kommer til at fortsætte på afdeling Grønløkke. Ikke mindst fordi Grønløkke-afdelingen, der tidligere husede sjette klasse frem til niende klasse fra næste skoleår også kommer til at huse femte klasse, fordi Tranbjergskolen vokser nedefra og, og de nye årgange kræver mere plads på Kirketorvet

- Vi er godt i gang med at forberede fjerde årgang på, at de skal flytte til sommer siger Birgitte Agersnap.

En af de ting, som Tranbjergskolen løbende arbejder med, er én skole på to matrikler, som man på Tranbjergskolen selv kalder det. Det går kort fortalt ud på, at lave aktiviteter til fælles traditioner, så man laver fælles skoleafslutning og motionsdag som én skole og ikke på hver sin matrikel.

Man har også for nylig taget et fælles foto af alle skolens mange elever og medarbejdere.

Elevernes diversitet er en af skolens allerstørste styrker, mener Birgitte Agersnap, som påpeger at Tranbjergskolen har både folkeskole fra 0. - 9. klasse, modtagerklasser, specialklasser og 10. klasse.

-  Det er ret unikt, at vi har det, siger hun og fortsætter:

- Vi er en stor skole med rigtig mange forskellige børn. Det er fantastisk, at vi er det, og at vi har muligheden for at have flere miljøer, hvor børnene er større og mindre. Vi arbejder som skole rigtig meget på, at alle vores børn har de bedste deltagelsesmuligheder både fagligt og socialt, og det er noget, vi fortsat kommer til at fokusere meget på.

Stabilitet om den røde tråd

Birgitte Agersnaps forgænger nåede kun at være skoleleder på Tranbjergskolen i knap et år, før han skiftede job. Den relativt hurtige udskiftning medførte i sagens natur en vis ustabilitet, som der nu er kommet styr på.

- Der var brug for stabilitet i ledelses-holdet, og vi er nu et fast team, som virkelig vil Tranbjergskolen. Vi vil sætte det lange lys på, og det har vi stabiliteten til at gøre, siger hun.

Det lange lys indebærer blandt andet den røde tråd i Tranbjergskolens undervisning. Skiftet mellem klasser skal være så glat som muligt, selvom der undervejs i elevernes skolegang uundgåeligt vil være brug for at skifte klasselærere.