Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Tranbjerg-MårsletLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

I AP Pensions lokaler midt i Center Syd, ser der ikke ud til at være nogle indflyttere lige om hjørnet. Foto: Stig Atzen

Tomme lokaler gør intet godt

Kære læser

Jeg har et meget anspændt forhold til tomme butikslokaler. Jeg kommer fra et lokalsamfund, som er noget mindre end både Tranbjerg og Mårslet, og når en butik lukker sådan et sted, tager den noget af byens sjæl med sig.

Heldigvis er der ikke nær så mange tomme lokaler i Tranbjerg og Mårslet, som flækken jeg stammer fra. Men ikke desto mindre svier det i øjnene, når jeg ser de tomme lokaler i Center Syd. I dagens nyhedsbrev kommer vi tæt på den tidligere cykelhandler, der står tom.

Men det er ikke det eneste tomme lokale i Tranbjergs handelscentrum. Der er tre tomme lokaler inde i Center Syd, og selvom Tranbjerg Hørecenter flytter ind i et af de tomme lokaler uden for Center Syd, kommer der stadig til at være tomme lokaler udendørs også.

Det er klart, at samfundsøkonomien ikke kører på allerhøjeste blus. Det kan være, det er sværere at låne penge til at starte noget nyt, og når pengene ikke sidder så løst på kunderne, som de tidligere har gjort, kan det mindske motivationen til at starte sin egen butik.

Men tomme lokaler får en selvforstærkende effekt. Det fantastiske ved at have et handelscentrum som Center Syd, det er netop, at det er et centrum. Med mange butikker og også biblioteket samme sted, kan man handle tøj, købe blomster, låne en bog, efter man har handlet mælk og havregryn.

Jo flere tomme butikslokaler, der er, jo mere mister man effekten af et handelscentrum. Det kan blive selvforstærkende.

En anden ting er, at de fysiske butikker er i skrap konkurrence med onlinehandel. Det er billigere at have en butik på nettet, hvor der ikke er husleje, og kunderne betjener sig selv. Jeg skal blankt indrømme, at jeg også handler på nettet. Men hvis man skal have gang i det lokale handelscenter, kan det være en god idé at starte med selv at lægge lidt flere penge i de lokale erhvervsdrivende.

Det vil alt andet lige gøre det mere attraktivt at drive butik, og når det er attraktivt nok at flytte ind i de tomme lokaler, bør det ske af sig selv.

Jeg fortsætter med at dække det lokale handelsliv, og jeg vil også dække de andre tomme lokaler i Center Syd i Tranbjerg og butikslivet i Mårslet. Husk, at jeg er her for at fortælle om dit lokalområde, og hvis der er noget, du synes, der skal fortælles, så tag fat i mig på 42 18 97 24 eller stdat@tranbjerg-maarsletliv.dk

Vi tales ved.

Billede af Stig Atzen
Billede af skribentens underskrift Stig Atzen Journalist
Facaden på det tidligere Tranbjerg Cykler afslører, hvad lokalet engang blev brugt til. Det afslører også, at der ikke er nogen på vej til at flytte ind. Foto: Stig Atzen

'Absolut ikke godt': Derfor står tidligere cykellokaler i Center Syd tomme

Ejeren af de lokaler, som før husede Center Cykler, Preben Jensen fra PJ Ejendomme, ønsker at tiltrække en ny cykelhandler til de tomme lokaler i Center Syd. Han mener, at Center Syd mangler en cykelhandler, og en cykelhandler-kæde vil ifølge ham være det bedste valg, fordi de har flere økonomiske ressourcer at trække på.

På trods af at lokalerne har stået tomme i over et år, mener Preben Jensen ikke, at lokalerne fejler noget. Desværre er folk i dag mere tilbageholdende på grund af det økonomiske klima, og flere handler på nettet, hvilket gør det sværere at tiltrække en ny forretning, påpeger ejeren af lokalerne. 

PJ Ejendomme er åben for at indgå en startlejeaftale for at tiltrække interesserede. 
Center Syds bestyrelsesmedlem, Per Cornils, mener også, at det er bedst, når der er nogen i alle butikscenterets lokaler.

Ejeren af lokalerne, som tidligere husede Center Cykler, håber, at en ny cykelhandler vil overtage de ledige lokaler.

I mere end et år har den tidligere cykelhandel i Center Syd stået gabende tom. Logoet fra det hedengangne Center Cykler hænger laset over indgangspartiet og vidner om, at der engang blev lappet dæk, stemt ringeklokker og strammet kæder i lokalet. Det gør der ikke længere.

Endnu.

For Preben Jensen, indehaver af PJ Ejendomme og ejer af lokalerne, som tidligere husede cykelhandleren Center Syd, og flere andre lokaler i Center Syd, vil gerne have endnu en cykelhandler ind i de tomme lokaler.

- Der mangler en cykelhandler derude, og der er mange, som mangler en cykelmekaniker. Det er jo gået godt for de cykelhandlere, der har været. Det bedste ville være, hvis vi kunne få en cykelhandler-kæde ind. De har flere ressourcer at trække på, siger han.

Lokalerne fejler ingenting, påpeger ejeren, selvom de har stået ledige i mere end et år.

- Problemet er nok, at der er lidt omstilling i samfundet med hensyn til, at folk handler på nettet. Det lover jo ikke godt. Folk er også lidt mere tilbageholdende for tiden, fordi pengene er mindre, forklarer PJ Ejendomme og konkluderer:

- Folk er nok lidt varsomme med at starte en ny forretning i disse tider. Der sker ikke noget lige nu, og det er en skam. Tomme lokaler ødelægger lidt af oplevelsen af at være i Center Syd.

Lokalet er tomt og egner sig godt til en cykelhandel, mener Preben Jensen, som ejer dem. Foto: Stig Atzen

Tranbjerg-MårsletLIV har også forhørt sig om de tomme lokaler ved SuperBrugsen, men her ønsker bestyrer Jesper Jessen ikke at kommentere på lokalerne, fordi de er ejet af Coop.

Vi arbejder ligeledes på at bringe AP Pension, som ejer det tomme lokale over for slagteren i tale.

Absolut ikke godt

Når nu lokalerne har stået tomme i et år. Har I overvejet at sætte huslejen ned for at se, om det hjælper på det? 

- Det er jo ikke de store penge, det koster. Det er ikke noget vildt. Vi er altid åbne, når der dukker nogen interesserede op. Vi er altid villige til at lave en startleje, så folk kan komme i gang. Vi har drevet flere lokaler i centret i mange år, og huslejen er ikke steget, siger Preben Jensen.

Han understreger, at han i allerhøjeste grad er interesseret i, at lokalerne bliver lejet ud:

- Det er til alles fordel, at nogen kommer ind i lokalerne. Det er absolut ikke godt, at de står tomme.

Per Cornils er medlem af Center Syds bestyrelse og ejer Vidunderknolden. Han mener også, at det er bedst, når der er nogen i alle butikscenterets lokaler.

I AP Pensions lokaler midt i Tranbjerg ser der ikke ud til at være nogen på vej til at flytte ind. Foto: Stig Atzen

- Vi ville ønske, at alle ejerne i alle lokalerne i alle centre ville bruge mere tid og energi på at leje lokalerne ud, for det er ikke sjovt for nogen, at lokalerne står tomme, siger han og fortsætter:

- Det er mega ærgerligt, men vi har også forståelse for den tid, vi lever i. Det er rigtig svært at låne penge til at starte noget, fordi konjunkturerne i økonomien er, som de er. Det er svært at være sur på tiden.

God interesse i starten

For omtrent et år siden kunne man ellers i Tranbjerg-MårsletLIV læse, at der var god interesse i de ledige lokaler. Sådan fortsatte det desværre bare ikke.

- Der var god interesse dengang, men der var desværre ikke nogen, som bed på. Jeg tror, det har noget at gøre med, at man har været gennem en corona-periode, og så har man måske set, at nogen ikke er lykkedes med at drive forretning, og det gør folk tilbageholdende, vurderer indehaveren af PJ Ejendomme.

Han vurderer ellers, at der er grobund for en god forretning i Center Syd-lokalerne:

- Der er gode parkeringsmuligheder derinde, og det ligger i niveau, så alle kan komme ind.

SuperBrugsen bruger tomme lokaler over for biblioteket til at lagre ting. Foto: Stig Atzen

Selvom lokalerne har stået tomme længe, bliver det dog ikke sådan, at alle og enhver kan få muligheden for at drive forretning i den tidligere cykelhandel.

- Vi overvejer selvfølgelig, hvem vi tager ind. Det gik godt med den forrige cykelhandler, han var der i mange år, så derfor tror vi også på, at en cykelhandel kan fungere. Generelt tager vi kun folk ind, som vi tror på, siger han og uddyber:

- Hvis vi ikke tror på projektet, siger vi nej, for så får vi kun bøvl med det. Det sker, at vi må sige nej til lejere i vores lokaler, fordi vi ikke vurderer, at de interesserede har mulighed for at drive forretning.

Der har tidligere været gang i den, når Mårslet har samlet sig om en byfest. PR-foto.

Midsommerfesten er tilbage med et brag og med en velkendt musiker til at sætte gang i festen

Midsommerfesten i Mårslet er tilbage med et brag af en fest for hele familien. Arrangør Anders Koch fortæller, at det er vigtigt at have sådanne fester for at samle folk, og at det ikke er vigtigt, hvor mange der deltager.

Tilmeldingen til festen er åben, og billetsalget går godt. Arrangørerne ønsker at have en idé om, hvor mange der kommer, for at justere størrelsen af teltet derefter. Festen er lokal, og der lægges vægt på, at lokale aktører står for underholdningen, herunder musiker Claus Kolling, der spiller live til teltfesten.

TMG, Mårslets idrætsforening, vil underholde børn og voksne lørdag formiddag, og der vil også være madboder fra lokale aktører og hoppeborg lørdag eftermiddag.

En god aftale med telt-udlejeren betyder, at tilmeldingen til Mårslet Midsommerfest er forlænget.

Der er masser af grunde til at glæde sig til sommer, og i år er der endnu mere at glæde sig over i Mårslet.

Efter at være aflyst sidste år, er Midsommerfesten tilbage, og det er med både fest og farver for hele familien, fortæller Anders Koch, der er en del af Group8320, som arrangerer festen.

- Det bliver en fest for hele familien. Det er det, vi gerne vil med midsommerfesten. Det skal være sådan, at alle kan være med. Det bliver også lidt større end tidligere, siger Anders Koch og fortsætter:

- Vi synes, det er helt vildt vigtigt, at vi har Midsommerfesten at samles om. Det er lige præcis det, sådan noget som det her kan. Samle folk. Hvis der er en, som dyrker sin hobby et andet sted end Mårslet, og deres børn måske går et andet sted, møder man dem alligevel til sådan en fest her.

Her er programmet for Midsommerfesten

Tilmelding sker her.

Fredag 16. juni - fest for børn og unge

  • Om eftermiddagen vil der være fest for indskolingsbørn fra anden til fjerde klasse.
  • Tidlig aften vil der være fest for børn og unge, som går i femte til syvende klasse. 
  • Til begge fester vil der være DJ, spisning og konkurrencer. 

Lørdag 17. juni om formiddagen:

  • TMG står for aktiviteter, som hele familien kan være med til. 

Lørdag 17. juni om eftermiddagen: 

  • Festpladsen åbner. Der vil være hoppeborg, slush-ice med mere. Herudover kommer der til at være forskellige lokale mad-iværksættere med gårdboder og foodtrucks, og Garagen stiller på med vinbar. 
  • Musik i Mårslet arrangerer åben scene, hvor flere forskellige lokale musiktalenter viser, hvad de kan. Der er også arrangeret danseopvisning i breakdance af et lokalt dansestudie. Publikum bliver involveret i opvisningen. 

Lørdag 17. juni om aftenen:

  • Der bliver arrangeret spisning med mad fra lokal leverandør.
  • Der vil være teltfest for unge og voksne. 
  • En lokal DJ vil spille. 
  • Den lokale kunstner Claus Kolling optræder med band i løbet af aftenen.

Billetpriserne til lørdagens aftenarrangement er:

  • Børn 0-5 - gratis.
  • Børn 6-11 - 95,- kroner.
  • Voksne (11+) - 195 kroner.

Tilmelding viser, hvor stor festen skal være

I år åbnede Midsommerfesten tidligt for tilmelding. Selvom festivitassen løber af stablen i midten af juni, kunne man allerede i begyndelsen af marts købe billetter til arrangementet.

- Vi har været ude i god tid, fordi det giver os mulighed for at se, hvor stor festen lørdag aften skal være. Der er en masse ting i forhold til den, som gør, at det er godt at vide, hvor mange der kommer. For os er det en succes, uanset om der kommer 500 eller 1000. Det handler bare om, at vi ikke holder en fest for 1000 til 500 mennesker, siger Anders Koch.

Anders Koch stiller også an med vin til Midsommerfesten. Foto: Stig Atzen

Oprindeligt fremgik det, at der var en tilmeldingsfrist 11. april. Sådan er det ikke længere.

- Vi har fået en god aftale med vores teltleverandør, som gør, at vi kan justere, alt efter hvor stor festen bliver. Det betyder, at vi har forlænget tidsfristen helt frem til medio maj måned - og desuden reserverer en række billetter og pladser til deltagere, som kommer til i sidste øjeblik forklarer arrangøren og tilføjer, at billetsalget går rigtig godt:

- Der kommer nye til hver dag.

Succeskriteriet er ifølge Anders Koch at samle så mange som muligt i alle aldersgrupper. Det handler om at samle byen til en festlig dag.

- Sidste år endte vi med rigtig mange tilmeldinger, fordi de, der skulle spille til teltfesten, var et stort navn, som hev folk ind fra andre steder. Folk fra Mårslet skulle til corona-udskudte bryllupper og på udskudte ferier. Midsommerfesten er en fest for Mårslet. Det er vigtigt for os.

Lokale aktører med teaktræ omme bagi

Programmet afslører også hurtigt, at der er lagt vægt på, at det er lokale, som står for festlighederne. Blandt andet bliver det den lokale musiker Claus Kolling med tilhørende band, der spiller livemusik til lørdagens teltfest. Han er nok mest kendt for hittet Volvo B18 om forkærligheden for køretøjet med to sidespejle og teaktræ omme bagi.

- I både 2018 og 2019 spillede han den jo nærmest i tre kvarter, og folk skrålede helt vildt, griner Anders Koch.

Også Mårslets idrætsforening, TMG, kommer til at animere både børn og voksne lørdag formiddag, og lørdag eftermiddag kommer der til at være madboder fra lokale aktører og en hoppeborg, man kan forsøge at ryste madbodernes herligheder af sig i.

- Alle aktørerne på eftermiddagsmarkedet på festpladsen præsenteres løbende, siger arrangøren

Følg med på “Midsommerfest i Mårslet” på Facebook:

https://www.facebook.com/groups/520907824944600.



Det er endnu ikke afgjort, hvordan ladestanderen skal se ud. Arkivfoto: Michael Bager

Tranbjerg skal have en offentlig tilgængelig el-ladestander: Hvorfor ikke også en i Mårslet?

Aarhus Kommune vil placere en ny ladestander ved Letbanestationen i Tranbjerg og 19 andre steder i kommunen for at gøre det muligt for elbil-ejere at oplade deres biler, selvom de ikke har plads til hjemmeladning. 

Ladestanderen i Tranbjerg vil have to ladepladser og tage tre timer om en opladning.

Hannah Winge, mobilitetsplanlægger ved Aarhus Kommune, fortæller, at placeringen ved Letbanestationen ikke er tilfældig, da man kan tage ind i byen med Letbanen og lade bilen op, mens man er væk.

Ladestanderne vil blive placeret på steder med lejligheder, hvor der ikke er mulighed for egen opladning, og derfor har man også kigget andre steder end Mårslet i denne omgang, men det er ikke udelukket i fremtiden.

 Aarhus Kommune vil vælge leverandøren gennem en udbudsproces, hvor de vil kigge på pris, design og funktionalitet.

Aarhus Kommune vil placere en el-ladestander i Tranbjerg, som på tre timer skal oplade elbiler, hvis ejere ikke har lade-muligheder derhjemme.

Uden strøm kører elbilen tom. Derfor har de fleste elbil-ejere deres egen ladestander hjemme i garagen.

Men hvis fremtiden skal være så elektrisk, som blandt andre interesseorganisationen Realdania vurderer, og 80 procent af alt transport skal ske med el som brændstof, skal der være gode muligheder for at lade batterierne op, også selvom man ikke har plads til hjemme-ladning.

Du kan finde lokale ladestandere på et kort, hvis du klikker her. 

Det er årsagen til, at Aarhus Kommune vil placere en ny ladestander ved Letbanestationen i Tranbjerg og 19 andre steder i kommunen. Ladestanderen på Tranbjerg Stationsvej vil have to ladepladser og tage tre timer om en opladning.

Her vil Aarhus Kommune sørge for 138 ladepladser på 20 forskellige steder. Kort: Aarhus Kommune

Ifølge Hannah Winge, der er mobilitetsplanlægger ved Aarhus Kommune, er placeringen ved Letbanestationen ikke tilfældig.

- Man kan tage ind i byen med Letbanen og så lade bilen op imens. Så kommer man tilbage til en opladet bil, siger hun.

Risikerer man ikke, at nogen bare lader bilen stå i laderen og bliver inde i byen i længere tid end de tre timer, opladningen tager? 

- Så risikerer man at få en bøde for det. Man må kun holde på ladepladsen i tre timer.

Kigger på lejligheder

Ladestanderen skal være i Tranbjerg, fordi der ikke nødvendigvis er de samme muligheder for at have en ladestander derhjemme.

- Vi kigger meget på steder med lejligheder, hvor der ikke er mulighed for egen opladning. Hvis man har egen parkering og mulighed for hjemme-opladning, kigger vi andre steder, siger Hannah Winge.

Man har af samme grund vurderet, at der ikke er behov for en ladestander i Mårslet.

De, der leverer ladestanderen, skal besluttes gennem en udbudsproces. Her kommer Aarhus Kommune til at kigge på pris, design og funktionalitet.

- Vi vil gerne have, at ladestanderne passer ind i bybilledet. Derfor kan jeg ikke sige, hvordan de kommer til at se ud, for det bliver forskelligt fra sted til sted, siger Hannah Winge.

Der er meget udvikling inden for elbiler og el-ladestandere. Risikerer man ikke, at en ladestander, som lader op på tre timer, hurtigt bliver for gammeldags og langsom?

- Det er noget, vi løbende vurderer på. Det er et felt, som udvikler sig. Men vi vil gerne sikre, at folk kan bruge elbiler, og at der er de ladestandere, der er brug for. Vi vil gerne være på forkant med at sikre lade-infrastrukturen.

Mårslet kan støde til

Mårslet kommer ikke til at få nogen ny ladestander i første omgang. Det er dog ikke udelukket, lyder det fra mobilitetsplanlæggeren.

- Det her er den første runde, så vi udelukker ikke, at der kommer til at være noget nogle andre steder i fremtiden. Vi kigger på områderne og lærer af det, og så kommer vi med flere udbud, siger hun og understreger:

- Nu skal vi lære af de erfaringer, vi får af det her udbud.

Hun opfordrer til, at man gør opmærksom på behovet for en el-ladestander i Mårslet, såfremt man har brug for et sted at lade sin elbil op.

- Man kan altid henvende sig til kommunen med sit ønske, og det tager vi selvfølgelig i betragtning. Ser vi behovet for en ladestander, vil vi gerne finde plads til en i Mårslet. Men vi kan ikke love noget, fastslår Hannah Winge.

Tranbjerg-MårsletLIVs korte overblik. Illustration: Jysk Fynske Medier

Det skal du også vide: Grundlovsdag, koncerter og boliger i høring

Testrup Højskole fejrer igen i år grundlovsdag.

Der er gang i den i Mårslet, hvor der både er koncerter, grundlovsdag og boliger i høring.

Testrup Højskole fejrer Grundlovsdag

I den første debat til Testrup Højskoles fejring af Grundlovsdag 2022 var fra venstre Jacob bundsgaard (bag busken), Marchen Neel Gjertsen, Lea Korsgaard. Knud Romer kom senere også med og svarede på spørgsmål fra publikum. Foto: Stig Atzen

Testrup Højskole fejrer 5. juni grundlovsdag endnu engang. Fejringen er en tradition på Testrup Højskole, og du kan læse Tranbjerg-MårsletLIVs historie om arrangementet sidste år her. 

Til Grundlovsfejringen kan man opleve Aarhus Kommunes borgmester, Jacob Bundsgaard (S), SF's formand, Pia Olsen Dyhr, bestsellerforfatter Glenn Bach, redaktør Emma Holten, professor Vincent Hendricks, rektor på Designskolen Lene Tanggaard, formand for LA Ungdom, Simon Fendinge. 

Der er endnu ikke et program for fejringen ude endnu. Men menuen er offentliggjort:

  • Kartoffelsalat med honningbagte rabarber og sødskærm
  • Kålsalat med friske og tørrede jordbær, nye radiser og grønne urter
  • Hjemmelavet grillmedister
  • Grillede aubergine med confiterede hvidløg
  • Aspages-ærtecreme med fermenterede citroner
  • Foccacia med ramsløgspesto

Prisen for kaffe, kage og aftensmad er 175 kroner for voksne og 50 kroner for børn under 12. 

Fyraftenskoncerter i Folkehuset

Hanne Fahl er forsanger i Waterfahl. Foto: Stig Atzen

28. april er der koncert med Waterfahl i Folkehuset. Koncerten foregår fra klokken 17 til 19, og det koster 50 kroner at være med. Man kan tilmelde sig her frem til 28. april klokken 12.

Waterfahl er såkaldt Nordicana, en form for nordisk americana. Bandet skriver selv om arrangementet: 

- Kom med rundt i Waterfahls musikalske univers, hvor vi blandt andet skal møde storbyens hulemand, der prøver at leve som i stenalderen; den ældre kvinde, der tog sagen i egen hånd; flygtningen, der mistede alt; digteren med de mange hyrdetimer langs floden; den mediterende stensamler ved Limfjorden og mange flere.

26. maj er der igen fyraftenskoncert, hvor Midnight in Paris spiller i Folkehuset Mårslet. Det foregår fra 17-19, og det koster 60 kroner at være med. Du kan tilmelde dig her frem til 26. maj klokken 12. 

- Med Uffe Steen på guitar og Jakob Elvstrøm på sopransaxofon giver i duo’en Midnight in Paris deres bud på fransk jazz, skriver bandet om begivenheden.