Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Tranbjerg-MårsletLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Testrup Højskole og forstander Simon Axø har blandt andet fået en rampe, der gør, at kunstnere kan bringe deres udstyr helt ned til den nye teatersal. Det gør det også nemmere for gangbesværede at komme til forestillinger. Foto: Stig Atzen

Fantastiske rammer for forestillinger i Testrup

Kære læser

Hver gang jeg er ude på Testrup Højskole, synes jeg altid, jeg oplever glade og inspirerede unge mennesker, som ulasteligt bevæger sig rundt i højskolens bygninger.

Jeg har aldrig selv gået på højskole, så jeg skal ikke være i stand til at vurdere, hvor meget der skal tilskrives højskole-stemningen. Uanset om jeg har gået på højskole eller ej, kan der ikke være tvivl om, at rammerne er skønne ude på Testrup Højskole. Både indendørs og udendørs.

De rammer har siden sidste sommer været ved at blive forbedret. En ombygning til i alt 30 millioner af det, der før hed Vesterhus og nu hedder Kunstens Hus, hvor både scenekunst og billedkunst får knivskarpe faciliteter.

Læs i dagens nyhedsbrev om, hvordan faciliteterne tager sig ud og kom med ind på et smugkig i Testrup Højskoles nye lokaler.

Tager man en gåtur udenom Kunstens Hus på Testrup Højskole og ud i de naturskønne omgivelser, ser man hurtigt Giber Ringvej i baggrunden, selvom højskolen har anlagt en stor vold, som skærmer både udsigten til vejen og den vejstøj, der plager mange borgere i både Tranbjerg og Mårslet.

Det er langtfra alle, der har sådan en vold, men mange ønsker den. 20. april holder den forening, som skal samle støjkampen, stiftende generalforsamling. Foreningen kommer ikke kun til at kæmpe mod støj for dem, der bor lige ud til vejen.

Afledt støj kommer til at indgå i støjkampen på lige fod med den direkte støj, og det er de mange borgere langs Landevejen i Tranbjerg sandsynligvis glade for, for de har oplevet en stor stigning i trafikken gennem Tranbjerg.

Selvom foreningen stadig har et stort arbejde foran sig, har støjgenerne allerede givet genlyd i byrådet. Ved diskussionen af Torshøjvejs udvidelse var flere byrådspolitikere inde på, at man skulle udvide vejen på en facon, som ikke giver de samme støjgener som ved Giber Ringvej.

Det lader til, at politikerne allerede er opmærksomme på sagen, og det bliver sandsynligvis kun mere presserende, hvis den fælles front får alle støjplagede borgere med.

Tak for din tid. Fortsat god weekend.

Billede af Stig Atzen
Billede af skribentens underskrift Stig Atzen Journalist
Der er masser af lys og optimale rammer for udstillinger på Kunstens Hus anden etage. Foto: Stig Atzen

Ferniseringer og forestillinger for Tranbjerg og Mårslet: Kom indenfor i Testrup Højskoles nye rammer for koncerter, teater og billedkunst

Testrup Højskole har brugt 30 millioner kroner på at renovere det forhenværende Vesterhus til en topmoderne kunstskole. Blandt andet har man ombygget den tidligere gymnastiksal, som nu kan fungere som teatersal, specielle lokaler til scenekunst og billedkunst og lyse rammer til både udstilling og inspiration.


Derudover er der dedikerede rum til keramik og digitalt fotografi, og på anden og tredje etage er fokus på at udnytte lysindfaldet til billedkunstnere, som både kan udstille og lade sig inspirere af udsigten og de lyse rammer. 


Ombygningen har taget længere tid end forventet og har kostet fem millioner mere end budgetteret, da renoveringen af en 85-årig bygning har medført uforudsete omkostninger. Testrup Højskole forventer dog, at den nye kunstskole vil gavne både elever, lærere og lokale beboere, der kommer til ferniseringer og forestillinger på stedet.

Om cirka en måned, forventer forstanderen for Testrup Højskole, at hele Kunstens Hus står færdigt, selvom eleverne allerede har taget den topmoderne teatersal i brug. Projektet er dog også blevet dyrere end forventet.

Testrup Højskoles faciliteter lander i "Superligaen" af højskoler, som arbejder med scenekunst og billedkunst, når Kunstens Hus, som den totaltrenoverede bygning kommer til at hedde, når hele bygningen er i brug om en måneds tid.

Byggeriet har været i gang siden sommeren 2022, og regningen ender med at løbe op i 30 millioner kroner.

Ombygningen indebærer blandt andet, at man har lavet en gymnastiksal til teatersal, særegne lokaler til de forskellige scene- og billedkunstneriske fag og ikke mindst ekstremt lyse rammer til både udstilling og inspiration til højskolens kunstnerspirer.

- Jeg er rigtig god tilfreds med det. Det er blevet rigtig godt. Det er også dejligt at se, at en gammel bygning kan bevare sit oprindelige udtryk, mens det kommer til at være en kæmpe stor opgradering til mere moderne faciliteter til scenekunst og billedkunst, fortæller Simon Axø.

Ombygningen kommer ifølge ham til at gavne alle dem, der bruger højskolen: Elever, lærere og ikke mindst de lokale fra blandt andet Tranbjerg og Mårslet, som kommer til ferniseringer og forestillinger på Testrup Højskole.

- Jeg tror, at hele Aarhus Syd kommer til at nyde gavne af det her. Det giver nogle muligheder for, at man kan komme til fantastiske oplevelser fra Tranbjerg, Mårslet og de andre byer i Aarhus Syd, siger forstanderen og uddyber:

- Vi har anlagt en rampe, som betyder, at en teatertrup med en masse udstyr kan køre helt ned til teatersalen. Det kunne være, at der kommer et børneteater, som man kan tage med sine børn ind at se fra Tranbjerg og Mårslet. Det giver også bedre muligheder for koncerter, for musikere kan tage alt deres udstyr med helt ned til salen.

De mange vinduer øverst i den nye bygning sørger for både lysindfald og rammer, der kan inspirere. Man kan blandt andet se kirketårnet i Mårslet fra vinduerne. Foto: Stig Atzen

Topmoderne rammer

Den store teatersal er langt fra det eneste, som har fået en gevaldig overhaling. Bag den nye teatersal ligger den gamle, som nu har fået bedre udstyr med blandt andet en projekter, så rummet både kan være øvesal og teatersal.

- Det giver os mulighed for at dele undervisningen op. Hvis nu nogle arbejder med noget meget kropsligt, mens andre arbejder med noget mere roligt, forstyrrer man ikke hinanden, siger Simon Axø.

Malingen i keramikrummet, hvor drejebænkene står, er lerbrunt i tråd med, hvad lokalerne skal bruges til. Foto: Stig Atzen

Herudover er der dedikerede rum til keramik og digitalt fotografi, hvor der henholdsvis kommer til at stå drejebænke og computere til billedredigering. Keramikovnen står nede i kælderen.

- Det er en stor fordel for os, at vi kan stille ovnen og den slags udstyr dernede, så vi kan koncentrere pladsen til undervisning i vores nye lokaler, siger forstanderen.


På anden og tredje etage har man haft fokus på at udnytte lysindfaldet med blandt andet ovenlysvinduer og mange vinduer ud mod landskabet.

- Det giver et fantastisk lys heroppe, til når man vil udstille billedkunst. Men det er ikke bare til udstilling Vi stiller staffelier i vinduerne, fordi roen, lyset og udsigten heroppe virkelig kan sætte gang i inspirationen.

Elevatoren skal sørge for, at både elever, lærere og udefrakommende alle har mulighed for at nyde de nye rammer, selv hvis man eksempelvis er gangbesværet. Foto: Stig Atzen

Fem millioner dyrere og en tidsplan i skred

Ombygningen var egentlig budgetteret til at koste 25 millioner. Budgettet holdt dog ikke, og regningen forventes at blive fem millioner dyrere end oprindeligt budgetteret. Ifølge Simon Axø skyldes det, at den 85-år gamle bygnings alder har afstedkommet sig nogle uforudsete omkostninger.

Det er de små ting som revnen her, der kommer til at fylde den sidste måneds tid, inden hele bygningen er klar til brug. Foto: Stig Atzen

- Vi fandt ud af, at vi skulle støbe nyt fundament, fordi det gamle fundament ikke ville kunne holde til det. Det kostede to millioner, forklarer forstanderen og fortsætter:

- Det er også derfor, vi først forventer at bruge hele bygningen i maj i stedet for ved årets begyndelse. Når man renoverer sådan en gammel bygning, så dukker der ting op, man skal lave.

Simon Axø er mere end tilfreds med ombygningen på trods af, at den er dyrere end forventet og er skredet i tidsplanen. Foto: Stig Atzen

De fem millioner slår dog ikke bunden ud af højskolens pengekasse.

- Vi er en veldrevet Højskole, og vi har opbakning fra vores bank. Og så har vi også fået nogle fondsmidler, så det er ikke verdens undergang, beroliger Simon Axø.

Jane Simonsen er formand for den forening, der skal samle støjkampen langs Giber Ringvej. Foto: Stig Atzen

Den fælles front mod støj Giber Ringvej bliver markant bredere: Derfor er det vigtigt, at den afledte støj er med i kampen

En støjgruppe fra Tranbjerg, som kæmper mod støj langs Landevejen, har tilsluttet sig en fælles forening, som også kæmper mod afledt støj fra Giber Ringvej. Den kommende formand for den fælles front mod støj, Jane Simonsen, er begejstret over at have endnu flere til at arbejde for sagen.

Støjgruppen fra Tranbjerg har også fået nye medlemmer fra Jegstrupvænget, hvilket betyder, at hele Tranbjerg langs Landevejen er repræsenteret. Sammen vil de forsøge at gøre problemerne endnu mere synlige for Aarhus Byråd og arbejde for at støjsikre de mennesker, som bliver ramt af støjen fra projektet.

Jane Simonsen håber også, at fællesrådene i Aarhus Syd vil bakke op i kampen mod støj fra Giber Ringvej, og hun understreger, at de mange yderligere stemmer fra Tranbjerg er med til at gøre støjproblemerne ved Giber Ringvej endnu tydeligere.

Støjgruppe fra Tranbjerg, som kæmper med afledt støj fra Giber Ringvej langs Landevejen, tilslutter sig den fælles forening mod Giber Ringvej-støj, og de tager mange stemmer med sig.

Det kræver sit at overdøve støjen fra Giber Ringvej. Men koret af stemmer, som råber op om støjen, vokser.

Støjgruppen fra Tranbjerg, der kæmper mod støj langs Landevejen, har nu meldt sig under den samlede fane. Det betyder, at den fælles forening mod støj fra Giber Ringvej nu også kæmper mod støj, der er afledt af øget trafik fra Giber Ringvej, og ikke kun støj fra selve vejen.

Den fælles forening, som skal slås mod støjgener, er under etablering. Der er stiftende generalforsamling 20. april klokken 19 i Folkehuset Kolt-Hasselager. Den kommende formand for foreningen, Jane Simonsen, er begejstret over, at støjkampen nu også indebærer afledt støj. Det gavner alle støjplagede, at sagen har flere under den fælles fane.

- Det er meget vigtigt at få med. De er lige så hårdt ramt som os andre, og jeg tror, at jo flere, vi er, til at råbe op, jo tydeligere bliver det, at det er et voldsomt problem, siger hun og roser støjgruppen fra Tranbjerg:

- Det betyder, at vi har fået endnu flere, som vil arbejde for sagen, og som har en masse viden i forvejen. Det er meget vigtigt. Det er en gruppe, som har kæmpet i mange år.

Hele Tranbjerg repræsenteret

Støjgruppen i Tranbjerg har længe kæmpet for støjværn langs Landevejen. Gruppen blev ifølge et tidligere byrådsmedlem også lovet, at et eventuelt overskud vil skulle bruges til støjreducerende tiltag langs Landevejen. Det kan du læse om her.

Gruppen har i længere tid bestået af medlemmer fra Kirkevænget og Tranbjerg Hovedgade, hvor medlem af støjgruppen Rasmus Brobjerg Poulsen bor. Men for nylig er også Jegstrupvænget i Tranbjerg kommet med i støjgruppen. Det er ifølge Rasmus Brobjerg Poulsen vigtigt.

- Det betyder, at hele Tranbjerg langs Landevejen er repræsenteret. Da vi sidst lavede en underskriftsindsamling på Tranbjerg Hovedgade og Kirkevænget, samlede vi underskrifter for omkring 600 mennesker. Med Jegstrupvænget kommer der 2-300 flere oven i, forklarer han.

Rasmus Brobjerg Poulsen bor på Hovedvejen i Tranbjerg med sin hustru, Line Poulsen. Landevejen løber forhøjet bag deres hus, og derfor ryger støjen lige ned i deres have. Foto: Stig Atzen

Han tror, at den fælles front kommer til at gøre problemerne endnu synligere for Aarhus Byråd.

- Vi kommer til at løfte i fællesskab, og vi kommer til sammen at stille spørgsmål ved ,at støjen ikke er prioriteret og tænkt ind fra starten. Støj har stor betydning for sundheden, og det er meget vigtigt, at den afledte støj fra Giber Ringvej også får fokus, understreger han.

Flere kan være plaget af afledt støj

Jane Simonsen istemmer sig, at flere mennesker betyder en større stemme, når man skal overdøve ringvejs-støjen og råbe byrådet op:

- Det betyder alt. Det gør, at vi fortsætter arbejdet. Jo flere, der bakker op, jo større indtryk gør det på kommunen. Det kan ikke passe, at man laver så stort et projekt, og man ikke sætter penge til side til at støjsikre de mennesker, som bliver ramt af støjen fra projektet.

Tranbjerg-gruppen kan senere få følgeskab af andre, som også er plagede af afledt vejstøj fra Giber Ringvej. Udvidelsen af Torshøjvej til fire spor vil sandsynligvis betyde, at flere føler sig plaget af støj mellem Giber Ringvej og motorvejene.

Bliver folk støjplagede ved Torshøjvej, er de mere end velkomne i støjgruppen, lyder det fra Jane Simonsen, som også håber, at fællesrådene i Aarhus Syd bakker op i kampen mod støj fra Giber Ringvej.

- Vi har fuld opbakning fra Kolt-Hasselager Fællesråd, og det sætter vi stor pris på. Det er så vigtigt, at vi får fællesrådene med, når vi skal i dialog med kommunen, siger hun.

Byråd opmærksom på støjproblemer

Udvidelsen af Torshøjvej til fire spor, så man bedre kan komme fra Giber Ringvej til og fra E45 og Aarhus Syd-motorvejen, diskuteret og sendt i Teknisk Udvalg af Aarhus Byråd 12. april. Her var det tydeligt, at støjproblemerne ved Giber Ringvej allerede har givet genlyd i byrådssalen.

- Vi har fra Socialdemokratiet side et behov for, at vi lærer af det der er sket med Giber Ringvej her, sagde Jesper Kjeldsen (S) og uddybede:

- Det er altså et trist argument at Aarhus Syd-Motorvejens eksisterende larm bliver det, man gør, at man ikke tænker støjforanstaltninger her.

Metin Lindved Aydin (RV) tilsluttede sig Jesper Kjeldsens bemærkning:

- Vi vil gerne undgå, at vi får en situation lige den, vi nu har på Giber Ringvej, hvor støjniveauet meget pludseligt og voldsomt er kommet bag på borgerne, sagde han.

- Der er flere, der har bragt skrækeksempel med Giber Ringvej frem, hvor man har lovet noget, det bliver ikke til noget, lød det mere direkte fra partiløse Henrik Arens.

Brugere af Midgaard vil sandsynligvis ikke mærke nogen forandring. Det vil man heller ikke på Naturcenter Dyr & Udeliv Tranbjerg. Foto: Stig Atzen

Sparekniven skærer uden om de lokale dyre-legepladser: Det er en oase

Aarhus Kommune skal spare penge, og en af de planlagte besparelser er at lukke fem af kommunens 17 pædagogisk ledede legepladser. Legepladserne inkluderer Midgaard i Mårslet og Naturcenter Dyr & Udeliv Tranbjerg. Legepladserne har pædagogisk personale og dyr, som børnene kan lege med og opleve.

Dog vil der ikke ske noget nyt for legepladsen i Tranbjerg Midgaard, da der ikke er noget at spare ved at gøre noget. Midgaards lokaler vil blive overtaget af Teknik og Miljø, men det forventes fra kommunens side ikke, at man i Mårslet vil mærke nogen forskel.

Selvom Midgaard i Mårslet bliver nævnt i kommunens spareplan for dyre-legepladser, forventer man ikke, at noget ændrer sig.

Det er et spare-år i Aarhus Kommune, og noget af det, kommunen vil spare penge på, er de såkaldt pædagogisk ledede legepladser. Det er legepladser som Naturcenter Dyr & Udeliv Tranbjerg og Midgaard i Mårslet, hvor der er pædagogisk personale på legepladserne og dyr, som børnene kan lege med og opleve.

Kommunen varslede i sin spareplan i slutningen af 2022, at fem af 17 af disse legepladser vil blive lukket for bemanding, og at man vil prøve at finde et nyt sted til dyrene. Børn og Unge og rådmand Thomas Medom har nu besluttet, hvilke fem pædagogisk ledede legepladser, som står for skud.

Her fremgår det, at Tranbjergs legeplads går fri af sparekniven, mens det ser ud til, at Midgaard i Mårslet bliver ramt af sparekniven.

Gederne, som bor i det røde hus i Midgaard, skal ikke være bange for at blive flyttet eller ryge på gaden. Foto: Stig Atzen

Men ifølge Kirsten Sønderby, som er fritidscenterleder i Skåde-Kragelund-Mårslet, skal man ikke være bekymret for, at Midgaards geder skal hverken ofres til fjerne, norrøne guder eller sendes andetsteds hen i Aarhus Kommune.

- Der kommer ikke til at ske noget nyt for Midgaard, for der er ikke noget at spare ved at gøre noget. Derfor vil man - så vidt jeg ved - ikke komme til at mærke nogen forskel, fra Kirsten Sønderby, som glæder sig over, at man ikke mister muligheden for at lege med Midgaards geder i Mårslet.

- Det er en oase, og jeg synes helt klart, at det er værd at holde fast i, at man inde i en by har mulighed for at være omkring dyr.

Fårene i Naturcenter Dyr og Udeliv Tranbjerg kommer heller ikke til at mærke noget til besparelserne. Foto: Stig Atzen

Teknik og Miljø tager lokalerne

Grunden til, at Midgaard bliver nævnt, selvom man ikke forventer nogen ændring, er lidt indviklet. Ifølge Ole Ibsen, fritidsskoleleder i Aarhus Kommune, bliver Midgaard nævnt, fordi den i budgettet hænger sammen med de fire andre pædagogisk ledede legepladser.

- Det handler om, at man nogle steder, som falder ind under samme budget som Midgaard, kan finde besparelser på bemanding, som i alt løber op i 2,5 million kroner. Det kan man dog ikke ved Midgaard, så derfor sparer man ikke noget her. Det er længere inde mod byen, man har skåret ned i bemandingen, siger han.

Ænderne rapper lystigt i Tranbjerg uden bekymringer for, at besparelser skal skabe røre i andedammen. Foto: Stig Atzen

Fordi legepladsen drives af klubben i Mårslet, er der ikke noget personale at spare. Der er dog stadig lokalerne, som Teknik og Miljø overtager og står for at vedligeholde. Ole Ibsen kan ikke sige, hvad der kommer til at ske med lokalerne, men han forventer ikke, at man i Mårslet vil mærke nogen forskel.

- Jeg kan af gode grunde ikke svare på, hvad Teknik og Miljø gør med bygningerne, men det er dem, der står for vedligeholdelsen af dem. Jeg tror ikke, man kommer til at opleve, at noget er anderledes i Mårslet, siger han.

Tranbjerg-MårsletLIVs korte overblik. Illustration: Jysk Fynske Medier

Det skal du også vide: Cykelsti var for Teknik og Miljø, og Tranbjerg Hørecenter flytter til Tranbjergcentret

Teknik og Miljø var ikke enig i central detalje om cykelstien mellem Solbjerg og Tranbjerg.

I dagens korte nyhedsoverblik kommer vi tæt på Tranbjerg Hørecenter og den foreslåede cykelsti mellem Solbjerg og Tranbjerg.

Tranbjerg Hørecenter flytter tæt på Center Syd

Lokalerne er ikke helt klar til indflytning endnu. Foto: Stig Atzen

8. Maj flytter Tranbjerg Hørecenter fra Tranbjerg Hovedgade 5 til et af de ledige lokaler uden for Center Syd, hvor Hobby Bien tidligere hørte til. 

På Facebook skriver hørecentret selv, at der vil være en åbningsfest 8. maj fra 10-15. Her vil der være en konkurrence om tre gavekort på 1000 kroner, man kan bruge på høreværn, høreapperater, tibehør med mere, lyder det. 

Teknik og Miljø mener ikke, der er behov for cykelsti i eget tracé langs Skovgårdsvej

Henrik Meilstrup (i midten) havde bagt en kage i anledning af, at Gert Bjerregaard (V) og Jesper Kjeldsen (S) kom på besøg for at snakke cykelsti. Foto: Stig Atzen

Cykelstien mellem Solbjerg og Tranbjerg blev endnu en gang diskuteret i Teknik og Miljø som del af en større pakke af cykelstier og cykelinitiativer. 

Gruppen Sikker Cykelsti Solbjerg-Tranbjerg med Henrik Meilstrup i spidsen har længe kæmpet for en cykelsti i eget tracé - altså som ligger for sig selv og ikke i forlængelse af vejen - mellem Tranbjerg og Solbjerg. 

I sagsakter fremgår det, at Henrik Meilstrup og Sikker Cykelsti Tranbjerg-Solbjerg foreslår at lade cykelstien fortsætte i eget tracé langs den vestlige side af Skovgårdsvej fra Gl. Horsensvej frem til udmundingen til den store Skovgårdsvej. Under alle omstændigheder skal cykelstien ikke fortsætte langs Gl. Horsensvej.

Udvalget er dog ikke helt enig i den del af forslaget, der omhandler cykelsti i eget tracé langs Skovgårdsvej. 

- Der er relativt lidt trafik på Skovgårdsvej, og det er derfor vurderet, at der ikke er behov for at etablere cykelsti i eget tracé som foreslået, konkluderer Teknik og Miljø ifølge sagsakterne. 

Forslaget er fremsendt til magistraten, og når det har været behandlet i magistraten, forventes forslaget at komme for byrådet. 

Restaurant Mejeriet fremhævet i Stiften

Vilhelmsborg har fået en flot omtale i Århus Stiftstidende. Foto: Kim Haugaard

Århus Stiftstidende har i en artikel over syv steder, som er værd at køre efter i Aarhus Kommune, fremhævet Mejeriet ved Vilhelmsborg. 

- Skabelonen er velkendt i centrum, hvor den fri bar primært tiltrækker unge mennesker, som tanker op til en aften i byen, men på Mejeriet er det snarere det modne publikum, der fylder ved bordene, skriver Stiftens madanmelder Amanda Stensgaard og uddyber: 

- Alle er dog velkomne, men da der kun er plads til godt et halvt hundrede mennesker i restauranten, er det nødvendigt at bestille plads på forhånd.

Århus Stiftstidende var senest forbi Mejeriet i 2021. Her fik restauranten fire ud af seks stjerner af avisens madanmelder. Du kan finde anmeldelsen her