Parcelhusvej får en 40-km/t-zone uden udskældte bump: Sådan vil kommunen få farten ned
Aarhus Kommune vil sænke hastighedsgrænsen til 40 km/t på Jegstrupvej, men vil undgå at anlægge trafikbump.
Lars Clausen fra kommunen forklarer, at man vil indføre tiltag i faser, såsom at lægge målekabler ud, sætte et skilt op med hastighedsbegrænsning, og derefter elektroniske fartvisere og farvelægning af kørebanen, inden man overvejer at anlægge fysiske ting for at sætte farten ned.
Målet er at undgå fase fire, hvor trafikbump ville blive anlagt. Steffen Viller Halleby, som bor ud til vejen, støtter idéen om at sænke hastigheden, men håber, at man undgår at anlægge trafikbump.
Flere borgere fra Vestergårdsparken og Porsevænget har henvendt sig til Tranbjerg Fællesråd med ønske om en lavere hastighed på vejen.
Hastigheden skal ned på Jegstrupvej. Helt ned til 40 kilometer i timen, som man kender det fra inde i Tranbjerg og Mårslet by for eksempel.
Men det bliver alligevel ikke helt, som man kender det fra de to byer. Strækingen skal ned på 40 kilometer i timen, uden at man vil anlægge de udskældte trafikbump, som man har brugt til at sænke farten i Tranbjerg og Mårslet.
Ifølge Lars Clausen, der er specialkonsulent ved Aarhus Kommune, vil man gribe det helt anderledes an.
- Vi vil helst undgå at bruge alle kommunens penge, og fartbump er dyre at anlægge og sørge for, at de er, som de skal være. Derfor kommer vi til at gøre det her i faser, hvor vi arbejder med blødere tiltag, siger han.
Vil undgå fase 4
Fremgangsmåden uden trafikbump starter ved, at man lægger målekabler ud langs strækningen på Jegstrupvej. De skal vise, hvor hurtigt bilisterne kører, som det er nu, hvor man ikke har gjort noget for at bringe hastigheden ned. De tal giver Lars Clausen og hans kollegaer noget at sammenligne med.
- Det første, vi gør, det er, at vi stiller sådan et helt almindeligt skilt op med hastighedsbegrænsning på 40 kilometer i timen. Det er sådan et rundt et med en rød ydre cirkel og hvid indercirkel, hvor der står 40 kilometer i timen på. De vil sandsynligvis komme op i løbet af sommeren, forklarer Lars Clausen.
Forsøgsordning fra Vejdirektoratet
Jegstrupvej er en af i alt 16 strækninger i Aarhus Kommune, som er med i en forsøgsordning, hvor man sætter farten ned til 40 kilometer i timen. Den viden, man samler ind om forsøgene, vil blive indrapporteret til Vejdirektoratet, som herefter skal analysere på den data, der er kommet frem.
I 2024 vil der komme flere strækninger til, efter man har været i dialog med de lokale fællesråd om flere strækninger, hvor man med fordel kan sætte fartgrænsen ned.
De 16 strækninger, som er med i forsøget er:
- Jegstrupvej, Jegstrup
- Byagervej, Beder
- Rosenvangs Allé, Højbjerg
- Enghavevej, Viby
- Ormslevvej, Ormslev
- Odensegade, Aarhus C
- Hans Broges Gade, Aarhus C
- Tilst Østervej-Bysmedevej, Tilst
- Dr. Holsts Vej, Klokkervej og Haslevej, Åbyhøj
- Tordenskjoldsgade, Trøjborg
- Tjelevej-Vikærsvej, Vejlby
- Nordre Strandvej, Risskov
- Hjortshøjvej, Skæring
- Skæring Hedevej, Skæring
- Bystævnet, Lystrup
- Grenåvej, Løgten
Man bliver så ved med at måle for at se, om skiltet med hastighedsgrænsen kan få folk tilstrækkeligt nok ned i fart. Viser det sig, at der er brug for yderligere tiltag, opstiller man elektroniske fartvisere. Den slags, der fortæller dig, hvor hurtigt du kører.
- Det smarte ved de nye eltavler er, at man kan fylde dem med radarer. De kan måle alverdens ting, også hvornår man accelerer og decelerer. Problemet er bare, at de er et halvt år forsinket, og derfor vil de først komme op i slutningen af 2023, forventer vi.
Er man stadig ikke i mål med at få bilisterne til at lette tilstrækkeligt på pedalfoden, begynder man at farvelægge kørebanen.
- I den næste fase, laver vi en visuel indskrænkning af kørebanen. Det har vi for eksempel haft god erfaring med at gøre på Silkeborgvej inde i Aarhus. Når der er mindre plads at køre på, sænker bilisterne som regel farten, fortæller Lars Clausen.
Hvad så hvis det stadig ikke virker?
- Så går vi over til fase fire, og det er jo det, vi helst vil undgå. Fase fire er, at man begynder at anlægge fysiske ting, som skal sætte farten ned, men det er som sagt det, vi prøver at undgå med den her forsøgsordning.
Bare det ikke bliver bump
Steffen Viller Halleby bor på Vestergårdsparken og har et barn på 2,5 år og venter tvillinger senere på foråret. Han oplever nogle gange, at det går lidt stærkt for bilisterne på Jegstrupvej.
- Vi kan høre inde fra huset, at det nogle gange går ret stærkt ude på vejen. Der er også af og til lastbiler, der kører derude. Men når man når ned på den sydlige del af vejen og skal dreje, så er man som regel et godt stykke nede i fart. Ellers er man meget modig, siger han.
Han håber dog ikke, at man når til fase fire.
- Det er fint nok, at man vil sætte farten ned, men det skal bare ikke ende med de trafikbump, der for eksempel er inde i Tranbjerg, understreger han.
Ønsket om lavere hastighed er noget, flere fra Vestergårdsparken og Porsevænget har henvendt sig om til Tranbjerg Fællesråd, fortæller Mogens Laursen fra Tranbjerg Fællesråd.
- Grundejerforeningen har kontaktet fællesrådet med et ønske om, at man sænker farten, fordi børn bruger vejen, når de skal til og fra skole. Det er ikke noget, der kommer ud af ingenting, siger han.
Tilløb til flere strækninger
I 2024 vil man have samlet data fra forsøgsordningen, som man vil kunne bruge til at lave flere 40-km/t-zoner i samarbejde med de lokale borgere og fællesråd.
- Det vil være en proces, hvor borgere og fællesråd kan komme med alle de strækninger, de kunne tænke sig at sætte hastigheden ned på, og de løsninger, de synes, der fungerer. Her bruger vi så erfaringerne fra forsøgsordningen til at kigge nærmere på strækningerne, forklarer Lars Clausen.
På sigt forestiller Lars Clausen sig, at flere og flere strækninger i Aarhus Kommune vil være omfattet af en hastighedsbegrænsning på 40 kilometer i timen, og ude i fremtiden kan det være sådan, at der inden for byskiltene i Aarhus vil være en standardiseret hastighedsbegrænsning på 40 kilometer i timen frem for de nuværende 50 kilometer i timen.
- Det kan vi se, at der har været rigtig gode erfaringer fra i andre byer, og det kunne godt være, at det er der, vi ender om 5-10 år. Det ville være smart at gøre det, uden at vi sønderbomber byen med trafikbump inden. Det kræver også, at vi som bilister vænner os til det, og de her zoner og strækninger kan være strækkeøvelser frem mod det.