Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Tranbjerg-MårsletLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Foto: Stig Atzen

Mød cigaretskoddenes nemesis: Pernille fra Slet

Kære læser

Som mange andre elsker jeg at rejse. Jeg synes, det er fantastisk at se andre miljøer og opleve andre kulturer end dem, jeg færdes i til daglig.

Men jeg bliver ofte, når jeg er afsted i udenlandske storbyer, også frustreret over en særlig ting, som sjældent er lige så godt, som det er herhjemme: Renheden i bybilledet. Når det flyder med skrald, bliver jeg irriteret, og det støjer i ellers smukke områder, at affald fyger hen ad fortovet.

Den irritation sidder jeg sjældent med i 8310 og 8320, og det kan skyldes to ting: at man smider skrald ud i skraldespandene, eller at mennesker som Pernille Vendelboe fra Slet sørger for at samle skraldet op, når det lander i gadebilledet.

Hun samler mange kilo op i løbet af en måned, og hun nyder også at gøre det.

Hun er ikke den eneste. I denne uge er der landsdækkende affaldsindsamlingsuge, og sidste år deltog knap 200.000 danskere i indsamlingsugen.

Du kan stadig nå at være med i Tranbjerg, når det løber af stablen søndag 26. marts fra klokken 10-12 med mødested på foran Matas i CenterSyd. I Mårslet stoppede man sidste år med den årlige indsamling, fordi Mårslet simpelthen er blevet så ren, at der ikke er meget skrald at samle.

I dagens nyhedsbrev kommer vi også forbi støjkampen langs Giber Ringvej nok engang. Nu har kampen nemlig fået et omdrejningspunkt for alle de støjplagede borgere langs vejen.

Foreningen mod støj fra Giber Ringvej er stadig under etablering, men Tranbjerg-MårsletLIV var med på formødet, og det er ambitiøse og vidende mennesker fra hele strækningen, som er med ombord.

Nok er gruppen stadig under etablering, men den har allerede haft sin ilddåb. Læs herunder, hvordan det gik.

Tak for din tid.

Husk, at jeg altid har tid til at tale med dig om det, der rører sig i 8310 og 8320. Min emailadresse er stdat@tranbjerg-maarsletliv.dk, og mit telefonnummer er 42 18 97 24.

Billede af Stig Atzen
Billede af skribentens underskrift Stig Atzen Journalist
Cigaretskod er Pernille Vendelboes personlige ærkefjende. Foto: Stig Atzen

Når Pernille fra Slet venter for rødt, hiver hun sin 'napper' frem og fylder cykelkurven med skrald

Pernille Vendelboe samler affald op på vej hjem fra arbejde hver dag. Hun går en tur med en affaldssæk og "napper" i hånden flere gange om ugen.

Hun vil gerne bevare rent grundvand til de næste generationer og holder derfor særligt øje med cigaretskod, som er hendes personlige ærkefjende, da deres affaldsstoffer kan sive ned i grundvandet. Hun har også lomme-askebægre, som hun tilbyder rygere, hvis hun ser dem smide cigaretskod på jorden.

Hun samler også skrald for at holde lokalområdet rent, og selvom der altid vil være affald at samle op, kan det være værst efter weekenden, hvor folk blandt andet smider emballage fra take-away ud.

Pernille Vendelboe samler skrald for den friske luft, et rent bybillede og for forpligtelsen til at aflevere grundvandet i en ordentlig tilstand til de kommende generationer.

En mørk plastikspand er halvfyldt med cigaretskod ved Pernille Vendelboes hjem på Slet Møllevej i Slet. Hun har stillet den der, så rygere har et sted at smide sit affald. Det er alt andet lige nemmere at tømme sådan en spand end at samle cigaretskod enkeltvis op fra jorden.

Men tag ikke fejl. Lander skod på jorden, slipper de ikke for at blive samlet op og smidt ud. Pernille Vendelboe samler affald op hver dag på vej hjem fra arbejde, og flere gange i ugen går hun en tur rundt i sit lokalområde med en lydbog i ørerne, frisk luft til kinderne og sin affaldssæk og trofaste 'napper' i hænderne.

- Jeg synes, det er fedt. Det er godt for hovedet at gå og få lidt frisk luft på kinderne. Det gør det bare endnu federe, at jeg føler, at jeg gør noget godt for miljøet, imens jeg går. Når jeg cykler til og fra arbejde, har jeg min 'napper' med, og så fylder jeg min cykelkurv med affald, mens jeg venter på rødt, siger hun.

- Folk må gerne tro, at jeg er en hippie, når de ser mig gå rundt og samle skrald op. Men der er rigtig mange, som stopper op og siger "tak for, at du gør det", til mig. Folk er helt vildt positive og søde, når de ser, at man samler skrald, uddyber hun.

Pernille Vendelboes 'napper' har snuppet kilovis af affald allerede, og den har mange kilo i sig endnu. Foto: Stig Atzen

Ren by, rent drikkevand

Cigaretskod svier særligt i Pernille Vendelboes øjne. Det er hendes personlige ærkefjende, når det kommer til de stride mængder af affald, der ryger ned i hendes sække. Med kirurgisk præcision napper hun skod efter skod på hendes gåtur rundt i Slet.

- Der er så mange affaldsstoffer, som kan sive ned i vores dyrebareste ressource. Grundvandet. Jeg synes, vi skal aflevere sundt grundvand til de næste generationer, for det er det, vi skal leve af, siger hun.

Pernille Vendelboe får mange fine vendinger med på vejen, når hun samler skrald. Foto: Stig Atzen

De fleste oplever af og til, at de går bagved en ryger, som smider sin cigaret i naturen, når den er røget ned til filteret. Det hidser dog ikke Pernille Vendelboe op.

- Rygerne er i forvejen et jaget folk, så jeg kommer ikke til at skælde dem ud. Jeg møder dem mere med kærlighed, og jeg har faktisk sådan nogle lomme-askebægere, som jeg tilbyder dem, hvis jeg ser det. Det siger mange ja tak til. Men det er ikke sådan, at jeg skælder nogen ud, forklarer hun.

Grundvandet spiller en stor rolle i, at Pernille Vendelboe samler affald. Der er dog også andre årsager til, at hun rydder lokalområdet for skrald.

- Jeg kan også bare godt lide, at det er rent, understreger hun.

Take-away, narko og 26 liter urin

Kampen mod affald er ikke et enkeltstående stort slag. Det er en konstant fejde, der som regel er allerværst i begyndelsen af ugen.

- Efter weekenden kan jeg tit se, at det igen flyder med skrald de steder, som jeg har samlet affald op fra i løbet af ugen, siger affaldssamleren.

En spand med sand har gjort underværker for, at der ikke lander cigaretskod ved Pernille Vendelboes indkørsel. Foto: Stig Atzen

Take-away emballage flyder særlig meget, når Pernille Vendelboe cykler afsted på arbejde mandag morgen. Der kan være tomme bakker fra Kentucky Fried Chicken i Tilst, som er kastet ud af biler på vej gennem Slet. Det er dog langt fra det værste, der dukker op.

- Jeg finder en del lightergasflasker og pille-emballage og små lynlåsposer. Det er lidt trist. Jeg ved, at det er forskelligt fra sted til sted, for i Aarhus Vest finder de en del lattergaspatroner, sigerer affaldssamleren og husker en særlig klam oplevelse:

- Jeg har engang fundet 13 store sodavandsflasker med to liter urin i hver. Det var godt nok klamt. Der lavede jeg altså et borgertip, så Aarhus Kommune kunne fjerne det.

Pernille Vendelboes cykelkurv bliver fyldt op, når hun cykler til og fra arbejde. Foto: Stig Atzen

En for holdet

Hun er ikke alene om kampen mod affald i bybilledet. Cirka en gang i måneden deltager Pernille Vendelboe i en større indsamling, som gruppen En For Holdet arrangerer. Her vælger man et område, som en gruppe af affaldsindsamlere finkæmmer for skrald i grupper af  to og to.

- Så går den ene måske lidt længere nede i rabatten, mens den anden er tæt på vejen, og så går man og snakker sammen, mens man samler skrald. Det er megahyggeligt, fortæller Pernille Vendelboe.

Motivationen bliver større af, at der er skraldesamlere, man kan spejle sig i.

På en kort vandretur med Tranbjerg-MårsletLIV samlede Pernille Vendelboe lidt mindre end et kilo skrald. Hun samler mere end 10 kilo de fleste uger. Foto: Stig Atzen

- Det er klart, at når jeg ser, at en af de andre har samlet en sæk affald, så motiverer det da også mig til at samle mere. Der er sådan en sund konkurrence mellem dem, der samler meget, hvor vi gerne vil vise hinanden, hvor meget vi samler, smiler hun.

Virksomheder i de områder, som En For Holdet laver fællesindsamlinger i, er så glade for, at gruppen fjerner skrald, at de gerne spæder til for at gøre affaldsindsamlingen til en god oplevelse.

- Jeg skal for eksempel samle affald ved Godsbanen i Aarhus den 25. marts. Der har En For Holdet sørget for, at der er en kaffevogn, så man kan få en kop kaffe. Flere af de virksomheder, hvor vi samler skrald, udlodder også præmier til os, der samler affald. Det gør det da også lidt sjovt, siger hun.

Jane Simonsen er formand for den forening, der skal samle støjkampen langs Giber Ringvej. Foto: Stig Atzen

Altafgørende, at du melder dig ind, hvis du generes af støj ved Giber Ringvej: Gruppe mod vejstøj klarede sin ilddåb i byrådet

Støj fra Giber Ringvej har plaget borgerne i Mårslet, Tranbjerg, Kolt og Hasselager. Derfor har de støjplagede borgere dannet en forening mod støj fra Giber Ringvej. Foreningen er stadig under etablering, men det er vigtigt, at så mange støjplagede som muligt bliver medlem.

Foreningens formand, Jane Simonsen, har allerede været til foretræde for Teknisk Udvalg, hvor hun har forklaret, hvordan støjen påvirker borgerne i deres hverdag.

Foreningen ønsker at konsolidere klagepunkterne for alle de støjplagede borgere langs vejen og samtidig samle den viden, de mange støjplagede mennesker har tillært sig i støjkampen hidtil. Ifølge medlemmerne af Teknisk Udvalg vil en fælles front styrke borgerne i støjkampen, og de vil se på, hvad der kan gøres for at mindske støjen.

Støjplagede borgere langs hele Giber Ringvej har fået en forening, der skal være omdrejningspunktet for støjkampen. Foreningen er under etablering, men har allerede haft foretræde for Teknisk Udvalg.

Giber Ringvej støjer langs hele strækningen, og det har fået de støjplagede borgere i Mårslet, Tranbjerg, Kolt og Hasselager til at gå sammen mod den fælles fjende. Støjen.

Foreningen er stadig under etablering, og der er stiftende generalforsamling 20. april. Det er derfor heller ikke muligt at være formelt medlem af foreningen endnu. Når alt det formelle er på plads, er det dog vigtigt, at alle støjplagede kommer med i kampen, påpeger formandens forening, Jane Simonsen.

- Fra mit synspunkt er det altafgørende, at vi får så mange medlemmer som muligt. Det er den her gruppe, der kommer til at blive omdrejningspunktet for støjkampen, siger hun og fortsætter:

- Jeg tror også, det er virkelig vigtigt, at vi har opbakning fra fællesrådene langs vejen. Forhåbentlig kan vi samle rigtig mange mennesker, og det vil vise, at det er rigtig voldsomt for rigtig mange. Det her er bare starten, og det bliver kun større.

Sådan melder du dig foreløbigt ind i støjkampen

Foreningen mangler stadig at bliver etableret, og derfor kan du ikke blive formelt medlem endnu. Men du kan skrive til Jane Simonsen, hvis du ved, at du ønsker at melde dig ind i støjkampen. 

Det kan du på hendes mailadresse jane231076@gmail.com eller hendes telefonnummer 21 93 11 36.

Ilddåb allerede

Selvom foreningen stadig er under etablering, har formand Jane Simonsen allerede været til foretræde for Teknisk Udvalg 20. marts.

Her forklarede hun på vegne af gruppen Teknisk Udvalg, hvordan støjen påvirker dem i deres hverdag.

- I mit eget eksempel er det, at jeg har brug for fred og ro, når jeg skal slappe af efter en hård arbejdsdag. Men den fred og ro er forsvundet. Jeg er i konstant alarmberedskab på grund af støjen, forklarer Jane Simonsen.

- Det har stor indflydelse på vores livskvalitet.

Hun oplevede, at foretrædet gik fint.

- Men det er jo lidt, som når man går til eksamen, men uden at få en karakter, siger hun.

Gjorde indtryk

Jesper Kjeldsen er byrådsmedlem for Socialdemokratiet og sidder i Teknisk Udvalg. Han var med til det foretræde mandag 20. marts, hvor Jane Simonsen og foreningen mod Giber Ringvej-støj forklarede, hvordan støjen rammer dem i hverdagen.

- Jeg vil rose dem for deres foretræde. De engagerer sig og repræsenterer en stor gruppe forskellige borgere. Jeg er helt sikker på, at der er et støjproblem ved Giber Ringvej, og nu skal vi se på, hvad vi kan gøre, og hvor vi kan gøre noget, siger han.

Jakob Søgaard Clausen fra Danmarksdemokraterne var også med til foretrædet.

- Mit indtryk fra det foretræde er, at det er, som det har set ud i noget tid. At vi har store problemer med støj langs Giber Ringvej, siger han.

Den fælles front styrker ifølge medlemmerne af Teknisk Udvalg borgerne i støjkampen.

- Det er jo helt tydeligt, at man har at gøre med en gruppe, som har sat sig ind i tingene og har oplevet at få deres hverdag forstyrret af støj. Nu er vi i gang med at måle støjen, og vi skal kigge på, hvor støjen er for høj. Men det kan også være, at nogle oplever støjen som rigtig høj, fordi der ikke har været støj tidligere, siger Jesper Kjeldsen.

- Det betyder, at vi har en stor borgergruppe, der står sammen og kæmper mod støjen. Det er en rigtig god idé, at de er gået sammen, synes jeg. Jo flere der går sammen, jo mere vægter det. Sådan er det, siger Jakob Søgaard Clausen.

Fælles indsats

Foreningen mod støj fra Giber Ringvej skal konsolidere klagepunkterne for alle de støjplagede borgere langs vejen.

Dog får foreningen også en anden fordel. Den samler den viden, de mange støjplagede mennesker har tillært sig i støjkampen hidtil.

- Det betyder meget for mig, at vi kan dele arbejdet ud. Jeg får rigtig meget god hjælp af de mange mennesker, som ved virkelig meget om støj, siger Jane Simonsen.

Arbejdsfordelingen er nødvendig, synes formanden, for støjkampen er arbejdstung, når man også har en hverdag ved siden af.

- Det er et stort arbejde bare at finde ud af, hvem man skal henvende sig til i forvaltningen. Derfra skal man så finde ud af, hvordan man henvender sig bedst muligt, og at man er grundig nok. Derfor er det godt, at vi i gruppen kan fordele arbejdsopgaverne.

Foreningen får først fastlagt et officielt navn 20. april til den stiftende generalforsamling. Indtil videre har de blot kaldt sig "Giber Gruppen".

Det er blandt andet 200 kilo tunge kronhjorte, som skal krydse Giber Ringvej. Arkivfoto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix

Krondyrene ryger snart i fotofælden på Giber Ringvej

Aarhus Kommune har opsat syv faunapassager på Giber Ringvej for at hjælpe dyrene med at krydse vejen sikkert. Nu bliver passagerne udstyret med vildtkameraer, der skal dokumentere, hvor godt de fungerer, og hvor mange dyr, der bruger dem. 

Resultaterne vil være klare om et år.

Hvis dyrene ikke bruger passagerne nok, kan de justeres, og vegetationen kan også ændres for at hjælpe dyrene med at finde passagerne lettere. Biologen er spændt på at se resultatet af kameraerne efter et år, da der ikke er meget viden om, hvor mange dyr der er i området.

Vildtkameraer skal vise, hvor godt Giber Ringvejs faunapassager fungerer. Resultaterne er klar om et år, og hvis passagerne ikke fungerer, som de skal, kan man nå at rette til.

De færreste bilister på Giber Ringvej har lyst til at blive blitzet af en fotovogn. Til gengæld får dyrene svært ved at undgå at ryge i fotofælden, når de krydser Giber Ringvej.

Aarhus Kommune udstyrer nemlig fem faunapassager med vildtkameraer, som skal måle hvor mange dyr, der bruger de forskellige krydsninger af vejen.

Lige nu ved man nemlig ikke, hvor mange dyr, som krydser vejen. Resultatet kommer først om et år.

- Vi er ved at sætte kameraerne op nu, og de skal lige have lidt tid til at vise, hvor mange dyr der bruger passagerne, forklarer Lars Eg Hoppe, som er biolog ved Aarhus Kommune.

Her kan du se Giber Ringvejs faunapassager, som er markeret med grøn farve, stibroer og tunneler er markeret med gul farve, vejoverføringer- og underføringer er markeret med orange, mens tilslutninger er markeret med blå. Illustration: Aarhus Kommune

Vildtkameraerne kommer ikke til at kunne adskille et krondyr fra en løvfrø. De registrerer bevægelse, og derfor vil alt med en puls ryge i fotofælden.

- Kameraerne vil også vise, hvis mennesker bevæger sig ved faunapassagerne, og det er altså meget vigtigt, at man ikke gør det. Det skræmmer dyrene væk, og det er dyrene, de er lavet til.

Alternative ruter

Der er ikke umiddelbart noget, der taler for, at faunapassagerne ikke skulle fungere. Hvis det dog viser sig på vildtkameraerne, at dyrene ikke bruger dem, kan man stadig nå at gøre noget.

- Hvis det viser sig, at dyrene ikke bruger faunapassagerne nok, kan man rette dem lidt til. Det er selvfølgelig svært at gøre ved krondyrspassagen, men man kan gøre lidt ved passagerne for de mindre dyr. Man kan også gøre noget ved vegetationen og de planter, der er på vej hen til passagerne, så dyrene har nemmere ved at finde dem, siger biologen.

Niels Brøchners Bro skal hjælpe krondyr over Giber Ringvej. Foto: Stig Atzen

Når man om et år får et galleri af kronhjorte, rådyr og ræve, som er røget i fotofælden, er det særligt interessant, fordi man har ikke meget at sammenligne med, lyder det fra biologen:

- Vi har faktisk ikke meget viden om, hvor mange dyr der er i området, før vejen blev etableret, dog har vi kendskab til en stor kronhjortebestand syd for Aarhus.

Tranbjerg kan godt blive mere samlet, mener Aarhus Kommune. Foto: Silas Bang

Trecifret millionbeløb skal være med til at samle Tranbjerg mere - men pengene kommer du til at vente på

Aarhus Kommune har afsat 300 millioner kroner til en "pulje for velfærdstilbud", som over en 10-årig periode vil blive fordelt mellem fire byer: Tranbjerg, Lystrup, Lisbjerg og Viby Syd.

Det er endnu ikke besluttet, hvad pengene præcist skal bruges til, men det handler om at samle byerne ved at bygge, renovere og udvikle velfærdstilbud såsom daginstitutioner, plejehjem og fritidstilbud. Økonomichefen i Teknik og Miljø i Aarhus Kommune påpeger, at pengene ikke er ubegrænsede, og at de sandsynligvis ikke vil være tilstrækkelige til at samle Tranbjergskolen på en matrikel. 

Kommunen vil først begynde at prioritere midlerne fra begyndelsen af 2024.

Fire byer - heriblandt Tranbjerg - skal blive mere samlet, og derfor har byrådet lagt et trecifret millionbeløb til side. Men arbejdet med at udvælge, hvad pengene skal gå til, er udskudt.

Aarhus Kommune har lagt 300 millioner til side i det, som kommunen kalder for en "pulje for velfærdstilbud". De penge kommer til at blive fordelt mellem Tranbjerg, Lystrup, Lisbjerg og Viby Syd over en tiårig periode.

Det er endnu ikke besluttet, hvad pengene konkret skal gå til, men det handler om at samle byerne. Det fortæller Michael Johansson, der er økonomichef i Teknik og Miljø i Aarhus Kommune.

- Det er til byggeri, ombygning og udvikling af de velfærdstilbud, der er. Såsom daginstitutioner, plejehjem og fritidstilbud, siger han.

Det er blandt andet det tidligere Oplandsudvalg i Aarhus Kommune, der fra 2017 til 2021 arbejdede med oplandsbyerne, som har tilkendegivet, at Tranbjerg, Lystrup, Lisbjerg og Viby Syd kunne nyde godt af, at velfærdstilbuddene var mindre spredt.

- I Tranbjerg syntes man, at velfærdstilbuddene lå lidt hist og pist. De her penge skal blandt andet bruges til at gøre noget ved det de steder, hvor det giver mening, siger han.

- 300 millioner kroner lyder af meget, men de strækker sig over 10 år, og de skal bruges fire steder.

Man skal ifølge ham nok ikke blive for håbefuld på, at pengene eksempelvis kan samle Tranbjergskolen til en matrikel.

- Så ville pengene hurtigt blive brugt, siger økonomichefen.

Bag i køen

Det er dog endnu ikke fastlagt, hvad pengene skal gå til. Pengene bliver nemlig først prioriteret fra begyndelsen af 2024.

Det skyldes, at man først vil sammenlægge bygningsfunktionerne ved kommunens magistrater.

Hvilket kort fortalt betyder, at i stedet for at Børn og Unge bygger daginstitutioner, og Sundhed og Omsorg bygger plejehjem, så skal en fælles institution stå for alle kommunens byggerier.

- Man afventer, at det arbejde er færdigt, før man går i gang med at kigge på, hvor man kan gøre noget anderledes. Alt energien er desuden i det projekt lige nu, så derfor har vi ikke ressourcerne til at prioritere, hvilke velfærdstilbud, som puljemidlerne skal gå til, siger Michael Johansson.