'What's not to like': Får Tingskov Allé endelig sin park, efter byggeplaner gik i vasken?
Byrådet har besluttet at afvise et byggeri med 21 boliger ved Tingskov Allé i Tranbjerg. Det betyder, at den eksisterende lokalplan gælder, og i den står der, at der skal være en park. Naboerne til området håber, at parken bliver realiseret, efter området i 30 år har været landbrug.
Enhedslisten og løsgængeren Jakob Søgaard Clausen mener, at det er oplagt at gøre området en såkaldt blågrøn park. Sådan en vil give Tranbjergs borgere et reakreativt område, og det vil passe på grundvandet. Aarhus Kommune ejer tilmed jorden, så man vil slippe for at skulle ud i en dyr ekspropriation.
Socialdemokratiet vil dog ikke love en park endnu, da man bliver nød til at finde ud af økonomien i at anlægge en park. Det samme gælder for rådmand for Teknik og Miljø, Nicolaj Bang (K). Han henviser til, at han ikke kan sige noget endnu, og at selvom der er mange gode argumenter for, at man kunne lave en blågrøn park på området, kan det også være, at man hellere vil lave et større, sammenhængende areal til park p, lyder det.
Man kan ikke bygge ved Tingskov Allé. Det har byrådet besluttet. Men hvad skal man så med området? Ifølge naboerne til området, Enhedslisten og Jakob Søgaard Clausen, er svaret helt oplagt.
Det står faktisk i den lokalplan, som stadig er gældende, efter man afviste lokalplanen med 21 boliger. Der skal være en park.
- Vi er så glade for, at vi ikke skal kigge ind i 8,5 meter høje boliger. Det er godt nok dejligt. Nu vil vi bare gerne have en afklaring, så det ligger klart, hvad der så skal ske, siger Henrik Nygaard, der er formand for ejerlauget på Trankær Vænge 1-25 og nabo til byggeriet.
Aktindsigt: Så meget har kokset byggeri kostet
Tranbjerg-MårsletLIV har søgt aktindsigt i, hvor mange penge Teknik og Miljø har brugt på det afviste byggeri ved Tingskov Allé.
Ifølge Teknik og Miljøs egen opgørelse, er der blevet brugt 1240 timer og 45 minutter af projektleder og deltagerne i projektet fra miljøteamet og Byggeriafdelingen samt andre medarbejdere i Planafdelingen. Det svarer til 64,5 % af et årsværk, som er blevet brugt på lokalplanen. Den var mere end tre år undervejs.
Herudover har Grundsalgsafdelingen brugt 612.730 kroner, og Byggemodningsafdelingen har brugt 245.149,21 kroner på blandt andet konsulentydelser og interne timer. Tilsammen har der været en udgift på 857.879,21 kroner oveni lønnen for de 1240 timer og 45 minutters arbejde på lokalplanen.
Aarhus Kommune havde desuden regnet med, at lokalplanen ville indbringe op til 16 millioner, hvis den blev realiseret.
- Vi vil selvfølgelig gerne have den park, som der blev lovet for 30 år siden, og som der står i den gældende lokalplan, at området skal have. Det vigtigste er, at der tages hensyn til vores grundvand, og vi bevarer et grønt område i Tranbjerg, siger Dorthe Jakobsen, der bor på Trankær Vænge, inden hendes ægtemand Jes Jakobsen uddyber:
- En park til at passe på grundvandet vil være oplagt. Måske med lavtvoksende buske og træer. Vi kan godt forstå, hvis parken skal være så vedligeholdelsesfri som muligt af hensyn til økonomien.
Grundvandspark oplagt
Solveig Munk (EL) har sammen med løsgængeren Jakob Søgaard Clausen foreslået, at man laver en park på stedet, som både skal passe på grundvandet, og som skal være til glæde for Tranbjergs borgere. En såkaldt blågrøn park.
Blågrøn park - hvad er det?
For at beskytte grundvandet arbejder man i Aarhus Kommune med etablering af såkaldte blågrønne parker. Idéen er, at man friholder områder tæt på grundvandsinteresser fra ting, der kan forurene grundvandet. Det kan være bebyggelse, markdrift med pesticider eller andet.
Idéen er, at man gør disse områder til parker, som Aarhus Kommunes borgere kan blive glade for, og som kan fremme biodiversiteten.
Der er ikke vedtaget en konkret handlingsplan endnu, og indtil videre arbejder man med 35 millioner kroner, som skal gå til blandt andet ekspropriering af grunde, som kan blive til grundvandsparker. Da temaet blev diskuteret senest i byrådet 1. februar 2023 var Socialdemokratiet, Konservative, Venstre og Nye Borgerlige skeptiske ved, hvor langt 35 millioner ville række.
- Der har været en aftale med en landmand, der måtte dyrke området, og den udløber nu. Derfor er det nu, man skal gøre noget andet. Borgerne har forsøgt at få den park længe, og de skal stole på de planer, vi laver. Der er afsat penge i budgettet til blågrønne parker, og det er den bedste løsning her, siger Solveig Munk.
Jakob Søgaard Clausen stemmer i.
- Det er oplagt med et grønt areal, som er til glæde for både Tranbjerg og grundvandet, siger han.
Ingen garanti
Byrådsmedlem for Socialdemokratiet og medlem af Teknisk Udvalg, Jesper Kjeldsen, vil ikke garantere, at der kommer en grundvandspark i stedet for det afviste byggeri. Han henviser til, at en park koster penge, og de skal findes, før man etablerer den.
Men når man nu ikke kan bygge her, skal borgerne så ikke bare have den park, de er blevet lovet nu?
- Nej, for vi skal spare 219 millioner i år. Vi har mange prioriteter. Men det ville da være dejligt med en park. Jeg vil heller ikke afvise, at der kan komme en park på et tidspunkt, hvis vi kan finde midlerne til det, og det passer med den politiske retning
Rådmanden for Teknik og Miljø, Nicolaj Bang (K) vil heller ikke love en park på arealet.
- Vi skal først sætte os ned og tænke os om, for den her udvikling (at lokalplanen blev afvist, red) kom som en overraskelse. Jeg tør ikke sige noget endnu om, hvad vi gør. Vi er gået ind i en faglig diskussion med Aarhus Vand, for danner det her præcedens, kan vi ende med at mangle 300 millioner. Så kan jeg ikke sidde og love, at vi laver en park, siger han.
Men der er jo tale om et sted, I har besluttet ikke at bygge, fordi der er grundvandsinteresser. Der står i den nuværende lokalplan, at der skal være en park, og man slipper for at skulle ud i en dyr ekspropriation, fordi kommunen ejer jorden. Er det ikke oplagt?
- Vi vil gerne først undersøge sammen med Aarhus Vand, om det giver bedre mening at lave større, sammenhængende blågrønne parker, så det virkelig kan gøre noget for biodiversiteten. Jeg tør ikke sige, hvad vi vil gøre endnu.
Men er det ikke mere rentabelt at lægge en blågrøn park et sted, hvor man slipper for at ekspropriere?
- Det er det selvfølgelig.
Metin Lindved Aydin (RV) tager også forbehold for finansieringen af en park, men kan umiddelbart se potentialet i at realisere det.
- What's not to like. Jeg synes, det lyder super fint, men det kræver penge at sætte i verden, som man skal finde, siger han.
Aarhus Kommune kan gå forrest
Netop økonomien i at anlægge en grundvandspark er ifølge Solveig Munk et godt argument for at realisere en park, der både kan nydes af tranbjergensere og passe på grundvandet.
- De penge, man har afsat til at oprette blågrønne parker, de er afsat til blandt andet at opkøbe landbrugsjord, som ligger på sårbare grundvandsområder. Den udgift sparer man jo her. Så kan kommunen ovenikøbet gå forrest med at vise, hvordan man skal behandle sit grundvand ordentligt, siger hun.
Selvom man friholder arealet ved Tingskov Allé, er der stadig boliger, der ligger inden for 300 meter af grundvandsboringer. Det er ifølge Solveig Munk ikke et argument for, at man så vælger at lade være med at anlægge en grundvandspark på stedet.
- Tværtimod er der ekstra grund til, at man fastholder det område, der ikke er bygget på, fri for bebyggelse. Jeg har tænkt på, hvad vi gør ved de områder, der er bebyggelse på i forvejen, og vi forsøger at komme frem til, at man ikke må bruge blandt andet produkter med pesticider eller PFAS inden for 300 meter af grundvandsboringer, siger Solveig Munk.
Kampen værd
Nabogruppen fra Trankær Vænge har fra starten arbejdet for, at der ikke blev bygget på området ved Tingskov Allé. Bare under høringsfasen, leverede naboerne 215 underskrifter og størstedelen af de 39 høringssvar til byggeriet.
- Vi har brugt sindssygt meget tid på at sætte os ind i alt muligt. Det må man sige, siger Jes Jakobsen.
Som udgangspunkt er man som borgere i en byggesag en meget lille aktør i forhold til hele den forvaltning, der sidder i Aarhus Kommune. Derfor har kommunen fokus på borgerinddragelse, og naboerne til byggeriet har også følt sig hørt undervejs.
- De fjernede jo den sti, som skulle gå lige ude foran vores haver, og de havde også fjernet to af de boliger, som vi ville kigge lige ind i, siger Dorthe Jakobsen.
- Man må også sige, at man i byrådet træffer den rigtige beslutning, da man får den rigtige viden fra Aarhus Vand. Det nemme havde måske været at sige, at man ville stemme for byggeriet alligevel, når man var nået så langt. Man tog den sværere beslutning. Det, synes jeg, er betryggende, tilføjer Henrik Nygaard.