'Det er ikke godt nok': Hvordan kunne byggeri ved Tingskov Allé løbe ud i vandet efter mere end tre år undervejs?
Byggeriet ved Tingskov Allé er blevet afvist af et enigt byråd, fordi Aarhus Vand utvetydigt har sagt, at man ikke kan anbefale at bygge på grunden på grund af grundvandsinteresserne.
Gert Bjerregaard fra Venstre mener, at Aarhus Vand har nølet, fordi de undervejs i den mere end tre år lange proces har været inde over lokalplanen flere gange i forbindelse med blandt andet spildevand og overfladevand. Han mener, at Aarhus Vand langt tidligere skulle have sagt deres mening.
Aarhus Vand affejer dog, at skylden udelukkende er deres. Man anerkender hos Aarhus Vand, at man kunne have været smarte og givet holdningerne om grundvandet til kende.
Jesper Kjeldsen (S), der sidder i Aarhus Vands bestyrelse og er byrådsmedlem, mener, at politikerne har ansvaret for, at der er bedre rammer, så sådanne ting ikke sker. Gert Bjerregaard er enig i, at man skal undersøge rammerne, men fastholder sin kritik af Aarhus Vand
Sagen kan få betydning for byggeriet ved Eskegårdsvej i Mårslet, da der også der er grundvandsinteresser. Sagerne kan være forskellige, og Jesper Kjeldsen og Gert Bjerregaard kan ikke fastslå, om Eskegårdsvej-byggeriet lider samme skæbne, men førstnævnte mener ikke, at det er en god idé som udgangspunkt at bygge tæt på grundvandsboringer.
Der bliver ikke bygget 21 boliger ved Tingskov Allé. Det står fast, efter et enigt byråd onsdag 22. februar afviste lokalplanen med henvisning til, at Aarhus Vand ikke anbefaler, at man bygger på området. Byggeriet vil gå ud over grundvandet. Derfor kommer det ikke til at ske.
Med planen løber også flere års arbejde ud i afløbet på baggrund af noget, man har været klar over fra starten: Der er grundvandsboringer inden for 300 meter af det område, man ville bygge på. Så hvordan nåede det så vidt, før det blev stoppet, og hvem har ansvaret for det? Det er der delte meninger om.
Gert Bjerregaard, byrådsmedlem og medlem af Teknisk Udvalg (V), mener, at skylden ligger hos Aarhus Vand. Det mener han, fordi Aarhus vand har været inde over lokalplanen i forhold til spildevand og overfladevand, men undervejs i den mere end 3 år lange proces ikke har fundet anledning til at kommentere på grundvandet.
- Jeg er ked af, at vi er endt i sådan en situation. Aarhus Vand har haft rig mulighed for at sige noget længe før, uden at de har fundet lejlighed til det. Det er ikke godt nok. Det er en stor institution med mere end 100 medarbejdere, og de har først gjort opmærksom på, at det en dårlig idé, helt til sidst, siger Gert Bjerregaard.
Beklager, at man ikke var smart
Lars Schrøder, direktør for Aarhus Vand, affejer at byggeriet er blevet forkastet, fordi Aarhus Vand har sovet i timen.
- Det kunne ikke være længere væk fra sandheden, siger han og uddyber:
- Aarhus Kommune har sine egne folk, som kigger på grundvandsinteresser, når de arbejder med lokalplaner. Sådan har det også været i denne sag. Vi var så også inde over i forhold til spilde- og overfladevand, og i den forbindelse kunne vi godt have sendt den forbi vores grundvandsafdeling. Det ville have været smart, og jeg beklager, at vi ikke gjorde det. Men det er ikke sådan, at vi altid er inde og vurdere byggerier ved grundvandsinteresser.
Aarhus Vand er interessent i sagen og ikke en instans. Det betyder kort fortalt, at Aarhus Vand ikke sidder og egenhændigt kan dømme byggesager ude. De kan til gengæld sige, at de som interessent i det århusianske grundvand synes, byggeriet er en god eller dårlig idé.
- Vi kigger meget enøjet på grundvandet. Det gør man ikke på samme måde i byrådet og forvaltningen, hvor man har en masse hensyn at tage. Det er en indviklet planlægningsproces, forestiller jeg mig, hvor man håndterer mange interesser inklusive grundvandsinteresser.
Lyn-analyse: Grundvandet stiger op ad prioriteringslisten
Det kan virke, som om man i Aarhus Kommune ikke har haft øje for grundvandet i lokalplanen helt fra begyndelsen. Det er ikke rigtigt. Helt fra starten har man skrevet i sagsakterne, at der er grundvandsinteresser, og at man har taget hensyn til grundvandet.
Forvaltningen har altså ment, at man man godt kan bygge, uden det skader grundvandet, mens Aarhus Vand er af modsat holdning.
Sagen viser i virkeligheden, at der er et magtforhold mellem forvaltningens vurdering og Aarhus Vands holdning, som hælder kraftigt til Aarhus Vands side. Det nuværende byråd vægter således grundvandsinteresser enormt højt og højere, end det tidligere byråd gjorde, da man i sin tid gjorde grunden ved Tingskov Allé til en mulig byggegrund i Kommuneplan 2017.
Politikernes ansvar
Jesper Kjeldsen (S) er medlem af både teknisk udvalg og Aarhus Vands bestyrelse. Det var ham, der i første omgang bad om Aarhus Vands mening, da lokalplanen var i byrådet første gang i maj 2022.
Da man ikke fik Aarhus Vands mening undervejs i høringsfasen, gik han selv til kilden, og der var svaret klart; man kunne ikke anbefale et byggeri på området. Havde han ikke gjort det, var lokalplanen sandsynligvis blevet godkendt.
Jesper Kjeldsen mener, at både forvaltning, Aarhus Vand og byrådet kan lære af processen.
- I virkeligheden mest os politikere, som skal give nogle rammer, forvaltningen skal arbejde ud fra. Aarhus Vand er ikke lige så stor part. Der har været en masse snak om at placere ansvar, og jeg vil hellere tage ansvar for, at vi laver nogle bedre rammer i fremtiden, i stedet for at vi prøver at sende aben rundt.
Kan du forstå, at borgere og skatteydere i Aarhus Kommune er frustrerede over, at man spilder så mange ressourcer på et projekt, der ikke bliver til noget?
- Jeg synes jo, det er positivt, at vi har fået afklaret, at den lokalplan, der er lagt frem, den kompromitterer nogle grundvandsinteresser. Det er godt, vi ikke fik sat den i gang. Jeg er egentlig tilfreds med, at den blev stoppet. Men jeg er ærgerlig over at have brugt så lang tid på det. Det her danner jo også grundlag for at kigge på den praksis, der er, når man laver lokalplaner.
Mellemrubrik
Selv om Aarhus Vands direktør og Jesper Kjeldsen ikke mener, at fejlen udelukkende ligger hos Aarhus Vand, fastholder Gert Bjerregaard sin kritik af virksomheden:
- Aarhus Vand sidder inde med den største ekspertise, og de har haft mulighederne for give udtryk for, at man ikke bør bygge her, tidligere.
Men er det ikke jeres ansvar som politikere at sørge for, at der ikke er nogen tvivl om, hvordan Aarhus Vand og forvaltningen skal arbejde sammen, så man fanger sådan noget her meget tidligere?
- Det er da noget, vi skal kigge på. Men pilen peger på, at Aarhus Vand skal have styr på rodet i penalhuset. De kunne have sagt langt tidligere, at man ikke anbefaler byggeriet.
Han har bedt om, at man til næste bestyrelsesmøde tager problematikken op og sørger for, at der kommer bedre retningslinjer for, hvordan forvaltning og Aarhus Vand arbejder sammen.
- Det er klart, at vi skal have en diskussion i Aarhus Vands bestyrelse. Der er et ønske om, at man involverer og bidrager mere med perspektiver på grundvandsforhold på en mere formel måde, og det er op til os politikere at lave nogle rammer for det, forklarer Jesper Kjeldsen, der sidder i Aarhus Vands bestyrelse.
Rammer ringene i vandet Mårslet?
Sagen slutter ikke umiddelbart med byggeriet ved Tingskov Allé. Når byrådet tager så klar afstand fra et byggeri, der ligger tæt på grundvandsboringer, kan det få konsekvenser for andre byggerier, der også ligger tæt på grundvandsboringer.
Heriblandt et byggeri ved Eskegårdsvej i Mårslet. Jesper Kjeldsen vil ikke garantere, at et eventuelt byggeri i Mårslet også ryger i afløbet:
- Umiddelbart mener vi ikke, man skal bygge inden for 300 meter af grundvandsboringer. Men man kan måske lave nogle foranstaltninger i nogle tilfælde. Hver lokalplan er forskellig. Der kan være lignende forhold, men også forskellige ting som for eksempel undergrunden i et område, siger han og understreger, at det er vigtigt at høre Aarhus Vand ad.
- Vi bliver nød til at få styr på, hvordan vi gør i de sager, hvor man bygger inden for 300 meter af grundvandsboringer. Det kan jo få store økonomiske konsekvenser, hvis det her danner præcedens, siger Gert Bjerregaard.
Tranbjerg-MårsletLIV har spurgt Aarhus Vand, hvordan de vurderer området ved Eskegårdsvej i Mårslet, men de har ikke vendt tilbage inden deadline. Vi undersøger naturligvis, om det får konsekvenser for byggeriet i Mårslet.