Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Tranbjerg-MårsletLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

TMG fik for nylig en kunstgræsbane med SuperBrugsen som navnesponsor. Står det til Pernille Bechsgaard Fast, skal hele Mårslet hænge sammen gennem foreningslivet. Foto: Stig Atzen

Pernille sætter fart i foreningslivet

Kære læser

Jeg er selv barn af foreningsdanmark. Jeg har dyrket sport i alle mulige afskygninger, og jeg har selv været frivillig i flere år. Det er ingen hemmelighed, at jeg synes, at foreningsdanmark kan være med til at udvikle både individer og større samlinger.

I Både Mårslet og Tranbjerg er foreningslivet sprudlende. Et stærkt hold af frivillige tager initiativ i både Tranbjerg og Mårslet, og begge områder er rige på både initiativ og kreativitet.

Nogle gange kan man dog godt stå med en god idé, men mangle vejen hen til, at idéen bliver til virkelighed. Jeg kan selv have svært ved at sætte mine egne påfund - gode eller mindre gode - i proces, og derfor løber størstedelen ud i sandet, inden de overhovedet fik en chance.

I TMG er Pernille Bechsgaard Fast ansat til at sørge for, at foreningens frivillige kræfter kan koncentrere deres styrke om initiativ og kreativitet, uden at idéerne løber ud i sandet. Den tidligere speditør er lidt af en ekspert i at få idéerne fra idéfasen til at blive til endnu et fællesskabende initiativ i idrætsforeningen.

Foreningsudviklere er endnu ikke en fast bestanddel alle steder, men de har vist sig at være en succes. Det er med god grund, for foreningslivet er en hjørnesten i de fleste lokalsamfund, inklusive Tranbjerg og Mårslet. Jeg synes, I skal læse om hendes arbejde, og hvorfor hun synes, det er lidt af et drømmejob, hun har fået sig.

Som ene journalist på mediet her, er det sjældent, at jeg sender noget i din indbakke, som jeg ikke selv har skrevet. Men i dagens nyhedsbrev har jeg fået lov at låne to artikler fra Århus Stiftstidende, der kommer helt tæt på to fantastisk relevante og velskrevne historier om et emne, der kan være svært at snakke om. Nemlig døden.

Du kan læse om Steen fra Tranbjerg, der troede, han ville overleve, men nu har fået at vide, at kræften vil vinde med tiden. Du kan også læse historien om Michael, der gerne vil dø på sin fødselsdag, men han kan ikke få lov til det i Danmark.

God læselyst.

Billede af Stig Atzen
Billede af skribentens underskrift Stig Atzen Journalist
Pernille Bechsgaard fast har to børn på 6 og 9, og de er også forenings-medlemmer. Foto: Stig Atzen

Pernille fra Mårslet er født af foreningslivet, og fra gulvet af Mårslet Multihal udvikler hun TMG mod nye højder

Pernille Bechsgaard Fast er foreningsudvikler i Mårslet, hvor hun arbejder med at skabe proces og rammer for, at de frivilliges initiativer og idéer kommer bedst mulig i live. Hun arbejder kort fortalt med at få idéerne fra A til B.

Jobbet er nærmest skræddersyet til det, hun synes er spændende; at snakke med mennesker og problemløsning. Hun har desuden været frivillig i mange år og elsker den livsglæde, man kan give mennesker ved at være aktiv som frivillig i foreningslivet. 

Hun håber på sigt at kunne binde foreningen endnu bedre ind i Mårslets andre institutioner. TMG har allerede haft et stærkt samarbejde med Mårslet Skole om idrætsundervisningen, og snart begynder man på en indsats for de unge i Mårslet.

Pernille Bechsgaard Fast elsker alsidigheden ved sit arbejde som foreningsudvikler hos TMG, hvor hun forsøger at kæde idrætsforeningen sammen med hele Mårslet.

Det er lidt af et drømmejob, Pernille Bechsgaard Fast fra Mårslet har fået som foreningsudvikler hos TMG. Hun er født af to forenings-aktive forældre, og hun har selv været frivillig i mange år.

Da hun flyttede til Mårslet for otte år siden, var noget af det første hun gjorde, at melde sig om frivillig.

- Jeg elsker at være frivillig. Det har aldrig været noget, jeg har gjort af pligt. Når man ser et barn lykkes med et spring, og man ser forløsningen i deres øjne. Eller når man oplever vores store seniorhold, og hvilken livskvalitet det kan give at være med. Det er jeg vild med, siger hun.

Hendes frivillige arbejde var også en af hovedårsagerne til, at hun nu er foreningsudvikler.

Jobbet er nemlig ret nyt i Østjylland, og Pernille Bechsgaard Fast blev i 2019 den blot anden foreningsudvikler, efter Beder-Malling Idrætsforening et halvt år forinden valgte at anskaffe en foreningsudvikler.

- Da muligheden for at få en foreningsudvikler i TMG bød sig, blev jeg prikket på skulderen, og jeg var med til at designe, hvad rollen skulle indebære. Dengang vidste jeg selvfølgelig ikke, at jeg ville blive så glad for det. Eller om TMG overhovedet var klar til at have en foreningsudvikler, smiler hun.

Idéer vækkes til live

Succesen fra Mårslet og Beder-Malling har betydet, at flere foreningsudviklere sidenhen er kommet til. For selvom det er svært at opsummere knivskarpt på få ord, hvad en foreningsudvikler laver, er der ingen tvivl; der er mange ting at tage sig til.

- Min fineste opgave er at vække de gode idéer, som frivillige har, til live. Man kan godt have en god idé, men ikke helt vide, hvordan den kommer i gang, siger Foreningsudvikleren og uddyber:

-  Jeg sætter en proces på og hjælper idéen fra A til B og booker måske også hallen og sørger for, at holdet er oprettet i vores tilmeldingssystem.

TMG fik for nylig en kunstgræsbane med SuperBrugsen som navnesponsor. Står det til Pernille Bechsgaard Fast, skal hele Mårslet hænge sammen gennem foreningslivet. Foto: Stig Atzen

Rejsen fra A til B er hun lidt af en specialist i. Før hun blev foreningsudvikler, var hun speditør.

- Det, jeg bedst kunne lide ved at være speditør, var faktisk, når noget gik galt. For så talte jeg med kunderne og skulle problemløse. Meget af det, jeg laver nu, er at tale mennesker og problemløsning, fortæller hun og fastslår:

- Jeg elsker simpelthen at være på 'gulvet' og tale med de fantastiske frivillige og menneskerne her i TMG. Det vil jeg ikke kunne undvære. Nogle dage arbejder jeg med større indsatser, men andre dage skal jeg skifte hængelåse. Den variation er jeg vild med.

Mårslet i forening

Hun kommer ikke til at undvære hverken de frivillige eller foreningens medlemmer foreløbigt. Tre magistrater i Aarhus Kommune er gået sammen om at forlænge arbejdet. Hidtil har TMG og DGI hver især stået for halvdelen af hendes løn.

Magistraterne hæftede sig blandt andet ved, at TMG's rødder er dybere end før. Det kan man blandt andet se i samarbejdet med Mårslet Skole. Her har idrætslærerne kunnet bruge TMG til at stå for idrætslektioner. En win-win for både skolen og TMG.

- Det giver os en mulighed for at vise, hvad vi kan. Vi kan give børn en god oplevelse med foreningsidræt tidligt, og vi har kunnet mærke, at sportsgrene som håndbold og gymnastik har fået flere medlemmer, siger Pernille Bechsgaard Fast.

I øjeblikket er hun i gang med at planlægge en unge-indsats, hvor hun blandt andet arbejder sammen med ungdomstilbuddene i Mårslet.

- Vi ved, at rigtig mange falder fra foreningsidrætten, når de er i den alder, hvor de går ud af folkeskolen. Det vil vi prøve at gøre en indsats mod. Vi har haft god succes med idræt, hvor det ikke nødvendigvis handler om, at man skal vinde en kamp, men at man bare motionerer, fordi det er sjovt, forklarer hun.

TMG samarbejder derudover også med Folkehuset blandt andre, og det brede samarbejde i Mårslet passer lige ind i foreningsudviklerens visioner.

- Jeg synes, det kunne være fedt, hvis man kunne løfte hele landsbysamfundet gennem forenings-samarbejder. Hvis det hele hang sammen om ti år, og man eksempelvis kunne tilvælge, at ens børnehavebørn kan komme over at dyrke motion, hvis de har lyst, fortæller hun.

Det vil dog kræve, at det ville blive nemmere at registrere medlemmer. Som det er nu, kan det være vanskeligt at kryds-registrere medlemmer, og før idrætsforeningen får aktivitetsstøtte, skal et medlem være med i tre måneder.

Det gør det sværere at lave de store, dybe samarbejder i byen. Men Pernille Bechsgaard Fast fortsætter sit arbejde for at kæde byen sammen og styrke idrætsforeningen. Hendes motivation fejler ingenting.

- Jeg synes, at frivillighed og foreningsarbejde er noget af det fineste, vi mennesker kan gøre for hinanden, understreger hun.

Arkivfoto: Johan Gadegaard

Institutionerne omkring Mårslet er meget pressede, og man risikerer at skulle hente og bringe langt væk: Heldigvis er der plads i Tranbjerg

Aarhus Kommune har ophævet garantidistrikterne, fordi institutioner i nogle områder er for pressede. Det gælder også i det tidligere garantidistrikt Oddervej, som Mårslet hidtil har ligget i. 

Det betyder principielt, at Mårslets børnefamilier kan få pladser alle steder i kommunen, men ifølge forvaltningen forsøger man at anvise Mårslets børn til vuggestuer tæt på. Det gælder blandt andet i Tranbjerg, hvor der er plads, selvom der over en årrække har været lignende pres som i Mårslet. 

Problemet er, at man ikke kan skabe mere kapacitet, fordi der mangler pædagoger, og problemet ser ikke ud til at blive løst. Faktisk ser der ud til at mangle 1100 pædagoger i Aarhus Kommune i 2030.

Det er så svært at finde plads i vuggestuerne omkring Mårslet, at man ophæver garantidistrikterne. Man skal dog ikke frygte at blive sendt ud til den anden side af kommunen, for der er blandt andet plads i Tranbjerg, som egentlig tilhører et andet garantidistrikt end Mårslet.

Der er ikke meget plads i Mårslets vuggestuer. Det betyder, at mange af Mårslets børnefamilier i lang tid har fået passet børn andre steder i Mårslets garantidistrikt. Beder, Malling, Højbjerg eksempelvis.

Men andre steder i garantidistriktet er problemet også stort. I Beder og Malling mangler de også pladser, og det betyder, at mange af børnene fra Mårslet, Beder og Malling bliver passet i Højbjerg, hvor pladsen bliver knap.

Faktisk er man så presset, at Aarhus Kommune helt har ophævet garantidistrikterne frem til februar næste år.

- Vi har oplevet store rekrutteringsudfordringer i hele Aarhus. Det betyder, at det er svært at åbne op for ny kapacitet, og den eksisterende kapacitet er meget presset, fortæller Ann Olivia Keblovszki, kontorchef i Børn og Unge.

Garantidistrikter - hvordan fungerer de?

Aarhus Kommune er inddelt i såkaldte garantidistrikter. 

Man er garanteret en plads i en daginstitution inden for sit garantidistrikt. Ordningen betyder i princippet, at man i sydbyen ikke kan risikere at få plads i Skejby, Risskov eller Lystrup eller omvendt, fordi det ligger i forskellige garantidistrikter. 

Med ophævelsen af garantidistrikterne fra 1. februar 2023 er man ikke garanteret en plads inden for sit garantidistrikt. Ophævelsen er indtil videre midlertidig og løber et år. I løbet af det vil man arbejde med nye løsninger som for eksempel en ny inddeling af garantidistrikter.

Det er ikke ulovligt at ophæve garantidistrikter. Kommunerne er kun lovligt forpligtede til at finde pladser inden fro kommunegrænserne.  

Tranbjerg hører til i garantidistrikt Skanderborgvej, og Mårslet hører til i garantidistrikt Oddervej. 

Vi har tidligere skrevet om, hvad det betyder for Mårslets børnefamilier, og hvordan det i lang tid har været lige sådan i Tranbjerg. Det kan du læse om her.

I den forbindelse talte vi med rådmand for Børn og Unge Thomas Medom (SF) om, hvorvidt det var rimeligt. I den forbindelse sagde han:

- Jeg er tilhænger af, at vi har mindre garantidistrikter i Aarhus Kommune, men jeg må også konstatere, at hverken økonomi eller politisk vilje er der.

Læs hele interviewet med rådmanden her.

Skal ikke hente i Skødstrup

Hvis man ophæver garantidistriktet, som Mårslet ligger i, er den eneste garanti - i princippet - at man kan få sine børn passet inden for Aarhus Kommune. '

Teoretisk vil det derfor være muligt, at man få anvist en plads i Skødstrup, da det ligger inden for Aarhus Kommune. Det skal man dog ikke frygte, forsikrer Ann Olivia Keblovszki:

- Vi sender ikke børnene til den anden ende af kommunen. I hvert fald ikke som det er nu. Der er jo også børnefamilier i den anden ende af kommunen, som gerne vil have sine børn i de lokale institutioner. I en årelang periode har det været svært at få sine børn passet i Tranbjerg, men for nylig har der vist sig at være mere plads, end der er børn, som har brug for plads i vuggestuer. Det kommer Mårsletterne til gode.

- Der er plads i Tranbjerg lige nu, og det er der faktisk en del af familierne fra Mårslet, som vælger, forklarer hun.

Tranbjerg ligger egentlig i et andet garantidistrikt, men man forsøger ifølge Ann Olivia Keblovszki at fordele pladserne, så det giver bedst mening for børnefamilierne.

- I anvisningen arbejder man selvfølgelig for det, der giver bedst mening. Det er også sådan, at man

Svært at rekruttere

Det gennemgående problem i Aarhus Kommune er, at der er få for pædagoger.

- Vi kan ikke øge kapaciteten, når der ikke er pædagoger nok. Vi er i dialog om, hvordan vi kan få flere pædagoger, og hvad der giver mening, siger kontorchefen.

Du kan læse om manglende pædagoger i Tranbjerg og Mårslet her.

Det ser endda ud til, at der kommer til at være endnu færre pædagoger i fremtiden.

- Det er svært at overskue, hvis vi kommer til at mange 1100 pædagoger i 2030, som vi regner med. Vi kan ikke gå på kompromis med børnepasning, fastslår Ann Olivia Keblovszki.

Banevej i Mårslet er en af de få veje, der er sluppet for at blive en privat fællesvej. Foto: Stig Atzen

22 veje bliver grundejernes eget ansvar i Mårslet og Tranbjerg, men Mårslet-vej slipper blandt andre. Her er årsagerne til, at man undgår

Det første hold veje, der går fra at være kommunens ansvar at vedligeholde til at blive grundejernes, er blevet færdigbehandlet, og i næste række er der veje fra både Tranbjerg og Mårslet med. Vi har forhørt os om, hvilke veje der er sluppet, og hvad årsagen er hertil. Det gælder blandt andre Banevej i Mårslet. 

Argumenterne for, at ens vej skal forblive kommunens ansvar, handler i høj grad om, hvorvidt man kan argumentere for, at vejen tjener et offentligt formål. En vej i Lystrup, hvor der er en lastbilparkering, er ligeledes blevet fjernet fra listen af samme årsag. Derudover kan der være særaftaler, eller hvis vejen kræver renovering, men det ikke giver mening, kan man også undslippe at få vejen overdraget.

Langt størstedelen af sagerne ender dog med, at grundejerne får ansvaret. Er der én bestemt grundejer, der sørger for mere trafik end de andre, kommer vedkommende til at hæfte mere, men det plejer man at finde ud af indbyrdes. 

Ønsker man at klage, når ens sag er færdigbehandlet, kan man klage til Vejdirektoratet, men man skal ikke forvente, at de konkluderer andet end Aarhus Kommune. Det handler mere om sagsbehandlingen, og om kommunen har overholdt tidsfristerne.

Langt de fleste veje, der er udvalgt til at blive private fællesveje, bliver det. Men kan man vise, at ens vej har et offentligt formål, kan man slippe. Når beslutningen først er truffet ved kommunen, kan man kun klage over sagsbehandlingen ved Vejdirektoratet.

Cirka 60 veje i Aarhus Kommune er endelig overgået fra at være kommunale veje til at være private fællesveje. Forskellen på de to betegnelser består i, hvem der har ansvaret for at holde vejene ved lige. Kommunale veje er kommunens ansvar, mens det er grundejerne langs vejen, der betaler for vedligeholdelse ved en privat fællesvej.

Der er endnu ingen veje fra Tranbjerg eller Mårslet, som er færdigbehandlet, og hvor ansvaret for vejen overgået til grundejerne. De kommer til gengæld.

Overgangen sker i grupper, og i næste gruppe af offentlige veje, der skal overgå til private, er der 11 veje fra Mårslet og 6 fra Tranbjerg iblandt. I gruppen herefter er der også yderligere 5 veje fra Tranbjerg med. Ifølge Per Kristensen, teamleader ved Vejdrift i Teknik og Miljø, er man godt klar over, at grundejerne ikke ligefrem jubler over at skulle stå for vejenes vedligeholdelse.

- Det er ikke populært hos grundejerne, men det er blevet besluttet politisk, at det er sådan, man vil gøre, siger han.

Disse veje er der tale om

Aarhus Kommune er netop blevet færdig med at færdigbehandle de veje, der blev offentliggjort i 2017. Her var der ingen veje fra Tranbjerg eller Mårslet i blandt. Det er der til gengæld for både 8310 og 8320 i næste hold - holdet fra 2018, og for Tranbjergs vedkommende er der også veje med i holdet derefter - holdet fra 2019.

I Mårslet er der tale om: 

  • Engleddet
  • Kratleddet
  • Agervej
  • Åbakken
  • Gammel Bedervej
  • Ved Kirken
  • Hørretvej 8-18
  • Borrevænget
  • Mårslet Byvej
  • Frøkærparken

I Tranbjerg er der tale om:

  • Kirkevænget
  • Gartnervænget
  • Tranbjerg Hovedgade 2-16
  • Jegstrupvej
  • Skovgårdsvænget (Offentliggjort i 2019)
  • Jegstrupvænget (Offentliggjort i 2019)
  • Børup Tværvej (Offentliggjort i 2019)
  • Tranbjergvej vest for Børup Tværvej (Offentliggjort i 2019)
  • Laurbærvænget (Offentliggjort i 2019)
https://www.aarhus.dk/borger/bolig-byggeri-og-miljoe/for-grundejere/nedklassificering-af-offentlige-veje-til-private-faellesveje/offentliggoerelser/

Tidligere var der tale om 23 veje, men en af vejene er røget fra. Banevej i Mårslet er en af de meget sjældne veje, hvor grundejerne er lykkes med at overbevise Aarhus Kommune om, at kommunen skal blive ved med at have ansvaret for vejens vedligeholdelse.

- Banevej er egentlig en blind vej, men den går hen til Letbanestationen. Vi har valgt at vurdere, at der så er tale om gennemkørende trafik, fordi vi anser Letbanen som en trafikåre, selvom det ikke er en vej, fortæller Per Kristensen.

Lastbilparkering og Letbane freder

Banevej i Mårslet er dog ikke alene. Lidt over en håndfuld veje er blevet strøget undervejs.

- Der er en 7-8 stykker, men det er sjældent, at vi fjerner vejene, fortæller Per Kristensen.

Argumentet for, at Banevej i Mårslet skal undtages, er, at der er gennemkørende trafik på vejen. Det er dog ikke det eneste argument for, at en vej skal forblive kommunens ansvar at vedligeholde.

- Vi har også haft et eksempel på en vej i Lystrup, hvor der var lastbilparkering. Den er også blevet fjernet fra listen over veje, som bliver nedklassificeret, fordi den så tjener et offentligt formål, siger Per Kristensen og tilføjer:

- Der har også været en enkelt vej, hvor der har været en gammel særaftale om, at vejen først kan overdrages til grundejerne fra 2025. Den aftale var vi ikke klar over, da vi i første omgang skrev den på listen, og så er den fjernet igen. Men derved er det jo ikke sagt, at den aldrig bliver til en privat fællesvej.

Vejarbejde kan være varsel

Før Aarhus Kommune overdrager vejene til grundejerne, skal vejene være i en ordentlig stand. Det har også haft konsekvens for en enkelt vej.

- Vi havde en vej, som var i så ringe stand, at vi ikke ville overdrage den til grundejerne, uden at vi renoverede den. Vejen blev dog ikke brugt, og derfor ville vi skulle renovere vejen for at overdrage den, og det ville ikke give mening, fortæller Per Kristensen.

Bor man ved en blind vej, er der stor sandsynlighed for, at ens vej med tiden kan blive privat fællesvej, da blinde veje sjældent tjener et offentligt formål og hovedsageligt betjener kørsel til og fra husene, der ligger langs vejen. Er der planlagt vejarbejde, er sandsynligheden endnu større, når arbejdet er færdigt.

- I og med at vi afleverer vejene til grundejerne i en ordentlig stand, vil det jo ikke give mening at gøre det, lige inden vejen skal hugges op. Det vil til gengæld give bedre mening at gøre i forbindelse med, at vejen naturligt bliver renoveret, fortæller Per Kristensen.

Klager handler om det formelle

Såfremt man bor på en vej, hvor særligt en enkelt grund som eksempelvis et forsamlingshus tiltrækker stor trafik, slipper man ikke for at få overdraget ansvaret for vejen. I hvert fald ikke fuldstændigt.

- Hvis det forholder sig sådan, står den grund så for en større bid af kagen så at sige. Det er grundejerne som regel gode til at finde ud af indbyrdes, uden at vi behøver at komme ind over, siger Per Kristensen.

I høringssvarene skal man generelt være i stand til at gøre opmærksom på forhold, som Aarhus Kommune ikke var klar over i forvejen, som tilfældet har været med lastbilparkeringen eller særaftalen.

Er man som borger utilfreds med beslutningen, har man muligheden for at klage til Vejdirektoratet. Klagen kommer dog ikke til at ændre ved Aarhus Kommunes konklusioner. Det skal i stedet handle om sagsbehandlingen.

- De går ikke tilbage og ændrer i de tilstandsrapporter, som vi har lavet, men de kigger på, om vi har overholdt tidsfristerne undervejs for, hvor længe der for eksempel går, før man får den endelige tilstandsrapport, siger Per Kristensen.

Michael Zederkof til venstre og Steen Jonsson Agger til højre. Foto: Jens Christian Thaysen og Helle Køhler Holm

To stærke Tranbjerg-historier om døden: Steen troede, han ville undslippe, men han har fået sin dødsdom, og Michael vil dø på sin fødselsdag

Læs om Michael Zederkof, der ønsker at dø med værdighed og Steen Jonsson Agger, der har fået en dødsdom, men ikke længere er bange.

Du kan tilgå historierne gennem nedenstående links. Artiklerne er låst op til Tranbjerg-MårsletLIVs læsere:

Steen har fået sin dødsdom: Først åndede han lettet op, men så var der lige en prik på lungerne.

Michael vil dø på sin fødselsdag: - Jeg vil væk, før sygdom og smerter stjæler min sidste værdighed.

God læselyst.