Pernille fra Mårslet er født af foreningslivet, og fra gulvet af Mårslet Multihal udvikler hun TMG mod nye højder
Pernille Bechsgaard Fast er foreningsudvikler i Mårslet, hvor hun arbejder med at skabe proces og rammer for, at de frivilliges initiativer og idéer kommer bedst mulig i live. Hun arbejder kort fortalt med at få idéerne fra A til B.
Jobbet er nærmest skræddersyet til det, hun synes er spændende; at snakke med mennesker og problemløsning. Hun har desuden været frivillig i mange år og elsker den livsglæde, man kan give mennesker ved at være aktiv som frivillig i foreningslivet.
Hun håber på sigt at kunne binde foreningen endnu bedre ind i Mårslets andre institutioner. TMG har allerede haft et stærkt samarbejde med Mårslet Skole om idrætsundervisningen, og snart begynder man på en indsats for de unge i Mårslet.
Det er lidt af et drømmejob, Pernille Bechsgaard Fast fra Mårslet har fået som foreningsudvikler hos TMG. Hun er født af to forenings-aktive forældre, og hun har selv været frivillig i mange år.
Da hun flyttede til Mårslet for otte år siden, var noget af det første hun gjorde, at melde sig om frivillig.
- Jeg elsker at være frivillig. Det har aldrig været noget, jeg har gjort af pligt. Når man ser et barn lykkes med et spring, og man ser forløsningen i deres øjne. Eller når man oplever vores store seniorhold, og hvilken livskvalitet det kan give at være med. Det er jeg vild med, siger hun.
Hendes frivillige arbejde var også en af hovedårsagerne til, at hun nu er foreningsudvikler.
Jobbet er nemlig ret nyt i Østjylland, og Pernille Bechsgaard Fast blev i 2019 den blot anden foreningsudvikler, efter Beder-Malling Idrætsforening et halvt år forinden valgte at anskaffe en foreningsudvikler.
- Da muligheden for at få en foreningsudvikler i TMG bød sig, blev jeg prikket på skulderen, og jeg var med til at designe, hvad rollen skulle indebære. Dengang vidste jeg selvfølgelig ikke, at jeg ville blive så glad for det. Eller om TMG overhovedet var klar til at have en foreningsudvikler, smiler hun.
Idéer vækkes til live
Succesen fra Mårslet og Beder-Malling har betydet, at flere foreningsudviklere sidenhen er kommet til. For selvom det er svært at opsummere knivskarpt på få ord, hvad en foreningsudvikler laver, er der ingen tvivl; der er mange ting at tage sig til.
- Min fineste opgave er at vække de gode idéer, som frivillige har, til live. Man kan godt have en god idé, men ikke helt vide, hvordan den kommer i gang, siger Foreningsudvikleren og uddyber:
- Jeg sætter en proces på og hjælper idéen fra A til B og booker måske også hallen og sørger for, at holdet er oprettet i vores tilmeldingssystem.
Rejsen fra A til B er hun lidt af en specialist i. Før hun blev foreningsudvikler, var hun speditør.
- Det, jeg bedst kunne lide ved at være speditør, var faktisk, når noget gik galt. For så talte jeg med kunderne og skulle problemløse. Meget af det, jeg laver nu, er at tale mennesker og problemløsning, fortæller hun og fastslår:
- Jeg elsker simpelthen at være på 'gulvet' og tale med de fantastiske frivillige og menneskerne her i TMG. Det vil jeg ikke kunne undvære. Nogle dage arbejder jeg med større indsatser, men andre dage skal jeg skifte hængelåse. Den variation er jeg vild med.
Mårslet i forening
Hun kommer ikke til at undvære hverken de frivillige eller foreningens medlemmer foreløbigt. Tre magistrater i Aarhus Kommune er gået sammen om at forlænge arbejdet. Hidtil har TMG og DGI hver især stået for halvdelen af hendes løn.
Magistraterne hæftede sig blandt andet ved, at TMG's rødder er dybere end før. Det kan man blandt andet se i samarbejdet med Mårslet Skole. Her har idrætslærerne kunnet bruge TMG til at stå for idrætslektioner. En win-win for både skolen og TMG.
- Det giver os en mulighed for at vise, hvad vi kan. Vi kan give børn en god oplevelse med foreningsidræt tidligt, og vi har kunnet mærke, at sportsgrene som håndbold og gymnastik har fået flere medlemmer, siger Pernille Bechsgaard Fast.
I øjeblikket er hun i gang med at planlægge en unge-indsats, hvor hun blandt andet arbejder sammen med ungdomstilbuddene i Mårslet.
- Vi ved, at rigtig mange falder fra foreningsidrætten, når de er i den alder, hvor de går ud af folkeskolen. Det vil vi prøve at gøre en indsats mod. Vi har haft god succes med idræt, hvor det ikke nødvendigvis handler om, at man skal vinde en kamp, men at man bare motionerer, fordi det er sjovt, forklarer hun.
TMG samarbejder derudover også med Folkehuset blandt andre, og det brede samarbejde i Mårslet passer lige ind i foreningsudviklerens visioner.
- Jeg synes, det kunne være fedt, hvis man kunne løfte hele landsbysamfundet gennem forenings-samarbejder. Hvis det hele hang sammen om ti år, og man eksempelvis kunne tilvælge, at ens børnehavebørn kan komme over at dyrke motion, hvis de har lyst, fortæller hun.
Det vil dog kræve, at det ville blive nemmere at registrere medlemmer. Som det er nu, kan det være vanskeligt at kryds-registrere medlemmer, og før idrætsforeningen får aktivitetsstøtte, skal et medlem være med i tre måneder.
Det gør det sværere at lave de store, dybe samarbejder i byen. Men Pernille Bechsgaard Fast fortsætter sit arbejde for at kæde byen sammen og styrke idrætsforeningen. Hendes motivation fejler ingenting.
- Jeg synes, at frivillighed og foreningsarbejde er noget af det fineste, vi mennesker kan gøre for hinanden, understreger hun.