Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Tranbjerg-MårsletLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Arkivfoto af jordskælvet i Tyrkiet i 1999. Dengang boede Gurkan Gursoy fra Mårslet i Tyrkiet. Arkivfoto: Kai Pfaffenbach

Lokalsamfundet rykker sammen, når katastrofer sker i udlandet

Kære læser

Billedet ovenfor teksten her er hverken taget i Tranbjerg eller Mårslet. Det er faktisk ikke engang fra dette århundrede. Billedet stammer fra en by uden for Istanbul i Tyrkiet og blev taget i 1999. Dengang ramte et jordskælv Tyrkiet, der endte med at koste 17.000 menneskeliv.

Dengang boede Gurkan Gursoy, som nu bor i Mårslet, i landet.

I mandags ramte et endnu voldsommere jordskælv, og man er stadig ved at finde ud af, hvor stor en katastrofe, det er. Én ting er dog sikkert: Katastrofen er enorm. Gurkan Gusoys fra Mårslets egen familie er ikke blevet ramt af jordskælvet, men han har venner, som har mistet deres familie.

Derfor laver han en indsamling, hvor han laver pulled pork burgere for en halvtredser i Mårslet Multihal. Overskuddet går til de ramte i det land, han oprindeligt stammer fra, og han har allerede oplevet en stor opbakning fra lokalområdet. Selv mennesker, der ikke har mulighed for at komme, fordi de er på vinterferie, har sendt penge til kokken fra Mårslet.

Han er en del af en varmhjertet tendens, jeg har lagt mærke til. Når katastrofer sker i udlandet, rykker lokalsamfundet sammen. Det samme skete, da Rusland invaderede Ukraine. Tranbjerg og Mårslets borgere samlede ind, ydede husly og skaffede cykler til de ramte.

Det må være et sundhedstegn på et lokalområde, at man rykker sammen og viser sin styrke, selvom katastroferne hænder tusindvis af kilometer væk fra 8310 og 8320.

Det er en fornøjelse at arbejde i Tranbjerg og Mårslet og opleve den stærke lokale ånd. Husk at fortælle mig, hvis du mener, der er noget ved netop den lokale ånd, som vi bør tale om, fejre eller sætte under lup. Det er det, jeg er her for. Mit telefonnummer er 42 18 97 24 og min email-adresse er stdat@tranbjerg-maarsletliv.dk

Vi tales ved.

Billede af Stig Atzen
Billede af skribentens underskrift Stig Atzen Journalist
Gurkan Gursoy har boet i Danmark i mange år, men han boede i Tyrkiet, da der var et stort jordskælv med mange omkomne i 1999. Privatfoto

Gurkan fra Mårslet samler ind til sine venners familier, som blev begravet under murbrokkerne i Tyrkiet

Tyrkisk-fødte Gurkan Gursoy fra Mårslet samler ind til jordskælvsramte i Tyrkiet. Det gør kokken fra Mårslet Skole ved at sælge pulled pork burgere til en halvtredser fra klokken 17 til 19 på mandag. Overskuddet går til de jordskælvsramte.

Han har venner, hvis familier er blevet begravet under murbrokkerne, og det berører ham dybt. Han har selv oplevet noget lignende, da han boede i Tyrkiet under jordskælvskatastrofen uden for Istanbul i 1999. 

- Vi er bekymrede for, at dødstallet bliver langt større. Nogle dernede siger, at det er langt, langt flere døde denne gang, siger han.

Mandag laver Mårslet-kokken Gurkan pulled-pork til en halvtredser ved Mårslet Multihal. Overskuddet går til jordskælvsramte i Tyrkiet.

Dødstallet har oversteget 23.000 i Tyrkiet, og mere end 3000 er omkommet i Syrien som følge af jordskælvet, der mandag rystede de to nationer. Jordskælvet kunne også måles i Danmark og på Grønland ifølge TV 2.

Jordskælvet har man også mærket i Mårslet, hvor kokken fra Mårslet Skole Gurkan Gursoy, som oprindeligt kommer fra Tyrkiet, har hørt om frygtelige beretninger fra sine venners familier.

- En af mine nære venners familie blev begravet under en bygning. Faren blev gravet ud, men han overlevede ikke. Det er en katastrofe. Det er frygteligt, fortæller han.

Hans egen familie er heldigvis ikke blevet ramt af jordskælvet, men selvom hans egen familie er uskadt, er han meget berørt af naturkatastrofen. Derfor vil han samle ind til Tyrkiet ved at lave pulled pork-burgere mandag 13. februar i Mårslet Multihal klokken 17-19. Burgerne kommer til at koste halvtreds kroner.

- Alt overskud kommer til at blive sendt til Tyrkiet, fortæller kokken.

Oplevede jordskælv i 1999

Det er ikke første gang, et kæmpe jordskælv sender rystelser gennem Tyrkiet og mange mennesker i døden. I 1999 ramte et kraftigt jordskælv uden for Istanbul i byen Izmit. Dengang døde omkring 17.000 mennesker.

- Jeg oplevede jordskælvet dengang, men det her er meget værre, end det var dengang. Vi er bekymrede for, at dødstallet bliver langt større. Nogle dernede siger, at det er langt, langt flere døde denne gang, siger han.

Gurkan Gursoy samler ind til sine venners familier i Tyrkiet. Privatfoto

Dengang lovede Tyrkiets præsident Erdogan, at han ville jordskælvssikre landets boliger, så en lignende katastrofe ikke ville kunne ske igen, hvis tyrkerne stemte ham til magten. I 2003 blev han premierminister i Tyrkiet, men mange af boligerne styrtede stadig sammen, da jordskælvet ramte i mandags.

- Vi må bare være helt ærlige og sige, at det ikke var klart til jordskælvet. Det er ikke blevet, som man lovede, siger Gurkan Gursoy.

Sender penge uden at få pulled pork

Efter mårsletten annoncerede, at han ville samle ind til Tyrkiets jordskælvsramte borgere, har Mårslet ifølge ham vist stor velvilje. Også selvom det ikke er muligt for alle at komme til arrangementet, da det ligger i uge 7, hvor mange har vinterferie.

- Mange har sendt penge, selvom de ikke kan komme. De er så søde, understreger Gurkan Gursoy.

Han håber stadig på et pænt fremmøde til indsamlingen mandag, på trods af at mange er på vinterferie.

- Jeg har lavet pulled pork, da vi så landskamp i multihallen, og da vi samlede ind til kunstgræsbanen, og dengang gik det godt, siger Gurkan Gursoy.

Shelters ved Grønløkke Allé i Tranbjerg har stået under vand i særligt våde perioder. Nu kan der komme et toilet ud til shelterpladsen. Foto: Borgertips til Aarhus Kommune

Shelters i Tranbjerg kan få et 'primitivt toilet', som man ikke får våde fødder af at bruge: Men du skal knibe ballerne sammen et år endnu

Aarhus Kommune vil lave bedre toiletfaciliteter, og det betyder også et toilet ved shelterne i Tranbjerg, såfremt man man styrer udenom den mest sparede løsning.

Det giver ifølge forvaltningen rigtig god mening at have toiletter et sted, hvor der er shelters, og at nogle af shelternes brugere har efterspurgt toiletmuligheder. 

Man arbejder også på en løsning for at undgå, at shelterne kommer til at stå i vand. I 2021 og 2022 var vandet meget højt ved shelterne, og selvom man ikke har fået samme antal henvendelser i år, så forsøger man at indhente tilladelser til at lede vandet væk fra shelterne, så det ikke når helt så højt op, lyder det.

Aarhus Kommune vil have bedre muligheder for at komme af med det, man skal af med, og det gælder også i Tranbjerg. Men det bliver tidligst fra næste år.

Der kan være et toilet på vej til shelterne ved Grønløkke Allé i Tranbjerg. Det kommer dog tidligst til at stå klart fra næste år, for der er simpelthen ikke penge til at arbejde med bedre toiletmuligheder i 2023. Sådan lød det i byrådssalen 1. februar.

Man skal dog ikke forvente, at det nye toilet kommer til at blive en luksusløsning med luftfrisker, bidet og afslappende japansk spamusik, fortæller Kristina Friis Simonsen, projektleder for grønne områder ved Teknik og Miljø i Aarhus Kommune.

- Det er et primitivt skovtoilet. Det vil sige, at det er et skur med et hul i jorden, hvor der er en tank under, og så er der opsat et toilet bræt, man kan sidde på. Et das, fortæller hun.

Det giver ifølge hende god mening at placere et toilet ved siden af shelters, så man har et sted at komme af med det, man skal af med, tæt på det sted man overnatter.

- Ellers kan det ende i skovbunden, og det kan være lidt ulækkert for andre, som bruger området. Nu er det ikke, fordi vi er lagt ned af henvendelser i Tranbjerg, men der har været nogle, som har efterspurgt et toilet derude. Vi kigger på borgerhenvendelser, og hvad vi selv ved om området, når vi vurderer, om der er brug for bedre toiletmuligheder, siger hun og uddyber:

- Når man laver gode faciliteter, betyder det også at flere vil benytte faciliteterne, og det giver god mening at gøre de udendørs oplevelser endnu bedre. Det er også en måde at flytte trafikken fra de mest brugte områder og lidt længere ud.

Prøver at løse vandproblem

Kommer det primitive skovtoilet op ved shelterne, kan man i perioder med meget regn risikere at få våde fødder, når man skal lade vandet. Tranbjerg-MårsletLIV kunne sidste år i marts fortælle om, hvordan shelterne stod i vand. Det kan du læse her. Det har dog været mere tørt i år.

Man arbejder på en løsning, så vandet ikke når helt så højt op ved shelters i Tranbjerg Skov. Foto: Borgertips til Aarhus Kommune

- Vi har ikke fået nogen henvendelse om, at de skulle stå i vand endnu. Men det kan jo være, at der kommer til at falde meget vand i en periode, og at der så kommer nogle henvendelser. Det er mit indtryk, at det ikke har været så slemt denne sæson, som det var de to foregående, lyder det fra projektlederen, der stadig arbejder på en løsning der begrænser, hvor langt vandet kan nå op ved shelterpladsen:

- Det kræver nogle tilladelser, før vi kan gøre noget. De tilladelser afventer vi. En løsning kunne for eksempel være, at man laver noget, der kan lede noget af vandet andre steder hen.

1200 liter tank fyldes hurtigt

Det er endnu ikke besluttet, hvorvidt der skal opføres et das ved shelterne i Tranbjerg. Det afhænger af, hvilket scenarie Aarhus Kommune vælger af de tre, som forvaltningen har indstillet. I den dyreste og mellemdyreste løsning kommer toilettet til at blive opført, mens den helt sparede løsning ikke indeholder mulighed for et toilet ved shelterne.

Løsningen, man vælger, forventes at indgå i budgetforliget, der vedtages ved årets afslutning, og man skal derfor ikke forvente et toilet før 2024, hvis det bliver anlagt.

Anlægger man et primitivt skovtoilet ved shelterne i Tranbjerg, kommer det ifølge Aarhus Kommunes beregninger til at koste 75.000 at anlægge og 30.000 i årlige udgifter til vedligeholdelse. Vedligeholdelse går blandt andet til at tømme den 1200 liter tank, som ligger under toilettet.

- I højsæsonen tømmer vi tankene fem-seks gange i måneden. Derudover er der rengøring en gang i ugen de fleste steder og i de særligt travle steder flere gange om ugen, fortæller Kristina Friis Simonsen.

Arkivfoto: Liselotte Sabroe/Scanpix 2018

10 grunde i Tranbjerg og 5 i Mårslet mistænkes for PFAS: Her er de, og sådan håndteres forureningen

15 grunde i alt i Tranbjerg og Mårslet mistænkes for at indeholde PFAS. Det viser en opgørelse, som TV 2 Østjylland har foretaget. 

Der er dog ingen grund til panik, understreger Morten Bundgaard, der er chef på kontoret for jordforurening i Region Midtjylland. Der er tale om en oversigt over de steder, hvor der kan være PFAS som følge af, hvad grundene tidligere har været brugt til.


Det er heller ikke alle steder, man kan forvente, der bliver undersøgt nærmere og eventuelt renset, fortæller han:

Vi ser selvfølgelig på, hvad der reelt er foregået på grunden. Måske er der slet ikke blevet brugt PFAS, eller også er det blevet anvendt forsvarligt, og så er der ingen grund til at lave en undersøgelse.

Man vil prioritere grundvandsnærme grunde samt grunde, hvor der bor mennesker på eller tæt ved.

Der er ingen grund til panik, og man vil prioritere at undersøge grunde tæt på boliger og grundvand.

Region Midtjylland mistænker 10 grunde i Tranbjerg og fem grunde i Mårslet for at indeholde PFAS. Det fremgår af en opgørelse foretaget af TV 2 Østjylland.

Morten Bundgaard, som er chef på kontoret for jordforurening i Region Midtjylland, mener dog ikke, at Tranbjerg og Mårslets borgere skal råbe vagt i gevær, fordi man mistænker grunde i nabolaget for at indeholde PFAS.

- Der er ingen grund til panik. Det er blot en oversigt over, hvor der har ligget virksomheder, som måske har anvendt PFAS, og hvor der potentielt kan være forurenet. Det er slet ikke ensbetydende med, at der er PFAS på grunden, og mange af lokaliteterne er i forvejen kortlagt og mistænkt for at være forurenet af andre årsager, siger han.

Hvad er PFAS?

PFAS er en fælles betegnelse for en række flourstoffer, hvor blandt andet PFOS indgår.

Flere af PFAS-stofferne er vand- og fedtafvisende og er derfor tidligere blevet brugt i blandt andet regntøj, stegepander, tandtråd, pizzabakker og brandskum.

Forskning fra EU og USA peger på, at høje værdier af PFAS kan øge risikoen for forhøjet kolesteroltal, påvirkning i leveren, forhøjet blodtryk og stofskiftesygdomme samt påvirkning af immunsystemet med nedsat effekt af vacciner hos børn.

PFAS er meget svær at nedbryde. Ved graviditet kan høje værdier af PFAS medføre let nedsat fødselsvægt samt let øget risiko for forhøjet blodtryk og svangerskabsforgiftning.

Flere studier har desuden vist sammenhæng mellem høje PFOS-værdier og en øget forekomst af nyrekræft og testikelkræft.

Naturstyrelsen & Lisbeth E. Knudsen, professor i toksikologi v. Københavns Universitet

Tranbjerg-MårsletLIV kunne i forrige nyhedsbrev fortælle, at der er fundet PFAS i tre ud af 10 grundvandsboringer i Mårslet. Læs om det her.

Undersøger ikke alle yderligere

Der er ganske stor spredning i, hvor de PFAS-mistænkte grunde befinder sig. Industriområdet langs Sletvej og Slet Møllevej synes at have den største koncentration, mens der i 8320 kun er en enkelt mistænkt grund i Mårslet by. Resten af de mistænkte grunde i 8320 ligger uden for byen.

De 15 grunde, der mistænkes for at indeholde PFAS bliver ikke nødvendigvis undersøgt yderligere eller renset.

- Hvert år har vi et budget for at undersøge og oprense forurenede grunde. Vi prioriterer de grunde, hvor der enten er boliger, eller hvor der er værdifuldt grundvand i nærheden. Vi undersøger mellem 200 og 300 grunde hvert år, og i rigtig mange af de undersøgelser kigger vi også på PFAS, fordi der er mange brancher, som potentielt kan have forurenet med de stoffer.

Hvilke grunde, man undersøger nærmere, afgøres blandt andet af, om der er hensyn til grundvand, eller hvis der bor mennesker.

- Vi ser selvfølgelig på, hvad der reelt er foregået på grunden. Måske er der slet ikke blevet brugt PFAS, eller også er det blevet anvendt forsvarligt, og så er der ingen grund til at lave en undersøgelse, siger Morten Bundgaard og uddyber:

- Hvis vi vurderer, at der er potentiale for PFAS-forurening, skal der laves en forureningsundersøgelse, og hvis der er en kraftig forurening, skal vi vurdere, om den skal renses op, hvis den truer grundvandet, eller der er boliger på grunden.

Det er blandt andet tidligere lossepladser, brandøvelsespladser, jern- og metalindustri, gummi- og plastindustri og renserier, som kan være årsag til PFAS-forureninger.

Også fokus på opløsningsmidler

Morten Bundgaard understreger, at PFAS blot er et af mange stoffer, som regionen undersøger for. Blandt andet har man meget fokus på klorerede opløsningsmidler, som har været anvendt på renserier.

- Det er også vigtigt at huske, at PFAS på forurenede grunde udgør en meget lille del af den måde, man kan blive eksponeret for stoffet på. Det findes i alle mulige produkter, som tøj, tæpper, fødevareemballage og kosmetik. Så det er ikke sikkert, at det er de forurenede grunde, der er kilde til den største eksponering af PFAS overfor borgerne, siger han.

Han opfordrer borgere, som er bekymrede eller interesserede i at vide mere om PFAS, til at kontakte Region Midtjylland.

Tranbjerg-MårsletLIVs korte overblik. Illustration: Jysk Fynske Medier

Det skal du også vide: Aarhus Vand anbefaler ikke byggeri, og Mårslet-elever med flot resultat til DM

I dagens korte overblik kigger vi på et svar fra Aarhus Vand, som kan få store konsekvenser for et muligt byggeri på Tingskov Allé, og så er håndboldfeberen ikke forbeholdt de nykårede tredobbelte verdensmestre i herre-håndbold. Elever fra Mårslet Skole præsterede flot ved DM.

Aarhus Vand anbefaler, at man beskytter grundvandet i stedet for at bygge

Her kan du se grundvandsinteresserne i området De dækker store dele af det område, man foreslår at bygge på ved Tingskov Allé. Du kan også se, hvordan en anden lokalplan tydeligt er afgrænset inden for sikkerhedszonerne ved grundvandsinteresser. Illustration: Aarhus Vand

I forrige nyhedsbrev kunne Tranbjerg-MårsletLIV fortælle, at grundvandsinteresser kunne blive en showstopper for 21 mulige boliger ved Tingskov Allé. Læs om det her.

Byrådet havde ikke fået svar fra Aarhus Vand, og det ville være afgørende for, om man vil kunne fortsætte med bygge-planerne. 

Der er endnu ikke meldt noget ud om, hvordan politikernes møde med Aarhus Vand er gået, men i mellemtiden har Tranbjerg-MårsletLIV forsøgt at få svar på, hvad Aarhus Vand mener om et muligt byggeri i området. 

Bo Vægter, grundvandskonsulent ved Aarhus Vand, udtaler, at man i Aarhus Vand ikke kan anbefale et byggeri i området.

- Aarhus Vand appellerer til at kommunen fastholder et grundvandsbeskyttende fokus i nærområder til indvindingsboringer og friholder disse for by og erhvervsudvikling, et fokus kommunen tidligere har haft. 

Han henviser til, at man øst for det mulige byggeri ved Obstrupparken har afgrænset byggeriet, så det ikke overskred 300-meterzonen fra grundvandsboringer. Det kan du se i billedet ovenfor markeret med gul streg.

 - Tidligere var der formuleret skrappere politikker omkring grundvandsbeskyttelse som beskrevet i vedlagte Vejledning fra 2005. Aarhus Vand ønsker at særligt nærzoner omkring boringer, men også sårbare områder hvor grundvandet dannes beskyttes bedst muligt for at undgå uheld og spild med kemikalier, skriver Bo Vægter og uddyber:

- Derfor bruger vandforsyningerne mio. af kr. på at lave grundvandsbeskyttelse i form af skov og natur samt aftaler med lodsejere om ikke at bruge sprøjtegift. I nærzoner til boringer er risikoen for forurening ekstra stor da transporttiden af vandet fra overfladen til boringen er meget kort.

Flot DM-resultat for elever på Mårslet Skole

Både piger og drenge kom til DM i håndbold. PR-foto.

Danmarks herrehåndboldhold kunne i år kåres som tredobbelte verdensmestre, men håndbold-feberen stoppede ikke der. Elever fra Mårslet Skoles 8. årgang blev kredsmestre i november med både både drenge- og pigehold. 

- Det var sjovt at stille op for sin skole og spille mod andre skoler, og det er meget sejt at kunne kalde sig østjyske mestre i skolehåndbold, lyder det fra Klara Aagaard Hasselstrøm fra 8.c på Mårslet Skole.

Det flotte resultat ved kredsmesterskaberne betød, at eleverne kom til danmarksmesterskabet. Flere elever på begge hold var nye i håndboldspillet, men der blev trænet seriøst fredage efter idrætsundervisningen. 

31. januar begyndte danmarksmesterskabet, og pigeholdet endte i en hård pulje, men kunne alligevel spille lige op med Fredericia Realskole, som endte med at vinde bronze. Pigerne fik en niendeplads til mesterskabet. 

Drengeholdet kom til semifinalen ved hjælp af stor fightervilje, hvor de ente med at tabe i semifinalen og i den efterfølgende bronzekamp. De kunne dog stadig kalde sig Danmarks fjerdebedste skolehåndboldhold. En flot bedrift, der ifølge Kurt Iversen, pædagogiks leder og souschef på Mårslet Skole ikke bare handlede om de flotte resultater. 

Drengene var bagud med seks mål i kvartfinalen, men kæmpede sig tilbage og vandt kvartfinalen. PR-foto

- Jeg er overbevist om, at når man deltager i fællesskabende aktiviteter, som skolehåndbolden har været, så er det med til at fremme elevernes forståelse for hinandens forskelligheder og dermed styrke trivslen i de grupper og fællesskaber, de er en del af. Det har de under alle omstændigheder vist på denne tur, udtaler han.