Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Tranbjerg-MårsletLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Grisene på Eskegården, som ikke nåede ud af stalden flækkede langs ryggen af varmen og blev aflivet af beredskabet. Foto: Mårslet Egnsarkiv

Eskegården fortæller historien om Mårslet i midten af 1900-tallet

Kære læser

Det er de færreste i Mårslet, som ikke ved, hvad Eskegården er. Bondegården, der ligger midt i centrum, og som med årene nok må siges at være gået i forfald.

Det er samtidig et område, som måske skal indeholde 42 boliger, hvis lokalplanskitsen, Tranbjerg-MårsletLIV har fået fat i, holder stik.

Når jeg selv er gået forbi Eskegården har jeg altid tænkt på, at der er en bondegård midt i Mårslet, som ellers er domineret af villaer. Men da jeg talte med Poul og Per Enevoldsen fra Mårslet om deres barndom, var bondegårdene midt i byen et almindeligt syn i Mårslet.

Meget har ændret sig siden da, og du kan læse i artiklen nedenunder, hvor meget anderledes Mårslet og kulturen i byen var dengang, at der var bondegårdene og deres markeder, der kendetegnede byen og ikke villakvarterene, som vi kender dem i dag.

Forskellen er enorm, og det ville ikke være noget, jeg selv havde dykket ned i, hvis ikke jeg undrede mig, når jeg går forbi Eskegården. Ikke desto mindre kan en forfalden bondegård fortælle om en virkelighed, der synes længere væk end de 60-70 år, det egentlig er siden.

Jeg undrer mig generelt meget, men jeg får mindst lige så meget ud af at høre om det, du undrer dig over. Skriv til mig på stdat@tranbjerg-maarsletliv.dk om det, du undrer dig over, for hvis du undrer dig, gør andre helt sikkert også. Inklusive mig selv.

Jeg er i øjeblikket på ferie, og der kan være lidt længere svartid end normalt. Men jeg læser alle de beskeder, jeg får, og mange af dem bliver til vigtige historier. Så tøv ikke, selv om der kan gå en dag eller to, før jeg svarer.

Billede af Stig Atzen
Billede af skribentens underskrift Stig Atzen Journalist
Eskegården i 1985. Foto: Mårslet Egnsarkiv

Eskegården er et af de sidste levn fra en svunden tid, hvor bondegårdene lå midt i Mårslet by

Eskegården skiller sig i dag ud i bybilledet i Mårslet ved at være en bondegård midt i Mårslet, men i gamle dage var Mårslet en by med bondegårde som Eskegården. Børn som Poul og Per Enevoldsen tjente på gårdene, hvor de som små børn fik lov til at køre traktor og betjene store maskiner. 

Nogle af de lokale kørte også på traktor, når de handlede og nogle kørte i hestevogn dengang. Der var i det hele taget også friere rammer dengang, og man kunne blandt mødes med drengene fra Hørret ved Giber Å for at slås. 

Eskegården brændte to gange i midten af de 20. århundrede og anden gang det brændte, flækkede grisene af varmen, fordi de ikke nåede ud i tide. Det fik beredskabet til at skyde grisene, men de ramte brandslangerne, og derfor tog slukningsarbejdet længere tid.

Før Mårslet blev den by, den er i dag, var der bondegårde som Eskegården inde i byen. Her rendte  børnene hen for at hjælpe til i en tid, hvor der ikke var samme opsyn, som der er nu.

Der er ikke mange byer, der har et nedlagt landbrug så centralt beliggende, som Eskegården ligger i Mårslet.

I et smørhul mellem SuperBrugsen, Hulvej, Gammel Bedervej og Bedervej ligger ikke desto mindre den gamle gård, som muligvis skal rives ned og erstattes af 42 boliger. Læs om det her. Og så længe gården står, fortæller den historien om det samfund, Mårslet engang var.

Et landbrugssamfund, hvor bondegårdene lå helt inde i byen. Det var det Mårslet, som brødrene Per og Poul Enevoldsen voksede op i. Begge brødre arbejdede som børn i fritiden hos de lokale bønder. Sidstnævnte hos Eskegården.

Poul Enevoldsen (til venstre) tjente på Eskegården, og Per Enevoldsen (til højre) tjente på andre gårde i Mårslet dengang. Det var ikke noget, man fik penge for, men brødrene syntes, det var sjovt at arbejde med maskinerne. Foto: Stig Atzen

- Jeg var ikke mere end 11 år, da jeg kørte traktor for Carl-Frederik, der havde Eskegården. Det, syntes jeg, var vældig sjovt, og det var ikke noget, man sagde noget til. Det var en selvfølge, at man arbejdede med de store maskiner, selvom man var barn, siger Poul Enevoldsen, inden Per Enevoldsen stemmer i:

- Vi fik ikke noget for det, men vi fik lov til at køre i traktor.

Med hestevogn ude at handle ind

De to brødre har altid boet i Mårslet, hvor de voksede op som sønner af brugsuddeleren. Da brødrene var børn i 60'erne var det ikke fyldige stationcars, folk ankom i, når de skulle handle ind.

- Dengang kørte nogle få folk rundt i hestevogn og i traktor, når de skulle ud at handle. Så havde de sådan en lille seddel med, med hvilke varer de skulle have, og så rendte vi ind for at hente varerne til dem. Der var ikke mange, som havde biler, fortæller Per Enevoldsen.

Bybilledet, da brødrene var børn i 60'erne, var også meget anderledes. Der var flere bondegårde som Eskegården inde i byen. Der var færre mennesker i Mårslet, og det vejede dengang tungt i befolkningstallet, at Testrup Højskole dengang husede cirka 75 sygeplejersker under uddannelse.

Eskegården brændte i 1971. Det var anden gang på 30 år. Foto: Mårslet Egnsarkiv

Man kan forestille sig, at det lille landbrugssamfund dengang har talt meget om, at der opstod flere brande i Mårslet. Blandt andet på afholds-hotellet og også på Eskegården. Gården var ellers blevet brandsikret, da man genbyggede den efter en brand i 1944.

Ikke desto mindre udbrød der brand i den firelængede gård, og det gik ud over grisene, som ikke kunne komme ud af den brændende bygning i tide.

- Varmen gjorde, at de var flækkede op langs ryggen, da de kom ud. Falck-folkene, som var kommet for at slukke branden, besluttede sig for at skyde de stakkels dyr, fortæller Poul Enevoldsen og fortsætter:

Grisene på Eskegården, som ikke nåede ud af stalden flækkede langs ryggen af varmen og blev aflivet af beredskabet. Foto: Mårslet Egnsarkiv

- Men da de gik og skød dyrene, ramte de deres egne brandslanger. Det skete flere gange, at der gik hul på brandslangerne, mens de slukkede ilden, fordi de ramte dem med geværerne.

Mere sammenhold og mindre opsyn

Villakvarterene, som vi kender fra Mårslet i dag, var dengang marker og dyrket jord. Det gav mere plads at rende rundt på for Mårslets børn, og det gjorde de. Uden at forældrene nødvendigvis vidste, hvad børnene havde gang i.

- Det har jeg tit tænkt over - hvorfor de ikke gik mere op i, hvad vi gik rundt og lavede. Men det gjorde man ikke på samme måde, fortæller Poul Enevoldsen.

Mårslet i 1956 var en bondesamfund. Foto: Mårslet Egnsarkiv

Samtidig holdt man mere sammen i de små landsbyer. Børnene fra Mårslet var fra Mårslet, og børnene fra Hørret var fra Hørret. Det stærke sammenhold med sine byfæller og det mindre opsyn betød, at man kunne dyste om, hvilken by der havde de hårdeste hunde.

- Man kunne mødes nede ved  Giber Å for at slås med drengene fra Hørret, kan jeg huske. Det gik sommetider vildt for sig, fortæller Poul Enevoldsen..

Flere børn i skolen

I 70erne begyndte bondegårdenes marker at blive udstykket til villagrunde. Stille og roligt dukkede flere og flere villakvarterer op, markerne blev færre, og Mårslet gik fra landbrugssamfund til landsby. Blandt andet gik Storhøj fra landbrug til parcelhuse, og udviklingen mod Mårslet som vi kender det i dag begyndte at tage fat.

- De flere børn fra Storhøj betød, at der var mange flere børn i skolen, fortæller Per Enevoldsen.

Bymidten ændrede sig, og gårdene forsvandt gennem årene, fordi man udstykkede til boliger på de marker, man før havde haft landbrug. Eskegårdens ejer Carl Frederik Olesen fortsatte dog med at drive sit landbrug.

- Han havde en bil. Faktisk en rigtig fin en, men han brugte den ikke meget. Han passede sine dyr og gården, fortæller Per Enevoldsen.

- Han var en rigtig flink mand, og jeg nød meget at komme og arbejde ved ham, understreger Poul Enevoldsen

Carl Frederik Olesen døde i 1996, og siden da har skiftende ejere af grunden spekuleret i, om området skulle udstykkes. Ejendommen er derfor ikke blevet vedligeholdt.

- Den er gået i forfald over årene siden da, og i dag er det til at rive ned, siger Per Enevoldsen.

- Den begyndte faktisk allerede at gå lidt i forfald i den ende, som ikke blev beboet til sidst, da Carl Frederik havde gården. Men det var en flot gård engang, og jeg synes da også, det er ærgerligt, hvis der skal være boliger, fortæller Poul Enevoldsen.

Dronefotos: Silas Bang

Her er historien bag vejnavnene: Niels Foghs Vej er opkaldt efter en opfinder, og Ovesdal er opkaldt efter en ungkarl, hvis lykke vendte

1) Axel Kiers Vej, 8310:
Axel Kier, som lægger navn til Axel Kiers Vej i Tranbjerg var mangeårig direktør i margarineproducenten A/S Otto Mønsted. Han sad også i Holme-Tranbjerg Sogneråd fra 1937 til 1943.

2) Gyldenkronesvej 8320:
Gyldenkronesvej er opkaldt efter Gyldenkrone-familien, der nedstammer fra Vilhelm Marselis og i mange år ejede Vilhelmsborg. Trods sit hollandske ophav havde Marselis-slægten, som havde stolte traditioner inden for handel og inden for bankverdenen, haft stor indflydelse på Danmark.

3) Michael Drewsens Vej, 8310:
Vejen har fået sit navn fra Papirfabrikant og politiker Michael Drewsen, som levede fra 1804 til 1874. Han blev egentlig født i København som søn af en papirfabrikant.

4) Niels Foghs Vej, 8310:
Niels Fogh blev født i Tranbjerg på en gård i Østerby i 1832 af gårdmand Jens Pedersen og hustruen Kirsten Pedersdatter. Drengen kom hurtigt ud at tjene på forskellige landbrug.
Han havnede i Torning Vestermark ved Kjellerup, hvor han købte Mads Doss' gård. Gården er med i Steen Steensen Blichers digt, "kjerlighed paa Dagvognen fra 1844.
5) Ovesdal, 8320:
Ovesdal er oprindeligt en del af Mustrupvej, men ændrede i 1991 navn efter gården Ovesdal, som lå i Mårslet. Gården havde 22 hektar jord, da ungkarlen Søren Ove Sørensen fra Jegstrup overtog gården i 1902.

Vi tager et dyk ned i fem lokale vejnavne.

Herunder får du historien bag fem af de lokale vejnavne, som vi ved hjælp af Leif Dehnits bog, Aarhusianske Gadenavne, kan fortælle historien bag. Vejene er:

  1. Axel Kiers Vej, 8310
  2. Gyldenkronesvej, 8320
  3. Michael Drewsens Vej, 8310
  4. Niels Foghs Vej, 8310
  5. Ovesdal, 8320

Axel Kiers Vej, 8310

Axel Kier, som lægger navn til Axel Kiers Vej i Tranbjerg var mangeårig direktør i margarineproducenten A/S Otto Mønsted. Han sad også i Holme-Tranbjerg  Sogneråd fra 1937 til 1943.

 Han blev født i 1880 og var søn af overretssagfører Christian Ludvig Kier, men Axel Kier fulgte ikke i sin faders fodspor, når det kom til profession. 

Han var mere købmand end jurist. 

Han startede på Otto Mønsteds kontor i Aarhus, inden han kom til virksomhedens store fabrik i England. Her videreuddannede han sig og blev i 1916 administrerende direktør, og i 1919 flyttede han hjem til Aarhus og fabrikken i Vestergade, hvor han startede. 

I 1934 søgte Axel Kier nye veje og valgte at blive selvstændig, og han kom senere til at sidde i bestyrelsen i flere store Aarhus-firmaer. Axel Kier døde i 1969. 

Gyldenkronesvej, 8320

Gyldenkronesvej er opkaldt efter Gyldenkrone-familien, der nedstammer fra Vilhelm Marselis og i mange år ejede Vilhelmsborg. Marselis-slægten og derved også Gyldenkrone-familien stammede oprindeligt fra Holland.

Trods sit hollandske ophav havde Marselis-slægten, som havde stolte traditioner inden for handel og inden for bankverdenen, haft stor indflydelse på Danmark. De hjalp de danske konger i 1600-tallet med at dække krigsomkostninger og var vigtige for de danske finanser dengang. Vilhelm Marselis valgte selv at ændre sit navn til Güldenkrone, efter han blev baron, og derfra kom slægtsnavnet til at blive Gyldenkrone. 

Indsatsen for den danske økonomi blev belønnet med besiddelsen Skrumstrip, som i 1673 blev ophøjet til baroniet Vilhelmsborg. Slægten ejede Vilhelmsborg frem til 1923. 

Michael Drewsens Vej, 8310

Vejen har fået sit navn fra Papirfabrikant og politiker Michael Drewsen, som levede fra 1804 til 1874. Han blev egentlig født i København som søn af en papirfabrikant.

 Michael Drewsen endte med at følge i sin faders fodspor, da han anlagde sin egen papirfabrik ved Gudenåen over for Silkeborg Hovedgård. Den fabrik skabte grundlaget for udviklingen af Silkeborg som handelsplads. Han solgte fabrikken fem år før sin død i 1869, men han flyttede ikke fra Silkeborg. 

Han nåede også at sidde i Folktetinget fra 1849 til 1854,  og han var manden bag grundlovsfest på Himmelbjerget i 1854. Når H.C. Andersen besøgte Silkeborg, gæstede digteren ofte Michael Drewsen.

Niels Foghs Vej, 8310

Niels Fogh blev født i Tranbjerg på en gård i Østerby i 1832 af gårdmand Jens Pedersen og hustruen Kirsten Pedersdatter. Drengen kom hurtigt ud at tjene på forskellige landbrug. 

Han havnede i Torning Vestermark ved Kjellerup, hvor han købte Mads Doss' gård. Gården er med i Steen Steensen Blichers digt, "kjerlighed paa Dagvognen fra 1844. 

Her arbejdede Niels Fogh med den dårlige og genstridige jord, og det inspirerede ham i 1880'erne til at udvikle en harve, som blev kendt som Foghs Harve. Redskab viste sig at være uhyre effektivt, og Niels Fogh tog patent på den. Har ven blev udstillet i flere steder - også i udlandet, hvor den blev udstillet i Paris. 

I 1915 fik han Det Kongelige Danske Landhusholdningsselskabs store sølvbæger for sin opfindelse.

Ovesdal, 8320

Ovesdal er oprindeligt en del af Mustrupvej, men ændrede i 1991 navn efter gården Ovesdal, som lå i Mårslet. Gården havde 22 hektar jord, da ungkarlen Søren Ove Sørensen fra Jegstrup overtog gården i 1902. Dengang var han 33 år. 

Det skulle vise sig at være den rigtige beslutning for den unge tranbjergensers kærlighedsliv, da han bare tre år senere giftede sig med Kamilla Sørine Rasmussen, der var datter af gårdens tidligere ejer. De havde gården frem til 1932, men de fik ingen børn. Gården endte med at blive opkaldt efter Søren Ove Sørensens mellemnavn.

Succes med opdeling af lokalerne: Hobby Biens tidligere butik er blevet til to lokaler, og efterspørgslen er stor

Da Hobby Bien flyttede ind i Tranbjergcentret, skulle der findes nye ejere til lokalerne uden for centret. Rødgaard Ejendomme valgte at splitte det store lokale op i to for at følge tidens butiks-trend, og det har givet pote, for det mindste af lokalerne allerede er lejet ud, mens der er stor interesse i det andet. 

Faktisk er der fremskreden dialog med flere mulige lejere, fortæller administratoren af de to lokaler. 

Der var på et tidspunkt tale om tre lokaler, men man har valgt at sammenflette det lille lokale, der er på siden af bygningen med det store lokale.

- Vi havde tænkt, at man kunne have en kaffebar eller en bod af en eller anden slags, men det er vi gået fra igen, så det nu er en del af det store lokale, forklarer Kathrine Rødgaard.

De lokaler, som tidligere husede Hobby Bien er blevet til to lokaler, og det har givet pote.

I slutningen af 2022 flyttede Hobby Bien ud af lokalerne uden for Tranbjergcentret for at indtage butikkens nuværende lokaler inde i Tranbjergcentret. Det betød, at hobbybutikkens forhenværende lokaler skulle finde nye lejere. To af slagsen, faktisk.

Rødgaard Ejendomme valgte nemlig at gøre det store butikslokale til to.

- Vi har delt lokalerne op, så der i stedet for at være ét stort lokale nu er to lokaler, som er 95 kvadratmeter og 60 kvadratmeter, fortæller hun.

Det har givet pote. Det mindste af lokalerne har fået nye lejere i form af Frisør Lindemark, mens der meget snart kan komme nye lejere til det store af lokalerne.

Mange henvendelser

Der er nemlig mange interesserede i det store butikslokale.

- Der er rigtig god interesse for de lokaler, og jeg vil skyde på, at vi får en henvendelse en gang i ugen fra forskellige virksomhedsejere, som er interesserede i lokalerne. Vi er også i fremskredne snakke med flere mulige lejere, siger hun.

Interessen skyldes ifølge hende, at lokalerne ligger et rigtig attraktivt sted for erhvervsdrivende:

- Der er jo en masse naturlig trafik omkring centret, så det betyder, at der er mange mennesker, som går forbi. Der er også en kæmpestor gratis parkeringsplads, og det er også noget, der tæller med, at kunderne har gode muligheder for at parkere.

To lokaler i takt med trenden

Lokalerne er alsidige, og det afspejler sig også i de bejlere, som kontakter Rødgaard Ejendomme. Det kan være folk med planer om alt fra en café til køreskole, som forhører sig til lokalerne.

- Vi har ikke noget, vi foretrækker frem for andre, så for os handler det mere om at finde nogle gode lejere, end det handler om, hvilken slags butik, der skal flytte ind, forklarer Kathrine Rødgaard.

Grunden til, at man deler lokalerne op, er, at der er en udvikling mod mindre butikslokaler, fortæller hun.

- Vi arbejder med udlejning af erhvervsejendomme, og derfor har vi fingeren på pulsen. Det er lidt en trend generelt, at man hellere vil have små lokaler end ét stort lokale, og derfor har vi valgt at dele lokalerne op i to.

På et tidspunkt var der endda tale om tre lokaler, da det lille areal, hvor der tidligere har været en hæveautomat, også stod til at blive udlejet selvstændigt. Det er dog blevet til en del af det store lokale, som Rødgaard Ejendomme udlejer.

- Vi havde tænkt, at man kunne have en kaffebar eller en bod af en eller anden slags, men det er vi gået fra igen, så det nu er en del af det store lokale, forklarer Kathrine Rødgaard.