Mårslet Skole har flere elever i klasserne, men de trives og får gode karakterer: Svaret bunder i den kultur, der er skabt på skolen
Mårslet Skole er bedre end både gennemsnittet for Aarhus Kommune og Danmark, når det kommer til trivsel, karakterer og lavt fravær.
Ifølge skolen selv handler det om relationer mellem lærere, pædagoger, elever og forældre, og at man på Mårslet Skole har en kultur, som forstærker den fælles forståelse. Den kultur bliver blandt andet styrket af, at man laver ting uden for skoletiden.
Man har desuden særlige indsatser, som kan give den nødvendige opmærksomhed til de børn, som har brug for det, og derudover er mange elever ressourcestærke hjem, hvilket betyder, at de er skoleklare, når de møder ind på skolen.
Mårslet Skole forsøger dertil at være effektiv med skoletiden, så eleverne også kan udvikle sig uden for skolen og har flere initiativer, der skal gøre undervisningen mere effektiv og alment dannende.
Gode karakterer behøver ikke nødvendigvis være ensbetydende med stressede børn, som mistrives for at holde sig inde i ræset om 10-taller og 12-taller.
På Mårslet Skole ligger man over gennemsnittet for Aarhus Kommune og resten af Danmark, når det kommer til karakterer, trivsel, lav fravær og hvor mange, som kommer på en videregående uddannelse. Alt det samtidig med, at man har flere elever i klasserne, end den gennemsnitlige skole har.
- Det handler i høj grad om gode relationer. Vi tror på, at det er sådan, man får hinanden med på rejsen mod at den bedst mulige skole. Det gælder relationerne mellem børn, forældre, pædagoger og lærere. Vi har en fælles forståelse for, at vi alle byder ind, siger skoleleder på Mårslet Skole, Inge Pedersen.
- Jeg tror også, det handler om kulturen, som er udviklet over mange år på skolen, og den fælles forståelse, vi har for hinanden, tilføjer Kurt Iversen, som er pædagogisk leder for 5.-9. klassetrin.
- Så må vi også rose, at der er et rigtig stærkt samarbejde og samspil mellem vores lærere og pædagoger, hvor de giver plads til hinandens faglighed, siger Jakob Overgaard, der er pædagogisk leder for 0.-5. klassetrin.
Udvikler sig uden for skolen
Det er en bred vifte af ting, som ligger til grund for, at Mårslet Skole klarer sig så godt, når det kommer til både karakterer og trivsel. Én af tingene, som er værd at fremhæve, er, at man også tager ud af skolen.
I de lavere klassetrin har vi overnatninger på skolen og lejrskole, mens der i 8. klasse er en ni dage lang udveksling til Tyskland, hvor de unge lærer sprog i praksis og en anden kultur.
- Det betyder, at man kommer til at se sine lærere og sine klassekammerater i andre sammenhænge end nødvendigvis henne i skolen. Det udvikler den fælles forståelse for hinanden og evnen til at rumme hinanden, siger Kurt Iversen.
Det er ingen hemmelighed, at Mårslet er et ressourcestærkt område, og ressourcestærke forældre smitter af på børnene.
- Vi har et rigtig godt samarbejde med forældrene generelt. Det må man sige. Forældrene er rigtig gode til at klæde børnene på til skolegang, og det betyder meget for børnenes skoleparathed, siger Jakob Overgaard.
Stærke står forrest
Selv om Mårslet er et ressourcestærkt område, har Mårslet Skole også børn, med udfordringer og med diagnoser som fx ADHD, der kan gøre det vanskeligere at blive undervist.
- Vi arbejder ud fra devisen om, at det er det gode fællesskab, der skal være med tl at understøtte de børn, der har brug for det, og vi arbejder for, at fællesskabet skal være stærkt nok til at rumme hinandens forskelligheder, fortæller Jakob Overgaard og uddyber:
- Det betyder ikke, at man ikke har ting, man kan øve sig på, og vi oplever et godt samarbejde med forældrene omkring de ting, som vi vurderer, at børnene skal øve sig på af personlig, social og faglig karakter.
Der kan i perioder være brug for en ekstra hånd til en elev eller klasse, og her har man et AKT-hold, som er klar til at gå ud og understøtte klasseteamet og give den ekstra omsorg og stilladsering, som kan være nødvendig for bedst muligt at få alle bedst muligt med i undervisningen. Det er oftest i de lavere klassetrin, at man laver den indsats.
- Vi kan mærke i udskolingen, at det arbejde virkelig bærer frugt. Der kan stadig være noget, der er svært, når man kommer længere op, men vi kan mærke, at det virkelig hjælper, konstaterer Kurt Iversen.
Bløde overgange og effektiv undervisning
Bløde overgange for eleverne og skift blandt lærere og pædagoger er også et greb, som Mårslet Skole har haft stor succes med ifølge skoleleder Inge Pedersen. Før var der flere bratte skift af lærere og pædagoger i klassen i løbet af børnenes skoletid. Nu skifter man aldrig både pædagoger og lærere ud samtidig, så eleverne altid vil opleve at have en pædagog eller en lærer, de kender og er trygge ved.
- Det giver virkelig bare en anden tryghed og sammenhæng for børnene og deres forældre, og vi kan mærke, at vi bruger færre støtte-ressourcer, når der er voksne, som følger med børnene i skiftene, siger Inge Pedersen
Lige nu arbejder man også med co-teaching, hvor man har to lærere til undervisningen. De to lærere betyder mere tid til at hjælpe og vejlede eleverne.
- Vi forsøger at være så effektive som muligt, og at alle børn trives i skolen får så meget ud af skoletiden, som de kan. Det gør også, børnene får mere tid til deres fritidsliv, og der lærer og udvikler de sig også.
Hertil arbejder man i på hele skolen med såkaldte fagdage hver anden uge, hvor man samler eksempelvis naturfaglige fag som fysik, biologi, kemi en dag, hvor man dissekerer et grisehjerte eksempelvis.
- Det giver eleverne en højere forståelse for, hvordan fagenes viden kan overføres til virkeligheden, siger Kurt Iversen.
Fagdage og tre andre indsatsområder, som Mårslet Skole lige nu arbejder med
Udover de førnævnte fagdage, hvor man samler flere fag i en enkelt dag for at give undervisningen et ekstra lag, har Mårslet Skole tre andre indsatsområder, de aktivt arbejder med. De er:
- Skole for alle. Man arbejder for at være så inkluderende som muligt og bedst muligt kunne favne alle børnenes forskelligheder.
- Livsmestring. Man arbejder med et norsk forskningsbaseret initiativ, der handler om at mestre livet udover de typiske folkeskolefag. Det kan være for eksempel at forstå sorg.
- Bæredygtighed. Hvordan kan man som skole bedst mulig passe på jordkloden?
Tager eleverne med
Der er mange ting i gang på Mårslet Skole, og det er som nævnt i artiklens begyndelse en samlet effekt af mange ting, der gør, at skolen klarer sig så godt. Ifølge Inge Pedersen prøver man også bedst muligt at inddrage eleverne, så man bedst mulig kan rette sin pædagogik og undervisning efter deres behov.
- Man kan blive overrasket over, at eleverne nogle gange faktisk ønsker mere restriktive tiltag, end man tror, de ønsker. Men hvis de oplever, at det hjælper dem, så er de rigtig gode til at fortælle det, siger hun.
For eksempel har man i forbindelse med et indsatsområde om bæredygtighed arbejdet med, at man kunne få rabat i skolens kantine, hvis man brugte madkassen i stedet for at spise af noget, der ville blive til affald.
- Her sagde eleverne til os, at det ikke er rabatten, som rykker noget. I stedet skulle vi sige, at de slet ikke kan købe dagens ret, hvis de ikke havde madkassen med, siger Inge Pedersen og tilføjer:
- Vi skal også arbejde med, hvordan vi kan sortere affald i ti fraktioner. Der bruger vi også eleverne og deres input.