Kæmpe klatrehal er åbnet få minutter fra Tranbjerg og Mårslet: Farverige klatrevægge giver problemer, og din krop jubler, når du når toppen
Aarhus største klatrehal er åbnet en kort køretur fra Tranbjerg og Mårslet. Klatring er en anden form for styrketræning, som kræver, at man finder den bedst mulige måde at gribe den givne rute an på, før man kommer i gang. Læs i artiklen, hvordan førstegangsklatrer Christian Gnutzmann oplevede det.
Direktør Martin Pedersen tror på, at rigtig mange i Aarhus Syd vil have lyst til at prøve kræfter med det nye center. Det er et alternativ til fitness, og har man lyst til at supplere klatringen med styrketræning, er det også muligt. Det nye center er nemlig også udstyret med styrketræningsudstyr.
Klatreoplevelsen er den, som førstegangsklatreren Christian Gnutzmann fra lokalmediet Skåde-Højbjerg-Holme oplevede. Tranbjerg-MårsletLIV var også med ude, og vi interviewede sammen direktør Martin Pedersen.
Jeg skal flytte min højre hånd cirka 20 centimeter. Hen til det næste greb.
Men de få centimeter føles uoverskueligt langt, for når jeg rækker ud efter grebet, hænger jeg kun i tre fingre på min venstre hånd.
Det er mere held end forstand, men det lykkes. Det samme gør syv-otte lignende aktioner, og jeg har nået toppen.
Det mest sikre er at klatre ned, siger instruktøren. Det ser jeg stort på. Mine ømme fingre og underarme beordrer mig til hurtigst muligt at komme ned, så de kan jamre sig i fred. Jeg slipper grebet og lander blødt på madrassen.
Bedømt på ømheden i mine arme tænker jeg, at jeg mindst må have været på væggen i mindst et minut eller to.
- Ja, sådan føles det nok. Men jeg vil tro, at du har hængt der i cirka 12 sekunder, lyder det fra Martin Petersen.
Han er direktør og medejer af Boulders, som netop har åbnet Danmarks hidtil største klatrehal på Søren Nymarks Vej i Højbjerg - ti minutter fra Mårslet og endnu kortere fra Tranbjerg.
I dag er han også med til at få mig sikkert op og ned fra mit første møde med en klatrevæg.
I anledningen af den nye klatrehal kommer til lokalområdet, har jeg inviteret mig selv indenfor for at mærke klatring på egen krop.
Tranbjerg-MårsletLIV er med på klatreturen. Stig fra Tranbjerg-MårsletLIV klatrer i sin fritid, så jeg har på forhånd opgivet at konkurrere med ham, men så kan han fortælle, om centeret er værd at besøge.
Største hal i Aarhus
Når Martin Petersen er færdig med at guide mig, kan han nyde synet af det, der bliver Aarhus’ største klatrehal. Cirka 1.500 kvadratmeter med klatreruter til nybegyndere som mig, til børn, til øvede og så til de rigtigt gode.
- Vi har fået lavet en OL-væg. Den har design, som den væg, der blev klatret på i bouldering-disciplinen til OL, siger Martin Petersen.
Den holder jeg mig lige lidt på afstand af. Jeg tænker, at de må have glemt at sætte nogle greb på væggen, men det kan altså lade sig gøre.
Der er også en børnevæg, som et bevis på, at Højbjergs nye aktivitetshal stort set er for alle.
Centeret åbnede fredag den 13. januar, og selvom Boulders allerede har en håndfuld centre fordelt i Aarhus, Odense og København, så er det altid fedt for Martin Petersen at åbne en ny klatrehal.
- Det bliver bare fedt med det her center. Vi tror meget på det, for ellers havde vi ikke åbnet herude, siger han.
Væggen er et problem, du skal løse
Den før omtalte væg, som jeg nåede toppen af, har orange greb. Mens jeg hang og dinglede, kunne jeg kigge lidt til højre og se blå greb, ved siden af igen er det lilla, sort, gul.
Farverne fortæller noget om sværhedsgraden. Grøn er det letteste, og det kunne jeg hurtigt klare. Gul gik også fint, orange med nød og næppe, og nu er blå næste udfordring.
Boulders
Navnet på klatrekæden spiller på navnet på sporten; bouldering.
Sporten adskiller sig lidt fra øvrige klatresportsgrene, da man her ikke bruger seler. Til gengæld klatrer man ikke så højt. Cirka fire-fem meter. Og så er der madrasser, så man lander blødt, hvis man skulle risikere at smutte.
Der findes ruter i alle sværhedsgrader. Der er de forholdsvis lette med mange greb, og så er der de helt svære med få og små greb. Nogle gange klatrer du endda på vægge, der hælder den ”forkerte” vej.
Boulders har i dag seks centre. Et i Aarhus Nord, et i midtbyen, et i Odense og to i København og så det nye center nummer seks i Højbjerg, som er Aarhus’ største. Om en måned åbner kæden endnu et center i Hvidovre.
Man kan melde sig ind i centeret og klatre alt det, man vil. Man kan også købe adgang til en enkelt klatring.
En engangsentre koster 95 eller 125 kroner alt efter, hvornår på dagen det er. For børn hedder priserne 60 og 85 kroner.
Et medlemskab koster 399 kroner om måneden. Børn og studerende får det billigere.
Jeg stikker grabberne ned i posen med kalk (det siger de gode, at man skal). Så finder jeg startgrebene og får fodfæste på de små knopper på væggen.
Allerede første gang, jeg skal flytte mig, kniber det. Jeg kan mærke en muskel under min fod, jeg ikke vidste fandtes. Tre forsøg og jeg må opgive.
Jeg er forpustet. Mine arme og især fingre har brug for pause. Så må det være de andres tur til at vise deres klatretalenter.
Tranbjerg-MårsletLIVs journalist, Stig, og Martin Petersen selv tager et par hurtige ruter. De griber det an på en helt anden måde end jeg. De omtaler de farvede greb som ”problemer”.
- Det handler om problemløsning. Man skal regne ud, hvordan man kommer fra det ene punkt til det andet, siger Martin Petersen.
Jeg må erklære mig enig. Klatrevæggen og dens ruter volder mig i den grad ”problemer”.
Et alternativ til en tur i fitness
Min første tid som klatrer er ved at være ovre. Jeg har vel været på væggen i sammenlagt et minut eller to, men jeg kan sagtens mærke, at jeg har brugt mine arme.
Det føles lidt som om, jeg har været en tur i fitnesscenter. Martin Petersen lyser næsten op, da jeg fortæller ham det. For det er lige netop den føles, man gerne skal have.
- Vi sammenligner os med fitnesscentre. Men det er en anden måde at træne på. Det er lidt mere et eventyr, end at man skal løfte de samme kilo på samme måde som sidst.
Hvis man alligevel har brug for lidt styrketræning til den del af kroppen, der ikke klager sig efter en tur på den orange rute, kan det også lade sig gøre. Klatrehallen har sit eget styrketræningsområde.
- Det er et større styrketræningsområde end i de andre centre i Aarhus. Der er især meget gulvplads, fordi mange medlemmer bruger styrketræningen og gulvet til at strække ud og lave opvarmningsøvelser, siger Martin Petersen.
Hvad bliver dommen over centeret?
Jeg er færdig med at klatre for denne gang. Jeg børster kalken af mit tøj og glæder mig over, at det lykkedes nå til toppen et par gange. Også selvom det var på de lettere ruter.
Jeg er godt underholdt, men da det er første gang, jeg ser en klatrehal indefra, er det svært for mig at give den nye hal en karakter.
Hobbyklatreren Stig fra Tranbjerg-MårsletLIV har løst ruter i de to øvrige centrer i Aarhus, og han kommer helt sikkert til at besøge Boulders i Højbjerg igen.
- Centret føles klart større end de andre centre - især centret i Aarhus C. Der er andre greb, end jeg har set indtil videre, og det gør, at det også er en ny oplevelse for mig, selvom jeg klatrer et par gange i ugen, for de nye greb giver nogle helt andre måder, man skal gribe klatreruterne an på.
- Det føles også, som om der er mere plads mellem ruterne, så man nemmere kan være flere i gang, uden at man kommer til at være i vejen for hinanden, siger Stig Dahlgren Atzen.