Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Tranbjerg-MårsletLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

De første biler er kørt ud på Giber Ringvejs første etape. Foto: Stig Atzen

Du må kun cykle på Giber Ringvej, hvis det er strengt nødvendigt

Kære læser

Jeg håber, du er kommet godt ind i det nye år. Du er sandsynligvis allerede begyndt at indfinde dig i hverdagens trummerum anno 2023. Du er nok allerede begyndt at arbejde, og måske har du taget Giber Ringvej til og fra jobbet, og måske har du holdt i kø i din bil på Torshøjvej.

Netop Torshøjvej behandler jeg længere nede i nyhedsbrevet, men dagens introduktion til nyhedsbrevet skal handle om noget andet ved Giber Ringvej: Hvorvidt man må cykle på vejen eller ej. Jeg har tidligere skrevet, at det fra Aarhus Kommune har lydt, at man ikke skulle cykle på vejen. Debatten har dog stadig kørt på sociale medier.

Derfor bruger vi dagens introtekst til at slå fast: Man skal ikke cykle på Giber Ringvej, eller som tovholder på Giber Ringvej, Carsten Thomsen, formulerer det, da jeg talte med ham:

- Jeg håber, at cyklisterne bruger deres sunde fornuft, følger vores anvisninger og lader være med at cykle på Giber Ringvej.

Men hvis man ikke må cykle på Giber Ringvej, hvorfor er der så ikke sat skilte op? Jo, det er der faktisk en grund til. Forestil dig, at du er ude at cykle. Du vælter på cyklen, din telefon gik i stykker i styrtet, og du er kommet godt og grundigt til skade. Måske er du tilmed i tvivl om, at du har brækket armen.

Du skal hjem, og du skal det hurtigst muligt. Det er en særlig situation, og den hurtigste vej hjem er Giber Ringvej. I sådan en situation er der en speciel nødvendighed for at cykle på vejen, og det vil man fra Aarhus Kommune gerne imødekomme.

Man sætter ikke skilte op om, at det er forbudt at cykle, fordi bilister måske ville køre aggressivt forbi den cyklist, der har en helt særlig grund til at cykle på Giber Ringvej, når der jo så tydeligt er skiltet med, at cykling er forbudt på vejen.

Det er dog kun i de helt særlige situationer, man kan begive sig ud på Giber Ringvej på cykel.

- Viser det sig, at cyklisterne ikke bruger deres sunde fornuft og lader være med at cykle på Giber Ringvej, vil der komme et forbud mod at cykle på vejen, og så vil vi sætte skilte op om, at det er forbudt, understreger Carsten Thomsen.

P.S:

Som du måske har opdaget, så er Tranbjerg-MårsletLIV blevet et betalingsmedie, og hvis du ikke allerede har tegnet et abonnement, vil vi rigtig gerne have dig med på holdet.

Som abonnent får du adgang til alle vores artikler, ligesom du ugentligt modtager nyhedsbreve om det vigtigste fra dit lokalområde.

Du kan tilmelde dig som abonnent her.

Og hvis du lige vil se os lidt an først, kan du fortsat modtage selve nyhedsbrevet ganske kvit og frit.

God læselyst.

Billede af Stig Atzen
Billede af skribentens underskrift Stig Atzen Journalist
Der er travlt på Torshøjvej, hvor tilslutningen til motorvejen først bliver opgraderet om to år. Foto: Jens Thaysen

Flaskehalsen fra Giber Ringvej og ud på motorvejen er til at føle, når myldretiden rammer: Lige nu afhænger det af, at man tager hensyn

Trafikken på Torshøjvej og ud på Aarhus Syd-motorvejen og E45 er meget tæt. Det er den, fordi man mangler at udvide Torshøjvej til fire spor, og man mangler at overhale motorvejstilslutningen, men det står først klar om to år.

 I mellemtiden er trafikken i myldretiden så hektisk, at bilister bliver nød til at vise hensyn til hinanden, hvis det ikke skal udvikle sig til kaos. Carsten Thomsen, tovholder på Giber Ringvej foreslår, at man kører lidt senere afsted for at undgå myldretiden på Torshøjvej. 

Han understreger dog også, at selvom ventetiden kan betyde lidt trængte tilstande på Torshøjvej, så er det ikke det værste, der kunne ske, fordi man får en fremtidssikret løsning. Havde man valgt den første præsenterede løsning, havde man fået noget, der var underdimensioneret.

Uden at ligge hovedet på blokken, ser han det også som en mulighed, at Vejdirektoratet står for en midlertidig løsning med lysregulering, mens de udvider motorvejstilslutningerne.

Ved myldretiden er der travlt på Torshøjvej, som først får den rigtige motorvejstilslutning om to år. Uden at lægge hovedet på blokken, kan der dog snart komme en løsning, lyder det fra Aarhus Kommune.

Giber Ringvej er åbnet, og den skal fragte mange tusinde bilister ud til både E45 og Aarhus Syd-motorvejen hver dag.

Men selvom Giber Ringvej får trafikken til at flyde bedre på størstedelen af strækningen mellem motorvejen og Tranbjerg og Mårslet, opstår der et problem, når bilisterne om morgenen skal ud på motorvejen, og når de kommer fra motorvejen om eftermiddagen og skal hjem igen.

Motorvejstilslutningerne mangler nemlig at blive overhalet, og det bliver de først om to år. Imens holder bilisterne i kø for at komme ud på Torshøjvej, der er så travl, at man kan vente længe i sporet ved til- og frakørslerne, som også bliver fyldt op af nye bilister, der gerne vil hjem.

Det er både ved til- og frakørslen ved E45 og Aarhus Syd-motorvejen, at der opstår kø. Foto: Jens Thaysen

- Lige nu afhænger trafikken af, at man holder for hinanden. Når der først er kø, så er det nødvendigt, at man viser hensyn, som det er lige nu. Gjorde man ikke det, ville det bryde fuldstændig sammen, siger Carsten Thomsen, projektleder for Giber Ringvej.

Støder man tit ind i myldretrafik, kø og vanskeligheder ved at komme frem, har projektlederen en klar opfordring:

- Hvis man sparer fem minutter på kørslen til og fra arbejde, kan man godt have tendens til at vente fem minutter med at køre. Spidsbelastningen på Torshøjvej er 20-30 minutter, og hvis man kører, inden alle andre kører afsted, så er der ingen kø.

To år med trafikprop?

Løsningen er en udvidelse af både Torshøjvej til fire spor og en udvidelse af motorvejstilslutningerne, men det ligger længere ud i fremtiden. Man forventer, at motorvejstilslutningerne står klar om cirka to år, mens udvidelsen af Torshøjvej til fire spor skal ske i forbindelse med de udvidede tilslutninger.

Der kan dog komme en midlertidig løsning, mens man arbejder med at gøre Torshøjvej og motorvejstilslutninger helt køreklare til den store trafikstrøm. Løsningen ligger dog hos det statslige og ikke Aarhus Kommune, da det er Vejdirektoratet, der står for motorvejstilslutningerne.

- Jeg kan ikke lægge hovedet på blokken, for det er ikke Aarhus Kommune, som står for tilslutningerne. Men jeg kunne forestille mig, at man lavede en midlertidig løsning med lysregulering, mens man arbejder med tilslutningerne, og det er også noget, vi har talt med dem om, når vi har holdt møder, siger Carsten Thomsen.

Tranbjerg-MårsletLIV forsøger at få Vejdirektoratet til at bekræfte, at der vil komme en midlertidig løsning, og hvordan en sådan løsning ser ud. Det har vi endnu ikke fået svar på, men når vi gør, skal vi nok gøre opmærksom.

Kunne man ikke lave en anden midlertidig løsning på Torshøjvej - måske ved at lave vigepligt for dem, der allerede kører på Torshøjvej?

- Vi ved, at når man laver trafikløsninger, er det vigtigt, at det er nogen, man kan genkende, for ellers kan der opstå ulykker. Man vil nok kigge mere mod en løsning, bilisterne kender, som eksempelvis en lysregulering, forklarer Carsten Thomsen.

Ventetiden værd

Nogle kunne måske godt sidde lidt med en følelse af, at nu har man fået Giber Ringvej, som gør, at man hurtigere kommer ud til motorvejen, men at tilslutningerne så betyder, at det faktisk er ligegyldigt, for man ender med at sidde i kø alligevel? 

- Vejdirektoratet havde faktisk en løsning klar i 2016, men vi kunne se på trafiktallene, at den løsning ville mangle den nødvendige kapacitet. Derfor gik man hjem og lavede nogle grundige beregninger, hvor man også regnede med, hvor mange der ville dreje af forskellige steder, og så har man lavet den løsning, som vi får, siger tovholderen på Giber Ringvej og uddyber:

- Det er en fremtidssikret løsning, vi får.

Lige nu afhænger trafikken af, at man tager hensyn. Foto: Stig Atzen

Men kunne man ikke have gjort noget anderledes, så man ikke stod i den her situation? 

- Jo, hvis man er super bagklog, kunne man godt have gjort det anderledes. Men det er ikke kun skidt, at vi skal vente, for vi får et anlæg, som passer meget bedre til den trafikmængde, som kommer til at køre der, fortæller Carsten Thomsen, inden han fastslår:

- Men det ændrer ikke på, at regeringen alligevel først afsatte midlerne til løsningen i 2022


Boligerne står klar til sommer. Se illustrationerne af de færdige boliger i artiklen. Foto: Stig Atzen

Nye rækkehuse står klar til sommer midt i Tranbjerg: Vi forventer, at hovedparten er solgt, før de er klar til indflytning

De syv rækkehuse på Tranbjerg Hovedgade står klar til sommer, og ejendomsmægleren fra Home Aarhus Syd forventer, at de er solgt, inden de er taget i brug, fordi beliggenheden på Tranbjerg Hovedgade er så attraktiv. Det er tæt på skole, det er tæt på indkøb, og det ligger i den gamle del af Tranbjerg, lyder det. 

Boligerne bliver moderne boliger med et fællesareal, som passer ind i købmands-stilen i centrum af Tranbjerg. De vil få mursten i bunden og antracitgrå stålplader i toppen.

Boligerne har været lidt forsinket, fordi det tog længere tid at få byggetilladelse end forventet, og fordi man først fik tilladelse, da bygherre gik med til at lave en altan-terrasse. Derudover har forsyningsvanskeligheder forsinket byggeriet.

Tranbjerg er populært at flytte til, og Home i Tranbjerg regner med, at de lidt forsinkede nye boliger på Tranbjerg Hovedgade er afsat, før de står klar.

Det er svært ikke at lægge mærke til byggeriet på Tranbjerg Hovedgade, når man går gennem byen, og de fleste har nok også bemærket, at byggeriet skrider frem. Der er ikke længere særlig svært at forestille sig, at der snart kommer til at stå syv nybyggede rækkehuse. Ret snart, faktisk.

Rækkehusene er ifølge Torben Skov Lauridsen, indehaver af Home Aarhus Syd, klar til at huse nye tranbjergensere allerede til juni. Han og Home Aarhus Syd står for at sælge boligerne. Han forventer dog, at det sker, før husene står klar.

Antracitgrå stålplader skal give boligerne et moderne, nordisk udtryk. Illustration: Home Aarhus Syd

- Vi forventer, at hovedparten er solgt, før de er klar til indflytning. Vi har solgt en del lignende boliger i Tranbjerg, inden de stod klar. Vi forventer, at det samme sker her, fordi beliggenheden er så god, siger Torben Skov Lauridsen.

Rækkehusene kommer til at koste 3.295.000 kroner, men der er en særpris på det første hus på 3.195.000 kroner, oplyser ejendomsmægleren.

Moderne boliger i det gamle Tranbjerg

Beliggenheden på de syv nye rækkehuse er unik, fordi de ligger langs Tranbjerg Hovedgade, fortæller Torben Skov Lauridsen:

- Det er sjældent, at der bliver bygget noget nyt i den gamle del af Tranbjerg. Det er oftere i den nye del, man bygger. Rækkehusene her kommer til at være tæt på skole, tæt på indkøb, og så er det bare midt inde i byen.

Ifølge ham kommer boligerne til at forskønne bybilledet langs Tranbjerg Hovedgade.

Der vil være plads til lidt grønt, som forskønner bybilledet, ved boligerne, lyder det fra Torben Skov Lauridsen. Illustration: Home Aarhus Syd

- Det er nogle boliger, vi er stolte af. De er nordiske i det arkitektoniske udtryk, og de bliver bygget med en flot mursten i bunden, og første sal bliver beklædt med antracitgrå stålplader. Indeni bliver det kvalitet med blandt andet HTH-køkken, siger Torben Skov Lauridsen og uddyber:

- Man har kigget på Tranbjerg Hovedgade og det købstads-udtryk, der er, og her passer de nye huse bare godt ind. Der kommer også til at være et fællesareal, som en børnefamilie kan bruge til legeplads, eller man kan lave en bålplads på, og som kommer til at give lidt grønt i bybilledet.

Papirarbejde forsinkede

Den skarpe læser vil måske bemærke, at Tranbjerg-MårsletLIV tidligere har skrevet om byggeriet, og at der i artiklen stod, at det ville stå klart i 2022. Den tidsfrist er dog udløbet, og det er der en god grund til, fortæller Torben Skov Lauridsen:

- Det har taget lidt tid at få byggetilladelse fra Aarhus Kommune. Oprindeligt ville bygherren have et projekt uden altan-terrasse, og der var lidt frem og tilbage, men Aarhus Kommune krævede, at der skulle være en altan-terrasse, så det kommer der på boligerne.

Der har dertil været forsyningsvanskeligheder på byggemarkedet.

- Der har været så stor efterspørgsel på betonelementer, at de har været svære at få fat i. Men nu er der kommet lidt mere ro på, og så kan man igen bygge for fuld skrue, siger ejendomsmægleren.

Tranbjerg-MårsletLIVs korte overblik. Illustration: Jysk Fynske Medier

Det skal du også vide: Tekniske undersøgelser af brand i Mårslet, og juletræer hjalp foreninger

Denne uges korte overblik tager afsæt i Mårslet, hvor en villa brød i brand, og foreninger samlede juletræer.

Tekniske undersøgelser af villabrand i Mårslet

Ilden nåede at bryde gennem taget på villaen på Nymarks Allé. Foto: Stig Atzen

Onsdag 4. januar udbrød en kraftig brand i en villa på Nymarks Allé. Brandvæsenet nåede at stoppe brænden, inden den spredte sig til nabohuse. Desværre brændte store dele af villaen, og de store brandskader var tydelige, efter brandvæsenet fik slukket ilden. 

Pårørende skrev på sociale medier, at villaens beboere har det godt under omstændighederne. 

Der pågår tekniske undersøgelser af brandårsagen, men fredag eftermiddag kunne man ikke oplyse om en mulig brandårsag. 

Frivillige samlede hundredvis af juletræer

Mere end 300 juletræer blev samlet ind i Mårslet. PR-foto

For en flok frivillige mårsletter, sluttede 2022 af med en god gerning og grønne fingre. De samlede mere end 300 juletræer ind og sørgede for, at de blev bortskaffet på behørig vis.

- Det vil ikke kunne lade sig gøre uden gode kræfter fra erhvervslivet og private, som sørgede for lån af store trailere, og en vognmand der kunne grabbe træerne og køre dem væk. 300 træer er der trods alt ikke plads til på en hobbytrailer, siger Ole Gade, der var tovholder for indsamlingen.

Pengene, som blev indsamlet i forbindelse med juletræs-indsamlingen, går til Mårslets LykkeLigehold og TMG Håndbolds U13 Piger.

- Det giver jo lidt til klubkassen, og folk fra Mårslet støtter virkelig op om det. Vi har også prøvet, at folk har doneret penge, selvom de ikke havde et juletræ, de skulle af med, fortæller Ole Gade.