Robin Hood holder juleaften for alle dem, der har lyst at være med
Mikael Miehs Andersen, der står bag Robin Hoods Madkammer, har altid haft en drøm om at holde juleaften for de mennesker, der ikke holder med nogen. Den drøm har han i Kirketorvet 10 endelig fået lokalerne til at forfølge, og omstændighederne i år var helt perfekte til at gøre det.
Derfor holder han med 10 fremmede juleaften på Kirketorvet 10, og maden har han sørget for ved blandt andet at lægge en flæskesteg til side, som kom ind i madkammeret tidligere på måneden.
Han er ikke bange for, at der skulle være en mærkelig stemning blandt de 10 mennesker og ham selv, der skal holde jul sammen. Tværtimod tænker han, at alle vil gøre alt for at gøre aftenen god. Flere har allerede meldt sig til at lave mad, fortæller han.
De fleste forbinder juleaften med familiehygge eller et samvær med mennesker, som man holder af. Men forestillingen om juleaften som en intim aften med sine nærmestes nærvær kan gøre ondt, hvis det ikke er sådan, man tilbringer 24. december.
Sidder man alene juleaften, kan det forstærke den ensomhed, som mange danskere føler. Men i Tranbjerg har manden bag Robin Hoods Madkammer, Mikael Miehs Andersen, valgt at arrangere juleaften for alle dem, der ellers havde siddet selv.
- Det er en drøm, som jeg har haft i mange år, fortæller han.
Selv om han har haft drømmen om at holde juleaften i mange år, har omstændighederne ikke været til det. Det er de i år.
- Jeg har lokalerne til det her på Kirketorvet 10. Og så plejer vi at holde stor jul i min familie, men et af mine familiemedlemmer skal holde det med sin egen familie, så det er ikke helt, som det plejer. Så tænkte jeg, at nu er muligheden for det, siger Mikael Miehs Andersen.
Flæskestegen er klar
Robin Hoods Madkammer er et koncept, som går ud på, at Mikael Miehs Andersen og frivillige kører ud til supermarkeder for at hente madvarer, som ellers ville være blevet smidt ud. De madvarer pakker de om og sælger til billige penge.
Det er også ad den vej, at Mikael Miehs Andersen har sørget for at få julemaden hjem.
- Jeg har holdt øje med, om der kom for eksempel en flæskesteg med ind i løbet af december. Det gjorde der, så den er kommet på frost. Ellers har vi masser af mad, fortæller arrangøren.
Han er den eneste frivillige, som kommer til at stå for arrangementet, men det afskrækker ham ikke.
- Jeg tænker, at vi kommer til at hjælpe hinanden med det hele. Så er der nogle, som laver mad, og der er nogle, som hjælper med at dække op. Der er allerede nogle, der har meldt sig til at lave mad. Og hvis det går helt galt, så er jeg gammel skibskok, siger Mikael Miehs Andersen.
Fedt med fremmede
Manden bag Robin Hoods Madkammer er ikke bekymret for, at for mange fremmede kokke kommer til at fordærve maden. Eller at det, at man er fremmet for hinanden ved første øjekast, skal gøre det svært at finde et fælles fodslag.
- Jeg tror, at det, at der er jul gør, at man gør lidt ekstra for at skabe en god stemning. Men ellers ser jeg bare frem til det, jeg tror det bliver mega fedt at holde juleaften med fremmede, fortæller han.
Juleaftensdag er en særlig dag for mange, og forventningen om, at man skal sidde med sine nærmeste kan betyde, at folk, som ikke gør det, føler sig mere ensomme. Mikael Miehs Andersen er ikke så højtidelig omkring julen.
- Jeg tror ikke, jeg går så meget op i det som nogen gør. For mig er det ikke så meget anderledes end andre dage, men det er jo forskelligt fra mennesker til mennesker, hvordan man har det med juleaften. Jeg kan rigtig godt lide maden, siger han.