Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Tranbjerg-MårsletLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Selv om Robin Hoods Madkammer beskæftiger sig mest med madvarer, kommer der også ikke-madvarer ind, når de er ude at hente ting. Det bliver til pakker juleaften, så selvom man ikke selv skal have pakker med, kan man godt få en. Foto: Stig Atzen

Glædelig jul til Robin Hood og de 10 fremmede

Kære læser

Glædelig jul. Det er 24. december, juleaftensdag, og det er i aften du formentlig skal hygge omkring god mad, godt selskab og måske endda en god pakke. Det skal jeg i hvert fald.

Men det er ikke alle, som er så begunstigede af nære venner og familie, som jeg er, og som du måske også er. Nogle sidder alene juleaften. Hvis det er et valg, man har taget, så synes jeg, det er fint. Man skal ikke føle sig ensom, fordi man har valgt anderledes end de fleste. Man skal føle sig stærk.

Nogle holder dog jul alene ufrivilligt. Det kan være, at en partner er gået bort. Måske er ens netværk forsvundet, eller måske holder dem, man normalt holder jul med, jul med nogle andre. Der er faktisk mange gode grunde til, at man holder jul alene ufrivilligt. Der er ingen skam i det.

Der er bare noget over julen, som fordrer en følelse af fællesskab, og står man ufrivilligt uden det, kan det forstærke ensomheden. Heldigvis er der mennesker som manden bag Robin Hoods Madkammer, Mikael Miehs Andersen.

Han har nemlig frivilligt arrangeret jul for dem, der skulle have lyst til at fejre det med ham. Han har sørget for flæskestegen, han har skaffet et træ, og han har sågar også sørget for, at der er pakker til de 10 mennesker, som han holder jul med på Kirketorvet 10 i Tranbjerg.

De starter juleaftensdag som fremmede. Mikael Miehs Andersen kender i hvert fald ikke dem, han holder jul med, men mon ikke de hurtigt udvikler den følelse af samhørighed, som mange af os forbinder med julen.

Jeg skal blankt erkende: Jeg synes, det er en smuk historie om, hvad både højtid og de stærke, lokale kræfter kan gøre for mennesker, og jeg synes, du skal læse historien.

Nu indledte jeg nyhedsbrevet med, at jeg er på juleferie. Jeg tjekker dog stadigvæk min mail sporadisk, og har du en idé til en god historie, så hiv fat i mig på stdat@tranbjerg-maarsletliv.dk eller send en SMS på 42 18 97 24. Glædelig jul. Vi tales ved.

Billede af Stig Atzen
Billede af skribentens underskrift Stig Atzen Journalist
At holde juleaften med fremmede har længe været en drøm for Mikael Miehs Andersen. Foto: Stig Atzen

Robin Hood holder juleaften for alle dem, der har lyst at være med

Mikael Miehs Andersen, der står bag Robin Hoods Madkammer, har altid haft en drøm om at holde juleaften for de mennesker, der ikke holder med nogen. Den drøm har han i Kirketorvet 10 endelig fået lokalerne til at forfølge, og omstændighederne i år var helt perfekte til at gøre det. 

Derfor holder han med 10 fremmede juleaften på Kirketorvet 10, og maden har han sørget for ved blandt andet at lægge en flæskesteg til side, som kom ind i madkammeret tidligere på måneden. 

Han er ikke bange for, at der skulle være en mærkelig stemning blandt de 10 mennesker og ham selv, der skal holde jul sammen. Tværtimod tænker han, at alle vil gøre alt for at gøre aftenen god. Flere har allerede meldt sig til at lave mad, fortæller han.

Mikael Miehs Andersen fra Robin Hoods Madkammer arrangerer juleaften på Kirketorvet 10 for 10 mennesker, der umiddelbart er fremmede, men kommer til at lære hinanden at kende juleaften.

De fleste forbinder juleaften med familiehygge eller et samvær med mennesker, som man holder af. Men forestillingen om juleaften som en intim aften med sine nærmestes nærvær kan gøre ondt, hvis det ikke er sådan, man tilbringer 24. december.

Sidder man alene juleaften, kan det forstærke den ensomhed, som mange danskere føler. Men i Tranbjerg har manden bag Robin Hoods Madkammer, Mikael Miehs Andersen, valgt at arrangere juleaften for alle dem, der ellers havde siddet selv.

- Det er en drøm, som jeg har haft i mange år, fortæller han.

Selv om han har haft drømmen om at holde juleaften i mange år, har omstændighederne ikke været til det. Det er de i år.

Selv om Robin Hoods Madkammer beskæftiger sig mest med madvarer, kommer der også ikke-madvarer ind, når de er ude at hente ting. Det bliver til pakker juleaften, så selvom man ikke selv skal have pakker med, kan man godt få en. Foto: Stig Atzen

- Jeg har lokalerne til det her på Kirketorvet 10. Og så plejer vi at holde stor jul i min familie, men et af mine familiemedlemmer skal holde det med sin egen familie, så det er ikke helt, som det plejer. Så tænkte jeg, at nu er muligheden for det, siger Mikael Miehs Andersen.

Flæskestegen er klar

Robin Hoods Madkammer er et koncept, som går ud på, at Mikael Miehs Andersen og frivillige kører ud til supermarkeder for at hente madvarer, som ellers ville være blevet smidt ud. De madvarer pakker de om og sælger til billige penge.

Det er også ad den vej, at Mikael Miehs Andersen har sørget for at få julemaden hjem.

Flæskestegen blev sikret tidligere på måneden, og hvis Mikael Miehs Andersen er heldig, lander der også en and på bordet juleaften. Foto: Stig Atzen

- Jeg har holdt øje med, om der kom for eksempel en flæskesteg med ind i løbet af december. Det gjorde der, så den er kommet på frost. Ellers har vi masser af mad, fortæller arrangøren.

Han er den eneste frivillige, som kommer til at stå for arrangementet, men det afskrækker ham ikke.

- Jeg tænker, at vi kommer til at hjælpe hinanden med det hele. Så er der nogle, som laver mad, og der er nogle, som hjælper med at dække op. Der er allerede nogle, der har meldt sig til at lave mad. Og hvis det går helt galt, så er jeg gammel skibskok, siger Mikael Miehs Andersen.

Fedt med fremmede

Manden bag Robin Hoods Madkammer er ikke bekymret for, at for mange fremmede kokke kommer til at fordærve maden. Eller at det, at man er fremmet for hinanden ved første øjekast, skal gøre det svært at finde et fælles fodslag.

- Jeg tror, at det, at der er jul gør, at man gør lidt ekstra for at skabe en god stemning. Men ellers ser jeg bare frem til det, jeg tror det bliver mega fedt at holde juleaften med fremmede, fortæller han.

Juletræet er skraldet og ville være smidt ud, hvis ikke det skulle stå med sin pynt juleaften på Kirketorvet 10 med Robin Hoods Madkammer. Foto: Stig Atzen

Juleaftensdag er en særlig dag for mange, og forventningen om, at man skal sidde med sine nærmeste kan betyde, at folk, som ikke gør det, føler sig mere ensomme. Mikael Miehs Andersen er ikke så højtidelig omkring julen.

- Jeg tror ikke, jeg går så meget op i det som nogen gør. For mig er det ikke så meget anderledes end andre dage, men det er jo forskelligt fra mennesker til mennesker, hvordan man har det med juleaften. Jeg kan rigtig godt lide maden, siger han.

Ifølge Anders Koch får man mest for pengene, hvis man leder efter vine, der koster mellem 150 og 250 kroner. Foto: Stig Atzen

Abefest, tosomhed eller familiehygge? Garagen i Mårslet guider dig til det helt rigtige at drikke

Nytårsaften er en særlig aften for mange. Også for Anders Koch fra Garagen i Mårslet. Vinhandleren synes, at aftenen giver god anledning til at forkæle sig med lidt god vin, uanset hvordan ens aften ser ud. Her er hans råd: 

1) Hvis du skal have familiehygge eller hygge med et eller to vennepar, er det vigtigt, at vinen kan være et samtalemne. Ellers kan det være svært at holde koncentrationen om selskabet, når ungerne løber rundt. Vinen må gerne være produceret på en speciel måde eller komme fra et særligt sted. Han anbefaler naturvin. 

2) Skal nytårsaften være en intim aften for et parforhold eller to gode venner, kan man med fordel vælge en vin, som udvikler sig i løbet af aftenen. Pinot Noir, Weissburgunder og Spätburgunder er lette, saftige og frugtige vine med lav alkohol, som gør, at man også er klar i hovedet til gode snakke i løbet af aftenen. 

3) Er der tale om en god gedigen abefest, skal man sørge for, at der er vin i rigelige mængder, og at det smager godt med det samme. Chardonnay og Riesling er umiddelbare, 9 af 10 kan lide dem, og de smager bare godt med det samme. Det er også vine, man kan få til en fornuftig pris, siger Anders Koch. 

4) Ønsker man ikke alkohol kan man vælge druesaft. Her er Sauvignon Blanc rigtig godt, og det kan også fås som mousserende vin.

Anders Koch fra garagen i Mårslet har godt gang i butikken op til nytår, og han hjælper dig med at finde de rigtige drikkevarer, uanset hvordan din aften ser ud.

- Nytår er aftenen, hvor rigtig mange gør rigtig meget ud af det.

Sådan siger Anders Koch, indehaver af Garagen Mårslet, og han mærker også en stor efterspørgsel til både jul og nytår, hvor de fleste nyder lidt bedre mad end til hverdag. Til god mad hører god vin, og det har mårsletten masser af i sin vinforretning.

Han specialiserer sig i økologisk og biodynamisk vin fra koldklimatiske områder i Centraleuropa og det nordøstlige Italien.

- Vin fra koldklimatiske områder giver bare en fantastisk dybde og mineralitet, siger han.

Han deler gerne ud af sin vinekspertise til kunder, som leder efter det rigtige at drikke, når man fejrer årsskiftet. Man kan endda få lov at smage, før man låser sig fast på en bestemt flaske.

- Jeg synes, det giver rigtig god mening at smage vinen. Nogle gange gør det også, at man vover sig ud i en spændende oplevelse, siger han.

Læs Anders Kochs anbefalinger til forskellige typer nytårsaften herunder.

Familiehygge

Hvis man holder nytår med et vennepar, der har børn, kan man godt gå lidt mere avanceret til værks. Det kan være en god idé at vælge noget, der kan blive et samtaleemne, vurderer Anders Koch. 

- Det afhænger lidt af børnenes alder, men det kan være, at ens opmærksomhed kommer til at flyve rundt i løbet af aftenen. Hvis man vælger noget, som produceret på en spændende måde, eller hvis det kommer fra et spændende sted, kan det være nemmere at fastholde hinanden i en god samtale, siger han. 

- Hvis nu noget eksempelvis kommer fra Sydtyrol, kommer man måske til at snakke om, hvad det er for et sted, tilføjer han. 

Han anbefaler, at man kigger efter naturvine, hvis man holder nytår med en større flok, uden at det nødvendigvis skal være en abefest. 

- Ved naturvin prøver man at have så få sulfitter (tilsætningsmiddel, red.) som muligt. For 20 år siden var det helt crazy at drikke naturvin. Men der er sket meget, og kigger man mod det østlige Østrig, Ungarn, Østeuropa har de nogle rigtig dybe traditioner med at lave god vin, og de kan lave naturvin, så folk forstår det. 

Tosomhed

Hvis man bare er to, handler det om at være til stede. Det betyder, at der ikke behøver være helt vildt meget alkohol i. Lette vine er gode. Pinot Noir, Weissburgunder og Spätburgunder. Hvis man vælger en tysk vin som Weissburgunder eller Spätburgunder får man generelt meget kvalitet for pengene.

- Pinot Noir, Weissburgunder og Spätburgunder er lette, saftige og frugtige vine med lav alkohol. Det er også vine, som udvikler sig hen over aftenen, og det er vine, man fordyber sig i, siger Anders Koch. 

- Weissburgunder går godt sammen med alt fra fiskeretter til lyse kødretter og vegetarretter. Pinot Noir går også godt til lyse retter, men er måske lidt bedre til kødretter, uddyber han. 

Det behøver dog ikke kun være vin, man nyder undervejs på aftenen, hvis man bare er to. 

 - Mousserende vin er også rigtig godt. Crémant kan du få til en fornuftig pris, men der er selvfølgelig også 

champagne. Det er en dybde og kapacitet, som gør, at du oplever noget i glasset, fortæller vineksperten. 

Abefest

- Abefesten kan godt være lidt det modsatte af, hvis man bare er to, bemærker Anders Koch. 

Han påpeger, at det ved en god gammeldags abefest er vigtigt, at man ikke løber tør for ting at drikke. Kvantiteten er vigtig, for der er en vis tørstighed forbundet med at holde abefest.

- Det er mindre fordybelse, og det er mere umiddelbart. Det skal smage godt, når man åbner flasken. Det behøver ikke at udvikle sig. Jeg tror, det handler om, at man serverer god vin, som alle kan lide, siger han og uddyber: 

- Chardonnay og Riesling er umiddelbare, 9 af 10 kan lide dem, og de smager bare godt med det samme. Det er også vine, man kan få til en fornuftig pris. Jeg ville vælge spansk rødvin, for det har en umiddelbarhed. Vine fra Ribeiro del Duero for eksempel. Det er velsmag med det samme, og så er folk glade. 

- Til bobler kan man gå med Prosecco eller Cava. Det er ikke avanceret, og det smager bare dejligt, forklarer Anders Koch. 

Alkoholfri nytårsaften

Hvis man vælger at holde nytårsaften uden alkohol er der flere fine alternativer. Men det er ikke vine i den traditionelle forstand, for der er alkohol i vin. 

Til gengæld kan man få druesaft, som gør sig ud for vin. Eksempelvis kan man få alkoholfri druesaft, som er taget ud af den almindelige vinproces, inden det danner alkohol. 

- Jeg vil for eksempel anbefale druesorten Sauvignon Blanc. Man kan også få den som mousserende uden alkohol, siger Anders Koch. 

Fordi man afviger fra den normale bryggeproces, når man laver alkoholfri druesafte, så kommer det ikke til at smage 1:1 som vin. 

- Jeg ville gå til en vinhandler, som ofte har nogle rigtig gode alkoholfri druesafte. 

Tranbjerg-MårsletLIVs korte overblik. Illustration: Jysk Fynske Medier

Det bør du også vide: Spareplan vedtaget - støjmåling ved Giber Ringvej - 200.000 kroner i bøde ved fuldt stop - Oddervej kan sende SMS'er

Glædelig jul. Vi behandler Giber Ringvej, spareplan, fuldt stop syd for Tranbjerg og ny teknologi på Oddervej i dagens korte overblik.

Kommunen vedtager spareplan med små ændringer

Dyrelegepladsernes geder kan risikere at skulle finde sig et nyt hjem - eller måske skal borgerne passe dem. Arkivfoto: Kim Haugaard/Jysk Fynske Medier

Aarhus Kommune vedtog natten til fredag i sidste uge den spareplan, som skal sørge for, at kommunen sparer et trecifret millionbeløb. Vi skrev om spareplanen, da det første udkast landede, her. Det er dog ikke helt den spareplan, som vi skrev om dengang, der blev vedtaget. Der er foretaget små ændringer. 

En af ændringerne drejer sig om dyrelegepladserne. I den vedtagne spareplans punkt om  dyrelegepladserne, som tæller Midgaarden i Mårslet og Natucenter Tranbjerg Dyr & Udeliv, hedder det sig nu, at man vil "omdanne" fem af legepladserne frem for at lukke dem, fordi legepladserne vil fortsætte med at eksistere. 

Man vil desuden undersøge, om man kan fastholde dyrene på de fem legepladser ved inddrage civilsamfundet.

Forligsparterne bag spareplanen blev desuden enige om, at dagtilbuddenes åbningstid, som skal reduceres med en halv time ugentligt, skal reduceres med en halv time samme dag alle steder. Derfor vil man om mandagen opleve, at dagtilbuddene vil lukke 16.30 frem for klokken 17. 

Forligsparterne, der tæller alle byrådets partier udover Enhedslisten, bemærker, at selvom man har ændret på punkter i spareplanen, så er det ikke en løsning, som gør alle glade. 

- Forligsparterne noterer, at ændringerne langtfra tilfredsstiller alle de bekymringer, der er rejst i høringssvarene. Det er imidlertid forligsparternes udgangspunkt, at gennemførelse af besparelserne som aftalt i budgetaftalen er en bunden opgave, og at der med de ændringer, der nu indarbejdes, er fundet den bedst mulige balance, står der i den vedtagne spareplan. 

Rådmand: Der skal måles støj på Giber Ringvej

Beboere på Damgårdstoften som Mille De Fine Lassen kan se Giber Ringvej. Foto: Stig Atzen

Aarhus Kommune vil foretage en støjmåling langs Giber Ringvej. Det siger rådmand for Teknik og Miljø, Nicolaj Bang (K), til Århus Stiftstidende

- Jeg er med på, at der er naboer til Giber Ringvej, som er blevet overrasket over støjniveauet. Har man været vant til, at der ingen vej var, bliver man nu generet af støj. Det har jeg stor sympati for, siger Nicolaj Bang til avisen.

 Vi har tidligere afdækket det direkte udsyn fra Damgårdstoften i Mårslet samt ønsker til forbedrede støjvolde ved Skovgårdsvænget i Tranbjerg samt Nymarks Allé i Mårslet. Det kan du læse her. Derudover kommer Giber Ringvej til at betyde mere trafik på Landevejen i Tranbjerg, som også er støjplaget. Det kan du læse om her

Læs fakta om Giber Ringvej her. 

Mere end 200.000 i bøde ved fuldt stop syd for Tranbjerg i 2022

Her på Skovgårdsvej blev 52 bilister taget i ikke at overholde fuldt stop. Foto: Google Earth

Ved det fulde stop på Skovgårdsvej syd for Tranbjerg har 103 bilister i løbet af året fået en bøde på 2000 kroner og et klip i kørekortet i 2022. Det viser tal for Østjyllands Politi, som Tranbjerg-MårsletLIV har fået fat i. 

Vi har tidligere skrevet om det fulde stop, hvor politikommissær Amrik Chadha vurderede, at der kunne være tale om en vane fra bilisterne.

- Måske er man vant til, at man gerne må rulle lidt, som man må, når man har vigepligt, og derfor glemmer man at stoppe helt. Men det er svært at sige, sagde han.

Oddervejs cykelsti kan sende dig en SMS

Det er meget trafikeret i krydset mellem Hørretvej og Oddervej, og hvis man vil nordpå som cyklist, skal man krydse vejen. Det er ikke optimalt, lyder det fra Mårslet Fællesråd. Foto: Stig Atzen

Kan en sms, der fortæller, at cykelstien er farbar og sikker, få dig til at tage cyklen selv på de kolde dage?

Det vil Aarhus Kommune nu prøve af.

Derfor bliver der på Oddervej og fem andre strækninger i og omkring Aarhus sat sensorer ned i asfalten, som måler asfaltens temperatur.

Sammen med den øvrige del af kommunens vintertjeneste, skal temperaturmålingerne give et praj om, hvorvidt det stadig er en god ide eller ej at cykle.

Ideen er, at den venlige sms skal få flere til at tage cyklen, også på dage vejret ellers får den varme bil til at lyde lidt bedre.

Hvis du vil tilmelde dig sms-systemet, kan du klikke dig ind på kommunens hjemmeside og læse mere.