Det kribler og krabler i Tranbjerg og Mårslet: Se kort over, hvor rotterne har været i lokalområdet
I Tranbjerg og Mårslet har der været sammenlagt 257 anmeldelser om rotter i Tranbjerg og Mårslet, hvoraf de 152 har været i Tranbjerg, mens der har været 105 anmeldelser i Mårslet.
Tallene er fra januar til og med oktober i år. Se, hvor rotterne har været, i artiklen.
Ifølge Kurt Olesen, som arbejder ved Aarhus Kommunes rottebekæmpelse, siger, at der kan komme flere rotter frem, når vejret bliver koldere. For at undgå rotter i dit hjem kan du følge tipsene fra Aarhus Kommunes rottefolder.
Tipsene heri er blandt andet, at man fjerner frugt, der ligger i haven, gør det svært for rotterne at komme i komposten og sørger for, at de ikke har gemmesteder i brændestabler eller tagrenden.
Der er ikke mange gæster, der er lige så ubudne som rotter. Ingen husejere har lyst til at have rotterne på besøg, men det kan stadig være vanskeligt at undgå rotter på sin ejendom.
Det gælder også for husejerne i Tranbjerg og Mårslet. I alt har der været 257 anmeldelser om rotter i 8310 og 8320 fra januar til og med oktober. Heraf har de 105 anmeldelser været i Mårslet, mens der har været 152 anmeldelser i Tranbjerg.
Det viser en aktindsigt ved Aarhus Kommunes afdeling for rottebekæmpelse.
I Tranbjerg har Jegstrupvænget været hårdest ramt med 21 anmeldelser om rotter. Mustrupvej er den vej i Mårslet med flest anmeldelser med 11 anmeldelser. Se, hvor der har været rotte-anmeldelser i Tranbjerg og Mårslet herunder.
Du kan finde en tabel som du kan søge i, længere nede i artiklen.
Vil indenfor, når det er koldt
Inden man konkluderer for meget, er det vigtigt at notere sig, at en rotte-anmeldelse i et rækkehus kan vise sig flere anmeldelser i de kommunens tal, fordi kommunen tjekker flere rækkehuse, når der har været en anmeldelse.
Kurt Olesen er er ingeniør i Aarhus Kommunes rottebekæmpelse. Ifølge ham har vejret stor betydning for antallat af rotte-anmeldelser.
- Oktober har været varmere end normalt, så man kan godt forestille sig, at spidsbelastningen først kommer i november. Kulden gør, at rotterne vil indenfor, og så opdager folk dem i højere grad, for normalt lever de skjult og udenfor i naturen, siger han.
Over hele kommunen har der været et stigende antal af anmeldelser om rotter. I 2010 var der 3981 anmeldelser, mens der i 2020 var 10.261 rotte-anmeldelser. I år er tallet indtil videre 7349. Det stigende antal hænger dog også sammen med, at det er blevet nemmere at anmelde end før, lyder det fra Kurt Olesen.
- Vi har fået et bedre og bedre meldesystem, hvor folk kan melde ind, hvis de har brug for vores hjælp eller ser rotter. Det tror jeg også spiller ind, siger han
Kloak, frugt og kompost
Aarhus Kommune har lavet en såkaldt rottefolder. Heri kan man finde gode råd til, hvordan man undgår de ubudne gæster. Heri lyder anbefalingen, at man skal fjerne nedfalden frugt, og man skal sørge for, at fuglefodder ikke ligger, så rotterne kan komme til det.
Udendørs kæledyr som kaniner skal holdes i bure, der er hævet over jorden.
Rotterne kan derudover godt finde på at grave sig ind til komposten. Her bør man sikre sig med metalnet, der har små masker.
Rotterne kan derudover godt lide at gemme sig i brændestabler og rodebunker. De kan også finde på at gemme sig i tagrender, hvis man ikke sikrer nedløbsrørene med en lille rist.
Nedsunke fliser eller huller i jorden omkring huset kan være et tegn på kloakbrud. Det giver rotterne nem adgang til hus og have.
Ser du rotter, eller oplever du tegn på dem, kan du kontakte Aarhus Kommune på www.aarhus.dk/rotter eller på telefon 89 40 49 34 på hverdage mellem 8.00 og 15.00. Så kan du helt gratis få besøg af en rottebekæmper.
Har man behov for akut hjælp i weekenden, fordi man har rotter indenfor, kan man anmelde det elektronisk på kommunens hjemmeside og få besøg af en medarbejder fra rottebekæmpelsens vagtordning.