Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Tranbjerg-MårsletLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Arkivfoto: Linda Kastrup/Scanpix 2017

Her har der været rotter i Tranbjerg og Mårslet

Kære læser

Jeg er nok ikke den eneste, som ikke bryder sig om tanken om, at jeg skulle få besøg af rotter i mit hjem. De pelsede gnavere er sjældent særligt velkomne i nogens bolig.

Ikke desto mindre er de sejlivede, og uanset hvor lidt man ønsker at have dem på besøg, kan det være svært at holde dem ude, hvis de har sat sig for at ville ind. De kan gemme sig i alt fra brændestabler til ens tagrende. Og det gør de.

I Tranbjerg og Mårslet har der sammenlagt været 257 anmeldelser om rotter, hvoraf de 105 har været i Mårslet og 152 har været i Tranbjerg. Se i artiklen nedenfor, hvilke veje der har været anmeldelser om rotter på.

Ingen vil have rotter i hjemmet. Til gengæld vil mange have miljøvenlig strøm i husets stikkontakter. I hvert fald i Mårslet, hvor der til informationsmøde mandag 12. december var stor interesse i muligheden for at anlægge et solcelle-anlæg i et såkaldt VE-fællesskab, hvor Mårslets borgere sammen skal stå for at etablere anlægget og også nyde den billige og miljøvenlige strøm.

Fem millioner vil anlægget koste, og derudover vil der også være udgifter til at komme på elnettet og andre driftsomkostninger. Når man skal investere i den størrelsesorden, følger der mange spørgsmål med. Det gjorde der også til informationsmødet. Du kan læse spørgsmålene - og svarene - længere nede i nyhedsbrevet.

Tak for din tid. Husk, at jeg er til for at tage dække Tranbjerg og Mårslets historier. Store og små. Tag fat i mig på emailadressen stdat@tranbjerg-maarsletliv.dk eller telefonnummer 42 18 97 24.

Billede af Stig Atzen
Billede af skribentens underskrift Stig Atzen Journalist
Rotte. Arkivfoto: Michael Bager

Det kribler og krabler i Tranbjerg og Mårslet: Se kort over, hvor rotterne har været i lokalområdet

I Tranbjerg og Mårslet har der været sammenlagt 257 anmeldelser om rotter i Tranbjerg og Mårslet, hvoraf de 152 har været i Tranbjerg, mens der har været 105 anmeldelser i Mårslet.

Tallene er fra januar til og med oktober i år. Se, hvor rotterne har været, i artiklen. 

Ifølge Kurt Olesen, som arbejder ved Aarhus Kommunes rottebekæmpelse, siger, at der kan komme flere rotter frem, når vejret bliver koldere. For at undgå rotter i dit hjem kan du følge tipsene fra Aarhus Kommunes rottefolder.

Tipsene heri er blandt andet, at man fjerner frugt, der ligger i haven, gør det svært for rotterne at komme i komposten og sørger for, at de ikke har gemmesteder i brændestabler eller tagrenden.

Der har været i alt 257 anmeldelser om rotter i Tranbjerg og Mårslet, og ifølge ingeniør ved Aarhus Kommune kan der komme endnu flere, inden året er omme.

Der er ikke mange gæster, der er lige så ubudne som rotter. Ingen husejere har lyst til at have rotterne på besøg, men det kan stadig være vanskeligt at undgå rotter på sin ejendom.

Det gælder også for husejerne i Tranbjerg og Mårslet. I alt har der været 257 anmeldelser om rotter i 8310 og 8320 fra januar til og med oktober. Heraf har de 105 anmeldelser været i Mårslet, mens der har været 152 anmeldelser i Tranbjerg.

Det viser en aktindsigt ved Aarhus Kommunes afdeling for rottebekæmpelse.

I Tranbjerg har Jegstrupvænget været hårdest ramt med 21 anmeldelser om rotter. Mustrupvej er den vej i Mårslet med flest anmeldelser med 11 anmeldelser. Se, hvor der har været rotte-anmeldelser i Tranbjerg og Mårslet herunder.

Du kan finde en tabel som du kan søge i, længere nede i artiklen.

Vil indenfor, når det er koldt

Inden man konkluderer for meget, er det vigtigt at notere sig, at en rotte-anmeldelse i et rækkehus kan vise sig flere anmeldelser i de kommunens tal, fordi kommunen tjekker flere rækkehuse, når der har været en anmeldelse.

Kurt Olesen er er ingeniør i Aarhus Kommunes rottebekæmpelse. Ifølge ham har vejret stor betydning for antallat af rotte-anmeldelser.

- Oktober har været varmere end normalt, så man kan godt forestille sig, at spidsbelastningen først kommer i november. Kulden gør, at rotterne vil indenfor, og så opdager folk dem i højere grad, for normalt lever de skjult og udenfor i naturen, siger han.

Over hele kommunen har der været et stigende antal af anmeldelser om rotter. I 2010 var der 3981 anmeldelser, mens der i 2020 var 10.261 rotte-anmeldelser. I år er tallet indtil videre 7349. Det stigende antal hænger dog også sammen med, at det er blevet nemmere at anmelde end før, lyder det fra Kurt Olesen.

- Vi har fået et bedre og bedre meldesystem, hvor folk kan melde ind, hvis de har brug for vores hjælp eller ser rotter. Det tror jeg også spiller ind, siger han

Kloak, frugt og kompost

Aarhus Kommune har lavet en såkaldt rottefolder. Heri kan man finde gode råd til, hvordan man undgår de ubudne gæster. Heri lyder anbefalingen, at man skal fjerne nedfalden frugt, og man skal sørge for, at fuglefodder ikke ligger, så rotterne kan komme til det.

Udendørs kæledyr som kaniner skal holdes i bure, der er hævet over jorden.

Rotterne kan derudover godt finde på at grave sig ind til komposten. Her bør man sikre sig med metalnet, der har små masker.

Rotterne kan derudover godt lide at gemme sig i brændestabler og rodebunker. De kan også finde på at gemme sig i tagrender, hvis man ikke sikrer nedløbsrørene med en lille rist.

Nedsunke fliser eller huller i jorden omkring huset kan være et tegn på kloakbrud. Det giver rotterne nem adgang til hus og have.

Ser du rotter, eller oplever du tegn på dem, kan du kontakte Aarhus Kommune på www.aarhus.dk/rotter eller på telefon 89 40 49 34 på hverdage mellem 8.00 og 15.00. Så kan du helt gratis få besøg af en rottebekæmper.

Har man behov for akut hjælp i weekenden, fordi man har rotter indenfor, kan man anmelde det elektronisk på kommunens hjemmeside og få besøg af en medarbejder fra rottebekæmpelsens vagtordning.



Der var langt flere fremmødte, end folkene bag oplægget havde regnet med. Foto: Stig Atzen

Spændende projekt, men er det rentabelt? Her er spørgsmålene og svarene fra møde om solcelle-fællesskab uden for Mårslet

Poul Hakon Poulsen fra Mårslet holdt 12. december et oplæg om et muligt solcelleanlæg og fællesskab om at skabe vedvarende energi uden for Mårslet. Arrangementet var velbesøgt, og mellem 80 og 100 var mødt frem. 

Til mødet besvarede rådgiverne spørgsmål om, hvad solcelleanlægget ville komme til at koste, hvad man skal være opmærksom på, hvor længe der vil gå, før anlægget er klart, og hvad der er miljøinteresser i området. Læs spørgsmålene og svarene inde i artiklen.

Der var en overordnet positiv stemning, og rådgiverne så gode muligheder for at etablere et solcelleanlæg uden for Mårslet. Blandt de fremmødte var Malte Jefsen fra Mårslet.

- Det er et spændende projekt, men det er også tidligt i processen. Jeg synes, idéen om vedvarende energi er rigtig god, sagde han og tilføjede: 
- Men det er også vigtigt for mig at finde ud af, om det er rentabelt,

Der var stærkt fremmøde til informationsmøde om solcelleanlæg uden for Mårslet, hvor rådgivere fra Velas svarede på, hvordan et fællesskab om vedvarende energi fungerer, hvad det koster, hvornår det kan stå klart, og hvad der er af miljøinteresser.

Man kunne vanskeligt have valgt et bedre tidspunkt at diskutere et solcelleanlæg uden for Mårslet på det gamle gartneri syd for Bedervej og øst for Nymarks Allé end mandag 12. december. Priserne på strøm er høje, og klima-dagsordenen fylder efter endnu et varmt efterår.

Hvad koster solcelleanlægget, og hvad koster strømmen?

Ifølge Velas' rådgivere koster solcelleanlægget omkring fem millioner kroner at anlægge. Det koster derudover 300.000 kroner at tilslutte sig elnettet. 

Strømmen fra solcelleanlægget vil koste omkring 40-50 øre per kWh. Dertil kommer driftsomkostninger som administration, forsikring, arealpasning og jordleje mellem 6-15 øre per kWh. Det er inklusive tariffer for at bruge elnettet. 

Du kan se, hvad en kWh koster lige i øjeblikket her.

Priserne beregnet fra Velas tager afsæt i, at man køber solceller fra Kina. Avisen Danmark har tidligere afdækket, at solceller fra Kina kan være kulsorte. Det kan du læse her. TV 2 har gravet i, hvordan arbejdsforholdene er ved producenterne. Det kan du læse her. 

Mellem 80 og 100 fremmødte stillede spørgsmål, fik svar og fik et overordnet billede af, hvad solcelleanlægget kan give til nuværende mårsletter og kommende generationer. Det, der blev fremlagt, handlede om et såkaldt VE-fællesskab. VE står for vedvarende energi.

I Brenderup på Fyn har man etableret et sådan fællesskab omkring et solcelleanlæg, og til oplægget i Mårslet fortalte Hans Christian Jørgensen fra Brenderup, hvorfor de lavede et VE-fællesskab om et solcelleanlæg.

Hvem kommer til at eje solcelleanlægget, og kan man sørge for, at det kun bliver folk fra Mårslet?

Går man videre med solcelleprojektet skal man etablere en bestyrelse, som skal finde ud af den bedste måde at arrangere solcelleanlæggets ejerskab på. 

En oplagt mulighed ville være et anpartsselskab eller et aktieselskab, hvor man køber sig ind på en andel af solcelleprojektet. 

Man kan eventuelt tinglyse solcelleanlæg på adresser og på den måde sørger man for, at solcelleanlægget forbliver på mårsletters hænder.

- Det handler ikke om billig strøm. Det handlede om, at fællesskab gerne gøre noget for de kommende generationer. Det gør også vores by mere attraktiv for folk, som leder efter et sted at bo. Det første år, gik vi i nul med solcellerne, og i år har det været rigtig fint - på godt jysk, fortalte han.

Poul Hakon Poulsen er idémanden bag projektet, og han ejer noget af jorden, der skal bygges solceller på. Han forsøger at lave en aftale med SuperBrugsen, som kan bruge en masse strøm i dagtimerne, hvor anlægget genererer mest. Foto: Stig Atzen

Bedre end på hustage

Med på mødet var også Velas Landbrugsrådgivning. De stillede med flere oplægsholdere, der rådgiver inden for solcelleanlæg, og de havde et klart budskab: Det er langt mere effektivt at lave et VE-fællesskab end at have solceller på individuelle hustage.

Hvis du allerede har solceller på taget, skal du være opmærksom

Noget af det, Velas' rådgivere vendte tilbage til flere gange var, at hvis man allerede har solceller på taget, som hører under en tidligere og mere gavnlig ordning, end man ville komme til at være med på ved VE-fællesskabet, så kan det betyde, at man ryger af den gamle og mere rentable ordning. 

- Når man går sammen om det på den her måde, slipper man for dyre tag-installationer. Men man skal også være opmærksom på, at der er øjebliksafregning ved sådan et anlæg, medmindre man har batterier, og de er meget dyre i øjeblikket. Det vil sige, at solcellerne laver strøm, når der er lys, og det er der om dagen, fortalte chefkonsulent Torben Wiborg.

Hvordan ser miljøinteresserne ud på området?

Hele området, man diskuterer, om der skal komme solcelleanlæg på, ligger oven på grundvandsdepoter. Solcelleanlæg har dog ikke betydning for grundvandet, forsikrede Velas' rådgivere. Der er desuden heller ikke nævneværdig bevaringsværdig natur i området udover i skellet ved grunden, lød det fra rådgiverne. 

Solcelleanlægget kommer desuden ikke til at støje. 

Taber man som nabo værdi på sin ejendom i forbindelse med anlæggelse af solcelleanlægget, kan man gøre krav på at få værditabet godtgjort. Bor man inden for 200 meter af projektet, kan man kræve, at de, der anlægger solcellerne, skal købe ens ejendom, og så må de selv sælge den igen bagefter. 

Lidt syd for området har Aarhus Kommune allerede udpeget et område, som mere optimalt til solceller. Det betyder ikke, at det er et no-go med solceller ved det tidligere gartneri, hvis man kan fremvise, at området egner sig til det, og naboerne er med.

Rådgiverne fra Velas lagde desuden vægt på, at kommunikationen med især naboerne til et solcelleanlæg er vigtig, hvis man vælger at gå videre med solcelleanlæg uden for Mårslet.

- 9 ud af 10 gange, at sådan et projekt falder fra hinanden, er det på grund af dialogen, lød det fra planlægger Anders Skovbo.

Spændende projekt

Malte Jefsen fra Mårslet var blandt de fremmødte, og han stillede flere spørgsmål undervejs i oplægget.

- Det er et spændende projekt, men det er også tidligt i processen. Jeg synes, idéen om vedvarende energi er rigtig god, sagde han.

Malte Jefsen fra Mårslet kunne godt lide tanken om VE-fællesskabet, men han ville også være sikker på, at det er rentabelt for ham. Foto: Stig Atzen

- Men det er også vigtigt for mig at finde ud af, om det er rentabelt, og hvordan man afregner det, når det er øjebliksstrøm. Jeg ved ikke, om det kan betale sig, hvis jeg er på arbejde, når solen skinner, siger han.

Hvornår kan solcelleanlægget være klar?

Hvor lang tid der går afhænger af, hvordan man behandler sagen i Aarhus Kommune. Hvis det kun kræver landzonetilladelse og byggezonetilladelse. Det kan tage op til 18 måneder. 

Skal man have gang i en større proces med VVM og andre ting, der skal på plads, så kan det tage op til 36 måneder. Det afhænger af, hvad Aarhus Kommune finder nødvendigt. 

Umiddelbart var Velas' rådgivere dog optimistiske ved informationsmødet.

Idémanden bag et eventuelt solcelleanlæg er Poul Hakon Poulsen fra Mårslet. Han var glad for den umiddelbare reaktion fra lokalmiljøet, om end det stadig er meget tidligt i processen.

- Jeg havde regnet med 40 fremmødte, og der var mere end det dobbelte. Folk spurgte interesseret ind til projektet, og det var ikke en masse kritik af det. Der lod til at være en god interesse, fortalte han.

Julen er en tid, hvor vi forkæler os selv, og det er en god anledning til at gøre lidt mere ud af vinen, mener Nicki Holdt Just. Foto: Stig Atzen

Nicki fra Tranbjerg lukkede sin vinhandel i efteråret, men deler ud af sin viden: Her er hans anbefalinger til jule-vinen

Nicki Holdt Sommerby fra Tranbjerg er uddannet sommelier og har i en årrække arbejdet som køkkenchef. Han ved om nogen, hvilke vine der går sammen til forskellige retter, og når det kommer til julemaden, er beskeden klar: 

Man skal gå efter de kraftige vine til den traditionelle julemad. For neutrale vine som Bourgogne duer ikke, påpeger han, men der er heldigvis gode franske, spanske og italienske alternativer som Châteauneuf-du-Pape, Tempranillo og Amerone. 

Han anbefaler desuden Tawny-portvin eller Colheita-portvin til dessert, og derefter skal man bare have noget, der smager godt. Crowd-pleasere som Valpolicella eksempelvis. Han påpeger, at man får mest kvalitet for pengene ved at finde vine til mellem 100 kroner og 200 kroner. 

Han lukkede tidligere på året sin vinforretning Decato Vine i Tranbjerg, da han de senere år havde vanskeligt ved at finde tid til vinhandlen, når han også er familiefar.

En omsætning, som ikke helt nåede de højder, han havde håbet, gjorde, at Nicki Holdt Just lukkede Decato vine. Hans viden om vin er dog intakt, og han har klare anbefalinger til julevinen.

Julen er hjerternes fest, men højtiden er så sandelig også en gevinst for ganen. Konfekt i stride strømme, fedtholdig mad uden dårlig samvittighed og ikke mindst en god flaske vin at samles om.

Men hvor de fleste har en ret klar idé om, hvilken slags juleslik, de foretrækker, eller om der skal and, flæskesteg eller begge dele på bordet, og om desserten skal være risalamande med kirsebærsovs, så kan det være sværere at vide, hvad der skal fugte ganen til middagen.

Nicki Holdt Just fra Tranbjerg er uddannet sommelier og arbejder til daglig som køkkenchef inde i Aarhus. Og så har han fra 2011 til september i år haft sin egen vinforretning, Decato Vine i Tranbjerg. Han er klar med skarpe råd til, hvad du skal have at drikke til julemaden. Det vigtigste først:

- Man får mest for pengene, hvis man køber en vin for mellem 100 og 200 kroner, siger han og uddyber:

- Hvis du køber en flaske vin til 40 kroner, trækker moms og afgifter fra, så er der måske 22 kroner tilbage. Vinbonden skal have løn, butikken skal have løn, flasken og proppen koster penge, og så koster det penge at drive et vinlandbrug. Det betyder altså, at der ikke er mange penge til overs til vinens kvalitet.

Fed mad kræver kraftig vin

Som mangeårig køkkenchef mestrer Nicki Holdt Just sammenhæng mellem mad og vin. Tager man afsæt i den traditionelle julemad med flæskesteg, medister, and og det klassiske tilbehør med fed sovs, rødkål og kartofler, har sommelieren et klart råd:

- Bourgogne duer ikke. Den er for neutral. I stedet skal man kigge efter mere kraftige vine som den franske Châteauneuf-du-Pape, den spanske Tempranillo eller den italienske Amarone. Vælger man Amarone, anbefaler jeg ikke den billige Amarone til 100 kroner. Det kan virke som et kup, men selvom det hedder Amarone, er det ikke den oplevelse, man får i det prisniveau.

Nicki Holdt Just holder mest af spanske vine, som han udelukkende solgte i begyndelsen. Foto: Stig Atzen

Alternativt kan man gå med Champagne, som går godt til alt. Her skal man vælge den tørre Champagne, som hedder "brut".

Når desserten kommer på bordet, kan man ifølge køkkenchefen med fordel ty til portvinen.

- Why not. Det er klassisk, og det smager godt. Man går aldrig galt i byen med en Tawny-portvin. Men hvis man rigtig skal forkæle sig, kan man vælge en Colheita eller en LBV-portvin. Den bliver lavet på en måde, som gør, at den har en lille smag af Sherry. LBV står for "late bottled vintage", og den har en god dybde og karakter, fortæller han.

Når middagen er slut, og den står på gave-oppakning og familiehygge, kommer det sig ifølge Nicki Holdt Just ikke så nøje, hvad man får til det. Det skal sådan set bare smage godt.

- Italiensk Valpolicella eller fransk Côtes-du-Rhône er sådan noget, som alle kan lide. En rigtig crowdpleaser Men man skal holde sig fra bag-in-box-vin, smiler han.

Lukkede sin vinforretning tidligere på året

Siden 2011 har sommelieren drevet sin egen vinforretning, Decato Vine, i Tranbjerg, indtil han i september i år lukkede forretningen.

Da han startede Decato Vine i 2011, var der i mange år godt gang i forretningen. Han havde lager i Mårslet, som han kørte til og fra, når han solgte ud af de velsmagende dråber.

Men da han fik børn, havde han ikke meget tid til at drive Decato Vine, og da han flyttede forretningen hjem på adressen i Tranbjerg, kom omsætningen ikke op på det samme niveau, den var på i starten.

- Det har været elleve spændende og berigende år med masser af gode oplevelser, siger Nicki Holdt Just

At han har lukket Decato Vine gør ikke hans interesse for vine mindre.

- Jeg går op i det. Det gør jeg. Jeg har selv købt det lager, jeg havde tilbage, da jeg lukkede Decato Vine, og nu har jeg lækker vin, jeg kan nyde selv, fortæller han.