Helene flyttede ind i Tranbjerg-kvarter med tradition for julelys: I år er de mest energi-sultne ting skåret fra, men julehyggen består
I den nordlige del af Tranbjerg Hovedgade er julelys en tradition. Ifølge Helene Pedersen gør det det mere særligt, når der er en hel gade, som er med på traditionen. På gaden taler de om, hvordan de skal udsmykke gaden i julelys, og det er et fællesskab om juleshowet, uden at det handler om at udkonkurrere hinanden.
I år betyder de stigende energipriser, at de mest energikrævende lyskæder og en oppustelig julemand ikke kommer med. Det handler også om at vise, at man ikke er ligeglad med de stigende priser, som rammer familier hårdt for tiden.
Der er dog ikke nogen, som har været negative over for juleshowet på Tranbjerg Hovedgade. Tværtimod har børnefamilier og hundeluftere været positive over for juleshowet, og ifølge Helene Pedersen skaber det bare god stemning at tænde op for de farverige lyskæder.
Når decembermørket lægger sig som en tung dyne over højtiden, lyser julehyggen op.
Især i den nordlige ende af Tranbjerg Hovedgade er der tradition for, at man får julelys i øjnene, hvis man spadserer et smut forbi til de mange, funklende julelys. Traditionen var allerede fast, da Helene Pedersen og familien flyttede ind i 2019, og familien var med på de tilbagevendende juleløjer.
- Det er rigtig sjovt. Det giver bare en særlig effekt, at vi er flere, som går op i det. Det er ikke bare enkelte huse rundt omkring - der er julelys på hele vejen, siger hun.
Når flere går op i samme ting, kan det godt resultere i konkurrence-stemning, men sådan er det ikke på Tranbjerg Hovedgades nordlige del.
- Vi snakker om, hvordan vi skal pynte op, men det er ikke sådan, at vi prøver at overgå hinanden. Vi koordinerer også, så vi tænder samtidig. I år blev det første søndag i advent, siger Helene Pedersen.
Hvert år forsøger de at forny udsmykningen en smule, og det er også sket i år.
- Vi har sat lys op, så vores indkørsel ligner en pakke, og vi har en lille vejbod med ting, jeg selv har støbt i beton. Det begyndte jeg allerede på i sommers, fortæller Helene Pedersen.
Mindre energi i år
Det er ingen hemmelighed, at strøm er blevet betragteligt dyrere i år, i forhold til hvad det har været tidligere. Hvad præcis det normalt koster at tænde for julelysene, kan Helene Pedersen ikke sige. Hun kan til gengæld fortælle, at der er skruet lidt ned for julelyset i år:
- Vi har fjernet de gamle lyskæder, som ikke er LED, og som bruger mere strøm, og så har vi for eksempel skåret den store, oppustelige julemand væk. Han kræver også en del strøm. Vi har regnet på det, og det vi har ude i år, koster ikke væsentligt mere.
Udover at spare penge er der også en symbolværdi i at vise mådehold i en tid, hvor pengene på næsten alt stiger - inklusive prisen på strøm. Det lidt nedtonede lysshow er også med respekt for, at det måske ikke er alle, der har råd til at tænde for julelyset.
Der har dog ikke været nogle negative reaktioner på julelyset, fortæller Helene Pedersen.
- Det har kun været positivt, det folk siger, når de går forbi med deres børn eller er ude at lufte hunden, De kalder os "dem på julevejen", fortæller hun.
Bare god stemning
Den tilbagevendende juletradition er noget, Helene Pedersen er glad for at deltage i. Hun er en rigtig julehygger, og det er hendes familie også.
- Jeg synes, det giver en rigtig god stemning. Det er hyggeligt, og det er også sjovt, når man går lidt op i det, og det er hyggeligt, at folk går ned forbi. Man er måske vant til, at man skal tage ind til midtbyen for at kigge på julelys, men så er det noget nemmere, at man kan gå hen til det, siger hun.
Hun husker særligt, at da corona-pandemien var på sit højeste niveau, var mange familier forbi og kigge på lysshowet.
- Det lyste op i en mørk tid, og det var fedt at være med til, fortæller Helene Pedersen.