Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Tranbjerg-MårsletLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Indvielsen af Giber Ringvej var velbesøgt. Foto: Stig Atzen

Giber Ringvej er åbnet. Kom med på jomfruturen

Kære læser

Når nyhedsbrevet her rammer din indbakke, kan du tage en tur på Giber Ringvej. Vi var med til indvielsen i eftermiddags, og som du kan læse nedenfor var der optimisme til indvielsen af det hidtil største anlægsprojekt i Aarhus Kommunes historie.

Det var dog ikke ren og skær dans på roser. Der var også betænkeligheder over manglende afskærmning syd for Mårslet ved Nymarks Allé og Damgårdstoften samt spænding om, hvordan trafikken gennem Tranbjerg bliver påvirket.

De faste læsere her på Tranbjerg-MårsletLIV ved, at jeg har skrevet mange artikler om Giber Ringvej, og fortsætter med at dække Giber Ringvej, og hvordan den påvirker dit lokalområde. Nu hvor vejen er åbnet, spekulerer vi ikke længere i, hvad vejen betyder. Nu kommer vi til at mærke det.

Hvis du mærker Giber Ringvej på den ene eller anden måde, opfordrer jeg dig til at give mig besked. Så er jeg på sagen. Mit telefonnummer er 42 18 97 24, og min email er stdat@tranbjerg-maarsletliv.dk.

Hvis du ikke har mærket asfalten på ringvejen endnu, kan jeg komme med en anmeldelse af vejens kørekvaliteter: Det kører bare derudad. Jeg fik lov at sidde som passager i en håndbygget veteranbil, som ikke har samme affjedring som nyere modeller, og det var ganske behageligt på den nylagte asfalt. Det skulle det trodsalt også gerne på en vej, der er splinterny.

I dag handler nyhedsbrevet kun om Giber Ringvej - men bare roligt. Der kommer et nyt til weekenden, som har fokus på andre sager. Vi tales ved.

Billede af Stig Atzen
Billede af skribentens underskrift Stig Atzen Journalist
Bünyamin Simsek (V) fik æren af at klippe snoren, da vejen skulle indvies. Foto: Stig Atzen

Optimisme over ny ringvej, da veteranbiler tog jomfruturen på asfalten

Onsdag eftermiddag blev Giber Ringvej indviet. Her lød det fra to Liselotte og Malthe fra Mårslet, at de glædede sig over at bruge vejen, men at der på Damgårdstoften og ved Nymarks Allé var meget lidt afskærmning ud mod vejen. Fra Mogens Laursen fra Tranbjerg Fællesråd lød der også optimisme over, at vejen kan bringe borgerne fra Aarhus Syd endnu bedre på tværs af området. 

Bünyamin Simsek (V), tidligere rådmand for Teknik og Miljø og nuværende byrådsmedlem, roste vejen, der har været længe undervejs.

- Vi håber, at vejen forbedrer infrastrukturen i det sydlige Aarhus. Den skal gøre det nemmere at komme på arbejde og køre børnene til og fra børnehave for eksempel, sagde han. 

Også tidligere byrådsmedlem Steen Bording Andersen (A) roste Giber Ringvej.

I mange år var det her umuligt. Men nu er det blevet muligt, lød det fra Steen Bording Andersen.

Veteranbiler indviede vejen med en ganske behagelig jomfrutur i bilerne, som reagerer mere på ujævn asfalt end nyere modeller. Netop veteranbiler blev brugt for at ære Niels Brøchner, der var fortaler for Giber Ringvej inden sin død. Arrangementet fandt dertil sted under ringvejens faunabro, der er opkaldt efter Niels Brøchner.

Både borgere og politikere glædede sig over åbningen af Giber Ringvej tli åbningsceremonien, og asfalten blev indviet af veteranbiler for at minde Niels Brøchner.

Trods en let byge af formiddagssne, var der ikke glat føre på Giber Ringvej, da anlægsprojektet til en halv milliard onsdag eftermiddag blev indviet.

Indvielsen var velbesøgt af interesserede positivt stemte borgere fra det sydlige Aarhus. Heriblandt var ægteparret Liselotte Berdiin og Malthe Østergaard fra Mårslet.

- Det er genialt, at vi får gode færdselsmuligheder, sagde Liselotte Berdiin, mens Malthe Østergaard supplerede:

- Vi har boet tæt på Djurslandsmotorvejen, og dengang sagde mange "hvad skal vi dog med den", men efter et år, var der ingen, som kunne leve uden den. Sådan tror jeg også, det bliver med Giber Ringvej.

- Vi bor tæt på Damgårdstoften og Nymarks Allé, og man kunne godt bruge noget afskærmning der. Der er meget lyt, og det må være træls at man kan se direkte ud på vejen, uden at noget skærmer af. Det kan gå ud over livskvaliteten, tænker jeg, sagde Liselotte Berdiin.

Liselotte Berdiin og Malthe Østergaard fik sig en hotdog til indvielsen af Giber Ringvej, som de glæder sig til at benytte. Foto: Stig Atzen

Tranbjerg-MårsletLIV har skrevet om Damgårdstoftens direkte kig ud på Giber Ringvej. Læs om det her.

Mogens Laursen, som bor i Tranbjerg og er medlem af Tranbjerg Fællesråd, glædede sig over, at vejen endeligt åbnede.

- Det er dejligt. Jeg synes, det er godt, at vi kan komme på tværs af Aarhus Syd uden at skulle køre ad de små veje, sagde Mogens Laursen og fortsatte:

- Men jeg er spændt på, hvordan trafikken udvikler sig i Tranbjerg, og om folk kører ad Landevejen og Christian X's Vej, eller om de kører ud på motorvejen. Der er jo mange borgere, som gerne vil undgå mere støj.

Mogens Laursen glæder sig over, at vejen er klar, men han afventer spændt, hvad den betyder for trafikken gennem Tranbjerg. Foto: Stig Atzen

Det umulige blev muligt

Den tidligere rådmand for Teknik og Miljø og byrådsmedlem Bünyamin Simsek (V), som fik lov at skære båndet over. Bünyamin Simsek glædede sig over vejåbningen.

- Vi håber, at vejen forbedrer infrastrukturen i det sydlige Aarhus. Den skal gøre det nemmere at komme på arbejde og køre børnene til og fra børnehave for eksempel. Vi arbejder godt nok lidt hurtigere i Aarhus Kommune, end de gør i staten, så desværre går der lidt tid, før den bliver koblet på E45. Men det bliver heldigvis etableret, lød det fra byrådsmedlemmet.

Vejen har været på tale i alt den tid, Bünyamin Simsek har været i aarhusiansk lokalpolitik, og man har i årtier talt om vejen under projektnavnet Bering-Beder-Vejen. Det navn blev i 2021 erstattet af Giber Ringvej.

- Det skulle vi lige vænne os til, for vi har talt om vejen så længe. Den hedder Giber Ringvej, og nu er det ikke længere noget, vi taler om. Nu står vi her og skal indvie den. Det er fedt, sagde rådmanden til Tranbjerg-MårsletLIV.

Tidligere byrådsmedlem Steen Bording Andersen (S) holdt også tale ved vejåbningen, og han fortalte, at det mindede ham om den forhenværende socialdemokratiske statsminister Anker Jørgensens citat om, at politik er at gøre det umulige muligt.

- I mange år var det her umuligt. Men nu er det blevet muligt, lød det fra Steen Bording Andersen.

Veteranbiler på jomfrutur

Indvielsen af Giber Ringvej skete ved Niels Brøchners Bro - faunabroen mellem Mårslet og Beder, der skal lede krondyr henover ringvejen. Niels Brøchner var inden sin død mangeårigt byrådsmedlem i Aarhus, varm fortaler for Giber Ringvej og ikke mindst grundlæggeren af Classic Race Aarhus.

Jes Christensen fik mange komplimenter og spørgsmål til sin håndbyggede veteranbil. Den var med til at indvie vejen. Foto: Stig Atzen

I hans ånd blev Giber Ringvej indviet af veteranbiler.

I én af veteranbilerne sad Jes Christensen fra Silkeborg. Han kørte en håndbygget cabriolet bygget på et Morris 8-stel fra 1939 af en guldsmed fra Bornholm. Han glædede sig over at ære Niels Brøchner.

- En uge inden han døde, havde han inviteret mig på en øl, sagde Jes Christensen, som var involveret i en alvorlig ulykke ved Classic Race i 2017, hvor han blev kørt over af en veteranbil.

Øllen nåede han aldrig at få, før Niels Brøchner gik bort. Til gengæld kunne han køre på den nyanlagte vej i sin egen veteranbil, der vakte megen opmærksomhed blandt de fremmødte. Sådan en veteranbil er oplagt til at anmelde et nyanlagt vejstykke.

- Hvis man finder et hul i sådan en bil, så finder bilen det også. Man får det hele med, smilte han, inden han tog Tranbjerg-MårsletLIV med ud på en ganske behagelig - om end kølig - jomfrutur frem til rundkørslen ved Nymarksvej i Mårslet.

De første biler er kørt ud på Giber Ringvejs første etape. Foto: Stig Atzen

Fakta om Giber Ringvej: Hvor er cykelstierne, og hvad gør den ved trafikken?

Hele Giber Ringvej er åbnet, det ved du allerede fra nyhedsbrevets overskrift. Men vidste du: 

At Giber Ringvej skal flytte trafikken væk fra de lokale veje. Beregningerne fra vejens VVM-materiale foreskrev mere end 3000 færre bilister på Tingskov Allé i Tranbjerg i 2030 og på Tandervej i Mårslet i 2030. Til gengæld forventer man en større trafikbelastning på blandt andet den sydelige del af Landevejen i Tranbjerg, hvor der ifølge beregninger vil være 3300 flere bilister i 2030. Der vil dertil ifølge beregningerne være 500 flere bilister i døgnet på Landevejsn nordlige del i 2030.

Vejen endte med at blive omkring 30 millioner dyrere, end man forventede. Det skyldes stigende materialepriser. Vejen koster omkring en halv milliard og er Aarhus Kommunes største enkeltstående anlægsprojekt nogensinde.

Nogle borgere har udtrykt frustration over, at der mangler cykelstier langs Giber Ringvej. Hensigten er, at cyklister skal bruge de aftrafikerede landeveje som eksempelvis Hovvejen syd for Tranbjerg, der var "med livet som indsats", inden Giber Ringvej åbnede, men nu er blevet meget mindre trafikeret.

Den store vej jager en kile ned i de områder, som dyr tidligere har bevæget sig rundt i. Det har man forsøgt at modvirke med seks faunapassager, som er ført under Giber Ringvej og en faunabro, der er navngivet efter et tidligere byrådsmedlem. De undergående faunapassager hjælper alt fra padder til grævlinger over vejen, mens krondyr kan bruge faunabroen.

Selv om vejen i dag blev indviet, er den først i fuld funktion om to år, når motorvejstilslutningerne til E45 og Aarhus Syd-motorvejen er klar. Indtil da forventer man, at der vil være flaskehalse. Uheldigvis vil der om to år være gang i en udvidelse af E45, og derfor må man forvente at køre ind på et stykke med vejarbejde to år yderligere frem.

Giber Ringvej hed før Bering-Beder-Vejen, men fik navnet Giber Rinvej i 2021. I forbindelse med udgravningerne til vejen gjorde arkæologer fra Moesgaard Museum flere interessante fund, der viser noget om, hvem der levede langs Giber Å for længe siden.

Den cirka 12 kilometer lange Giber Ringvej er åbnet 7. december 2022 hen over eftermiddagen. Vi har her samlet de væsentligste fakta og historier om ringvejen i et faktaark om Giber Ringvej.

Vi kigger på betydningen for trafik, de manglende cykelstier, de stigende materialepriser, dyrenes muligheder for at komme over vejen, manglende motorvejstilslutninger, navneskiftet fra Bering-Beder-Vejen til Giber Ringvej samt de oldtidsfund, man gjorde ved udgravningerne til vejen.

Skal flytte bilister fra lokale veje, men ikke Landevejen

Her kan du se, hvordan beregningerne vurderede, at trafikken ville udvikle sig fra 2018, hvor man forventede, at Giber Ringvej ville stå færdigt, til 2030. Man endte med linjeføring A, men regnede også på andre alternative linjeføringer. De beregninger har vi fjernet for at gøre det mere overskueligt, men du kan finde ved at klikke på linket her: https://giberringvej.aarhus.dk/media/1992/vvm-redegoerelse.pdf. De er på side 119. Illustration: Aarhus Kommune

Inden Giber Ringvej blev vedtaget, undersøgte man, hvordan vejen ville påvirke trafikken i lokalområdet. Med beregningerne forsøgte man at danne sig et overblik over, hvor mange bilister, der ville vælge Giber Ringvej frem for de andre lokale veje i 2030, når vejen har nogle år på bagen. 

Beregningerne talte et tydeligt sprog. Man forventede, at Giber Ringvej ville betyde færre bilister på størstedelen af de landeveje, bilisterne har brugt, inden Giber Ringvej var køreklar. 

Eksempelvis viser beregningerne, at 3900 færre bilister i døgnet ville bruge Tingskov Allé i Tranbjerg, mens 3400 færre bilister ville køre på Tandervej i Mårslet om døgnet.

Til gengæld forventer man langt flere bilister langs Landevejen i Tranbjerg. Beregningerne viser således 3.300 flere bilister langs Landevejen sydligere del og 500 flere langs vejens nordlige del. Derudover vil veje fra Beder og Malling hen mod Giber Ringvej blive mere belastet, og den sydlige del af Oddervej vil have flere bilister, mens markant færre vil køre på den nordlige del.

Alt i alt siger beregningerne, at Giber Ringvej i begyndelsen vil have mellem 8000 og 12000 bilister i døgnet, når den tages i brug, som man forventede, den blev i 2018. Det tal vil stige til mellem 13500 og 19000 i døgnet i 2030. 

Vi har tidligere talt med borgere langs Landevejen, som synes støjen er slem nok allerede, og de gruer trafikken, efter Giber Ringvej er klar. Læs historien her

Blev mange millioner dyrere

Første stykke af Giber Ringvej gik fra Hasselager og til Landevejs-krydset i Tranbjerg, hvor fotoet her er taget. Foto: Stig Atzen

Pengene til Giber Ringvej blev fundet ved budgetforliget i 2016. Aarhus Kommune lagde 468 millioner kroner til side for at anlægge Giber Ringvej.

Projektet er det hidtil største enkeltstående anlægsprojekt i Aarhus Kommunes historie - en titel, som Marselisborg-tunnelen forventligt vil overtage, når den står klar.

I 2018 havde man en tidsplan klar: Giber Ringvej skulle stå klar i sin helhed ved slutningen af 2022. Den tidshorisont er overholdt med åbningen 7. december. Til gengæld er vejen blevet ramt af stigende materialepriser. 

- Projektet er blevet omkring 30 millioner dyrere, end vi havde forventet, inden priserne begyndte at stige, forklarede projektleder Carsten Thomsen til Tranbjerg-MårsletLIV i september. 

Hvad vejen præcis kommer til at koste, finder vi først ud af, efter den er færdig. Mange borgere har sandsynligvis håbet på et overskud på vejbudgettet, fordi overskydende midler ville skulle benyttes til yderligere støjsikring af borgere, der bliver påvirket af Giber Ringvejs trafik. 

Skal gøre tidligere travle veje til cykelvenlige

Inden Giber Ringvej åbnede, var Hovvejen syd for Tranbjerg et meget utrygt sted at cykle. Efter ringvejen er åbnet, er der langt færre biler på vejen, lyder det fra naboer. Foto: Stig Atzen

Giber Ringvej koster som nævnt omkring en halv milliard kroner at anlægge. Det har fået nogle borgere til at spørge, hvorfor der ikke er anlagt en cykelsti i forbindelse med ringvejen, så cyklister kan køre på samme strækning. 

Men der er ingen cykelsti langs Giber Ringvej, og vejen er ikke til cyklister, som projektleder Carsten Thomsen slog fast over for Tranbjerg-MårsletLIV: 

- Man skal følge anvisningerne, og vi anviser cyklisterne til ikke at køre på vejen. Det skal man ikke.

I stedet er det hensigten, at biltrafikken på Aarhus Syds landeveje vil være flyttet over på Giber Ringvej, og landevejene bliver langt mere cykelvenlige, end de hidtil har været. Det gælder blandt andet Hovvejen syd for Tranbjerg, som Tranbjerg-MårsletLIV ad flere omgange har besøgt. 

Her kaldte vejens beboere i februar vejen for "med livet som indsats" at færdes på - især på cykel. Det kan du læse her. Det ændrede sig efter Giber Ringvejs åbning, og allerede fra første dag, oplevede man, at trafikken blev langt mindre. Læs historien her

Det er dog for tidligt at konkludere, hvor cykelvenlige de aarhusianske veje er blevet, efter Giber Ringvejs åbning. Det må man i sagens natur vente med, indtil vejen har været åbnet længere tid. Tranbjerg-MårsletLIV kommer til at følge op. 

Dyr skal kunne krydse

Niels Brøchners Bro. Foto: Stig Atzen

Hvis man ofte kører på de store, jyske veje, kan man vanskeligt undgå fra tid til anden at køre forbi et livløst dyr i vejkanten, der er blevet ramt af en bil. 

På Giber Ringvej forsøger man at undgå, at dyr skal miste livet på vejen. Man har blandt andet bygget en faunabro ved Nymarksvej i Mårslet, som skal lede dyrelivet henover Giber Ringvej på stykket mellem Mårslet og Beder. Broen hedder "Niels Brøchners Bro" og er opkaldt efter grundlæggeren af Classic Race Aarhus og byrådsmedlemmet Niels Brøchner. 

Faunabroen er lavet til at lede krondyr over broen. De store dyr kræver mere plads end eksempelvis ræve eller andet vildt, som skal krydse færdselsåren, og krondyrets størrelse kræver altså en bro, som kan lede dyrene sikkert hen over vejen. 

Der er derudover lavet flere faunapassager langs vejen, som dog er mindre tydelige. I alt syv passager skal hjælpe alt fra padder til grævlinger med at krydse Giber Ringvej sikkert. De seks faunapassager, der ikke er faunabro føres under vejen. 

Op til vejåbningen har bekymrede borgere på sociale medier delt billeder af dyrespor, som går ud over Giber Ringvej og spurgt, hvorvidt man ikke bør lave afskærmninger langs vejen, så dyrene ikke forvilder sig ud foran en bil. 

Aarhus Kommune skriver på sociale medier, at man opsætter hegn på de strækninger, hvor det er hensigtsmæssigt eller nødvendigt for trafiksikkerheden. Ikke på hele vejen. Hegnene vil blandt andet blive opsat, hvis det leder dyrene hen til en faunapassage som faunabroen ved Nymarksvej. 

Der vil også være hegn de steder, hvor bevoksning kan skjule dyr, og man som bilist har risiko for at overse et krydsende dyr. Der vil til gengæld ikke være hegn de steder, hvor man vurderer, at oversigtsforholdene er gode, og man som bilist vil kunne se dyrene, skriver Aarhus Kommune.

Fungerer først i fuld flor om to år

Et af Giber Ringvejs hovedformål er at give folk fra det sydlige Aarhus en hurtig vej ud på Aarhus Syd-motorvejen og E45. Men selvom ringvejen står klar 7. december 2022, går omkring to år, før man har udvidet tilslutningerne til Aarhus Syd-motorvjeen og E45. Det skrev Århus Stiftstidende op til åbningen af Giber Ringvej.

Havbæk

Allerede før åbningen af hele Giber Ringvej var der kø ved motorvejstilslutningerne, hvorfor man må antage, at køerne for at komme på og af Aarhus Syd-motorvejen og E45 kun bliver længere, når hele Giber Ringvej tages i brug. 

Byrådet har nemlig afsat 127 millioner til at udvide tilslutningerne, men udvidelsen af motorvejstilslutningerne blev først en del af projektet i december 2021. Det betyder, at der kommer til at gå to år fra åbningen af hele Giber Ringvej, før motorvejstilslutningerne er udvidet. 

Faktisk kan der komme til at gå endnu længere, før Giber Ringvej leder bilister helt optimalt ud på E45, for om to år er man i gang med at udvide E45-motorvejen, så bilisterne kommer til at køre ned i en strækning med vejarbejde i endnu to år. Man forventer, at E45 er færdigudvidet i 2026. 

Fik navneskift og gemte på gamle skatte

Foto: Stig Atzen

Navnet Giber Ringvej ligger ikke lige godt i munden på alle i lokalområdet, og det er med god grund. Vejen var nemlig kendt under projektnavnet Bering-Beder-Vejen længe før, den blev døbt Giber Ringvej i oktober 2021.

Vejens nye navn stammer fra Giber Å, som en del af vejen løber langs. Mennesker har i en længe svunden tid også boet i området ved Giber Å, og det blev synligt, da man lavede udgravninger til vejen. Moesgaard Museum gjorde sig flere arkæologiske fund, da man gravede ud til vejen. Heriblandt:

Der viste sig at være spor fra en jernalderlandsby omkring Malling. Pladsen stammede fra cirka samme tid, som Jesus blev født - år 0.

Vejen skærer gennem flere af fortidens skel og diger. Moesgaard Museum undersøgte i forbindelse med vejudgravningerne 20 forskellige skel og diger, som kan give viden om, hvordan områderne tidligere har været opdelt. Heriblandt grænserne for Baroniet Vilhelmsborg, dengang baroniet eksisterede fra 1673 til 1921.

Man fandt en guldperle og en guldperle ved at grave i gravhøjen Raahøj. Mønten stammer fra mellem år 14 og år 37, og perlen stammer fra mellem år 70 og år 150 efter Kristi fødsel. Man fandt desuden lerkar, keramik og slibesten ved udgravningen.

Ved Ingerslev Hede fandt arkæologer et lille lerkar med en højde på bare fem centimeter. Man ved ikke, om det lille lerkar er brugt i husholdningen eller som offergave.