Optimisme over ny ringvej, da veteranbiler tog jomfruturen på asfalten
Onsdag eftermiddag blev Giber Ringvej indviet. Her lød det fra to Liselotte og Malthe fra Mårslet, at de glædede sig over at bruge vejen, men at der på Damgårdstoften og ved Nymarks Allé var meget lidt afskærmning ud mod vejen. Fra Mogens Laursen fra Tranbjerg Fællesråd lød der også optimisme over, at vejen kan bringe borgerne fra Aarhus Syd endnu bedre på tværs af området.
Bünyamin Simsek (V), tidligere rådmand for Teknik og Miljø og nuværende byrådsmedlem, roste vejen, der har været længe undervejs.
- Vi håber, at vejen forbedrer infrastrukturen i det sydlige Aarhus. Den skal gøre det nemmere at komme på arbejde og køre børnene til og fra børnehave for eksempel, sagde han.
Også tidligere byrådsmedlem Steen Bording Andersen (A) roste Giber Ringvej.
I mange år var det her umuligt. Men nu er det blevet muligt, lød det fra Steen Bording Andersen.
Veteranbiler indviede vejen med en ganske behagelig jomfrutur i bilerne, som reagerer mere på ujævn asfalt end nyere modeller. Netop veteranbiler blev brugt for at ære Niels Brøchner, der var fortaler for Giber Ringvej inden sin død. Arrangementet fandt dertil sted under ringvejens faunabro, der er opkaldt efter Niels Brøchner.
Trods en let byge af formiddagssne, var der ikke glat føre på Giber Ringvej, da anlægsprojektet til en halv milliard onsdag eftermiddag blev indviet.
Indvielsen var velbesøgt af interesserede positivt stemte borgere fra det sydlige Aarhus. Heriblandt var ægteparret Liselotte Berdiin og Malthe Østergaard fra Mårslet.
- Det er genialt, at vi får gode færdselsmuligheder, sagde Liselotte Berdiin, mens Malthe Østergaard supplerede:
- Vi har boet tæt på Djurslandsmotorvejen, og dengang sagde mange "hvad skal vi dog med den", men efter et år, var der ingen, som kunne leve uden den. Sådan tror jeg også, det bliver med Giber Ringvej.
- Vi bor tæt på Damgårdstoften og Nymarks Allé, og man kunne godt bruge noget afskærmning der. Der er meget lyt, og det må være træls at man kan se direkte ud på vejen, uden at noget skærmer af. Det kan gå ud over livskvaliteten, tænker jeg, sagde Liselotte Berdiin.
Tranbjerg-MårsletLIV har skrevet om Damgårdstoftens direkte kig ud på Giber Ringvej. Læs om det her.
Mogens Laursen, som bor i Tranbjerg og er medlem af Tranbjerg Fællesråd, glædede sig over, at vejen endeligt åbnede.
- Det er dejligt. Jeg synes, det er godt, at vi kan komme på tværs af Aarhus Syd uden at skulle køre ad de små veje, sagde Mogens Laursen og fortsatte:
- Men jeg er spændt på, hvordan trafikken udvikler sig i Tranbjerg, og om folk kører ad Landevejen og Christian X's Vej, eller om de kører ud på motorvejen. Der er jo mange borgere, som gerne vil undgå mere støj.
Det umulige blev muligt
Den tidligere rådmand for Teknik og Miljø og byrådsmedlem Bünyamin Simsek (V), som fik lov at skære båndet over. Bünyamin Simsek glædede sig over vejåbningen.
- Vi håber, at vejen forbedrer infrastrukturen i det sydlige Aarhus. Den skal gøre det nemmere at komme på arbejde og køre børnene til og fra børnehave for eksempel. Vi arbejder godt nok lidt hurtigere i Aarhus Kommune, end de gør i staten, så desværre går der lidt tid, før den bliver koblet på E45. Men det bliver heldigvis etableret, lød det fra byrådsmedlemmet.
Vejen har været på tale i alt den tid, Bünyamin Simsek har været i aarhusiansk lokalpolitik, og man har i årtier talt om vejen under projektnavnet Bering-Beder-Vejen. Det navn blev i 2021 erstattet af Giber Ringvej.
- Det skulle vi lige vænne os til, for vi har talt om vejen så længe. Den hedder Giber Ringvej, og nu er det ikke længere noget, vi taler om. Nu står vi her og skal indvie den. Det er fedt, sagde rådmanden til Tranbjerg-MårsletLIV.
Tidligere byrådsmedlem Steen Bording Andersen (S) holdt også tale ved vejåbningen, og han fortalte, at det mindede ham om den forhenværende socialdemokratiske statsminister Anker Jørgensens citat om, at politik er at gøre det umulige muligt.
- I mange år var det her umuligt. Men nu er det blevet muligt, lød det fra Steen Bording Andersen.
Veteranbiler på jomfrutur
Indvielsen af Giber Ringvej skete ved Niels Brøchners Bro - faunabroen mellem Mårslet og Beder, der skal lede krondyr henover ringvejen. Niels Brøchner var inden sin død mangeårigt byrådsmedlem i Aarhus, varm fortaler for Giber Ringvej og ikke mindst grundlæggeren af Classic Race Aarhus.
I hans ånd blev Giber Ringvej indviet af veteranbiler.
I én af veteranbilerne sad Jes Christensen fra Silkeborg. Han kørte en håndbygget cabriolet bygget på et Morris 8-stel fra 1939 af en guldsmed fra Bornholm. Han glædede sig over at ære Niels Brøchner.
- En uge inden han døde, havde han inviteret mig på en øl, sagde Jes Christensen, som var involveret i en alvorlig ulykke ved Classic Race i 2017, hvor han blev kørt over af en veteranbil.
Øllen nåede han aldrig at få, før Niels Brøchner gik bort. Til gengæld kunne han køre på den nyanlagte vej i sin egen veteranbil, der vakte megen opmærksomhed blandt de fremmødte. Sådan en veteranbil er oplagt til at anmelde et nyanlagt vejstykke.
- Hvis man finder et hul i sådan en bil, så finder bilen det også. Man får det hele med, smilte han, inden han tog Tranbjerg-MårsletLIV med ud på en ganske behagelig - om end kølig - jomfrutur frem til rundkørslen ved Nymarksvej i Mårslet.