I Tranbjerg og Mårslet er det hundesvært at få børnene passet i egen by
Det er svært at få plads i de lokale daginstitutioner i Tranbjerg og Mårslet, fordi de er fyldt op. I stedet havner familiernes børn længere inde mod byen. For Mårslets vedkommende kan børnene blive henvist til en vuggestue langt inde i Højbjerg, mens det for Tranbjergs yngste kan gå helt ind på Frederiksbjerg.
Hedith Árnafjall og Chris Hansen fra Mårslet har lige nu privat pasning, fordi de ikke kunne få en kommunal plads, der ville give mening for deres familieliv. Skal man køre for langt, bliver hverdagen presset, og man mister den dyrebare familietid.
Det er ikke kun Hedith Árnafjall og Chris Hansen, der er frustreret over for langt til vuggestuen. Ifølge formændene for Tranbjerg og Mårslets dagtilbud kan det være en ødelæggende kabale, der skal gå op, og ingen har lyst til at være den sidste, som henter i vuggestuen.
Det handler dog ikke bare om, at man mister tid i en presset hverdag som børnefamilie. Når barnet begynder i en vuggestue en halv time væk fra, hvor man bor og skal gå i skole, når tid er. Både barn og forældre får et netværk i den vuggestue, der ligger væk fra lokalområdet, men netværket kan sandsynligvis ikke overføres til skolegangen. At starte i skole med et godt netværk er ellers en gevinst, lyder det.
Der er ingen tvivl om, at byrådspolitikerne i Aarhus gerne vil have flere børnefamilier til et bosætte sig i Tranbjerg, Mårslet og kommunens andre byer. Med børnefamilier følger selvsagt, ja, børn. Men problemet er, at der generelt mangler pladser til at få sine børn passet i Tranbjerg og Mårslet.
Hedith Árnafjall og Chris Hansen fra Mårslet er nogle af de forældre, som håber at kunne få deres børn i et af Mårslets lokale dagtilbud. Men ventelisten er lang, og der var ikke plads til sønnen Vitus, da barselsperioden udløb. Derfor har de valgt at få deres søn passet i et privat tilbud i Højbjerg, mens de venter på en plads i Mårslet.
- Det koster lidt mere at gøre det på den måde, men det ligger tæt på mit arbejde, så det er nemmere at få kabalen til at gå op. Og så havde jeg fået stedet anbefalet fra en anden, fortæller Hedith Árnafjall.
Begge forældre arbejder som project managers inden for IT, og de er flyttet til Mårslet i 2020. Dengang havde de ingen anelse om, at de ville få svært ved at finde pladser i Mårslets dagtilbud.
- Man tænker ikke, at det kan være så svært, inden man flytter. Det gør man bare ikke, fortæller Chris Hansen.
Hedith Árnafjall, mor til Vitus, som står på venteliste.Vi har fået at vide, at vi bare skal tage den plads, der er.
Ikke flere pladser
Ifølge pladsanvisningen i Aarhus Kommune har daginstitutionerne i Mårslet og Tranbjerg de seneste fem år været fyldt til bristepunktet. Der har faktisk været flere børn indskrevet i vuggestuen, end der har været normeret plads til.
Pladsudnyttelse over 100 procent - hvordan kan det lade sig gøre?
Når daginstitutionerne i Tranbjerg og Mårslet udnytter mere plads, end de er normeret til, betyder det ikke, at børnene sidder på skødet af hinanden. Til gengæld betyder tallene, at alle pladserne i Tranbjerg og Mårslet bliver fyldt.
Årsagen til, at pladsudnyttelsen når over 100 procent handler om en teknikalitet om, hvordan Aarhus Kommune beregner pladsudnyttelse. Det gør de nemlig ved en såkaldt "vippemodel", der betyder, at pladsudnyttelsen svinger i løbet af året. Den er lavest, når børnehavebørnene begynder i skole, og derefter stiger den igen i løbet af året.
Tallene, vi har fået af kommunen stammer fra 1. januar de respektive år. På det tidspunkt forventer kommunen, at vippetallet ligger på omkring 98,6 procent. I både Tranbjerg og Mårslet er tallene højere end det forventede på det tidspunkt af året de seneste fem år med undtagelse af et enkelt år i Mårslet.
Billedet fra pladsanvisningen genkender formanden for Solbjerg-Mårslet Dagtilbud, Bianca Brumé.
- Det er hundesvært at få plads på en institution i Mårslet. Der er rigtig mange børn herude, og der er ikke så mange pladser i dagtilbuddene, som der er børn, siger hun.
Janni Siggaard er medlem af Tranbjerg Dagtilbuds bestyrelse. Hun kender også problematikken fra Tranbjerg.
- Det har været rigtig svært at få plads i Tranbjerg i en årrække. Der er udstykket nye grunde til boliger, men der er ikke fulgt børnehavepladser og vuggestuepladser med i samme tempo, og så betyder det, at man står i en situation, som vi gør nu, siger hun og fortsætter:
- Vi vil gerne se, om vi kan få flere pladser i daginstitutionerne i takt med flere udstykninger, så situationen ikke bliver værre. Det er der ingen, som har lyst til.
Handler bare om at komme ind
Hedith Árnafjall og Chris Hansen er stadig på venteliste på et lokalt dagtilbud i Mårslet, mens sønnen bliver passet hos en privat vuggestue i Højbjerg.
- Vi har fået at vide, at vi bare skal tage den plads, der er. Der er jo ellers ret mange muligheder her i Mårslet, men man kigger ikke på, hvilken institution, det bliver, og om det er den, man egentlig helst ville have sit barn i. Man tager bare det, der bliver tilbudt, fortæller Hedith Árnafjall.
De venter stadig på at få plads i et af de lokale dagtilbud i Mårslet. Ender det med at blive Højbjerg, de får plads, kommer sønnen Vitus til at skabe relationer med børn, han sandsynligvis ikke kommer til at begynde i skole med, ligesom Chris Hansen og Hedith Árnafjall kommer til at danne forældrerelationer, der ikke overføres til skolen.
- Da jeg begyndte i skole i sin tid, var det med mine venner fra børnehaven, og så fulgtes vi ad hele vejen gennem folkeskolen. Det, synes jeg, er en god måde at komme i skole på. Det kan godt være, at der er andre børn og forældre fra Mårslet i en institution i Højbjerg, men det er ikke sikkert, at børnene begynder i skole på samme tid, fortæller Chris Hansen.
Tryg skolestart på spil
Hvis man ikke får plads i Tranbjerg eller Mårslet, betyder det naturligvis ikke, at ens børn skal passe sig selv. I stedet får man plads ved et af de andre dagtilbud i Aarhus Kommune. For eksempel i Højbjerg eller længere inde mod midtbyen. Her kan børnene gå, indtil de skal i skole, eller indtil der bliver plads i et dagtilbud i Tranbjerg eller Mårslet.
Hedith Árnafjall.Det vil vi ikke kunne være med til. Så ville vi vælge noget privat. Det er jo tid med sit barn, man mister. Det vil vi ikke.
Det er et dilemma med meget på spil for både børn og forældre. For selvom man gerne vil have børnene i et lokalt dagtilbud, kan der gå forholdsvis længe, før der bliver plads. I den tid bliver barnet måske venner med nogle i institutionen. Ligeledes har forældrene fået en god kontakt med et andet forældrepar i institutionen uden for Tranbjerg eller Mårslet.
- Barnet får måske en ven inde i den børnehave, som egentlig var midlertidig. De lærer de voksne at kende. Som forælder, hvis man vil tage en plads, som bliver ledig, i et lokalt dagtilbud, siger bestyrelsesformanden for Solbjerg-Mårslet Dagtilbud.
- Når man begynder i en ny skole, betyder det bare meget for, hvor tryg man er, når man begynder, at man har en eller flere venner fra børnehaven, som man begynder med. Det kan godt være, at man får nye venner, når man så kommer i skole. Men den tryghed, det giver, at man har et netværk, når man begynder, betyder også, at man føler sig mere tilpas, når man skal møde nye venner og lære at gå i skole, siger Janni Siggaard.
Ikke en mulighed langt ude i distriktet
Hvis man bor i Tranbjerg eller Mårslet og skal have sit barn passet i en institution, bliver det inden for byernes såkaldte garantidistrikter. Mårslet har garantidistriktet "Oddervej", mens Tranbjerg har garantidistriktet "Horsensvej". Du kan se garantidistrikterne her. Meningen med garantidistrikter er, at man ikke får plads i en institution, som ligger i den anden ende af kommunen.
Bianca Brumé. Formand for Solbjerg-Mårslet Dagtilbud og bosat i Mårslet.Det kan være ødelæggende for en familie, hvis det ikke passer ind i de rutiner, man har.
Alligevel er der ret store udsving. Mårslets garantidistrikt "Oddervej" går fra Hvilsted i det sydlige Aarhus til Kragelund i Skåde. Tranbjergs garantidistrikt "Horsensvej" går fra det sydlige Tranbjerg helt ind til Frederiksbjerg i Aarhus C.
- Man siger inde fra kommunen, at når man får en plads inden for garantidistriktet, så har de opfyldt deres opgave. Men hvis det er et sted, som ligger i en helt anden retning, end man ellers skal, så giver det simpelthen ikke mening for en familie som os, fortæller Hedith Árnafjall og understreger:
- Det vil vi ikke kunne være med til. Så ville vi vælge noget privat. Det er jo tid med sit barn, man mister. Det vil vi ikke.
Ødelæggende kabale
Det kan give god mening, hvis forældrene arbejder i midtbyen og kan hente og samle op på vejen. Men når det ikke er tilfældet, og forældrene arbejder i en anden retning, går det ud over familielivet, vurderer formanden for Solbjerg-Mårslet Dagtilbud.
- Det kan være ødelæggende for en familie, hvis det ikke passer ind i de rutiner, man har. Det kan ligge i en helt anden retning. Så i stedet for at være ude af døren 7.15, kan det være, du skal være ude af døren 6.30. Det er stressende, og det er tid, som du kunne have brugt på din familie, siger Bianca Brumé og fortsætter:
- Det har også en økonomisk vinkel, for det kan betyde, at man skal have en bil nummer to.
Det kan også betyde et opgør med, hvordan man ser sig selv som forælder, lyder det fra Janni Siggaard.
- Det er ikke sjovt at være den forælder, hvis barn altid skal hentes som det sidste. Det er ikke alle, som har mulighed for at tage før hjem fra arbejde for at hente sit barn, og derfor kan det være, at man først kan hente sit barn sent om eftermiddagen, hvis man skal køre en omvej, siger bestyrelsesmedlemmet i Tranbjerg Dagtilbud.