Naboer til Giber Ringvej ønsker bedre støjvolde: Hos Mille fra Mårslet er der slet ingen
Med Giber Ringvejs snarlige åbning kan borgerne, som bor ud til vejen forvente, at støjen kommer til at stige, hvis vejen skal være den trafikale hovedåre, den er tiltænkt at være.
På Damgårdstoften i Mårslet er der direkte udkig til vejen, og Mille De Fine Lassen kan fra sit hjem se, at de er ved at færdiggøre vejen. Der er ingen støjvold eller anden form for afskærmning fra vejen, der er nogle få hundrede meter fra hendes hjem.
Hun forventer, at støjen kommer til at blive høj, og ringvejens placering midt i den ellers naturskønne udsigt ærgrer hende meget. Hun appelerer til, at når man laver et så stort projekt som Giber Ringvej sørger for at sikre borgerne, som bor ud til den.
På Sønderbrokrogen i Tranbjerg har man fået en støjvold. Naboer til volden er dog skeptiske ved, om volden er helt færdig, som den er. Den har nemlig varierende højde, og ved de lave punkter frygter man, at støjen slipper gennem.
På Nymarks Allé i Mårslet håber man, at støjvolden kommer til at blive beplantet, og borgerne på vejen har tidligere udtrykt ønske om, at yderligere overskudsjord gør støjvolden lidt længere, så støjen ikke slipper gennem ved voldens østlige del, hvor der er et "hul" i landskabet.
Giber Ringvej åbner snart. 7. december ud på eftermiddagen kan rigtig mange borgere benytte det dyreste anlægsprojekt i Aarhus Kommunes historie hidtil. Omkring en halv milliard koster projektet, der snart står færdigt.
Men borgere på Nymarks Allé i Mårslet, Sønderbrokrogen i Tranbjerg og ikke mindst Damgårdstoften mener ikke, at støjsikringen fra vejen er på plads endnu. På Damgårdstoften bor Mille De Fine Lassen med sin ægtemand, Jacob. Hun kan se direkte ud på vejen fra sin baghave og sit store vinduesparti i stuen.
- Når man laver så stor en vej, synes jeg, at man skal sikre de mennesker, som bor ud til den. Her er der ingenting på vej. Overhovedet, siger hun.
Rådyr til Ringvej
Mille De Fine Lassen flyttede til Damgårdstoften for halvandet år siden. Dengang var der rådyr og idyl. Hun og ægtemanden vidste dog godt, at vejen ville komme, men de vidste ikke, at den ville være så tydelig, som den er.
- Det er helt vildt frustrerende. Den er sindssygt tydelig, og det er vi kede af. Men det er heller ikke sådan, at det skal overtage vores liv, at vi er træt af det konstaterer Mille De Fine Lassen.
Selvom hun godt vidste, at vejen var på vej, da hun flyttede til Damgårdstoften, var hun overrasket over at se, hvor meget plads den tog i hendes udsigt, da vejarbejdet begyndte.
- Der blev den lige pludselig meget tydelig. Man kan jo se den på tegninger og så videre, men jeg tror først, at vi og andre her i nabolaget rigtig opdagede, hvor tydelig den er, da de begyndte arbejdet på den, fortæller hun.
Vejen er ikke åbnet endnu, så man kan af gode grunde kun spekulere i, hvordan den kommer til at lyde.
- Det kommer 100 procent til at være noget, vi mærker, og jeg kunne forestille mig, at vi får en til at komme ud at måle, når vejen er klar, og den bliver brugt, for at se, hvor meget støj der er. Vi ved jo, hvor meget støj betyder for vores sundhed, siger Mille De Fine Lassen.
Vi har i en tidligere sammenhæng bragt en artikel om, hvad trafikstøj kan betyde for din sundhed. Støjen kan øge risikoen for at få alvorlige sygdomme, selvom du ikke umiddelbart er generet af den. Læs om om trafikstøj og sundhed ved at klikke her.
Mere jord på eksisterende støjvolde
Ved Sønderbrokrogen i Tranbjerg har man fået en støjvold, men volden er ikke lige høj alle steder. Det gør Carsten Jensen, som bor på Sønderbrokrogen, skeptisk på, om støjsikringen er færdig.
- Det er ret tydeligt, at det ikke er lige højt alle steder. Jeg håber da, at man sørger for, at støjvolden bliver lavet sådan, at den tager så meget støj som muligt fra Giber Ringvej. Det betyder meget for os, som bor ud til vejen, fortæller han.
Ved Nymarks Allé omkring en kilometer øst for Damgårdstoften har man fået en støjvold. Niels Aage Skovbo bor cirka 200 meter fra Giber Ringvej på Nymarks Allé. Tranbjerg-MårsletLIV har dertil tidligere talt med en beboer på vejen, som håbede, at støjvolden ville blive lidt længere.
Niels Aage Skovbo håber, at man bruger overskydende jord, fra da man gravede vejen ud til at sørge for, at støjvolden tager så meget støj fra vejen som muligt.
- Jeg ved ikke, hvor meget vi kommer til at høre vejen endnu. Men der lader til at være en masse jord tilovers fra udgravningen, og jeg synes da, at man skulle bruge det her i stedet for at køre det alle mulige andre steder hen, når det gør nytte her, siger han og fortsætter:
- Jeg ved ikke, hvor meget vi kommer til at høre vejen endnu. Men jeg håber, at der kommer noget beplantning på støjvolden. Jeg forstår, at der er mange, som bruger vejen, og at vi er få, der bor ud til den, men jeg synes stadig, det er vigtigt, at man hører os, når det er os, som bor tæt på vejen.
Hvis du vil se støjkortet til Giber Ringvej, der på baggrund af beregninger viser, hvor meget støj, man kan forvente langs Giber Ringvej, skal du klikke her.