Se, hvor bilisterne blitzes: En vej i Tranbjerg stritter ud - Mårslets trafikanter får ros
I 2021 blev 58 bilister blitzet på Grønløkke Allé i Tranbjerg. Indtil videre i år er der ifølge tal fra Østjyllands Politi kun blevet taget 8 bilister på samme vej. Politiet mener, at det skyldes, at folk kører pænere i år, for de har ifølge dem selv ikke været mindre ude med fotovognen.
Tranbjerg Fællesråd oplever, at rigtig mange kører for stærkt på Grønløkke Allé. Det giver farlige situationer, fordi skolebørn bliver sat af med bussen, når de skal over på Tranbjergskolens udskolings-afdeling. Samtidig er der udkørsel fra eksempelvis Børupvej i Tranbjerg, hvilket kan give farlige situationer, når bilisterne kører hurtigt på Grønløkke Allé hele vejen hen til krydset med Landevejen. Ifølge fællesrådet ville man opleve det samme på Tingskov Allé, hvis man stillede en fotovogn op.
I Mårslet er ingen blevet taget i 2021 eller 2022. Thorkild Tosti Clausen, der er formand for Mårslet Fællesråds trafikudvalg tror, det handler om, at trafikanterne i Mårslet, både de gående, cyklende og kørende, slet og ret følger reglerne og kører pænt. Det er i hvert fald hans oplevelse. Han henviser til, at hvis årsagen til ingen bøder er, at politiet ikke har været i Mårslet, så har de ikke været der, fordi der har været et billede af, at trafikanterne i Mårslet kører pænt.
Hele 58 bilister blev blitzet i 2021 på Grønløkke Allé. I år er det indtil videre ikke nær så mange, viser tal fra en aktindsigt for Tranbjerg-MårsletLIV hos Østjyllands Politi. Politiet mener, at folk generelt kører pænere i år.
Tallene viser samtidig, at der ikke er blevet blitzet nogen i Mårslet. Det vender vi tilbage til længere nede i artiklen med formanden for trafikudvalget i Mårslet Fællesråd.
Se, hvor mange der er blevet taget i Tranbjerg i 2021 og indtil videre i 2022 i tabellen herunder.
Fællesråd foreslår lavere hastighed
Formanden for Tranbjerg Fællesråd, Helle Søby Degn er ikke overrasket over, at der er uddelt mange fartbøder på Grønløkke Allé.
- Der er enormt mange, som kører for stærkt på Grønløkke Allé. Jeg tænker, at det blandet andet er, fordi det er en gennemkørselsvej, siger hun og foreslår en ændring af vejens fartgrænse på 60 kilometer i timen, siger hun og fortsætter:
- Nu var vi i fællesrådet ikke særligt meget inde over 40-km/t-zonen, men jeg forestiller mig, at man kunne sætte fartgrænsen ned, uden at det behøver være med fartbump sådan noget. Det er jo en del af bybilledet, men man må køre 60 kilometer i timen næsten helt hen til krydset.
Grønløkke Allé huser Tranbjergskolens udskolingsafdeling, hvor eleverne fra 6. til 10. klasse går.
- Der er jo en tunnel, man kan bruge til at krydse vejen, men det er langt fra alle børn, bruger tunnelen, når de står af bussen og skal over til skolen. Der kommer en del farlige situationer. Også for dem, der kører ud fra Børupvej siger fællesrådsformanden, som ikke tror, det er det eneste sted, man vil kunne finde mange fartsyndere i Tranbjerg.
- Jeg tror, man vil se det samme billede på Tingskov Allé, hvis man kørte fotovognen derud. Jeg tror også, at årsagen til, at der er så få på Grønløkke Allé i år, er, at de ikke har været helt så meget ude at lave fartkontroller, konstaterer hun.
Roser til Mårslets trafikanter
Østjyllands Politi har ifølge egne tal ikke registreret en eneste fartovertrædelse i Mårslet. Formanden for Mårslet Fællesråds trafikudvalg, Thorkild Tosti Clausen roser Mårslets trafikanter.
- Jeg tror altid, at nogle vil opleve, at nogen kører for stærkt. Sådan er det også i Mårslet. Men min egen erfaring, siden jeg flyttede til i 1977, er, at det er et klart fåtal, som kører for stærkt. Derfor mener jeg heller ikke nødvendigvis, at fartbumpene og 40-km/t-zonen i Mårslet er den rigtige løsning. Det er en kollektiv straf mod et klart fåtal af trafikanter, siger han.
Få fartbøder betyder ikke entydigt, at trafikanterne i et område overholder fartgrænsen til punkt og prikke. Det kan også betyde, at politiet ikke kontrollerer ofte i i Mårslet. Samtidig kommer fartkontroller ofte på baggrund af, at politiet kigger på uheldstal og reagerer på tip fra borgere, som generes af høj hastighed i deres nærområde.
- Hvis politiet ikke har været her ofte, kan det derfor også være et udtryk for, at det ikke har været nødvendigt. Det kan være, fordi der er et billede af, at bilister, cyklister og gående i Mårslet, som alle har et ansvar for trafiksikkerheden i Mårslet, er gode til at færdes i byen, forklarer Thorkild Tosti Clausen.
Færre indtil videre i år i Tranbjerg
Ved udgangen af september i år, er der uddelt langt færre fartbøder, end der blev i 2021. Her er der indtil videre kun blevet blitzet otte bilister på Grønløkke Allé. Det skal selvfølgelig siges, at tallene ikke kan sammenlignes, fordi tallene for 2022 ikke medregner oktober, november og december.
Ifølge politikommissær ved Østjyllands Politis færdselsafdeling, Lars Bisgaard, har man ikke været mindre ude at patruljere i Aarhus Kommune, end man var sidste år.
- Hvis der er markant færre fartbøder, tyder det jo på, at vores arbejde har en effekt, siger han, inden han nuancerer:
-Jeg ved også, at jeg selv kører markant langsommere for at spare brændstof. Politiet vil gerne tage hele æren for, at vores indsats virker, men det ville også være utroværdigt at gøre. Jeg tror rent faktisk, at man kører langsommere generelt for at spare lidt på benzinen. På grund af de høje priser. Jeg har en mistanke om, at det også er en årsag.
Selvom der har været lige så mange foto-kontroller som sidste år i hele kommunen, betyder det ikke, at man har været lige så meget ude på Grønløkke Allé, som man var sidste år.
Såfremt man ønsker at få en fotovogn ud at kontrollere hastigheden på bilister i ens nærområde, skal man ifølge Lars Bisgaard bestille en kontrol på politiets hjemmeside.
- Det er man velkommen til. Man skal selvfølgelig kvalificere det en smule, og alle dem, der skriver, bliver ringet op, og så spørger vi ind til det, og på den måde finder vi ud af, hvad der giver mest mening. Vi kan ikke holde i bunden af en villavej, det kan ikke lade sig gøre, men vi vil gerne gøre noget, for at sikkerheden bliver større i trafikken, siger han.