Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Tranbjerg-MårsletLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Foto: Svend Jensen / Tranbjerg Droneservice

Svæv med Tranbjergs flyvende fotograf

Kære læser

Der er nok ikke mange af jer, som har set mig oppe i særligt høje luftlag. Selvfølgelig ikke, tænker du nok, for det er de færreste, som har et ærinde at dele med den lokale journalist langt oppe i højden. Men det handler ikke bare om, at jeg for det meste møder mine kilder med fødderne solidt plantet i jorden. Jeg er hunderæd for højder.

Det kan godt være problematisk, for jeg elsker smukke udsigter. Jeg kan forsvinde helt ind i horisontlinjen, når naturen maler for øjnene af mig. Men smukke udsigter findes for det meste oppe i højden, og hvis jeg skal særlig langt op, tænker jeg mere over, at jeg kan falde ned, end hvor fantastisk Tranbjerg, Mårslet eller et andet sted kan se ud.

Heldigvis er der bedre muligheder end nogensinde for, at højdeforskrækkede mennesker som mig kan opleve smukke udsigter. Ja, man kan faktisk fotografere fra steder, hvor der ikke er noget sted at stå. Dronefotos viser verden fra højderne, og det kan byde på helt eminente motiver.

Du kan bare spørge Svend Jensen fra Tranbjerg, som vi snakker med i dette nyhedsbrev. For ham handler det netop om det nye perspektiv. Han kobler helt af, mens han fra jorden komponerer fotografier med sin drone. To timer med dronen er som to ugers ferie, som han siger.

Droneturene kommer der en masse gode billeder ud af. Vi på Tranbjerg-MårsletLIV fået dronefotografen fra Tranbjerg til at udvælge sine favoritter. Vi har også bedt ham om at hjælpe folk i gang, som gerne vil lære at blive flyvende fotografer.

Derudover er dette nyhedsbrev startskuddet på vores kig ind i Mårslets almene boliger. I Mårslet er 11 procent af boligerne almene, og nye udstykninger skal mindst have 25 procent. Det betyder alt andet lige, at flere kommer til at bo i almene boliger i Mårslet.

I dag besøger vi Rie og Mogens Carlsen, som har byttet parcelhuset ud med en almen bolig i et fællesskab, som man skal være mindst 55 år for at komme ind i.

Senere besøger vi andre, som bor i almene boliger i Mårslet, og vi har talt med byrådsmedlem Anette Poulsen (S), der bor i Mårslet, om hvorfor hun og resten af byrådet gerne vil have flere almene boliger til byen. Det vender vi tilbage til.

God læselyst. Tak for din tid.

Billede af Stig Atzen
Billede af skribentens underskrift Stig Atzen Journalist
Svend Jensen fra Tranbjerg elsker at fordybe sig i sin hobby, og han provokerer sig selv til at blive bedre. Foto: Stig Atzen

Svend fra Tranbjerg kan ikke sidde stille, så han er flyvende fotograf: Se hans 11 bedste billeder

Svend Jensen fra Tranbjerg er dronefotograf, og for ham giver det et helt nyt perspektiv at se verden oppefra. Han føler, at han kobler lige så meget af på en flyvetur med dronen på to timer, som hvis han tog to uger på ferie. Jagten på de gode dronebilleder bringer ham også rundt i landet og på gode køreture.

For ham er det meget vigtigt, at man som dronefører overholder de regler, der er. Selvom han skal følge langt flere regler, end da han i sin tid begyndte at fotografere og behandle film i mørkekammer med en flok kammerater. 

Når han mødes med sine dronekammerater, følger de da også reglerne, for ellers ender det med at gå ud over alle droneførere, fortæller han. Samtidig deler han og de andre "dronetosser" ideer og tricks med hinanden, og hvis nogen flyver galt, låner de gerne hinanden et nyt sæt vinger. 

Den evige mulighed for at udvikle sig er noget af det, der tiltaler Svend Jensen især, for han kan ikke sidde stille, og han elsker at provokere sig selv til at lære mere.

Svend Jensen er Tranbjergs dronefotograf. Hobbyen giver ham et andet perspektiv, og så sparrer han med andre "dronetosser".

Har du nogensinde kigget op på en fugl og undret dig over, hvordan verden ser ud deroppefra? Du kan af gode grunde ikke spørge fuglen, men du kan spørge Svend Jensen fra Tranbjerg. Når han ikke er på arbejde som rørlægger, tager han billeder i de høje luftlag med sin drone.

- Du ser tingene på en anden måde, når du tager dronebilleder. Du ser alt deroppe. Det giver et andet perspektiv, fortæller dronefotografen.

Siden anskaffelsen af sin første drone for omtrent tre år siden, har han  været høj på fotografi i fugleperspektiv.

Få mennesker har set Tranbjerg så meget fra oven som Svend Jensen har. - Man ser virkelig byen udvikle sig, når man ser det fra oven, siger han. Her er det Tranbjerg Kirke. Foto: Svend Jensen / Tranbjerg Droneservice

- For mig er en flyvetur på to timer med dronen lidt som at tage på ferie i to uger. Jeg forsvinder helt. Kobler fuldstændig af. Det er ren afslapning, fortæller han.

Selvom det umiddelbart er Svend Jensen, som styrer dronen, har dronen også styret ham rundt i landet til nye naturoplevelser.

- Hvis man gerne vil have billeder af noget nyt, så kører man efter det. Pludselig kommer rundt i landet, fordi der er så mange fantastiske naturområder rundtomkring i øst, syd, nord og vest. Og man oplever dem på en helt anden måde, når man også ser dem oppefra, forklarer han.

Moesgaard Strand er smuk at gå langs. Men også fra luften tager den sig godt ud. Foto: Svend Jensen / Tranbjerg Droneservice

Ikke nogen dødspilot

Svend Jensens interesse for fotografi begyndte allerede, da han var i tyverne, hvor han sammen med to andre havde eget mørkekammer. Kammeraterne og han tog rundt og tog billeder af alverdens ting, og dengang var det ifølge dronefotografen lidt nemmere at få lov til den slags.

- Hvis vi for eksempel gerne ville tage billeder af Den Gamle By, så lukkede de os bare ind. Vi skulle bare tage billeder. Generelt var der færre regler, når man var fotograf, husker tranbjergenseren.

Fyret på Helgenæs er en relativ kort køretur væk, men står stærkt fem tidligt om morgenen. Foto: Svend Jensen / Tranbjerg Droneservice

Efter at have udforsket fotografi-hobbyen i tyverne, lagde Svend Jensen hobbyen lidt på hylden, indtil han så mulighederne i det højtflyvende perspektiv og dronefotografi. Men hvor reglerne var få, da han var i tyverne, er de pludselig mange, når man er dronefotograf i 2022.

Egå Havn i svag belysning er et af fotografens favoritter. Foto: Svend Jensen / Tranbjerg Droneservice

Droner kan flyve nærmest hvor som helst, men af hensyn til folks privatliv, må man eksempelvis ikke flyve ind over andres matrikler uden aftale, der er begrænsninger for, hvor højt man må flyve, og man skal altid kunnet se sin drone blandt andet.

Når man går i skoven i Tranbjerg, kigger man op langs de store, stærke træer. Når man flyver over, ser det anderledes ud. Foto: Svend Jensen / Tranbjerg Droneservice

Reglerne er mange, men de skal følges, fastslår tranbjergenseren:

- Der er nogle få, som ikke overholder reglerne. De ødelægger det for os andre. Hvis vi står flere sammen, og der er en, som flyver helt vildt, kan folk ikke se, hvem af os, der er dødspiloten. Og hvis folk får oplevelser af, at droneførere ikke respekterer reglerne, tror de, at vi alle er sådan.

Skanderborg Sø er et af Svend Jensens yndlingssteder at tage billeder, og her er et af hans 10 favoritbilleder også fra.. Foto: Svend Jensen / Tranbjerg Droneservice

Dronetosser

Dødspiloter er heldigvis de færreste droneførere, understreger Svend Jensen, der dyrker interessen med andre entusiaster.

- Vi har et rigtig fedt sammenhold omkring det, og det gør det rigtig fedt, når vi mødes og flyver sammen. Vi udveksler idéer og steder, som man kan besøge og tage billeder. Vi er bare en flok dronetosser, fortæller han.

Svend Jensen er glad for at arbejde med modlys. Her er det aftensolen på vej ned. Foto: Svend Jensen / Tranbjerg Droneservice

Er uheldet ude undervejs i et træf, er de ikke sene til at tilbyde hinanden en hjælpende hånd.

- Hvis en eller anden flyver ind i et træ, så kan man hurtigt låne nogle nye vinger af en af de andre, siger Svend Jensen.

Nogle gange gør det umiddelbare motiv sig godt. Her fuglekasser på en stolpe. Foto: Svend Jensen / Tranbjerg Droneservice

De fif og ideer, han får fra andre droneførere, bruger tranbjergenseren til at blive ved med at forbedre sig selv. Han kan simpelthen ikke lade være.

Solopgang over Aarhus Havn. Svend Jensen indstiller sit kamera i modlys fra sin fjernbetjening, så billedet ikke bliver for mørkt af modlys. Foto: Svend Jensen / Tranbjerg Droneservice

- Jeg synes, det er sjovt at udvikle mig. Jeg har altid været meget selvlært, og jeg presser hele tiden mig selv til at blive bedre. Så kan det være, jeg skal lære at gøre tingene på en ny måde eller gøre nogle andre ting for at blive bedre til den måde, jeg allerede gør det på. Jeg tror altid, jeg vil prøve at provokere mig selv til at blive bedre, siger han.

Lisbjerg Skoven, som en fugl ser det. Foto: Svend Jensen / Tranbjerg Droneservice

Udover dronefotografi ynder han også dyrke sine andre interesser i dykning og skydning.

- Jeg kan ikke sidde stille, griner Svend Jensen.

Ved Aarhus Havn lyser bygningerne op om natten. Foto: Svend Jensen / Tranbjerg Droneservice
Mogens og Rie Carlsen nyder fællesskabet i Hørretløkkens 55+ almene boliger. De tænder sammen med tre andre sammenhængende huse juletræ i højtiden og drikker gløgg bagefter. Foto: Stig Atzen

Rie og Mogens er flyttet fra parcelhuset i Mårslet og ind i et livligt fællesskab på Hørretløkken

Rie og Mogens Carlsen har boet i Mårslet siden 1966, og Mårslet er deres by. Derfor var det vigtigt for dem, at de kunne blive boende i Mårslet, da de flyttede fra deres villa i Mårslet og i noget mindre. 

Ægteparret har ikke længere hjemmeboende børn, men det er ikke bare de to i Mårslets almene boliger til mennesker over 55. Fællesskabet er stærkt blandt beboerne, som hjælper hinanden med at handle ind, hvis man har brug for det, og de holder øje med, om alle har det godt og ruller gardinerne fra. 

Fælleshuset i afdelingen er centrum for meget samvær, og bygningen benyttes flittigt til alverdens aktiviteter. Beboerne nyder dog at gå ture sammen og ses i andre sammenhænge som for eksempel i højtiderne.

Mårslets 55+ almene boliger har et levende beboerdemokrati, hvor engagerede beboere flittigt deltager i afdelingens beslutninger, aktiviteter og holder øje med hinandens velvære.

Den måde, vi bor på, afspejler bedre end noget andet, den fase i livet, vi er i. Mange starter småt, før der pludselig er brug for plads til to. To bliver måske til tre, fire eller fem, før det sidenhen vender tilbage til to eller en.

For de færreste udspiller alle disse faser sig i samme hjem. Tænk, hvis du skulle have hele familien i din kollegielejlighed, eller hvis du skulle passe en villa med tilhørende have, da du var ung.

Rie Carlsen kan godt lide at male, men det kniber noget med pladsen, så en del lærreder står på loftet. Foto: Stig Atzen

Ægteparret Mogens og Rie Carlsen boede i villa i Mårslet i mange år, men er sidenhen flyttet i en 55+ almen bolig på Hørretvej i Mårslet. Det er almene boliger for mennesker, som er fyldt 55 år.

Selvom der kun stor to navne på ægteparrets postkasse, er det ikke udelukkende tosomhed i Hørretløkkens 55+ almene boliger.

Almene boliger til 55+

I denne artikel kigger vi nærmere på boligforeningen på Hørretløkken i Mårslet. 

Her skal man være 55 eller ældre for at bo. Afdelingen huser 60 boliger i alt fra 2-4 værelser. 

En 2-værelses lejlighed på 60 kvadratmeter koster 4516 kroner i måneden. En 3-værelses lejlighed på 77 kvadratmeter koster 5808 og en 4-værelses lejlighed på 91 kvadratmeter koster 6846 kroner om måneden.

- Der er mange fællesaktiviteter, som banko, gymnastik, sycafé og onsdagsgåture, hvor mange er med ude at bevæge sig, og endnu flere mødes til kaffe bagefter. Andre spiller kort sammen eller ses på andre måder. Vi er for eksempel tre sammenhængende huse, der hvert år tænder lysene på juletræet og sammen drikker gløgg, siger Mogens Carlsen, inden Rie Carlsen fastslår:

- Vi kommer hinanden ved, uden at vi overrender hinanden herude.

Væggene hjemme hos Mogens og Rie Carlsen er prydet med kunst. Foto: Stig Atzen

Borgerdemokrati med øje for gardinerne

Fællesskabet i Hørretløkkens 55+ boliger er ifølge Mogens Carlsen tydeligt, når området beboere samles for at træffe beslutninger i afdelingens fælleshus.

- Vores afdelings-bestyrelsesmøder er virkelig velbesøgte. Det giver en fornemmelse af, at vi alle sammen gerne vil afdelingen her. Der er desuden en gruppe meget engagerede, som sørger for, at arrangementerne bliver hyggelige blandt andet med kaffe, drikkelse og bespisning, som passer til arrangementerne, smiler Mogens Carlsen.

Fælleshuset koster et symbolsk beløb at leje, og man skal bare sørge for at gøre rent efter sig. Foto: Stig Atzen

Det er ikke kun i fælleshuset, at Hørretløkkens 55+ almene boliger kommer hinanden ved.

- Vi kigger blandt andet efter, om gardinerne er trukket fra, som de plejer at være det på bestemte tidspunkter. Det er hændt flere gange, at nogle har haft behov for hjælp. Har man brug for hjælp, har de fleste en bestemt, man kan henvende sig til, siger Rie Carlsen.

Der er i sagens natur mindre plads i en 55+ almen bolig. Men der er stadig plads til en have og et drivhus, hvor Mogens Carlsen dyrker grøntsager og krydderurter. Foto: Stig Atzen

- Vi hjælper også hinanden herude, hvis vi har brug for det. Er nogen eksempelvis dårligt gående, kan de altid spørge om hjælp til at få handlet ind. Jeg tror, at når man bliver senior, som vi er her i boligafdelingen, så har man en stor portion livserfaring, som gør, at man kan sætte sig i hinandens sted, forklarer Morten Carlsen.

Gæsteværelse i kendte omgivelser

Mogens og Rie Carlsen har boet i Mårslet i siden 1966. Det er her, de har levet. Da de solgte deres villa for at flytte i noget mindre, var det essentielt, at de havde muligheden for at blive boende i Mårslet.

- Mårslet er vores by, og vi er og har været glade for livet her i byen. Det er her, vi kender folk, siger Rie Carlsen.

I gæsteværelset kan overnattende gæster holde til, når man nu ikke længere har et ekstraværelse i sin villa. Foto: Stig Atzen

Ægteparret har en søn i Mårslet, en i Malling og en i Harlev. Alle er gifte, så der er også børnebørn og oldebørn. Der er dog sagtens plads til alle, når familien kommer på besøg.

- Vi har ikke behov for, at den nære familie overnatter, men kommer andre familiemedlemmer eller venner på besøg, kan man leje gæsteværelserne i fælleshuset for et symbolsk beløb, ligesom man kan holde fødselsdag for hele familien i fælleshuset, fortæller Mogens Carlsen.


Morten Eaton Mølgaard er formand på projektet med at skaffe en kunstgræsbane til Tranbjerg. Han bruger omkring 10 timer i ugen ved siden af sit job som kirurg. Foto: Mathilde Bach Callesen

Kunstgræsbanen i Tranbjerg rykker frem: Nu ligger bolden hos kommunen

Kunstgræsbanen i Tranbjerg har været længe undervejs, men nu er man færdig med den obligatoriske projektbeskrivelse, der er et krav, fordi Aarhus Kommune lægger en stor pose penge i projektet. Det vil sige, at projektet nu går til myndighedsgodkendelse som en byggesag, og man forventer, at den er færdigbehandlet i midten af 2023. 

Selv om nabobyer som Mårslet allerede har anlagt en kunstgræsbane, tror Morten Eaton Mølgaard ikke, at det får negativ betydning for antallet af medlemmer i Tranbjergs fodboldforening. På længere sigt vil det måske have konsekvenser, men banen er på vej, og medlemmerne er loyale, lyder det.

Mens projektet er til myndighedsgodkendelse, skal Morten Eaton Mølgaard kigge på, hvad det er for en slags bane, man skal have. Den skal helst ikke være for hurtig, så boldene bliver svære at vurdere, og samtidig skal den bedst muligt inddæmme, at der kommer gummi-granulat ud i omgivelserne.

En større mængde papirarbejde er nu på plads, og det betyder, at kunstgræsbanen i Tranbjerg er tættere på at blive realiseret. Mens kommunen kigger på byggesagen, skal projektets formand sørge for, at banen bliver den rigtige.

Mens de fleste fodboldkyndige måske går og venter spændt på, hvordan Danmark kommer til at klare sig til VM i Qatar, er der for Tranbjergs idrætsforening AIA og boldjonglører og superteknikere fra Tranbjerg også noget at glæde sig til. Kunstgræsbanen bevæger sig tættere på at blive til virkelighed, lyder det fra Morten Eaton Mølgaard, der er formand for projektet.

- Vi er færdige med at lave den projektbeskrivelse, som vi skulle have på plads, fordi vi har fået en stor sum af Aarhus Kommune. Det har taget noget tid at få gjort det rigtigt, men nu er projektet klart til at komme i myndighedsgodkendelse. Det vil sige, at det nu er en byggesag, der skal godkendes, fortæller han.

Projektbeskrivelsen er med til at sikre, at Aarhus Kommune kan se, hvad borgerne får for de penge, som de posterer i projektet. Den sikrer blandt andet, at kunstgræsbanen kan benyttes af alle klubbens medlemmer. Aarhus Kommune investerer 3,14 millioner i projektet, mens foreningen bag kunstgræsbanen selv sørger for de sidste midler.

Man forventer, at kunstgræsbanen vil koste i omegnen af fem millioner, og at byggesagen vil blive være færdigbehandlet medio 2023.

Ikke bekymret for ventetid

En kunstgræsbane er vigtig for en moderne fodboldforening. Det giver muligheden for, at man kan spille fodbold hele året på en jævn og lige bane. For nyligt har foreningen TMG blandt andet anlagt en kunstgræsbane i Mårslet.

Kunstgræsbaner i omkringliggende byer giver dog ikke Morten Eaton Mølgaard sved på panden. Han tror ikke, foreningens medlemmer skulle vælge en anden forening, som har en kunstgræsbane, mens de venter på kunstgræsbanen i Tranbjerg.

- Jeg oplever, at der er en stærk loyalitet blandt medlemmerne i AIA Fodbold, og jeg tror mere, at det er på længere sigt, at en kunstgræsbane er en absolut nødvendighed. En forening på vores størrelse skal have en kunstgræsbane, og den er også på vej, siger han og vurderer:

- Jeg tror, at ens holdkammerater, træner og også ledelsen er det, der betyder mest for medlemmerne.

Den bedst mulige bane

Mens Morten Eaton Mølgaard venter på, at byggesagen bliver godkendt, har man god tid til at kigge på, hvilken bane, Tranbjergs fodboldspillere skal udfolde sig på. Her har man nogle klare ønsker.

- Der er selvfølgelig rigtig mange muligheder, men i realiteten er der faktisk kun omkring fire leverandører, som, vi synes, er interessante. Det handler eksempelvis om, at banen ikke må blive for hurtig. Altså at bolden ikke kurer for hurtigt hen over kunstgræsset, for så kan det faktisk være lidt svært at spille på, siger formanden.

Kunstgræs består groft sagt af plasticgræs, der skal efterligne almindeligt græs samt gummi-granulat, der skal efterligne jord. Gummi-granulatet kan dog hurtigt blive spredt, hvis ikke man sørger for at inddæmme det. Det vil der blive taget højde for, lyder det fra Morten Eaton Mølgaard.

- Kommunen har et krav om, at man har en 50 centimeter høj kant, så granulatet ikke kan fyge ud af banen. Vi vil også gerne have en løsning, hvor man gør støvlerne rene ved banen, og granulatet fra støvlerne falder ned i en stor rist, som man så kan tømme, siger han.

Til daglig er dronefotografen Svend Jensen rørlægger. Foto: Stig Atzen

Overvejer du at tage drone-fotos? Her er fire råd fra Tranbjergs dronefotograf, der kan få dig til at lette

Svend Jensen, dronefotograf fra Tranbjerg, opfordrer spirende dronefotografer til: 

1) At kigge efter brugte begynderdroner, som man kan få for billigere summer end spritnye droner. Man skal dog stadig finde en, som passer til sit behov, så hvis man eksempelvis vil have en, der kan følge efter en i skoven på en mountainbike-tur, er det en god idé at finde en, som selv kan opdage træerne. 

2) Man kan ikke tage billeder i dårligt vejr. Ikke med en begynderdrone i hvert fald. Som tommelfingerregel kan man tænke, at hvis der er noget, som gør det sværere at se, gør det det også sværere at tage billeder. Derudover kan mange droner ikke tåle den fugt, de får ind, hvis det eksempelvis regner. 

3) Det er en god idé at have en makker med ude, når man tager billeder. Det giver mulighed for at sparre med hinanden om, hvordan man bedst kan få det rigtige foto i hus. Det er helt generelt godt at tænke i flere forskellige vinkler, og man kan med fordel søge et andet sted hen for at se, om billedet bliver endnu bedre.

4) Man skal være synlig, når man er ude at fotografere. Man bør tage en gul vest på, så folk kan se, at man er dronefører, og når man er ude at fotografere, bør man ifølge Svend Jensen altid sørge for at have aftaler på plads og flyve ordentligt, for hvis man ikke overholder reglerne, ser folk sig sure på alle droneførere.

Hvis du overvejer at komme i gang med drone-fotografi, så skal udstyret være i orden. Men det er ikke det eneste. Se, hvad du har brug for i guiden her.

Svend Jensens første drone er stadig med ham på opgave. Foto: Stig Atzen

Køb en drone, der passer, men kig efter de brugte begynderdroner

En af årsagerne til, at flere privatpersoner er begyndt at flyve med droner, er, at de er til at få for penge. Man kan få droner, der koster et par tusinde kroner, og man kan få nogle, der koster mere end 100.000 kroner. Ifølge Svend Jensen bør man starte ud i det små, men heller ikke for småt. 

- Jeg synes, man skal købe en mellem 5-10.000 kroner. Så kan man komme i gang og prøve at tage nogle dronefotos og måske opgradere hen ad vejen. Der er mange, som skifter deres begynderdrone ud på et tidspunkt, og det betyder også, at man kan kigge efter brugte droner i den prisklasse og gøre en god handel, siger han. 

- Man skal dog være sikker på, at dronen passer til ens behov. Der er for eksempel nogle, som køber en drone, der selv kan følge efter en, når man kører mountainbike. Men hvis man for nogle tusinde ekstra kan få en, som selv kan undgå træerne også, så kan det jo være, man får dronen med hjem og ikke behøver samlet stumperne op fra skovbunden, tilføjer han. 

Når du har dronen på plads, anbefaler Svend Jensen også, at man sørger for at have en god taske at opbevare den i, så det ikke er belastende at bære den rundt, når man er ude på opgave. 

- I min egen taske har jeg også plads til et almindeligt kamera, så jeg kan tage billeder fra jorden. 

Vejrguderne bestemmer

Du har købt dig en ny drone og har fløjet lidt i baghaven. Du har taget søndagen fri for at komme afsted. Men det styrtregner, selvom meteorologerne havde lovet skyfrit og rolige vindforhold. Der er ikke noget at gøre, hvis vejret ikke er til at flyve, fortæller Svend Jensen:

- Hvis det er tåget, hvis det blæser meget, hvis det regner, eller hvis der er en anden form for dårligt vejr, så går det ikke. Man skal egentlig tænke ret simpelt: Hvis vejret er træls at kigge på ting i, så er det også træls vejr at tage billeder i. Hvis der er tæt tåge, og du ikke kan se noget gennem den, så kan din drone heller ikke.

- Noget andet er, at man skal passe på sin drone. Den har en del indgange, hvor fugt kan komme ind, og det er jo elektronik. Du kan få nogle af de dyre droner, som er fuldstændig ligeglad med vejret, men begynderdronerne har det bedst i solskin og gode vejrforhold. Det er også der, du tager de bedste billeder, fordi lyset er bedst, uddyber han. 

Man kan desuden tjekke, om der er flyveforbud på bestemte steder, eller om det kræver en skærpet dronetilladelse på mobil-appen Droneluftrum.

Brug en ven og tænk i flere vinkler

Når du er ude med din drone, handler det ifølge tranbjergenseren om at tænke i forskellige vinkler. 

- Det kan være en god idé at tage billeder af den samme ting på flere forskellige måder. Kom tættere på og længere væk og overvej, om der er et bedre sted at stille dig. Nogle gange kan en omvej give et meget bedre billede, siger han. 

- Det kan være en rigtig god idé at have en makker med ud at tage billederne, for de kan have andre idéer om, hvordan man kunne gøre, og man kan måske sammenligne forskellige tilgange. Det er godt at sparre, fortsætter Svend Jensen.

Han nyder især at tage naturfotos med sin drone, og her kan man med fordel tænke over, at man er nænsom. 

- Hvis du tager billeder af en flok ænder og måske nogle knopsvaner i en sø, så skal man have respekt for naturen og holde en afstand, som ikke forstyrrer dyrene. Du kan måske finde en anden vinkel ved at gå rundt i området, men man skal huske at have respekt for naturen, understreger Svend Jensen.

Man kan dog også være opsøgende.

- Hvis man er ude ved en sø, hvor kajakroer skal til at ro ud i morgendisen, kan man jo høre dem ad, om man ikke må flyve forbi dem og tage nogle billeder af dem undervejs. Det kan blive rigtig fedt. Man kan eventuelt aftale, at de får billederne til deres kajakklub, siger han.

Vær en synlig ambassadør

Når forbipasserende ser en drone, skal de helst være i stand til at se droneføreren også, påpeger tranbjergenseren. Han har en gul vest på, hvor der står "Dronefører", når han er ude. 

- Man skal være synlig. Det gør, at folk lynhurtigt kan se, at det er dig, som er ude at fotografere, siger han. 

Det betyder også, at folk som har spørgsmål, kan komme og forhøre sig hos en. De kan for eksempel finde på at spørge, om man har fået lov til at tage fotos. Når man er ude, er man ifølge Svend Jensen en ambassadør for andre droneførere.

- Det er altså bare vigtigt, at man sørger for at have sine aftaler i orden, eller at man har helt styr på, om man må tage fotos. Man skal have sine certifikater i orden, og man skal lade være med at flyve steder, man ikke må. Ellers ser folk sig sure på droneførere, og så skælder de måske den næste, de møder, ud, siger han.