Svend fra Tranbjerg kan ikke sidde stille, så han er flyvende fotograf: Se hans 11 bedste billeder
Svend Jensen fra Tranbjerg er dronefotograf, og for ham giver det et helt nyt perspektiv at se verden oppefra. Han føler, at han kobler lige så meget af på en flyvetur med dronen på to timer, som hvis han tog to uger på ferie. Jagten på de gode dronebilleder bringer ham også rundt i landet og på gode køreture.
For ham er det meget vigtigt, at man som dronefører overholder de regler, der er. Selvom han skal følge langt flere regler, end da han i sin tid begyndte at fotografere og behandle film i mørkekammer med en flok kammerater.
Når han mødes med sine dronekammerater, følger de da også reglerne, for ellers ender det med at gå ud over alle droneførere, fortæller han. Samtidig deler han og de andre "dronetosser" ideer og tricks med hinanden, og hvis nogen flyver galt, låner de gerne hinanden et nyt sæt vinger.
Den evige mulighed for at udvikle sig er noget af det, der tiltaler Svend Jensen især, for han kan ikke sidde stille, og han elsker at provokere sig selv til at lære mere.
Har du nogensinde kigget op på en fugl og undret dig over, hvordan verden ser ud deroppefra? Du kan af gode grunde ikke spørge fuglen, men du kan spørge Svend Jensen fra Tranbjerg. Når han ikke er på arbejde som rørlægger, tager han billeder i de høje luftlag med sin drone.
- Du ser tingene på en anden måde, når du tager dronebilleder. Du ser alt deroppe. Det giver et andet perspektiv, fortæller dronefotografen.
Siden anskaffelsen af sin første drone for omtrent tre år siden, har han været høj på fotografi i fugleperspektiv.
- For mig er en flyvetur på to timer med dronen lidt som at tage på ferie i to uger. Jeg forsvinder helt. Kobler fuldstændig af. Det er ren afslapning, fortæller han.
Selvom det umiddelbart er Svend Jensen, som styrer dronen, har dronen også styret ham rundt i landet til nye naturoplevelser.
- Hvis man gerne vil have billeder af noget nyt, så kører man efter det. Pludselig kommer rundt i landet, fordi der er så mange fantastiske naturområder rundtomkring i øst, syd, nord og vest. Og man oplever dem på en helt anden måde, når man også ser dem oppefra, forklarer han.
Ikke nogen dødspilot
Svend Jensens interesse for fotografi begyndte allerede, da han var i tyverne, hvor han sammen med to andre havde eget mørkekammer. Kammeraterne og han tog rundt og tog billeder af alverdens ting, og dengang var det ifølge dronefotografen lidt nemmere at få lov til den slags.
- Hvis vi for eksempel gerne ville tage billeder af Den Gamle By, så lukkede de os bare ind. Vi skulle bare tage billeder. Generelt var der færre regler, når man var fotograf, husker tranbjergenseren.
Efter at have udforsket fotografi-hobbyen i tyverne, lagde Svend Jensen hobbyen lidt på hylden, indtil han så mulighederne i det højtflyvende perspektiv og dronefotografi. Men hvor reglerne var få, da han var i tyverne, er de pludselig mange, når man er dronefotograf i 2022.
Droner kan flyve nærmest hvor som helst, men af hensyn til folks privatliv, må man eksempelvis ikke flyve ind over andres matrikler uden aftale, der er begrænsninger for, hvor højt man må flyve, og man skal altid kunnet se sin drone blandt andet.
Reglerne er mange, men de skal følges, fastslår tranbjergenseren:
- Der er nogle få, som ikke overholder reglerne. De ødelægger det for os andre. Hvis vi står flere sammen, og der er en, som flyver helt vildt, kan folk ikke se, hvem af os, der er dødspiloten. Og hvis folk får oplevelser af, at droneførere ikke respekterer reglerne, tror de, at vi alle er sådan.
Dronetosser
Dødspiloter er heldigvis de færreste droneførere, understreger Svend Jensen, der dyrker interessen med andre entusiaster.
- Vi har et rigtig fedt sammenhold omkring det, og det gør det rigtig fedt, når vi mødes og flyver sammen. Vi udveksler idéer og steder, som man kan besøge og tage billeder. Vi er bare en flok dronetosser, fortæller han.
Er uheldet ude undervejs i et træf, er de ikke sene til at tilbyde hinanden en hjælpende hånd.
- Hvis en eller anden flyver ind i et træ, så kan man hurtigt låne nogle nye vinger af en af de andre, siger Svend Jensen.
De fif og ideer, han får fra andre droneførere, bruger tranbjergenseren til at blive ved med at forbedre sig selv. Han kan simpelthen ikke lade være.
- Jeg synes, det er sjovt at udvikle mig. Jeg har altid været meget selvlært, og jeg presser hele tiden mig selv til at blive bedre. Så kan det være, jeg skal lære at gøre tingene på en ny måde eller gøre nogle andre ting for at blive bedre til den måde, jeg allerede gør det på. Jeg tror altid, jeg vil prøve at provokere mig selv til at blive bedre, siger han.
Udover dronefotografi ynder han også dyrke sine andre interesser i dykning og skydning.
- Jeg kan ikke sidde stille, griner Svend Jensen.