Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Tranbjerg-MårsletLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Dårlige anmeldelser til Mårslet-firma, fordi svindlere udgiver sig for at være virksomheden fra Mårslet. Men det er faktisk et middel, som virksomhedsejeren bruger for at undgå, at flere falder i fælden. Screenshots: Stig Atzen

Mårslet-firma udsat for digitalt fusk. Men hvem stopper svindleren?

Kære læser

Det kan godt være, at jeg ikke helt er ung nok til at være vokset op med iPads, men jeg er under 30 år, og jeg vil selv kalde mig digitalt indfødt, om end jeg også af og til farer vild i forbrugerelektronik.

Den digitale revolution har effektiviseret verden. Den har forbundet os som aldrig før, og vi kan sidde og handle i vores sofa, mens vi venter på resultaterne i Vild med Dans. Internettet diskriminerer ikke med sine mange muligheder, og det betyder desværre også, at slyngler kan se sit snit til at svindle sagesløse mennesker.

Som du kan læse i dagens nyhedsbrev, bliver en sagesløs og hæderlig Mårslet-virksomhed misbrugt til et svindelnummer, hvor slyngler blandt andet 'sælger' træpiller og vildmarksbade. Når pengene er overført, dukker varen aldrig op. 

Mestrer man den digitale kildekritik, kan det være, at alarmklokkerne ringer, når man ser tilbud, der er for gode til at være sande, eller når der stort set altid kun er fire varer tilbage på lager. Evner man ikke at se gennem svindelnummeret og bestiller i god tro, ender man med at miste sine penge.

Det er der tilsyneladende mange, som har gjort. Mere end hundrede mennesker dagligt, da det var allerværst - og det var det længe - ringede til Mårslet-firmaet for at høre, hvor deres varer blev af. Mårslet-virksomheden selv har meldt det til politiet, men svindler-hjemmesiden er stadig oppe at køre.

Det er ifølge politiet svært at finde bagmændene bag den slags digitale svindel, og derfor er det vanskeligt at stoppe. Hvem skal så stoppe svindlerne? Man kan selvfølgelig håbe, at det med tiden bliver vanskeligt at narre folk, fordi flere mestrer den digitale kildekritik. Men svindel er en ældgammel disciplin, og den overlever ved, at slyngler finder stadig nyere metoder at snyde på.

Jeg ville ønske, at jeg egenhændigt kunne nedlægge den slags svindel-sider. Det kan jeg ikke. Til gengæld kan jeg fortælle dig om dem, så du undgår at hoppe i samme fælde som mange andre.

Historien her blev til, fordi nogen fortalte mig om den. Det kan din historie også. Kontakt mig på telefonnummer 42 18 97 24 eller email stdat@tranbjerg-maarsletliv.dk. God weekend og tak for din tid.

Billede af Stig Atzen
Billede af skribentens underskrift Stig Atzen Journalist
Svindlerne er snu, for de sælger billige træpiller på et tidspunkt, hvor mange leder efter gode tilbud på varmekilden. Screenshot: Stig Atzen

Svindlere har udgivet sig for Mårslet-virksomhed i måneder, og de er stadig i gang: - Det kan være altødelæggende

En svindelvirksomhed udgiver sig for at være SC Møbler fra Mårslet, og virksomheden, der sælger blandt andet træpiller og vildmarksbade til urealistisk lave priser har svindlet i mere end tre måneder under dække af at være Mårslet-firmaet, og hjemmesiden er endnu ikke lukket. 

Ifølge SC Møblers ene ejer og direktør, Stig Nielsen, kan det være altødelæggende, for han har ikke kunnet komme i kontakt med sine kunder, da utilfredse kunder, som har været ofre for svindel, har ringet til ham 150 gange om dagen i månedsvis. Virksomhedens omsætning er således halveret, lyder det. 

Politiet vil ikke kommentere på den enkelte sag, men de råder til at være forsigtige, når man handler på en hjemmeside, som ser uprofessionel ud og/eller har urealistisk lave priser. De siger samtidig, at det desværre er svært at opklare den slags sager, da gerningsmændene gemmer sig på internettet. 

Opringningerne er dog begyndt at stilne af for Mårslet-direktøren, der har rådet utilfredse kunder til at skrive dårlige anmeldelser, så andre ikke falder i. SC Møbler er nemlig kendt ude i verden under navnet Nielsens Design, så derfor rammer de dårlige anmeldelser svindlerne hårdere end Mårslet-firmaet.

Mårslet-direktør er blevet kimet ned, efter svindlere er begyndt at bruge hans virksomheds navn til svindelnummer.

Det er meget få virksomhedsejere, som ønsker at blive kimet ned af utilfredse kunder, der føler sig svindlet. Især hvis de er blevet svindet af svindlere, som dækker sig bag den hæderlige virksomheds adresse.

Ikke desto mindre er virksomheden SC Møbler fra Mårslet endt i en situation, hvor en svindelvirksomhed udgiver sig for at være samme firma under navnet SC Furniture. Med samme postadresse i Mårslet.

Svindlerne sælger blandt andet træpiller nedsat fra 10.000 kroner til 3.000 kroner og vildmarksbad sat ned fra 12.000 kroner til 1.500 kroner. Når kunderne har købt sådan et 'godt tilbud', og varen aldrig kommer, ringer de rasende op til den mand, de tror, der har svindlet dem; direktør Stig Nielsen, der sammen med en anden ejer SC Møbler.

- Det har stået på i 3,5 måned, og i de første 2,5 måned, blev jeg ringet op 150 gange om dagen af folk, som enten havde købt noget, eller som ville tjekke, om det var en legitim forretning. Nu er det heldigvis stilnet lidt af, og jeg får en fem-seks opkald om dagen, siger delejeren af SC Møbler.

- Jeg kan ikke forstå, at det ikke er lukket endnu. Jeg troede, det ville gå hurtigt, når man anmelder den slags, konstaterer han.

Gemmer sig på nettet

Tranbjerg-MårsletLIV har kontaktet Nationalt Center for IT-kriminalitet(NCIK), der behandler sager som denne, for at høre, hvorfor politiet ikke har lukket svindelhjemmesiden ned endnu og for at blive klogere på, hvordan politiet arbejder med den slags sager.

Kresten Munksgaard, sektionsleder for Forebyggelse og analyse i NCIK anbefaler, at man tjekker, om prisen er realistisk. En pris som denne fra svindelvirksomheden, hvor et vildmarksbad er sat ned fra 12000 til 1500 er eksempelvis for god til at være sandt. Screenshot: Stig Atzen

De ønsker ikke at kommentere på den enkelte sag, men har sendt et skriftligt svar:

- I NCIK modtager vi desværre jævnligt anmeldelser om såkaldte fup-hjemmesider, hvor borgere aldrig modtager den vare, de har bestilt. I disse sager benytter vi en række efterforskningsmuligheder til at forsøge at identificere mulige gerningsmænd. Desværre ligger der i brugen af internettet en række muligheder for at gemme sig, og det er derfor ikke i alle tilfælde muligt for os at opklare alle sager, udtaler Kresten Munksgaard, sektionsleder for Forebyggelse og analyse i NCIK og fortsætter:

- Som borger er der en række ting, man bør være opmærksom på, når man handler på nettet. Det kan blandt andet være en god idé, at se på, om sproget på hjemmesiden er på korrekt dansk, eller om det, som i det konkrete tilfælde, veksler mellem dansk og engelsk. Derudover anbefaler vi, at man undersøger om hjemmesidens navn passer til det, de sælger, om prisen er realistisk og at man er ekstra kritisk, hvis man ikke kender hjemmesiden i forvejen og tjekker op på andre kunders anmeldelser på fx Trustpilot eller lignende sider.

Koster i kassen

De mange opringninger betød, at direktøren måtte stoppe med at tage sin telefon, for at han havde tid til at passe sit job. I stedet fik han lavet en telefonsvarer, som henviste til, at man skriver en mail til ham.

Stig Nielsen og den anden ejer af SC Møbler sælger slet ikke træpiller eller vildmarksbad. I stedet er de kendt som Nielsens Design og laver møbler. Foto: Stig Atzen

- Problemet er bare, at vores kunder ringer til os, når de vil bestille nogle af vores møbler. Så hvis man ikke tager telefonen, så mister man et salg, fortæller han og uddyber:

- Vores omsætning er blevet halveret af det her. Det kan være altødelæggende for en virksomhed. Det har store økonomiske konsekvenser. Heldigvis har vi en ret robust forretning.

- Giv mig dårlige anmeldelser

Når folk har ringet til Mårslet-direktøren for at høre, hvor deres vildmarksbad eller træpiller bliver af, har det som regel været en fredelig udveksling.

- Jeg har bare sagt, at jeg desværre ikke har noget med den hjemmeside, de har købt fra, at gøre. Det er de fleste faktisk forstående for, det må jeg sige. Det er ikke sådan, at de ikke tror på mig, når jeg siger det, selvom de ærgrer sig, forklarer han.

En større dansk træpilleforhandler truede endda med et sagsanlæg mod mårsletten, men det frafaldt, da han fortalte, at han ikke solgte træpiller, men en svindelvirksomhed udgav sig for at være ham.

Screenshot: Stig Atzen

Selvom de fleste har været overvejende forstående, og der har været en god tone, når de har ringet til direktøren fra Mårslet, har nogle kunder også været så rasende over at blive svindlet, at de har truet direktøren fra Mårslet.

- Har overført 1.500 kr til jer for et ildbord! I har et par timer til at overføre dem tilbage, da I fusker folk! I har et par timer til at overføre pengene tilbage, ellers får I besøg, og det bliver til en seriøs snak. Her er jeres bopæl og jeres firma!!! Tag den besked seriøst. Bliver pengene overført tilbage, sker der ikke mere ud af det, har en vred kunde blandt andet skrevet, hvorefter kunden blandt andet sendte billeder af sig selv på en motorcykel.

Mårsletten har dog et es i ærmet. Han har sagt til de svindlede kunder, at de skulle give virksomheden dårlige anmeldelser, så andre kunder ikke hopper på svindelnummeret.

- Selvom vores virksomhed hedder SC Møbler, så kender alle os som Nielsens Design. Det betyder, at de dårlige anmeldelser ikke rammer os, for folk forbinder ikke navnet SC Møbler med os, siger han.

Dyrene på de pædagogisk ledede legepladser vil blive flyttet, hvis man vælger at stoppe med at bemande legepladserne i Tranbjerg og Mårslet. Arkivfoto: Kim Haugaard/Jysk Fynske Medier

Lukker dyre-legepladserne? Se, hvordan spareplanen kan ramme Tranbjerg og Mårslet

Kommunen skal spare et trecifret millionbeløb og det vil sandsynligt kunne mærkes i Tranbjerg og Mårslet. I hvert fald hvis kommunens spareplan bliver vedtaget. 

Man foreslår at stoppe med at bemande 5 af 17 pædagogisk ledede legepladser. Det tæller legepladserne Midgaard i Mårslet og Dyr og Udeliv i Tranbjerg. Hvis bemandingen forsvinder, vil man ifølge kommunen forsøge at flytte dyrene til et andet sted. Ifølge fritidscenterleder er det en stor gevinst for børn, at de har muligheden for at lege med dyr, selvom de ikke bor på landet. 

Kommunen foreslår desuden, at man fjerner fredagsbemandingen fra Tranbjerg Bibliotek, der ellers sammen med ni andre biblioteker har haft åbent om fredagen. Aarhus Kommune vurderer, at det vil have en mindre negativ effekt på trivsel blandt de ansatte, og at man vil bruge nogle af de sparede penge på at prøve at holde på bibliotekets brugere.

Man foreslår også at slukke hver anden gadelampe om natten for at spare strøm. 

Busserne kan ende med at blive kontantløse, så man skal have en mobil-app eller et rejsekort for at komme med bus 16 eller bus 4A til og fra Aarhus. Derudover foreslår man, at man hæver priserne på SFO og ungdomsklubber med en procent i året frem mod 2025.

Aarhus Kommune skal spare et trecifret millionbeløb. Kommunen er kommet med et bud på, hvor besparelserne skal findes, og det kan gå ud over dyre-legepladser og biblioteket blandt andet.

Legepladsen Midgaard på Testrupvej i Mårslet og Naturcenter Tranbjerg Dyr & Udeliv på Kirkevænget i Tranbjerg er to af de 17 såkaldte pædagogisk ledede legepladser. Men med kommunens besparelser, kan det være slut med legepladserne, hvor børnene kan lege med dyr.

Spareplanen lægger op til at lukke fem af de 17 pædagogisk ledede legepladser. Det betyder ikke, at legepladserne bliver jævnet med jorden, men såfremt de pædagogisk ledede legepladser i Tranbjerg og Mårslet bliver udvalgt, vil der ikke længere være bemanding på legepladsen.

Kirsten Sønderby er fritidscenterleder i Skåde-Kragelund-Mårslet, som Midgaard hører under. Ifølge hende er det pædagogiske personale i det pædagogisk ledede legepladser med til at sikre gode og trygge strukturer om børnenes leg.

- Det pædagogiske personale er med til at sørge for, at alting foregår på en god og ordentlig måde, og at når det for eksempel er vinter, har vi kælkene klar og sørger for, at det hele går ordentligt til, når man skal kælke, siger hun.

Flytter dyrene så vidt muligt

Dyrene vil ifølge kommunens sparekatalog så vidt som muligt blive flyttet til andre pædagogisk ledede legepladser.

Ifølge Kristen Sønderby er leg med dyr en stor gevinst for børn.

- Dyr kræver både kærlighed og omsorg, og det er en rigtig god læring for børn. Det er nogle små mini-zoos inde i byen, og det giver muligheden for at få en kontakt med naturen, som man ellers ikke ville have mulighed for, fortæller fritidscenterlederen.

Besparelsen vil ifølge kommunens beregninger svare til fem stillinger, som koster en halv million kroner i året. Det vil sige, at man samlet sparer 2,5 millioner hvert år fra 2024, mens man forventer en besparelse på 1,25 millioner fra 2023.

Såfremt en pædagogisk ledet legeplads bliver udvalgt, men ligger i forlængelse af et ungdoms- og fritidstilbud, vil der være bemanding inden for normal skoletid, skriver kommunen.

Når spareplanen går i høring, kan du give din holdning til kende på kommunens høringsportal.

Bibliotek uden fredags-bemanding

Fredags-bemandingen i Tranbjerg Bibliotek kan blive sparet væk. Arkivfoto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Et af forslagene i kommunens spareplan er, at man fjerner fredags-bemandingen fra alle kommunens biblioteker. Det gælder derfor også Tranbjerg Bibliotek, som hidtil har været et af ni biblioteker, som har haft bemanding på om fredagen.

Den samlede besparelse ved at fjerne bemandingen fra Tranbjerg og de andre biblioteker vil være 2,5 millioner kroner. Men Aarhus Kommune vil bruge en million af de sparede penge på at lave målrettede indsatser, for at bibliotekerne bliver brugt lige så meget som før.

Kommunen skriver i sin vurdering, at besparelsen vil have mindre negativ effekt på arbejdsmiljø og trivsel og generelt gøre det nemmere at få vagtplanerne til at hænge sammen, selvom de indskrænkede åbningstider betyder, at 2,5 stillinger vil forsvinde.

Den foreslåede besparelse vil udover Tranbjerg Bibliotek ramme Dokk1 og biblioteker i Risskov, Tilst, Viby, Åby, Gellerup, Højbjerg og Lystrup.

De 10 mindste biblioteker i kommunen friholdes af besparelsen.

Hver anden gadelampe skal slukkes om natten

Hver anden gadelampe i Tranbjerg og Mårslet kan blive slukket. Arkivfoto: Christian Baadsgaard

Strømpriserne har lynet i år, og derfor vil Aarhus Kommune spare penge på strømregningen ved at skrue ned for gadebelysningen. Konkret foreslår man at slukke hver anden gadelampe ni timer i døgnet. De ni timer vil være om natten, skriver kommunen, som selv vurderer, at det kan have konsekvenser: 

- Borgerne vil umiddelbart mærke natreduktionen på vejbelysningen. Trafiksikkerhed og tryghed kan blive påvirket negativt, men forslaget er samtidig med til at spare energi, og dermed nødvendigt, set i lyset af forsyningssituationen, skriver Aarhus Kommune i sparekataloget. 

Her nævnes et alternativ om at slukke hver tredje gadelampe permanent. 

Slut med mønter i busserne

Det kan være slut med mønter i bussen. Arkivfoto: Morten Pedersen

Hvis du er vant til at tage eksempelvis bus 4A mellem Aarhus og Tranbjerg eller bus 16 mellem Mårslet og Aarhus, skal du fremover være sikker på, at du enten har Midttrafiks app installeret på din telefon eller rejsekortet med i pungen, såfremt Aarhus Kommune vedtager spareplanen.

En del af Aarhus Kommunes spareplan er nemlig, at man fjerner billetautomaterne i busserne. Aarhus Kommune bemærker, at møntbetalingen i busserne er faldet fra 29 millioner i 2017 til 8 millioner efter corona. 

Det er formelt set Midttrafik, som træffer afgørelsen, så hvis spareplanen vedtages, beder Teknik og Miljø Midttrafik, der ejes af Region Midtjylland og de midtjyske kommuner, om at forelægge beslutningen for sin bestyrelse. 

SFO og ungdomsklubber bliver dyrere

En del af spareplanen handler om at gøre SFO og ungdomsklubberne en procent dyrere i året frem mod 2025. Arkivfoto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix

Det er dyrt at være forælder, men det kan blive lidt dyrere.

Aarhus Kommune foreslår i sin spareplan, at man hæver forældretaksten for at have børn i SFO med 1 procent i året frem mod ud over den oprindelige fremskrivning af prisen frem mod 2025. Konkret vil SFO i 2025 koste 57 kroner mere i måneden og 684 i året. 

Kommunen sparer 4,2 millioner kroner årligt ved, at SFO bliver 684 kroner dyrere i året for forældrene.

Kommunen foreslår ligeledes, at man hæver priserne med en procent hvert år frem mod 2025 i ungdomsklubber og fritidsklubber. Man forventer, at man vil spare 1,16 millioner ved at hæve priser i ungdoms- og fritidsklubber.

Eskegården set oppefra. Det kan ændre sig markant. Sattelitfoto: Google Earth

42 boliger: Få et smugkig i arkitektskitsen til muligt byggeri ved Eskegården

Tranbjerg-MårsletLIV har fået aktindsigt i kommunens arkitekt-skitse for, hvordan man regner med, ta området ved Eskegården i Mårslet skal tage sig ud. 

Det vil blive 42 boliger, hvoraf de 28 skal være i to etager. 11 af boligerne skal være almene. Boligerne må ikke være mere end 8,5 meter høje, og de kommer til at være mellem 78 og 144 kvadratmeter i bruttoareal.

Vi har fået et smugkig i skitsen til et byggeri ved Eskegården i Mårslet, og mere end halvdelen af boligerne vil være i to etager.

Aarhus Kommune arbejder i øjeblikket på et lokalplanforslag på området ved Eskegården i Mårslet. Lokalplanforslaget er ikke klart endnu, men Aarhus Kommune har fået udarbejdet en skitse af arkitekterne C.F. Møller Architects.

Den skitse har Tranbjerg-MårsletLIV fået aktindsigt i, og det giver et indblik i, hvad byrådet skal tage stilling til.

Skitsen for lokalplan 1161 indeholder 42 boliger, hvoraf de 11 skal være almene boliger. De boliger, som er farvet rødt, vil være i en etage, mens de andre vil være i to etager. Illustration: C.F. Møller Architects

Det er vigtigt, at skitseprojektet stadig kan nå at ændre sig, inden det kommer for byrådet. Derfor er det ikke endeligt, at det bliver projektet, som du kan se her, der eventuelt kan komme i høring.

42 boliger, overvejende to etager

Selv om der i skitsematerialet ikke er et væld af informationer, som der vil være, når byrådet skal tage stilling til projektet, kan man alligevel se i skitsematerialet, at man arbejder med 42 boliger.

Af de 42 boliger fremgår det, at der vil være 28 boliger i to etager. De etager vil være 72 kvadratmeter hver i bruttoareal og altså sammenlagt 144 kvadratmeter.

Der vil derudover være tre boliger i en etage af 102 kvadratmeter brutto.

De resterende 11 boliger skal ifølge skitsen være almene boliger. Her vil der være tale om ni almene boliger i en etage på 102 kvadratmeter brutto og to boliger i en etage på 78 kvadratmeter brutto. Det vil sige, at 26 procent af det samlede byggeri vil være almene boliger.

Samlet vil der udstykkes 23.346 kvadratmeter, og der vil være bebyggelse på 24 procent af dem.

Boligerne vil være i såkaldt tæt-lav bebyggelse og maksimalt 8,5 meter høje.


Det skal du også vide i Tranbjerg og Mårslet. Illustration: Jysk Fynske Medier

Det bør du også vide: Høj lokal valgdeltagelse, og beboere vinder vejsag mod kommunen

Vi kigger på valget og på en sag om mårsletter, der har vundet over Aarhus Kommune i strid om vejretten.

Vanopslagh vandt frem til folketingsvalget i Mårslet. Wammen størst i Tranbjerg

Alex Vanopslagh havde et stærkt valg i Tranbjerg og Mårslet. Foto: Pelle Rink/Ritzau Scanpix

En af valgets helt store sejrherrer er Alex Vanopslagh, formanden for Liberal Alliance. Hans parti Liberal Alliance buldrede frem ved valget og gik fra 3 mandater ved folketingsvalget i 2019 til 14 mandater i 2022. Partilederen fik 38.439 personlige stemmer i Østjyllands storkreds.

Ud af de knap 40.000 stemmer, kom 289 personlige stemmer fra Mårslet, hvor Vanopslagh var den kandidat, som fik flest personlige stemmer. Det var dog tæt løb i Mårslet, hvor Jakob Ellemann-Jensen fik 270 personlige stemmer. Nicolai Wammen fik 249 stemmer i Mårslet.

Sidstnævnte var dog mest populær i Tranbjerg. Her sikrede den tidligere Aarhus-borgmester sig 638 personlige stemmer. Alex Vanopslagh løb med 380 personlige stemmer, og Jakob Ellemann-Jensen fik 334 personlige stemmer. 

Stemmeprocenten var både i Tranbjerg og Mårslet over landsgennemsnittet. I Tranbjerg var valgdeltagelsen på 87,16 procent, og i Mårslet var hele 92,15 procent af de stemmeberettigede fremme ved urnen. Landsgennemsnittet var 84,2 procent.

Du kan selv dykke ned i valgdata for Mårslet her og for Tranbjerg her. 

Banevejs beboere slipper for at varetage vejen

En gruppe mårslet-borgere har vundet over Aarhus Kommune i en sag om, hvorvidt Banevej skulle privatiseres. Foto: Google Earth

Beboerne på Banevej i Mårslet slipper for at skulle overtage vejen. Det skriver Mårslet Bladet i november-udgaven. Beboerne havde lagt sag an mod kommunen, fordi Aarhus Kommune ville privatisere vejen. Beboerne argumenterede for, at vejen bliver brugt langt mere af bilister, som ikke bor på vejen, hvorfor det ville være urimeligt, at vejens borgere skulle vedligeholde vejen. 

Aarhus Kommunes afdeling for Teknik og Miljø, Vejdrift, har ifølge Mårslet Bladet købt det argument. 

- Banevej er adgang til en offentlig parkeringsplads, som i stort omfang bruges til parkering i forbindelse med letbanen. Banevej er samtidig den primære adgangsvej til letbanestationen. På den baggrund kan Banevej betragtes som væsentlig for den offentlige motoriserede færdsel, citeres sagsbehandler Lise Birnbaum  for i Mårslet Bladet.