Se kort over normeringer: Der mangler uddannede pædagoger i Tranbjerg og Mårslet, men dagtilbuddene kæmper for at hente flere
Der mangler uddannede pædagoger i Tranbjerg og Mårslets dagtilbud. Se, hvordan normeringerne er i kortet i artiklen. Dagtilbuddene i både Mårslet og Tranbjerg bruger mange ressourcer på at tiltrække uddannede pædagoger, og de forsøger blandt andet at være endnu mere kreative i jobopslagene samt benytte sig af nye uddannelsesmuligheder og forsøge at fastholde eksisterende arbejdskraft.
Men problemet er ikke løst, selvom man forsøger at være kreativ, for der mangler slet og ret pædagoger i hele landet. I både Tranbjerg og Mårslet har man omkring 60 procent uddannede pædagoger i institutionerne, og selvom man begge steder sætter stor pris på pædagogiske asisstenter og ikke-uddannet arbejdskraft, kan det gå ud over børnene, at der ikke er udannede pædagoger til at passe dem.
Det er absolut ikke barnemad at skaffe pædagoger for tiden. I 2024 skal institutioner i hele landet leve op til miminumsnormeringer med en voksen for hvert tredje vuggestuebarn og en voksen for hvert sjette børnehavebarn.
Det kræver pædagoger. Men de hænger ikke i træerne.
- Vi mangler én pædagog for hver afdeling lige nu, hvis man lægger sammen for Solbjerg og Mårslet, forklarer Birgitte Rasmussen, leder af Solbjerg-Mårslet Dagtilbud og fortæller, at én institution i Mårslet på et tidspunkt manglede 4 pædagoger.
- Udfordringen er, at vi ofte oplever en kædereaktion, når pædagoger skifter job. Når en eller to vælger at søge nye job, følger flere efter. Det betyder, at vi ofte skal ud i genopslag og har perioder, hvor vi mangler pædagoger.
I Tranbjerg Dagtilbud mangler man også pædagoger, lyder det fra Mette Ruggaard, som er leder af Tranbjergs dagtilbud.
- Det er ikke forbedret siden sidste år, siger hun.
Se normeringerne i din lokale dagsinstitution i kortet herunder.
Når normeringerne - men ikke med uddannede
Normeringerne i 2021 var et stykke fra minimumsnormeringerne. I 2022 når Solbjerg-Mårslet Dagtilbud dog i mål med minimumsnormeringerne, konstaterer dagtilbudslederen for Mårslet, om end det ikke bliver helt på de præmisser, man måske havde håbet.
- I starten af året havde vi en målsætning om at nå i mål med minimumsnormeringerne med 73 procent uddannet personale. Vi kommer til at nå minimumsnormeringerne, men det bliver med 60 procent uddannet personale i stedet for, siger hun.
- Vi er også omkring 60 procent, vil jeg anslå. Det er to pædagoger og en medhjælper på en stue, men det er klart, at når vi perioder har manglet 12 pædagoger, så har der været én pædagog mange steder. Det er også derfor, vi arbejder for at få flere pædagogiske assistenter ansat, siger hun og tilføjer:
- Pædagoger går efter faste stillinger, så når vi har et barselsvikariat, så ansætter vi pædagogiske assistenter. Det er en faggruppe, som ikke har været så anerkendt i vores fag, men vi er meget, meget glade for dem.
Ifølge Birgitte Rasmussen er det uuddannede personale i Solbjerg-Mårslet Dagtilbud utroligt dygtige, og deres arbejde er værdsat. Men i den optimale verden ville man nå minimumsnormeringerne med uddannede pædagoger.
- De uddannede pædagoger har nogle redskaber til at aflæse børn og børnegrupper. Hvis man mangler uddannede pædagoger, daler den pædagogiske kvalitet, og det går ud over børnene. Især de børn, som har særlige udfordringer eller kræver mere opmærksomhed, fortæller hun.
Et problem i hele Aarhus
De manglende pædagoger er ikke et fænomen, som kun hører Tranbjerg og Mårslet til. Formanden for BUPL Aarhus, Marianne Gilbert Nielsen, påpeger, at problematikken gælder i hele kommunen.
Hvis man skal nå minimumsnormeringerne i Aarhus kommer man til at mangle omkring 600 pædagoger. På landsplan kommer man til at mangle 14.000 frem mod 2030. Og løsningen er ikke enkel, forklarer formanden for BUPL.
- Det er simpelthen så stort et problem, at der skal mangfoldige løsninger til, fordi der er så stor mangel på pædagoger, at det ikke kun rammer yderområder, men også midtbyen. Det er sværere at rekruttere i yderområderne, fordi mange gerne vil bo mere centralt
Hun peger på, at løn, arbejdsvilkår og generel anerkendelse er nogle af de ting, der skal forbedres, hvis man vil tiltrække flere til pædagoguddannelserne.
Derudover har man oprettet en merituddannelse, hvor man kan få merit for erhvervserfaring og uddanne sig, mens man arbejder, og en sporskifteuddannelse, hvor akademikere kan få merit for nogle uddannelsens akademiske forløb og uddanne sig, mens man arbejder som pædagog.
-Jeg ved godt, det stadig tager nogle år, før de er færdige, men det er et konkret tiltag, og med merituddannelserne får vi nogle flere uddannede pædagoger ud, siger hun.
- Vi arbejder også med, hvordan vi kan få flere til at blive. Det handler både om ,at vi kan se, at nogen forlader faget og går andre veje, så vi vil gerne identificere, hvorfor man forlader faget, og hvad der kunne få folk til at komme tilbage. Vi prøver dertil at lave løsninger, så man har lyst til at blive på arbejdsmarkedet, når man kommer op i alderen, tilføjer hun.
Bruger mange ressourcer
Når pædagogerne nu ikke hænger i træerne, er det vigtigt, at man formår at tiltrække de pædagoger, som man har mulighed for. Det har man ifølge Birgitte Rasmussen brugt mange ressourcer på i Mårslet.
- Vi har prøvet at komme ud på forskellige kanaler, og vi håber, at det rykker noget, for det er ikke mange ansøgere, vi har, til opslåede stillinger, siger hun og fortæller, at man i Mårslet-Solbjerg Dagtilbud forsøger at fremtidssikre sig ved have sendt personale på de to nye pædagoguddannelser.
- Vi har syv, som er på merituddannelsen, og vi har tre, som er på sporskifteuddannelsen. Det kræver nogle ekstra ressourcer, at vi har det, men vi bliver nødt til også at løse problemstillingen på længere sigt, siger hun.
I Tranbjerg Dagtilbud har man forsøgt at gøre opmærksom på, at der er en god fortælling om at være pædagog i Tranbjerg. Man har desuden arbejdet med at gøre stillingsopslagene mere personlige og tilføjet en videohilsen til opslag.
- Vi satser rigtig meget på de nyuddannede. Vi skal selvfølgelig passe rigtig godt på de studerende, så de har lyst til at komme tilbage til os, men også at de gerne vil faget på sigt, siger Mette Ruggaard og understreger:
- Vi prøver selvfølgelig også at passe rigtig godt på dem, vi har.