Stig Dahlgren Atzen stdat@tranbjerg-maarsletliv.dk
Der er færre elever i Mårslet Skoles syvende klasse, end man havde regnet med og budgetteret med. Det betyder, at man får 900.000 kroner mindre tildelt fra Aarhus Kommune. Det betyder sammen med ønsket om et stabilt forløb frem til niende klasse, at man har valgt at sammenlægge fire syvende klasser til tre syvende klasser på skolen, som så skal starte i nye klasser med nye klassekammerater efter efterårsferien.
Forældre til børn i de syvende klasser fortæller, at det har fyldt meget hjemme hos dem, fordi det er en stor omvæltning for børnene. Forældrene havde ønsket, at man gjorde det henover sommeren i stedet for, at sammenlægningen kommer som et chok midt på skoleåret. At det er hurtig proces sker ifølge Mårslet Skole, fordi man ikke ønsker, at elever skal gå og få ondt i maven. Samtidig erkender skolen, at det kan være turbulent for eleverne i starten.
lørdag 15. okt. 2022 kl. 07:01
Stig Dahlgren Atzen stdat@tranbjerg-maarsletliv.dk
Manglende penge i budgettet betyder, at Mårslet Skole efter efterårsferien sammenlægger fire syvende klasser til tre. Forældre kritiserer, at meldingen er kommet som et chok, og at det sker midt på skoleåret.
Det kan være krævende at vende tilbage til hverdagen efter en ferie. Især hvis man er elev i en af Mårslet Skoles fire 7.-klasser og netop er gået på efterårsferie.
Mårslets Skoles fire 7.-klasser bliver efter efterårsferien til tre, og det betyder, at mange elever kommer til at få nye klassekammerater og lærerkonstellationer. I et brev til børnene i 7.-klasses forældre, fortæller skoleleder på Mårslet Skole, Inge Pedersen, at sammenlægningen sker, fordi skolen får færre penge, end man havde regnet med:
- Det nuværende elevtal gør, at vi i dette skoleår kun får tildelt økonomi til tre syvende klasser mod forventet fire klasser. På årsbasis betyder det, at vi får cirka 900.000 kroner mindre i tildeling fra kommunen, end det vi havde budgetteret med, står der i brevet.
Fylder i familierne
Marlene Rosenlund er forælder til et barn, som går i syvende klasse på Mårslet Skole. Ifølge hende har beslutningen skabt røre i familien, selv om hun godt kan se, at Mårslet Skole står i en vanskelig situation.
- Det har fyldt meget i vores familie. Den har gjort ondt. Jeg kan godt forstå, at man gør det, men det er jo aldrig rart, når det er ens egen familie, det går ud over. Det fylder meget for børnene, fortæller hun.
Michael Mik Johansen, der også er forælder til et barn i en af Mårslet Skoles syvende klasser, har også kunnet mærke, at det har påvirket hans barn.
- Min søn har været ked af det, og han er meget spændt på, hvordan det bliver. Det har fyldt meget herhjemme. Han skal i en ny klasse, have nye klassekammerater og nye klasselærere, siger han.
Rikke Lysholm er formand for bestyrelsen i Mårslet Skole, og hun har en søn i en af de syvende klasser, som skal sammenlægges. Hun synes ikke, at sammenlægningen er en ubestridt negativ ting.
- Jeg ved fra erfaring med nogle af mine ældre børn, at det også kan være en god ting. Men jeg ved også, at det kan være en følelsesladet proces, og derfor gør vi det så grundigt som muligt, siger hun.
I forældrebrevet lyder det fra skolelederen, at man er klar over, at sammenlægningen kan give usikkerhed og turbulens i en periode.
- Det vil vi møde de unge mennesker i. Erfaringsmæssigt ved vi også, at mange nyder godt af et miljøskifte til en ny klasse. Dette er grunden til, at flere af vores naboskoler altid danner nye klasser, når eleverne rammer udskolingen, skriver Inge Pedersen.
Ærgerligt tidspunkt
Det bliver altså noget af en omvæltning for børnene, når de på den anden side af efteråret kommer til at få nye klassekammerater og for nogle også nye lærere. Den slags omvæltninger sker som regel efter en sommerferie, hvor eleverne har haft mulighed for at vende sig til tanken.
Sammenlægningen af de fire 7.-klasser til tre på Mårslet Skole sker noget mere pludseligt. Her fik forældrene og eleverne besked 4. oktober, mens de begynder i de nye klasser
- Det er et rigtig dårligt tidspunkt, man gør det på. Det havde været bedre at starte skoleåret op med sammenlægningen, siger Marlene Rosenlund.
- Jeg synes, at timingen er dårlig. Det kommer jo som et chok for os alle sammen. Det havde været bedre, hvis både forældre og børn havde haft tid til at forberede sig på det, siger Michael Mik Johansen.
At det er et hurtigt forløb er ifølge Rikke Lysholm et bevidst valg.
- Vi traf beslutningen til et bestyrelses møde mandag 3. oktober, og så informerede vi om beslutningen allerede om tirsdagen. Vi vil gerne undgå, at man kan gå for længe og have ondt i maven over sammenlægningen, siger hun.
Hun understreger, at grunden til, at man lægger klasserne sammen, er, at man i slutningen af skoleåret 2021/2022 havde regnet med flere elever skolens syvende klasser, og at de ikke har kunnet planlægge med en sammenlægning, som dengang havde været ulovlig, fordi der havde været mere end det maksimalt tilladte 28 elever i klasserne.
Men hvis man har ligget tæt på grænsen, burde man så ikke have informeret om det ved starten af året, så man som forælder var mere forberedt på det?
- Jeg synes faktisk, at vi informerer om det ret tit. Vi siger allerede fra 0. klasse, at det ikke er sikkert, at det er den klasse, de går i, som de kommer til at blive i, indtil de er færdige.
Ville undgå venteposition
Ifølge bestyrelsesformanden havde det været muligt at vente indtil næste skoleår med at sammenlægge klasserne.
- Men det ville også betyde, at man så har 10 måneder, hvor man er i venteposition, for så skal man alligevel have nye klassekammerater og klasselærere. Ved at gøre det sådan her, får man så meget stabilitet og ro frem til afgangseksaminerne i niende klasse, siger hun.
Hvor meget fylder økonomien og de 900.000, som man mangler, i den beslutning?
- Der kan være mange grunde til at lave nye klasser. Det behøver ikke kun handle om penge, men hvis man eksempelvis har meget få piger eller drenge i en klasse, kan det også give mening. I den aktuelle beslutning har økonomi og ønsket om et stabilt forløb i udskolingen spillet en rolle, fortæller bestyrelsesformanden.
- Det er klart, at 900.000 er penge, som så ville mangle til at tage på lejrtur eller mangle i andre klasser, siger Rikke Lysholm.
Skolelederen beklager i sit forældrebrev, at sammenlægningen kan komme til at gå ud over de aktiviteter, man har planlagt i de forskellige klasseres forældreråd.
- Jeg håber, at I vil tage idéerne og energien med over i de nye klasser. Jeres arbejde i forældrerådene har en kæmpe betydning, skriver Inge Pedersen til forældrene.
Ikke flere sammenlægninger
Ifølge forældrebrevet er de nye klasser inddelt i "gode og homogene grupper", og lærerne "kigger både på muligheder i den enkelte klasse og på, hvem de tænker vil være gode for hinanden på tværs af klasserne".
Michael Mik Johansen meldte i forbindelse med klassesammenlægningen nogle ønsker, som han ikke oplever, at skolen har hørt.
- Skolen har sagt, at man kunne skrive, hvis man havde nogle hensyn, men jeg føler ikke rigtig, at de har lyttet til det. Jeg ved godt, at de har flere ting, som skal gå op, men jeg føler ikke, der er lyttet til det overhovedet, siger han.
Som formand for skolebestyrelsen har Rikke Lysholm ikke berøring med de ting, forældrene skriver i forbindelse med klassesammenlægningen. Men hun oplever ikke, at forældre generelt føler sig overhørt.
- Det er mit generelle indtryk, at der bliver lyttet til det, forældrene kommer med. Jeg forstår også, at skolen har mange forskellige hensyn, som de skal afveje i sådan en sammenlægning, forklarer hun.
Michael Mik Johansen fortæller, at hans tillid til skolen har lidt et knæk af sammenlægnings-forløbet, men at han stadig har tiltro til skolen.
Det har Marlene Rosenlund også:
- Jeg har fuld tiltro til, at Mårslet Skole fortsætter deres gode arbejde og gør det på den måde, som er bedst for børnene.
Ifølge forældrebrevet bliver klassesammenlægningen den sidste, som eleverne i syvende klasse og deres forældre kommer til at opleve.
- Jeg tør godt love, at der ikke kommer vil komme flere klassesammenlægninger for jeres unge mennesker, og at vi planlægger med, at klasseteamene i de nye klasser også vil være dem, der vil undervise jeres børn frem til dimissionen i niende klasse, skriver Inge Pedersen til forældrene i syvende klasse.