Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Tranbjerg-MårsletLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Da Tranbjerg-MårsletLIV var på Hovvejen i februar, kunne vi konstatere, at vejen var tæt trafikeret. Dengang havde en stor vandpøl også samlet sig midt på vejen.. Foto: Stig Atzen

Hovvejen ikke længere livsfarlig

Kære læser

Det kan næppe være den store overraskelse, at jeg færdes meget i Tranbjerg og Mårslet, når jeg indsamler viden til nyhedsbrevene. Nogle gange er det på cykel, andre gange i bil eller på gåben. Nogle gange er det på rolige villaveje, andre gange på tæt-trafikerede strækninger.

Sådan var det i februar, da jeg var på Hovvejen. Dengang kørte lastbiler i pendulfart gennem vejen, og i myldretiden om morgenen og om eftermiddagen var det nærmest med livet som indsats at færdes på sin cykel. Jeg tog en cykeltur dengang. Det var ubehageligt.

Dengang sagde man fra Aarhus Kommunes side, at det ville blive bedre, når Giber Ringvej åbnede. Den skulle tage trafikken. Og ved selvsyn kunne Tranbjerg-MårsletLIV konstatere, at Giber Ringvej har gjort en forskel. Læs om det i artiklen nedenfor.

Det har den gjort på trods af, at Giber Ringvej på det åbnede stykke mellem Tranbjerg og Hasselager endnu ikke fremgår på alle GPSer som en køreklar vej endnu. Bruger man - som jeg gør - Google Maps, vil den eksempelvis sende dig ud på en omvej. Men tjekker du rutevejledningen på Krak, dirigerer den dig hen over vejen

Ikke desto mindre er de mange bilister fra Hovvejen nok blevet opmærksomme på vejen på anden vis, for der er markant færre, som kører på vejen.

Jeg går på efterårsferie i den kommende uge, og det kan betyde, at jeg er lidt sværere at få fat i, end jeg plejer at være. Men det betyder ikke, at du ikke må give mig et kald eller sende mig en mail. Mit telefonnummer er 42 18 97 24, og min mailadresse er stdat@tranbjerg-maarsletliv.dk. God weekend, god læselyst og god ferie, hvis du også har det.

Billede af Stig Atzen
Billede af skribentens underskrift Stig Atzen Journalist
Der er sket en markant nedgang i Hovvejens trafik, lyder det fra Thomas og Tine Zielke, som bor på vejen. Foto: Stig Atzen

Inden Giber Ringvejs åbning var Hovvejen "med livet som indsats": Så meget har ringvejen reduceret trafikken

Mens man anlagde Giber Ringvej var trafikken på Hovvejen på fuldt blus. Men efter ringvejens åbning, er trafikken reduceret til at være en femtedel, fortæller Tine og Thomas Zielke, som bor på Hovvejen. 
Selv om trafikken ikke længere buldrer i samme omfang, betyder den mere plads på vejen, at nogle trafikanter trykker speederen i bund på den smalle vej. 
Det er dog stadig fåtallet, og den større trafik betyder, at Tine og Thomas Zielke nu kan finde på at tage cyklen ud på vejen, hvilket ellers var utænkeligt før.

Efter Ringvejens åbning er der skruet gevaldigt ned for trafikken på Hovvejen, men mere plads på vejen har også fået nogle til at køre meget hurtigere.

Det ville være med livet som indsats at cykle på Hovvejen i februar. Sådan sagde Thomas Zielke dengang, da Tranbjerg-MårsletLIV talte med ham og flere naboer til Hovvejen i Tranbjerg om den tunge og tætte trafik, som buldrede gennem vejen.

Men siden Giber Ringvej åbnede, har det ændret sig markant, lyder det fra ægteparret Thomas og Tine Zielke.

- Det var faktisk allerede bedre fra første dag. Det er svært helt at sige, hvor meget mindre trafik, der er, men sådan et skud fra hoften er, at vi er nede på 20 procent af, hvad det var før, fortæller Tine Zielke.

- Det er dejligt. Vi nyder det. Hvis der kører tung trafik nu, er det mest traktorer. Men det er fint, for vi bor jo ude på landet. Det gør os ikke noget, supplerer Thomas Zielke.

Netop den tunge trafik var noget af det, der fyldte meget, mens man stadig var ved at færdiggøre Giber Ringvej mellem Tranbjerg og Hasselager.

- Der kørte så mange lastbiler til og fra byggeriet. Vejen er slet ikke egnet til det. Det er altså ikke sjovt at passere sådan en lastbil på en smal vej. Jeg tror også, at folks GPS ledte dem ud på vejen dengang, for der kom alle mulige lastbiler, siger han.

Inden Giber Ringvej åbnede, var trafikstøjen konstant. Nu lægger Thomas og Tine Zielke mærke til, når en bil kommer forbi, fordi der i mellemtiden faktisk er ro. Foto: Stig Atzen

Mere plads til at køre stærkt

Der kan ikke være tvivl om, at den markant reducerede trafik som følge af Giber Ringvejs åbning er en gevinst for ægteparret. Men mindre trafik har også betydet, at nogle bilister ser sit snit til at køre hurtigere end det tilladte.

- Der er er mere plads, og det betyder, at der er nogen som kører rigtig hurtigt forbi. Det er jo stadig en lang og en ret lige vej. Der er lidt flere, som kører virkelig stærkt, end der var før. Man kan godt få lidt af et chok, når man står og arbejder udenfor, og der kommer en kørende forbi i så høj fart, siger han.

Når de hurtige bilister kommer buldrende forbi, kan Thomas Zielke godt få et chok, når han arbejder på carporten. Tine Zielke mærker på morgentrafikken, at hun ikke længere behøver at vente et minut på at kunne komme ud på vejen. Foto: Stig Atzen

Hvor man før i tiden især skulle meget ud i rabatten på den smalle vej for at passere de mange modkørende bilister, kan man nu risikere, at der kommer en bagfra i høj fart ifølge Tine Zielke.

- De overhaler en, selvom man kører 80 kilometer i timen, fortæller hun.

Kunne finde på at cykle

Da trafikken på Hovvejen var allerværst, kunne ægteparret ikke finde på at bevæge sig ud på vejen, hvis det ikke var bag rattet i bilen. Mange biler, som kører stærkt på en vej, hvor der knapt er plads til, at man kan passere hinanden, gjorde det utrygt at færdes i andet end en bil.

Men med den reducerede trafik, er det ikke længere utænkeligt at tage cyklen ud på Hovvejen, fortæller ægteparret.

- Det er faktisk noget, vi godt kunne finde på at gøre nu. Det er ikke længere med livet som indsats, siger Tine Zielke og uddyber:

- Når vi går over til naboerne, gik vi før ude i kanten af markerne. Men nu tør vi faktisk godt gå lidt tættere på vejen.

Marlene Rosenlund og Michael Mik Johansen er forældre til børn i syvende klasse, og de synes, timingen på sammenlægningen kunne være bedre. Foto: Stig Atzen

Mårslet Skole sammenlægger klasser midt på skoleåret: - Det kommer som et chok

Der er færre elever i Mårslet Skoles syvende klasse, end man havde regnet med og budgetteret med. Det betyder, at man får 900.000 kroner mindre tildelt fra Aarhus Kommune. Det betyder sammen med ønsket om et stabilt forløb frem til niende klasse, at man har valgt at sammenlægge fire syvende klasser til tre syvende klasser på skolen, som så skal starte i nye klasser med nye klassekammerater efter efterårsferien. 
Forældre til børn i de syvende klasser fortæller, at det har fyldt meget hjemme hos dem, fordi det er en stor omvæltning for børnene. Forældrene havde ønsket, at man gjorde det henover sommeren i stedet for, at sammenlægningen kommer som et chok midt på skoleåret. At det er hurtig proces sker ifølge Mårslet Skole, fordi man ikke ønsker, at elever skal gå og få ondt i maven. Samtidig erkender skolen, at det kan være turbulent for eleverne i starten.

Manglende penge i budgettet betyder, at Mårslet Skole efter efterårsferien sammenlægger fire syvende klasser til tre. Forældre kritiserer, at meldingen er kommet som et chok, og at det sker midt på skoleåret.

Det kan være krævende at vende tilbage til hverdagen efter en ferie. Især hvis man er elev i en af Mårslet Skoles fire 7.-klasser og netop er gået på efterårsferie.

Mårslets Skoles fire 7.-klasser bliver efter efterårsferien til tre, og det betyder, at mange elever kommer til at få nye klassekammerater og lærerkonstellationer. I et brev til børnene i 7.-klasses forældre, fortæller skoleleder på Mårslet Skole, Inge Pedersen, at sammenlægningen sker, fordi skolen får færre penge, end man havde regnet med:

- Det nuværende elevtal gør, at vi i dette skoleår kun får tildelt økonomi til tre syvende klasser mod forventet fire klasser. På årsbasis betyder det, at vi får cirka 900.000 kroner mindre i tildeling fra kommunen, end det vi havde budgetteret med, står der i brevet.

Fylder i familierne

Marlene Rosenlund er forælder til et barn, som går i syvende klasse på Mårslet Skole. Ifølge hende har beslutningen skabt røre i familien, selv om hun godt kan se, at Mårslet Skole står i en vanskelig situation.

- Det har fyldt meget i vores familie. Den har gjort ondt. Jeg kan godt forstå, at man gør det, men det er jo aldrig rart, når det er ens egen familie, det går ud over. Det fylder meget for børnene, fortæller hun.

Michael Mik Johansen, der også er forælder til et barn i en af Mårslet Skoles syvende klasser, har også kunnet mærke, at det har påvirket hans barn.

- Min søn har været ked af det, og han er meget spændt på, hvordan det bliver. Det har fyldt meget herhjemme. Han skal i en ny klasse, have nye klassekammerater og nye klasselærere, siger han.

Rikke Lysholm er formand for bestyrelsen i Mårslet Skole, og hun har en søn i en af de syvende klasser, som skal sammenlægges. Hun synes ikke, at sammenlægningen er en ubestridt negativ ting.

- Jeg ved fra erfaring med nogle af mine ældre børn, at det også kan være en god ting. Men jeg ved også, at det kan være en følelsesladet proces, og derfor gør vi det så grundigt som muligt, siger hun.

I forældrebrevet lyder det fra skolelederen, at man er klar over, at sammenlægningen kan give usikkerhed og turbulens i en periode.

- Det vil vi møde de unge mennesker i. Erfaringsmæssigt ved vi også, at mange nyder godt af et miljøskifte til en ny klasse. Dette er grunden til, at flere af vores naboskoler altid danner nye klasser, når eleverne rammer udskolingen, skriver Inge Pedersen.

Ærgerligt tidspunkt

Det bliver altså noget af en omvæltning for børnene, når de på den anden side af efteråret kommer til at få nye klassekammerater og for nogle også nye lærere. Den slags omvæltninger sker som regel efter en sommerferie, hvor eleverne har haft mulighed for at vende sig til tanken.

Sammenlægningen af de fire 7.-klasser til tre på Mårslet Skole sker noget mere pludseligt. Her fik forældrene og eleverne besked 4. oktober, mens de begynder i de nye klasser

- Det er et rigtig dårligt tidspunkt, man gør det på. Det havde været bedre at starte skoleåret op med sammenlægningen, siger Marlene Rosenlund.

- Jeg synes, at timingen er dårlig. Det kommer jo som et chok for os alle sammen. Det havde været bedre, hvis både forældre og børn havde haft tid til at forberede sig på det, siger Michael Mik Johansen.

At det er et hurtigt forløb er ifølge Rikke Lysholm et bevidst valg.

- Vi traf beslutningen til et bestyrelses møde mandag 3. oktober, og så informerede vi om beslutningen allerede om tirsdagen. Vi vil gerne undgå, at man kan gå for længe og have ondt i maven over sammenlægningen, siger hun.

Hun understreger, at grunden til, at man lægger klasserne sammen, er, at man i slutningen af skoleåret 2021/2022 havde regnet med flere elever skolens syvende klasser, og at de ikke har kunnet planlægge med en sammenlægning, som dengang havde været ulovlig, fordi der havde været mere end det maksimalt tilladte 28 elever i klasserne.

Men hvis man har ligget tæt på grænsen, burde man så ikke have informeret om det ved starten af året, så man som forælder var mere forberedt på det?

- Jeg synes faktisk, at vi informerer om det ret tit. Vi siger allerede fra 0. klasse, at det ikke er sikkert, at det er den klasse, de går i, som de kommer til at blive i, indtil de er færdige.

Ville undgå venteposition

Ifølge bestyrelsesformanden havde det været muligt at vente indtil næste skoleår med at sammenlægge klasserne.

- Men det ville også betyde, at man så har 10 måneder, hvor man er i venteposition, for så skal man alligevel have nye klassekammerater og klasselærere. Ved at gøre det sådan her, får man så meget stabilitet og ro frem til afgangseksaminerne i niende klasse, siger hun.

Hvor meget fylder økonomien og de 900.000, som man mangler, i den beslutning? 

- Der kan være mange grunde til at lave nye klasser. Det behøver ikke kun handle om penge, men hvis man eksempelvis har meget få piger eller drenge i en klasse, kan det også give mening. I den aktuelle beslutning har økonomi og ønsket om et stabilt forløb i udskolingen spillet en rolle, fortæller bestyrelsesformanden.

- Det er klart, at 900.000 er penge, som så ville mangle til at tage på lejrtur eller mangle i andre klasser, siger Rikke Lysholm.

Skolelederen beklager i sit forældrebrev, at sammenlægningen kan komme til at gå ud over de aktiviteter, man har planlagt i de forskellige klasseres forældreråd.

- Jeg håber, at I vil tage idéerne og energien med over i de nye klasser. Jeres arbejde i forældrerådene har en kæmpe betydning, skriver Inge Pedersen til forældrene.

Ikke flere sammenlægninger

Ifølge forældrebrevet er de nye klasser inddelt i "gode og homogene grupper", og lærerne "kigger både på muligheder i den enkelte klasse og på, hvem de tænker vil være gode for hinanden på tværs af klasserne". 

Michael Mik Johansen meldte i forbindelse med klassesammenlægningen nogle ønsker, som han ikke oplever, at skolen har hørt.

- Skolen har sagt, at man kunne skrive, hvis man havde nogle hensyn, men jeg føler ikke rigtig, at de har lyttet til det. Jeg ved godt, at de har flere ting, som skal gå op, men jeg føler ikke, der er lyttet til det overhovedet, siger han.

Som formand for skolebestyrelsen har Rikke Lysholm ikke berøring med de ting, forældrene skriver i forbindelse med klassesammenlægningen. Men hun oplever ikke, at forældre generelt føler sig overhørt.

- Det er mit generelle indtryk, at der bliver lyttet til det, forældrene kommer med. Jeg forstår også, at skolen har mange forskellige hensyn, som de skal afveje i sådan en sammenlægning, forklarer hun.

Michael Mik Johansen fortæller, at hans tillid til skolen har lidt et knæk af sammenlægnings-forløbet, men at han stadig har tiltro til skolen.

Det har Marlene Rosenlund også:

- Jeg har fuld tiltro til, at Mårslet Skole fortsætter deres gode arbejde og gør det på den måde, som er bedst for børnene.

Ifølge forældrebrevet bliver klassesammenlægningen den sidste, som eleverne i syvende klasse og deres forældre kommer til at opleve.

- Jeg tør godt love, at der ikke kommer vil komme flere klassesammenlægninger for jeres unge mennesker, og at vi planlægger med, at klasseteamene i de nye klasser også vil være dem, der vil undervise jeres børn frem til dimissionen i niende klasse, skriver Inge Pedersen til forældrene i syvende klasse.

Jargonen er humørfyldt og smilene tilstede i bageriet hos Bager Vilhemsen. Men stigende priser er ikke at spøge med. Foto: Stig Atzen

Lars Vilhelmsen kører selv varer ud for at spare, men han ved allerede, at forretningen ender i minus

Der bliver ikke noget overskud i Bager Vilhelmsen i år. Ejeren Lars Vilhelmsen ved allerede nu, at det ender i minus, for energipriserne er tredoblet, og margarinen er blevet langt dyrere.

Bageren prøver at spare, hvor han kan. Han kører selv ud med varer, og han vasker kun op til sidst på arbejdsdagen for at spare strøm. Samtidig har han hævet sine priser lidt. Men ikke nok. Og selvom han ikke har hævet dem tilsvarende, hvad udgifterne er steget, er der færre, som handler i forretningen.

Voldsomme prisstigninger på stort set alt, Bager Vilhelmsen bruger til at bage sine kager, betyder, at allerede nu ved, at året ender med røde tal. For at spare penge er han selv begyndt at køre varer ud, og selvom han ikke selv knækker nakken, er der nok nogen, der gør, siger han.

Med himmelflugtende energipriser forsøger mange at undgå et tordenskrald af en el-regning ved at kigge på el-priserne i løbet af døgnet og benytte eksempelvis ovnen mindre.

De muligheder har Lars Vilhelmsen, ejeren af Bager Vilhelmsen i Mårslet, ikke. Der skal bages friske lækkerier hver dag. Det kræver fuldt blus på ovnen. Derfor rammer de himmelflugtende priser Mårslet-Bageren som et lyn.

- Jeg ved allerede nu, at jeg kommer til at gå i minus i år, siger han.

Han er en del af kæden KonditorBager, som producerer til Rema1000. Produktion til supermarkedskæden står for 80 procent af Lars Vilhelmsens omsætning, og derfor står han mere robust end andre bagere, som er mere afhængig af at lange søde fristelser over bagerdisken.

- Der kommer til at være mange, som knækker nakken på det her. Det er jeg sikker på, siger han.

Mårsletterne, som henter bagværk og kager ved Bager Vilhelmsen, vil også mærke prisstigningerne. Der er ingen vej udenom.

- Jeg har hævet priserne lidt i vores bagerforretning. Men de er ikke hævet så meget, som de er blevet dyrere. Der er også lidt færre, som handler i forretningen, end der var før, siger han.

Det er ikke for egen fortjeneste, at Lars Vilhelmsen har hævet priserne i bageriet, men for at dække sine udgifter. Foto: Stig Atzen

Voldsomme priser på strøm og margarine

Det kan næppe undre nogen, at budgetterne er svære at få balance, når man bliver klar over el-udgifternes størrelse.

-Sidste år betalte jeg 700.000 i strøm, tror jeg. I år kommer regningen nok til at være omkring 2,5 million. Det er svært at sige, hvor meget det stiger her til sidste på året, men det er steget indtil nu, siger han.

Lars Vilhelmsen er selv begyndt at køre sine varer rundt for at spare lønkroner. Foto: Stig Atzen

Men elpriserne er ikke de eneste, som er steget markant. Det er råvarerne i bageriet også.

- Jeg bruger 1,3 ton margarine om ugen. Det koster 600.000 ekstra, og det skal jeg jo tjene ekstra for at få råd til det, forklarer han.

Der går meget margarine til Bager Vilhelmsens kager, og prisstigninger på råvarer som margarine er løbet løbsk. Foto: Stig Atzen

Samler opvask og kører med varer

Med udgifter i den størrelsesorden er der god grund til at forsøge at spare på udgifterne. Lars Vilhelmsen har indført flere tiltag for at spare så meget som muligt.

- Jeg møder ind klokken kvart over tre (om natten, red.), og så kører jeg varer, indtil jeg møder ind i bageriet klokken kvart over seks cirka. Vi er også begyndt at samle opvask til bunke. Så kører den ikke i baggrunden hele dagen, men kun til sidst, og så hjælper vi hinanden med at vaske det hele op. forklarer han og tilføjer:

- Men jeg kan jo også godt lide at arbejde - jeg er ikke kommet sovende til det på noget tidspunkt.

For at spare så meget strøm som muligt, venter Lars Vilhelmsen og hans personale med at vaske op indtil sidst på dagen, for at opvaskeren ikke spilder strøm uden at køre. Foto: Stig Atzen

Med til historien hører også, at det er ganske kort tid siden, at virksomheden var hårdt ramt af coronapandemien. Her måtte Lars Vilhelmsens mere end 30 ansatte gå hjemme mod lønkompensation, som ikke dækkede alle udgifterne, mens indtjeningen udeblev.

- Dengang endte vi også med at gå i minus. Men jeg tror faktisk, at det her kan blive værre, siger han.

Mikael Miehs sælger madkasser til 20 eller 30 kroner fyldt med mad, som ellers ville være smidt ud. Foto: Privatfoto

Stigende priser får flere til at gå til Robin Hood

Flere husstande end før må vende kroner og ører en ekstra gang for at se, hvordan husholdningsbudgettet kan gå op. Det betyder, at flere stiller sig i kø hos Robin Hoods Madkammer i Tranbjerg for at få billige madvarer, som ellers ville være endt i supermarkedernes affaldscontainere. 
Nogle oplever skam i forbindelse med at hente billige madvarer hos Robin Hoods Madkammer, men ifølge madkammerets stifter, Mikael Miehs Andersen, skal man ikke skamme sig, da man er med til at modarbejde madspil, mens man sparer penge. 


Efterspørgslen betyder, at Mikael Miehs Andersen har måtte anskaffe sig to ekstra kølere og har sat en aftale med et yderligere supermarked, som hans frivillige kan hente overskudsmad hos.

Robin Hoods Madkammer i Tranbjerg har måtte anskaffe sig flere kølere, fordi flere efterspørger billige dagligvarer. Desværre er det for nogen skamfuldt at stille sig i kø.

Det er dyrt at være til i øjeblikket. Priserne på dagligvarer er ifølge Avisen Danmark steget med 10 procent på et år. Vi har tidligere skrevet, hvordan SuperBrugsen i både Tranbjerg og Mårslet forventer, at priserne stier.

Men der er stadig billige dagligvarer at hente.

Robin Hoods Madkammer i Tranbjerg sælger kasser med overskudsmad for 20 kroner og 30 kroner for de større kasser. Du kan læse om Robin Hoods Madkammer her. Og kasserne er mere eftertragtede end nogensinde i dagens dyre Danmark.

Hvad er Robin Hoods madkammer?

Robin Hoods Madkammer er en forening, som arbejder for at stoppe madspild. Det gør foreningens frivillige ved at køre ud til supermarkeder og hente overskudsmad, som ellers ville være smidt ud. 

Overskudsmadden sælger Robin Hoods Madkammer fra Kirketorvet 10 i Tranbjerg i madkasser, som koster 20 kroner eller 30 kroner afhængigt af madkassens størrelse. 

Madkammeret har ingen mulighed for at tjekke indkomsten på de borgere, som benytter sig af tilbuddet, men tanken bag foretagenet er at hjælpe mennesker med færre midler til at handle madvarer end størstedelen. 

Man bliver medlem af foreningen, når man køber mad første gang. Foreningen har åbent hver tirsdag og torsdag fra klokken 15-17. 

-  Det kan godt mærkes på køen, at prisstigningerne har fået flere til at efterspørge vores madkasser, siger Mikael Miehs Andersen, som står bag Robin Hoods Madkammer, og uddyber:

- Vi har måttet anskaffe to ekstra kølere og lavet en aftale med endnu et supermarked for, at vi kan komme den større efterspørgsel i møde.

Ingen skam i mindre madspild

En af hovedtankerne bag Robin Hoods Madkammer er at undgå madspild. Madkasserne er udgjort af produkter, som supermarkederne ikke vil sælge, og i stedet for at ende i affaldscontaineren, lander det i mavesækken hos mennesker. Tankegangen er ifølge Robin Hoods Madkammers stifter et pletskud i tider med stigende priser.

- Når madvarer bliver dyrere, giver det helt vildt god mening, at man også får mest mulig ud af dem, siger han.

Stifteren af Robin Hoods Madkammer samler mad ind i både hverdage og weekender, og madkammeret savner mellem 10 og 15 frivillige, fortæller han. Foto: Privatfoto

For nogle af de nye i køen, kan det godt føles skamfuldt at hente mad hos Robin Hoods Madkammer. Det er ikke noget, alle taler højt om, når de får billige madvarer ved Kirketorvet 10 i Tranbjerg. Men der er ifølge stifteren ingen grund til at skamme sig overhovedet.

- Prisstigninger er noget, som rammer os alle. Det er der ingen skam i. Overhovedet, fastslår han.

Flere køleskabe

Flere kunder kræver mere mad. Derfor har Robin Hoods Madkammer indgået en aftale med et yderligere supermarked. Man kunne foranlediges til at tro, at supermarkeder måske ville opleve madkammeret som en konkurrent, men det er ikke stifterens opfattelse.

- Jeg tror, de er glade for at spare penge på renovation (bortskaffelse af de madvarer, som Robin Hood aftager, red.), og tror, de er glade for, at vi kommer og henter varerne, siger han.

Madkammeret har dertil anskaffet to yderligere industrikøleskabe til at opbevare maden i. Men nedkøling kræver strøm, og strømpriserne er steget markant siden årets begyndelse.

- Vi har ikke set elregningen endnu, og jeg håber ikke, den bliver helt vild. Vi har skruet ned for de køleskabe, hvor der er varer i, som ikke nødvendigvis skal være helt kolde. Og så har vi også kigget på energivenligheden, da vi købte dem, så det ikke er køleskabe, som bare sluger energi, siger Mikael Miehs Andersen.

Det skal du også vide i Tranbjerg og Mårslet. Illustration: Jysk Fynske Medier

Det bør du også vide: Ny gårdhave hos Kirketorvet10, og hvornår kommer omlægningen af Sletvej?

Vi kigger på en ny gårdhave og omlægning af Sletvej i det korte overblik.

Vi kigger på en ny gårdhave og omlægning af Sletvej i det korte overblik.

Ny gårdhave til Kirketorvet 10

Den nye gårdhave er lavet af Jordbrugets Uddannelsescenter. Foto: Aarhus Kommune

Torsdag indviede Kirketorvet10 den nye gårdhave, som elever fra Jordbruget Uddannelsescenter har stået for at lave. 

Jesper Rabes Laursen, som er konsulent i Innovation og Medborgerskab i Aarhus Kommune fortæller, at indvielsen var en succes.

- Det var velbesøgt af både lokale mennesker og familierne til de elever, som har stået for at lave gårdhaven, siger han og uddyber:

- Jeg er også lidt overrasket over, hvor dygtige de er, og hvor godt deres arbejde er. Det må jeg sige.

Hvornår kommer omlægningen af Sletvej?

Sletvej

I mere end 30 år har Slets beboere kæmpet for en omlæggelse af Sletvej. Det skriver Århus Stiftstidende. Trafikken på vejen har været støt opadgående. Der var ifølge avisen 3.800 biler i år 2000 i døgnet, mens der er 7.800 i døgnet nu, som kører på vejen.

- Trafikken vokser år for år, og vi kæmpe især med den tunge trafik. Sletvej er ikke bygget til tung trafik. Det giver store rystelser i de huse, der ligger helt ud til vejen, forklarer formand for Slet Bylaug, Litte Dalsgaard til Århus Stiftstidende. 

Der har tidligere været en plan om omlægning af Sletvej, og i 2011 var pengene fundet til omlægningen. Men pengene blev inddraget igen, selvom nogle borgere følge formanden for Slet Bylaug har købt hus, fordi de troede, omlægningen kom. 

- Så de, der har købt hus i Slet i den periode, føler sig meget snydt. De må nu leve med, at der i myldretiden ofte er en næsten halv kilometer kø frem mod Christian X's Vej. Det betyder, at det for os, der bor i Slet, ofte er næsten umuligt at komme ud på vejen, siger formanden til avisen.