Op til 55 boliger i Tranbjerg vedtaget under skarp kritik fra fællesråd og naboer: Byrådspolitiker fastholder, at borgerne har været med
Byrådet har vedtaget en lokalplan, som giver mulighed for 53 boliger i tæt-lav bebyggelse i Tranbjerg samt muligheden for yderligere to boliger i lokalplanens nordligste område. Fællesrådet udtaler skarp kritik af høringsprocessen og de ændringer, som den har medført, og fællesrådet bakkes op af naboer og Jakob Søgaard Clausen (Løsgænger).
Selv om lokalplanen er ændret efter første byrådsbehandling, er der ifølge fællesrådets formand flyttet kommaer og ikke reelt ændret noget.
Steen Bording Andersen (S) afviser, at der ikke reelt er ændret noget. Han påpeger, at man har ændret lokalplanen på de fire områder, som naboer og fællesrådet har efterspurgt. Fællesrådet kritiserer samtidig, at man ikke er blevet oplyst i ordentlig tid. Den del af kritikken kan Steen Bording Andersen godt forstå, og han ønsker, at man skaber en bedre proces for at give besked om, at parterne i et lokalplanforslag bliver bedre orienteret.
- Der er flyttet et komma, men ellers er der ikke ændret noget. Jeg er faktisk lidt i chok.
Sådan lyder vurderingen fra formand for Tranbjerg Fællesråd, Helle Søby Degn, om den lokalplan, som blev vedtaget onsdag aften i byrådssalen.
Lokalplanen tillader op til 53 boliger i tæt-lav bebyggelse vest for Frisenholt i Tranbjerg samt giver mulighed for et fritliggende enfamiliehus eller dobbelthus i lokalplanens nordlige område.
Tranbjerg-MårsletLIVs dækning af sagen: Byrådet krævede ændringer, men de blev ikke markante
Byggeriet vest for Frisenholt har været længe undervejs. Den første skitse for lokalplanforslaget kom i slutningen af sidste år. Det kan du læse om her.
Naboerne til byggeriet var utilfredse med mængden af boliger, fordi lokalplanforslaget ifølge dem ville skade naturen og de dyr, som lever langs især det vandløb, som ligger mellem lokalplanområdet og boligområdet Frisenholt. Derudover udtrykte de bekymring for den ekstra trafik, der vil være på villaområdet, og at det ville betyde mere uro i området, som de er flyttet til for at finde ro.
Det gav naboerne og fællesråd udtryk for i høringsprocessen. Men da høringsprocessen var afsluttet, var der ikke ændret noget den første indstilling, som var for byrådet 17. august. Her ønskede byrådet bedre trafikforanstaltninger og en bredere passage langs åen, mens nogle politikere kritiserede borgerinddragelsen. Læs om det her. Det gav naboerne håb, selvom de følte sig forbigået af forvaltningen. Læs om det her.
28. september kom lokalplanen endnu engang for byrådet. Her var der reduceret i antallet af etagemeter, der var tilføjet et udviklerbetalt vejbump, og i bunden af vandløbet var afstanden gået fra fem til otte meter. Byrådet vedtog endeligt den ændrede - men ikke markant forandrede - lokalplan onsdag 28. september. Læs om det her. Løsgænger Jakob Søgaard Clausen kunne ikke tiltræde beslutningen, mens SF, Radikale Venstre, de Rød-Grønne og Enhedslisten tiltrådte indstillingen med forbehold for at dispensere fra skovbyggelinjen.
Helle Søby Degn bakkes op af naboer og byrådsmedlem Jakob Søgaard Clausen (Løsgænger). Men Steen Bording Andersen (S), som i byrådssalen talte varmt om indstillingen mener ikke, man kan sige, at naboerne og fællesrådet ikke er blevet inddraget, og at der ikke er ændret noget undervejs.
- Jeg har selv været ude at snakke med naboerne, der har været foretræde, hvor vi har haft fællesrådet inde, vi har ændret lokalplanen på de fire områder, som borgerne havde ønsket. Vi har ikke ændret den fuldstændig, som borgerne havde ønsket, men vi har ændret den på alle de parametre, som de har ønsket, siger han og konkluderer:
- Om det er reel borgerinddragelse, det er svært at måle. Men det er ikke, fordi vi ikke har taget dem alvorligt.
Vurder selv, hvor meget der er ændret ved at trække i illustrationen herunder. Ved at trække fra højre mod venstre bevæger du dig fra den vedtagne plan til den plan, som første gang var for byrådet. Læg mærke til vejbumpet ved indgangsvejen, afstanden til vandløbet i bunden af illustrationen, grønne parkeringspladser i stedet for asfalt samt et lidt skrumpet byggeri.
"En floskel"
Hvis man spørger Brita Bartels, som kommer til at bo ved siden af de i alt op til 55 boliger, om hun og de andre naboer føler sig inddraget i projektet, er svaret klart.
Her er de konkrete ændringer
Byrådet ændrede følgende ting i lokalplanforslaget mellem den første gang var i byrådet til endelig vedtagelse i august, og da den ved anden byrådsbehandling blev vedtaget:
- Det samlede etageareal blev skrumpet fra 6.912 kvadratmeter til 6.359 kvadratmeter.
- Det største område i lokalplanen, stykket syd for indkørselsvejen fra Frisenholt, må kun bebygges 60 procent af etageboliger. Før var det 75 procent.
- Byggefelterne ud til vandløbet reduceres og trækkes så langt væk fra vandløbet, beplantning og ydre skel som muligt.
- Bræmmen langs vandløbet (mod øst og syd) øges fra ca. 5 meter til 5 op til 8,2 meter på en delstrækning mod øst og hjørnet i sydvest. Bebyggelsen syd for søen roteres for at øge afstanden til vandløbet.
- Asfalteret vejareal er tydeliggjort og det vises, at parkering etableres som græsarmering. Ved adgangen til lokalplanområdet påtænkes et fartdæmpende bump, som vises på illustrationsplanen.
- Det her, det er ingenting. Der er rykket ingenting, siger hun og uddyber:
- Borgerinddragelse er ikke det samme som at få ret. Vi har hele tiden været forstående for, at der skulle bygges. Men jeg føler ikke, at vi er blevet lyttet til. Borgerinddragelsen har jo sidste ende været ligegyldig, og så ender det med at være en floskel, siger hun.
Hun bakkes op af Tranbjerg Fællesråd.
- Man har ikke på noget tidspunkt krævet, at der ikke blev bygget. Men man har gerne villet have, at det blev på en ordentlig måde. Men de har flyttet et komma. Ikke mere. Det er ikke borgerinddragelse, når man ikke lytter til borgerne, understreger hun.
Også byrådsmedlemmet Jakob Søgaard Clausen mener, at man ikke har ændret nok i lokalplanen, efter naboer og fællesråd er blevet hørt i sagen.
- Jeg er utilfreds over planen og borgerinddragelsen. Man har ikke lyttet til fællesrådet eller borgerne undervej, og det synes jeg, at lokalplanen afspejler. Jeg synes ikke, der er gjort nok for at komme fællesrådet og naboerne i møde, siger han.
Det bedst mulige
Det klare ønske fra naboerne til byggeriet har været færre boliger. Men ifølge Steen Bording Andersen er der allerede taget særlige forbehold. Han henviser til, at man må bygge på 40 procent af området ifølge kommuneplanrammen, men at man har holdt procenten nede på 34 procent.
- Det er usædvanligt, at vi går pænt under det, som bygherre i virkeligheden har ret til - eller i hvert fald er blevet stillet i udsigt. Det er, fordi vi har prøvet at få en afstand til naboen, og det er , fordi vi har villet sikre nogle naturværdier. Så har vi også pillet noget højde af noget af det, som er med til at bringe procentdelen ned, siger han.
Hvis et mindre byggeri havde løst mange af de problematikker, som er ved det her område, hvorfor så ikke bare bygge 10-20 boliger mindre?
- Hvis vi tager 20 boliger, så er vi næsten nede på halvdelen af byggeriet. Er det rimeligt? Udvikler har jo købet et stykke jord under nogle andre forudsætninger. Det svarer til, at du køber en pakke oksefars, og så kommer der nogen og tager halvdelen, når du har betalt, siger Steen Bording Andersen.
Steen Bording Andersen fastslår trods fællesråd og naboernes protest, at der har været tale om god borgerinddragelse. Fællesrådet og naboerne ønskede mindre byggeri, mere grønt, bedre trafikforhold og større afstand fra byggeri til bækken. Det har de fået, fremhæver han.
Men kan man virkelig kalde noget for god borgerinddragelse, når borgerne slet ikke føler sig hørt?
- Det kan man jo ikke, hvis borgerne ikke føler det. Men hvis borgernes forventning er, at det, de siger, det er også det, vi gør, så kan vi ikke nå hinanden i en borgerinddragelsesproces. Jeg vil ikke sige, at de sagde, at der ikke skulle bygges. Men deres ønske var meget langt fra det, som vi politikere i Aarhus Kommune havde besluttet.
Læs Steen Bording Andersens svar på kritikken af borgerinddragelsens ændringer
I har øget afstanden fra vandløbet til byggeriet fra fem til otte meter nede i bunden af området. Gør det reelt nogen forskel for de dyr, som færdes i området her?
- Det er klart, at de større dyr ikke bevæger sig i det. Men er vi nede i padder eller salamandere eller dyr på en 10-20 centimeter, så betyder det faktisk noget, at der er den afstand, som vi har sikret. Det bliver svært at give 30 eller 50 meter, for så er der stort set ikke noget byggeri tilbage. Jeg havde håbet, og det sagde jeg også i byrådet første gang, at vi kunne få et noget bredere bælte. Men så ville vi komme rigtig langt ned i byggeprocent. svarer Steen Bording Andersen.
I har skrumpet mængden af etagemeter i byggeriet. Men det er jo stadig samme antal boliger. Gør det overhovedet nogen forskel på antallet af mennesker, som kommer til at bo her og den uro, som det medfører?
- Det handlede jo i virkeligheden om højde, som vi prøvede at lægge så langt væk fra naboerne som muligt. Det er rigtigt, der kommer nok til at bo lidt over 100 mennesker her. Vi snakker om Tranbjerg på 8000 mennesker, og vi snakker om et nabokvarter, som i hvert fald indeholder 5-6 gange så meget bare nede i det hjørne der. Det er jo ikke en kæmpe mængde mennesker, 53 boliger udløser.
Men trafikken på de her villaveje har hele tiden bekymret borgerne. Der bliver så indlagt det her udviklerbetalte fartbump, men stadigvæk, hvis vi skal have i hvert fald 50 biler til området, som skal færdes på de her villaveje. Gør det reelt noget med sådan et lille trafikbump?
- Det er ikke kun et fartbump. Der bliver også bedre oversigtsforhold og parkeringsforbud.
Men det bliver jo alligevel noget mere befærdet. Gør det her en forskel?
- Selvfølgelig bliver det mere befærdet. Jeg bor selv i et kvarter med 100 boliger i Beder, hvor vi har et trafikbump. Og, ja, der er da trafik, men den er reguleret, og det er dobbelt så mange boliger som i Tranbjerg. Det bliver svært at bygge noget som helst, hvis vi ikke kan have trafik ind gennem små veje. Der er smalle veje i Tranbjerg og mange ad de andre oplandsbyer. Det er ikke en kæmpestor mængde boliger i det her område i forhold til, hvad man ser andre steder. Der er absolut ikke noget ekstra pres her i forhold til, hvad man ser andre steder.
Du har selv været med til at sørge for, at man bevarer en sø syd for området. Det var foreningen "Bevar Tranbjergs Åndehuller", du og Bünyamin Simsek (V) var ude at se på søen. Når du nu har bevaret søen syd for området for at bevare områdets grønne udtryk og sikre biodiversitet. Hvorfor så skære det her område over med boliger?
- Vi har prøvet at skabe en forbindelse for mindre dyr. Der er stadig ret store områder vest for den her bebyggelse, og der er en respektafstand. Der er masser af padder og salamandere og planter og alt muligt, som lever ved den fredede sø, som har fået bedre betingelser.
Bedre service i fremtiden
Da Steen Bording Andersen i byrådet omtalte lokalplanforslaget, kaldte han det et resultat af god dialog mellem alle sagens parter og fremhævede borgerinddragelsens kvalitet. Problemet var, at han ikke havde nået at læse Tranbjerg Fællesråd og byggeriets naboers kritiske meningstilkendegivelser.
- Havde jeg nået at læse dem, havde jeg nok brugt nogle andre ord i byrådet, siger Steen Bording Andersen.
Grunden til, at Steen Bording Andersen ikke nåede at læse meningerne, var, at Tranbjerg Fællesråd og naboerne først i sidste øjeblik blev bekendt med, at lokalplanen var klar, og at den skulle for byrådet, da byrådspolitikeren Jakob Søgaard Clausen af egen drift gjorde fællesrådet opmærksom.
- Vi havde ikke mere end et par døgn til at læse indstillingen, gøre naboerne opmærksomme og forfatte en meningstilkendegivelse. Det er meget svært at lave en ordentlig tilkendegivelse på kort tid, siger Helle Søby Degn.
Hun suppleres af naboen Brita Bartels.
- Det er meget, man skal sætte sig ind i, når man skal forstå, hvad der er sket i sådan en indstilling. Det er næsten umuligt at gøre ordentligt på så kort tid, tilføjer hun.
Steen Bording Andersen forstår, at naboer og fællesråd kritiserer den sene udmelding.
- Lige den del af det, kan jeg godt forstå, at de (naboerne og fællesrådet, red.) er trætte af. Jeg synes, at man fra teknisk forvaltning og fra rådmandssekretariatet lige skal række ud og sige, at nu kommer den her sag, som I tidligere har haft indsigelser imod, siger Steen Bording Andersen, som samtidig påpeger, at man kan abonnere på information ved Aarhus Kommune.
Burde man så ikke ændre det?
- Jo. Det vil være en god service.
Vil du ikke tage det med ind i byrådet og gøre noget ved det så?
- Jo.