Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Tranbjerg-MårsletLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Langs Giber Å er der landbrug, men det kan ændre sig, hvis kommunal plan går igennem. Foto: Stig Atzen

Kan Vilhelmsborg blive unaturlig naturligt?

Kære læser

Der er ingen tvivl om, at Vilhelmsborg er et naturskønt område. De farverige planter, den majestætiske herregård, livlige Giber Å danner sammen med den omkringliggende landbrugsjord danner rammer om et af Aarhus Kommunes absolut smukkeste områder.

Men som du kan læse i dagens nyhedsbrev, kan området snart tage sig anderledes ud, end det gør nu. Aarhus Kommune har en plan på tegnebrættet om at gøre 240 hektar af den omkringliggende landbrugsjord til skov, spredningskorridor for kronvildt samt uspecificerede naturtiltag.

Det er et forslag, som skal gøre området smukkere at gå i for de mennesker, der bruger området, samtidig med at det sørger for, at for eksempel sommerfugle kommer til at trives.

Men er det naturligt for området, der centrerer sig om den gamle herregård?

Det mener den forpagtende landmand, Kenny Kristensen ikke. Han henviser til, at området omkring en herregård naturligt er landbrugsjord. Det er svært at anfægte, at herregårde typisk vil være omgivet af landbrugsjord. Samtidig kan man argumentere for, at området var naturområde, længe før det var landbrugsområde.

I virkeligheden bør man måske gribe det mindre semantisk an og i stedet kigge på, hvad der skaber mest værdi for borgerne i området: Skov og natur, som ifølge Aarhus Kommune sikrer stærkere biodiversitet, eller landbrugsjord, der laver lokale råvarer og sørger for, at landbrugshistorien omkring Vilhelmsborg stadig lever.

Hvad mener du? 

Husk at tage fat i mig på telefon 42 18 97 24, hvis jeg skal arbejde journalistisk med det, du har på hjerte. Du kan også sende mig en mail på stdat@tranbjerg-maarsletliv.dk. Jeg glæder mig til at høre fra dig.

Billede af Stig Atzen
Billede af skribentens underskrift Stig Atzen Journalist
Aarhus Kommune arbejder med en plan om at omlægge landbrugsjord ved Vilhelmsborg til skov og natur. Foto: Silas Bang

Vilhelmsborgs natur kan gå fra landbrug til skov og natur: Vanvittigt, siger landmand

En kommunal plan vil omgøre landbrugsjorden ved Vilhelmsborg til 100 hektar skov, 40 hektar spredningskorridor til kronvildt over Giber Ringvej samt gøre yderligere 100 hektar til uspecificeret natur. Du kan som borger få indflydelse på, hvordan naturen skal tage sig ud, hvis forslaget går igennem, fordi Aarhus Kommune har tænkt sig at gøre området til både rekreativt område samt et område, som skal styrke biodiversiteten og sørge for mere skov i Aarhus. 

Landmanden, som forpagter størstedelen af jorden nu, mener ikke, at det er naturligt at omdanne landbrugsjorden til skov, spredningskorridor og andet natur. Han henviser til, at det er et gammelt herregårdsområde, som naturligt bør have landbrugsjord omkring sig. Derudover mener han, at den vekselvirkende effekt mellem landbrug, Giber Å, Vilhelmsborg Skov og selve herregården giver et prægtigere område, end hvis man fjerner landbrugsjorden fra ligningen.

Aarhus Kommune har planer om at udtage 200 hektar landbrugsjord omkring Vilhelmsborg, som skal blive til skov og naturområder til gavn for både mennesker og dyr, og som borgerne skal være med til at bestemme. Men den forpagtende landmand mener, at det går imod herregårdens natur og giver et mindre varieret landskab.

Det er naturskønt ved Vilhelmsborg, men snart kan det blive endnu skønnere.

Aarhus Kommune arbejder nemlig lige nu med en plan om at lave den kommunale landbrugsjord, som landmænd i øjeblikket forpagter, om til skov. 100 hektar skov skal i stedet pryde området. Det er et areal tilsvarende 140 fodboldbaner.

Dertil er der planer om et lige så stort område, som skal omlægges til uspecificerede naturmæssige indsatser, som det hed sig, da planen senest var oppe at vende i Magistraten 5. september.

- Planen skal først godkendes i byrådet, men efter den er blevet godkendt kommer vi til at opsige forpagtningsaftalerne, og så skal de lige have lidt tid til at udløbe. Det betyder, at vi nok kan komme i gang med at plante træer til foråret 2024, siger Lars Eg Hoppe, biolog ved Aarhus Kommune.

Herudover skal der, hvis planen går igennem, anlægges en korridor for krondyr på 40 hektar, så de kan bevæge sig fra Vilhelmsborg-området og mod syd for at krydse Giber Ringvej over den anlagte vildtbro. Samlet skal der ifølge planen bruges 3,2 millioner kroner fra 2023 til og med 2025.

Planen indeholder flere forslag til mere natur i Aarhus, og 5. september den blev sendt retur til Teknisk Udvalg med et ønske om, at flere projekter skulle være uden for Ringvejen.

Hundredevis af hektar - men hvor stort er det egentlig?

100 hektar ved Vilhelmsborg skal omdannes til skov yderligere 100 hektar skal være naturindsatser og 40 hektar skal være såkaldt spredningskorridor for krondyr. Men hvor meget er de sammenlagt 240 hektar egentlig? 

  • 2,4 kvadratkilometer eller 
  • 336 fodboldbaner eller
  • 3000 håndboldbaner eller
  • 5714 basketballbaner eller
  • 12.268 tennisbaner eller
  • 34.576 badmintonbaner eller
  • 12.630 curlingbaner eller
  • 574.300 bordtennisborde eller
  • 19,6 millioner skakbrætter. 

Kilde - klik her

Vanvittigt, siger landmand

Kenny Kristensen fra Malling forpagter størstedelen af landbrugsjorden omkring Vilhelmsborg, og forpagteren er bevidst om, at kommunen har planer om at omdanne landbrugsjorden til skov og andet natur. Han mener ikke, at det passer ind i området om den gamle herregård.

- Jeg synes, det er vanvittigt, fastslår han.

Landmanden tror, at flere i området har det som ham. Han møder tit mennesker på gåture eller børnehave-udflugter, som nysgerrigt ser på markerne og landmændene, der arbejder på dem.

Man kunne argumentere for, at skov og andre naturindsatser vil gøre området endnu smukkere at gå i? 

- Jeg kan ikke forstå, at man ikke respekterer området ved herregården som et gammelt landbrugsområde. Lige nu er området smukt med varierende natur med Vilhelmsborg skov og landbrugsjord. Jeg synes, det er fantastisk, når vi har varierende natur, men vi får mindre af det, når man gør sådan noget her, siger Kenny Kristensen.

Landmanden har som forpagter af jorden en økonomisk interesse i at drive markerne, men det er ifølge ham slet ikke det, der gør, at han ikke bryder sig om planen.

- Jeg er en gammel dreng på 66, og jeg skal snart stoppe med at forpagte området her. Men jeg vil ærgre mig over, at man ændrer på det, siger han.

Langs Giber Å er der landbrug, men det har ikke akut betydning for ørredbestanden, siger biolog. Foto: Stig Atzen

Til borgere, bukke og biller

Det store areal landbrugsjord bliver ikke kun til natur for områdets bukke, biller og andre dyr. Arealet på sammenlagt 240 hektar - cirka 336 fodboldbaner skal også benyttes af blandt andet lokalområdets borgere.

- Når vi arbejder med arealer i den her størrelse, er det klart, at det også skal komme borgerne til gode. Derfor vil vi gerne arbejde rekreative indsatser i området, så det for eksempel bliver et endnu sted at gå en tur, siger Lars Eg Hoppe.

Borgerne kommer i spil, når man skal afgøre, hvordan området skal udformes.

- Vi vil gå i dialog med borgerne om, hvordan vi gør det bedst muligt. Det vil sige ,at hvis man har en god idé til at gøre de omdannede områder bedre at benytte for menneskerne, som bruger dem, kan man få indflydelse på, hvordan det bliver, fortæller biologen.

Skov som man kender det

Der er langt fra landbrugsjord til skov, men det betyder ikke, at skoven, som efter planen skal anlægges, kommer til at være langt fra det, man kender fra området om Vilhelmsborg.

Tværtimod.

- Der er Hørret Skov til nord og Østergård Skov syd for. Det bliver med udgangspunkt i den natur, som allerede er i området. Men det vil ikke bare blive tæt skov over det hele. Der vil også være lysninger, som er naturligt for området, fortæller Lars Eg Hoppe og fortsætter:

- Vi ved, at det giver rigtig god mening med sammenhængende natur. Det er optimalt for spredningen af både dyre- og plantearter, og ved at de har mere sammenhængende natur at færdes i, undgår vi, at for eksempel sommerfuglearter bliver isolerede i et naturområde, hvor de uddør.


Maria Damkjærs tre ældste børn er piger, og derfor har hun solgt mest pigetøj. Men ifølge hende sælger både drenge- og pigetøj godt, når det er brugt. Foto: Stig Atzen

Maria fra Tranbjerg har solgt sine børns tøj for 60.000: Her er hendes fire gode råd

Maria Damkjær fra Tranbjerg sælger brugt børnetøj i Børneloppen, og hun har solgt for 60.000 kroner, siden hun i 2019 begyndte. Det er ifølge hende meget nemmere at gøre på den måde, end hvis folk skulle komme på besøg i hendes hjem for at se og prøve tøjet. 
Ifølge hende er det vigtigt, at man giver folk et godt tilbud. Man tjener lidt mindre per vare, men man sælger til gengæld mere. 
Man skal desuden sørge for, at standen er pæn og indbydende, for når mange kigger på sagerne, kan det hurtigt blive rodet. Derudover skal man være opmærksom på, at standen hurtigt kan blive tom - især i starten. 
Når man skal sælge brugt børnetøj i en stand som Maria, er det vigtigt, at man er organiseret, inden man kommer ind til sin stand. Ellers kan det være umuligt at finde rundt i, hvilke varer, der skal have hvilke mærker på. 
Man kan ifølge hende godt sælge vintertøj om efteråret eller sommertøj om foråret, fordi forældre tænker forud, men det er svært at sælge flyverdragter ved højsommertid eller shorts om vinteren, påpeger hun.

De fleste familier oplever stigende omkostninger, men man hvis man som Maria Damkjær fra Tranbjerg sælger sine børns tøj, kan man tjene lidt ekstra til at betale regningerne. Hun har solgt for mange tusinde ved et loppemarked i Tilst, hvor hun af og til lejer en stand.

Priserne stiger på det meste, og derfor er rarere end nogensinde, hvis man kan finde flere midler til at betale regningerne.

Maria Damkjær fra Tranbjerg er mor til fire børn på henholdsvis 9, 6, 4 og 2. Børn i voksealderen. Men det er ikke kun en udgift for Maria Damkjær, som sælger sine børns brugte tøj i en loppestand hos Børneloppen i Tilst. Her har hun solgt børnetøj for hele 60.000 kroner, siden hun i 2019 åbnede sin første stand.

Maria Damkjær bor i Tranbjerg, men sælger sine børns brugte tøj i Tilst. Foto: Stig Atzen

- Det er ingen hemmelighed, at der er en økonomisk gevinst ved at sælge børnetøj. Men samtidig er det også med en tanke om, at det er mere bæredygtigt at finde en ny ejer til tøjet. Små børn vokser så hurtigt ud af tøjet, at det ikke bliver slidt på samme måde, og meget kan sagtens have 2-3 nye ejere, siger tranbjergenseren og uddyber:

- Især mindre børn slider ikke tøjet så meget, og når de er i den alder er det mest mor og far, som har en holdning til, hvad de skal have på.

Selvom det koster penge at leje en stand, mener Maria Damkjær, at det er godt givet ud.

- Det tjener sig hurtigt ind igen mange gange. Jeg har solgt 180 forskellige klæder på én lejeperiode, og det ville være for svært, hvis jeg skulle snakke med alle kunderne, og de skulle komme hjem til mig for at se varerne, understreger hun.

Læs herunder Maria Damkjærs gode råd til, hvordan man kan sælge sit børnetøj.


1. Det skal gøre lidt ondt at prissætte

Maria Damkjær sælger på Børneloppen, et loppemarked for børnetøj, hvor man lejer en stand, som kunder så kan besøge. Kunderne kommer ifølge Maria Damkjær med håb om at finde et godt tilbud, og som sælger er det en god idé at give kunderne det, de leder efter. Et godt tilbud. 

- Det skal helst gøre lidt ondt, når man sætter prisen. Det kan godt være, at man tjener lidt mindre per handel, men det er trods alt bedre, at man tjener lidt mindre per handel, men så sammenlagt tjener mere, fordi folk handler hos en, forklarer kræmmeren. 

Der er ikke som sådan grænser for, hvilke mærker børnetøj man kan sælge, men nogle mærker går rigtig godt ifølge tranbjergenseren. 

- I starten var det Hummel og Marmar, som var meget populært. I dag er Marmar, Name It eller Kongens Sløjd meget populært. Mærker som Kenzo er også til at købe for rimelige penge i Børneloppen. Det skifter lidt, siger hun. 

2. I god stand

Præsentation er altafgørende i salg, lyder devisen, og når det kommer til børnetøj gælder det også. 

- Det skal se pænt og ordentligt ud. Jeg plejer at betale et lille beløb, så Børneloppen sørger for, at min stand er opryddet og pæn. Hvis ikke man holder øje med standen, kan det være, at tingene kommer til at flyde lidt, eller måske kommer der noget fra nabostanden over at ligge hos dig, siger Maria Damkjær og påpeger, at flere bruger markedets farveanvisninger til at gøre det overskueligt at gennemskue de forskellige varers størrelse forklarer hun.

- Jeg kan godt have lidt en tendens til at overfylde min stand. Men der er mange, som gerne vil have lidt plads mellem bøjlerne, så man kan se varerne bedre, når de hænger der, siger hun. 

De varer, som hun tror sælger bedst, er dem, hun plejer at sætte til salg fra start. Derfor kan standen godt se lidt tom ud efter bare et par dage, og her er det vigtigt, at man holder mere øje med standen, end man måske ellers havde gjort. 

- Så skal man sørge for, at der kommer nogle nye varer i standen. I starten kan det gå rigtig hurtigt, og der er det vigtigt, at standen ikke ender med bare at stå halvtom, inden første uge er omme. 

3. Organiser forud

Når man har solgt børnetøj for 60.000 kroner, siger det sig selv, at der er solgt en del flyverdragter, t-shirts og smækbukser. For at tingene går rigtig ind i Børneloppens system, sørger Maria Damkjær for at have sine varer organiseret, inden hun kommer ind med dem. 

- Jeg plejer at bestille prismærkerne digitalt og så organiserer jeg tøjet i rækkefølge med prismærkerne, så det er nemt, når jeg kommer frem. Det er fuldstændig kaos ellers, fortæller Maria Damkjær. 

Det kræver selvfølgelig lidt tid at gøre det klart, medgiver hun, men det er hurtigere end at skulle finde de rigtige prismærker til det rigtige tøj, hvis det ikke er organiseret. 

Man kan endda tage det skridtet videre og tænke fremad, hvis man er til loppemarked et sted eksempelvis Tranbjerg eller Mårslet. 

- Hvis jeg falder over et godt tilbud til et loppemarked, har jeg før købt det og solgt det i min stand hvis det ikke har passet mine børn derhjemme i enten børnenes smag eller størrelse, siger hun. 

4. Årstiderne overlapper

Du kender det selv. Når det bliver vinter, og din sorte frakke efterhånden er blevet grå efter nogle år med den danske vinters slud og smat, vil du have en ny. Det samme, når det er sommer, og din garderobe skal være frisk. Vi kæder os efter årstiderne, og det gør vi også med vores børn. 

- Det er klart, at når det er højsommer eller forår, så er det nemmere at sælge tøj til varme dage, end det for eksempel er at sælge flyverdragter, forklarer kræmmeren fra Tranbjerg.

- Men når det er sagt, så overlapper årstiderne også. Man kan godt sælge flyverdragter og varmt tøj hen ad sensommeren, fordi forældrene tænker forud. Årstiderne overlapper lidt på den måde, så man behøver ikke vente, til det er vinter, før man sætter flyverdragterne og vanterne til salg, tilføjer hun. 

I Tranbjerg og Mårslet er man noget bedre til at undgå parkeringsbøder, end denne Mitsubishi, som samlede 18 parkeringsbøder i København i 2019. Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix 2019

Ingen har fået p-afgifter i Mårslet i år, mens der er uddelt 10 i Tranbjerg. Se, hvor de er uddelt her

Der er ingen, som har fået en bøde for at parkere forkert i Mårslet i år endnu, mens 10 har fået det i Tranbjerg. Se i artiklen kortet over, hvor p-afgifterne er udstedt. Ifølge Joshua Krogager, afdelingsleder ved Aarhus Kommune, kan man dog ikke entydigt konkludere, at Mårslets borgere er helt exceptionelle til at parkere. 
Kommunens cityassistenter, som holder øje med, om parkeringerne følger loven, kommer nemlig sjældnere ud i Mårslet, end de eksempelvis gør i Aarhus C. Helt udslagsgivende for, hvor ofte Aarhus Kommune kommer ud for at monitorere parkeringerne, er, om der er indgivet borgerhenvendelser om, at der er ulovlige parkeringer. 
Derved er det ifølge Joshua Krogager ikke sagt, at Aarhus Kommune ikke kommer ud i Tranbjerg og Mårslet. Men når de gør, foretrækker de at bede folk om at flytte bilen i stedet for at give en bøde. Han henviser desuden til bedre parkeringsmuligheder i Tranbjerg og Mårslet end mere centralt i kommunen, hvor flere får p-afgifter.

Cityassistenter fra Aarhus Kommune forsøger altid flytte folk frem for at udskrive en bøde, og selvom Tranbjerg og Mårslet ikke er de områder, der bliver patruljeret mest, kommer kommunens p-kontrollanter ud, når borgere beretter om grufulde parkeringer.

Det kan mildest talt være frustrerende at komme ud til sin bil for at finde en hilsen fra Aarhus Kommunes cityassistenter (dem, som kontrollerer, om man parkerer ordentligt, red.). 510 kroner lige ud af lommen. Øv.

Men den følelse af frustration er der umiddelbart ikke ret mange i Tranbjerg eller Mårslet, som har oplevet i år. I Tranbjerg er der ifølge Aarhus Kommune uddelt 10 bøder indtil videre i år, mens der i Mårslet er uddelt et stort, rundt nul.

Her er årets 10 uddelte parkeringsbøder i Tranbjerg. Nogle bøder er uddelt så tæt på hinanden, at det ligner én prik, og derfor kan det se ud, som om færre bøder er uddelt. Illustration: Aarhus Kommune

Ifølge Joshua Krogager, afdelingsleder i Aarhus Kommune, kan man dog ikke entydigt konkludere, at mårsletterne er blandt de allerbedste til at parkere inden for reglerne, selvom der ikke er uddelt en eneste parkeringsbøde i Mårslet.

- Vores primære fokusområde er inde i Aarhus. Det er der, hvor der er mest trafik, og vi er udelukkende til for at sikre trafiksikkerhed og fremkommelighed. Jo længere ud i kommunen, man kommer, jo mindre vil man opleve, at vi kommer. Derfor vil der nok være flere bøder inde i byen, end der er længere ude siger han, inden han slår fast:

- Derved er det ikke sagt, at vi ikke kommer ud til Tranbjerg og Mårslet. For det gør vi. Det er hovedsageligt, når borgere henvender sig til os med eksempelvis et billede af en lovstridig parkering, at vi kommer ud, og så kører vi en tur i området.

Flytning før bøde

Hvis kommunens cityassistenter opdager en parkering, som ikke er i orden, når de kører en tur i enten Tranbjerg eller Mårslet, er det dog ikke altid, at det resulterer i en bøde. Det gør det sandsynligvis kun, hvis bilens ejer ikke er i nærheden.

- Vi vil altid hellere have en snak, hvor vi beder borgeren om at flytte bilen, end at vi skal til at udskrive en p-afgift. Så hvis borgeren er til stede og til at tale med, vil vi altid bede vedkommende om at flytte bilen frem for at give en bøde. Vi er her udelukkende for at sikre trafiksikkerhed og fremkommelighed, fortæller Joshua Krogager.

En del af forklaringen på de få trafikbøder kan altså være, at man i Tranbjerg og Mårslet er vaks til at flytte sin bil, når cityassistenterne ser, at den er parkeret forkert. En anden kan være, at der slet og ret er tilpas mange lovlige parkeringspladser, at folk sjældent forvilder sig ud i en parkering, der ikke er tilladt.

- Mange boliger bliver jo tinglyst til at skulle have to parkeringspladser lidt længere ude, mens der inde i Aarhus C bor 20-25 mennesker i samme bygning, siger han.

Curt Liliegreen er direktør ved Boligøkonomisk Videnscenter. PR-foto.

Boligøkonomer giver råd til køber og sælger: Patriciervillaer er gode, og købere bør vente

To boligøkonomiske eksperter mener ikke, at man skal gå i panik over faldende priser på boliger. For det første går det mere ud over lejligheder inde i byen, end det går ud over boliger i Tranbjerg og Mårslet, og for det andet stiger priserne igen, hvis alting går som det plejer. 
Som sælger påpeger eksperterne derudover, at liebhaveri klarer sig godt, selvom priserne falder, fordi det har en masse værdi, som ikke nødvendigvis påvirkes på samme måde af markedsudsving. Står man i en situation, hvor man skal sælge, og man ikke kan vente på, at priserne stiger igen, er det ifølge dem vigtigt, at prisen er skarp og ikke for høj fra starten af. Er den for høj, ender man typisk med at skulle give et større afslag, end man ellers ville have gjort. 
Eksperterne opfordrer også køberne til at afvente markedet lidt endnu, fordi udbuddet bliver større og større, og det betyder, at man som køber kan få mere ud af at vente. Derudover er der store udsving i renten lige nu, hvilket kan få store betydninger for, hvad boligkøbet ender med at koste for dig som køber.

Eksperter råder sælgere til at være rolige på længere sigt og fremhæver eksempelvis patriciervillaer som standhaftige mod faldende priser. Samtidig råder de køberne til at vente, til udbuddet bliver lidt større.

Når vi køber bolig, er det i udgangspunkt for at få et hjem, som kan være vores base for os selv og ofte vores familier.

Det er også en stor investering, når man handler i Tranbjerg og Mårslet, og derfor kan det være svært at se, at priserne er på vej ned, som tilfældet er lige nu.

To boligøkonomiske eksperter, Mikkel Høegh, boligøkonom i Jyske Bank, og Curt Liliegren, direktør i Boligøkonomisk Videncenter, understreger dog, at selvom man måske vil opleve et fald i prisen, skal man ikke købe en bolig, fordi man håber, at man tjener en bondegård på den.

Man skal købe en bolig, fordi man skal have et sted at bo.

- Generelt er det sådan, at når man handler ejendom, skal man lade sig styre af sine behov, har man brug for en bolig, brug for at komme videre? Lad være med at spekulere i boligen, opfordrer Curt Liliegren

- Jeg synes, man skal sælge og købe bolig efter behov, istemmer Mikkel Høegh.

Sælgere af lejligheder rammes hårdest, men arkitekttegnede huse er attraktive

Både Mikkel Høegh og Curt Liliegren opfordrer til at bevare roen som sælger i det nuværende boligmarked. Bliver man grebet af panik over faldende priser, kommer man til at sælge for billigt. Kigger man på den historiske udvikling, stiger boligpriserne igen. 

- Boligmarkedet går altid op og ned, men faktisk mest op. Renten betyder meget på den korte bane, men på den lange bane er det indkomsterne, der betyder noget. Og over tid bliver vi løbende rigere, og derfor vil de stigende indkomster trække boligpriserne op, siger Mikkel Høegh. 

Som du i sidste uge kunne læse, er Tranbjerg og Mårslet ikke det mest følsomme områder, når det kommer til prisudsving på boliger. De mest følsomme boligtyper er lejligheder inde i byen, vurderer Mikkel Høegh og Curt Liliegren. Sidstnævnte påpeger samtidig, at nogle boligtyper stadig er eftertragtede, på trods af at priserne generelt falder. 

- Har du noget liebhaveri, står du bedre i forhold til markedet. Patriciervillaer for eksempel har noget herlighedsværdi og noget kulturhistorisk værdi. Har du ene ejendom med historisk værdi er der også noget knaphedsfaktor i boligen og grunden, og derfor ville jeg være forsigtig med at slå noget af prisen. 

- Jeg ville også være varsom med at sætte køkken og bad i stand. Det laver folk om alligevel, tilføjer han.

Medmindre du akut har brug for at sælge, mener Mikkel Høegh, at det er bedst at vente. 

- Hvis man har brug for at skynde sig at komme af med det, så kan det jo godt være nu. Ellers skal man have en noget længere horisont. Men som udgangspunkt synes jeg jo, at man skal købe og sælge efter behov, fortæller Mikkel Høegh og anbefaler en realistisk pris fra starten af: 

- Al erfaring viser, at hvis man sætter prisen for højt fra start af, så skal der et større afslag til for at få en handel til at gå igennem i forhold til, hvis man sætter prisen skarpt.

Det er købers marked: Vent lidt og lad udbuddet stige

Meldinger om faldende priser kan være tillokkende som køber på boligmarkedet. Ifølge Mikkel Høegh er der da også tale om et købers marked i øjeblikket.

- Det er køberne, der har fat i den lange ende i forhold til prisforhandling. Sælgerne presses af, at der er flere og flere boliger til salg, forklarer han og uddyber, at købernes ringere situation, når de låner penge, kan presse sælgere yderligere:

- Køberne kan derfor blive nødt til at sige, at jeg har simpelthen ikke flere penge, så hvis du vil sælge, så bliver det til den her pris. Det er et godt forhandlingsargument, og det er formentlig også rigtigt.

Købere kan dog ifølge Curt Liliegren drage fordel af at væbne sig med tålmodighed lidt endnu. 

- Udbuddet er stigende, og det er altid godt, når du skal købe. Der er mere at vælge imellem, og vi kommer fra et historisk lavt udbud. I den situation er det rart med et større udbud, og da det stiger hele tiden, kunne det være godt at vente et halvt år, siger han. 

Et andet argument for at være afventende som køber er ifølge Curt Liliegren, at renten lige nu svinger meget.

- Først fik vi en kraftig rentestigning, klar til at åbne 5-procenteren, så lukkede det, så 4 procent, lignede 3,5 procent, men så steg den igen. Renten reagerer på forventningen til, om inflationen fortsætter med at stige. Forventningen er stadig, at den ikke stiger. Ændrer forventningen sig, så reagerer renten øjeblikkeligt. Som boligejer kan du komme i klemme, for så er det en anden kurs, du får.