Vilhelmsborgs natur kan gå fra landbrug til skov og natur: Vanvittigt, siger landmand
En kommunal plan vil omgøre landbrugsjorden ved Vilhelmsborg til 100 hektar skov, 40 hektar spredningskorridor til kronvildt over Giber Ringvej samt gøre yderligere 100 hektar til uspecificeret natur. Du kan som borger få indflydelse på, hvordan naturen skal tage sig ud, hvis forslaget går igennem, fordi Aarhus Kommune har tænkt sig at gøre området til både rekreativt område samt et område, som skal styrke biodiversiteten og sørge for mere skov i Aarhus.
Landmanden, som forpagter størstedelen af jorden nu, mener ikke, at det er naturligt at omdanne landbrugsjorden til skov, spredningskorridor og andet natur. Han henviser til, at det er et gammelt herregårdsområde, som naturligt bør have landbrugsjord omkring sig. Derudover mener han, at den vekselvirkende effekt mellem landbrug, Giber Å, Vilhelmsborg Skov og selve herregården giver et prægtigere område, end hvis man fjerner landbrugsjorden fra ligningen.
Det er naturskønt ved Vilhelmsborg, men snart kan det blive endnu skønnere.
Aarhus Kommune arbejder nemlig lige nu med en plan om at lave den kommunale landbrugsjord, som landmænd i øjeblikket forpagter, om til skov. 100 hektar skov skal i stedet pryde området. Det er et areal tilsvarende 140 fodboldbaner.
Dertil er der planer om et lige så stort område, som skal omlægges til uspecificerede naturmæssige indsatser, som det hed sig, da planen senest var oppe at vende i Magistraten 5. september.
- Planen skal først godkendes i byrådet, men efter den er blevet godkendt kommer vi til at opsige forpagtningsaftalerne, og så skal de lige have lidt tid til at udløbe. Det betyder, at vi nok kan komme i gang med at plante træer til foråret 2024, siger Lars Eg Hoppe, biolog ved Aarhus Kommune.
Herudover skal der, hvis planen går igennem, anlægges en korridor for krondyr på 40 hektar, så de kan bevæge sig fra Vilhelmsborg-området og mod syd for at krydse Giber Ringvej over den anlagte vildtbro. Samlet skal der ifølge planen bruges 3,2 millioner kroner fra 2023 til og med 2025.
Planen indeholder flere forslag til mere natur i Aarhus, og 5. september den blev sendt retur til Teknisk Udvalg med et ønske om, at flere projekter skulle være uden for Ringvejen.
Hundredevis af hektar - men hvor stort er det egentlig?
100 hektar ved Vilhelmsborg skal omdannes til skov yderligere 100 hektar skal være naturindsatser og 40 hektar skal være såkaldt spredningskorridor for krondyr. Men hvor meget er de sammenlagt 240 hektar egentlig?
- 2,4 kvadratkilometer eller
- 336 fodboldbaner eller
- 3000 håndboldbaner eller
- 5714 basketballbaner eller
- 12.268 tennisbaner eller
- 34.576 badmintonbaner eller
- 12.630 curlingbaner eller
- 574.300 bordtennisborde eller
- 19,6 millioner skakbrætter.
Vanvittigt, siger landmand
Kenny Kristensen fra Malling forpagter størstedelen af landbrugsjorden omkring Vilhelmsborg, og forpagteren er bevidst om, at kommunen har planer om at omdanne landbrugsjorden til skov og andet natur. Han mener ikke, at det passer ind i området om den gamle herregård.
- Jeg synes, det er vanvittigt, fastslår han.
Landmanden tror, at flere i området har det som ham. Han møder tit mennesker på gåture eller børnehave-udflugter, som nysgerrigt ser på markerne og landmændene, der arbejder på dem.
Man kunne argumentere for, at skov og andre naturindsatser vil gøre området endnu smukkere at gå i?
- Jeg kan ikke forstå, at man ikke respekterer området ved herregården som et gammelt landbrugsområde. Lige nu er området smukt med varierende natur med Vilhelmsborg skov og landbrugsjord. Jeg synes, det er fantastisk, når vi har varierende natur, men vi får mindre af det, når man gør sådan noget her, siger Kenny Kristensen.
Landmanden har som forpagter af jorden en økonomisk interesse i at drive markerne, men det er ifølge ham slet ikke det, der gør, at han ikke bryder sig om planen.
- Jeg er en gammel dreng på 66, og jeg skal snart stoppe med at forpagte området her. Men jeg vil ærgre mig over, at man ændrer på det, siger han.
Til borgere, bukke og biller
Det store areal landbrugsjord bliver ikke kun til natur for områdets bukke, biller og andre dyr. Arealet på sammenlagt 240 hektar - cirka 336 fodboldbaner skal også benyttes af blandt andet lokalområdets borgere.
- Når vi arbejder med arealer i den her størrelse, er det klart, at det også skal komme borgerne til gode. Derfor vil vi gerne arbejde rekreative indsatser i området, så det for eksempel bliver et endnu sted at gå en tur, siger Lars Eg Hoppe.
Borgerne kommer i spil, når man skal afgøre, hvordan området skal udformes.
- Vi vil gå i dialog med borgerne om, hvordan vi gør det bedst muligt. Det vil sige ,at hvis man har en god idé til at gøre de omdannede områder bedre at benytte for menneskerne, som bruger dem, kan man få indflydelse på, hvordan det bliver, fortæller biologen.
Skov som man kender det
Der er langt fra landbrugsjord til skov, men det betyder ikke, at skoven, som efter planen skal anlægges, kommer til at være langt fra det, man kender fra området om Vilhelmsborg.
Tværtimod.
- Der er Hørret Skov til nord og Østergård Skov syd for. Det bliver med udgangspunkt i den natur, som allerede er i området. Men det vil ikke bare blive tæt skov over det hele. Der vil også være lysninger, som er naturligt for området, fortæller Lars Eg Hoppe og fortsætter:
- Vi ved, at det giver rigtig god mening med sammenhængende natur. Det er optimalt for spredningen af både dyre- og plantearter, og ved at de har mere sammenhængende natur at færdes i, undgår vi, at for eksempel sommerfuglearter bliver isolerede i et naturområde, hvor de uddør.