Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Tranbjerg-MårsletLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Boligsalg. Foto: Michael Bager

Billigere boliger, dyrere dagligvarer

Kære læser

Der findes sjældent noget mere frustrerende, end når udefrakommende ting styrer ens hverdag i en kurs, man aldrig selv ville have lagt. De færreste ønsker sig for eksempel dyrere energi, dyrere dagligvarer eller at prisen på deres boliger falder. Ikke desto mindre er det den hverdag, man må affinde sig med i Tranbjerg og Mårslet, som man kan læse i dagens nyhedsbrev.

Kursen er sat af østeuropæisk krig, som hæver energipriserne - og deraf også vores priserne på vores dagligvarer - og et boligmarked, som har været brandvarmt længe og nu er ved at køle af. Man kan føle sig magtesløs. Det er svært at løse den slags udfordringer fra en stue i Tranbjerg eller Mårslet.

Men som Troels Laursen, brugsuddeler i Mårslet sagde, da jeg var på besøg hos ham for at tale energipriser, så kan man altså godt udfordre den magtesløshed, man kan føle i den nuværende situation. Selvom man ikke selv kan sætte kursen, kan man navigere så godt, man kan, gennem den. Og skuer man mod horisontlinjen, kan det være, man ser solskin i stedet for uvejret, man befinder sig i.

Det må være moralen, man kan få med sig fra dagens nyhedsbrev. Brugsuddelerne fra Tranbjerg og Mårslet navigerer på hver sin måde gennem uvejret af prisstigninger. I Tranbjerg følger man centrale retningslinjer fra Coop, og der er allerede gjort noget for at nedbringe omkostningerne. I Mårslet afventer man lidt endnu.

Begge brugsuddelere kigger mod horisonten, og det bør man også gøre som boligejer, hvis man spørger Søren Sindal Jensen og Jesper Bjerg, der er ejendomsmæglere i henholdsvis Tranbjerg og Mårslet. For selvom boligpriserne kommer til at falde i den næste tid, vil det stadig være en god investering om 10 år. 

Vi holder optimismen her på Tranbjerg-MårsletLIV. Men vi afstår ikke fra de svære historier, hvis de er væsentlige. Fortæl mig, hvad du har på hjerte på telefonnummer 42 18 97 24 eller email stdat@tranbjerg-maarsletliv.dk. Tak for din opmærksomhed.

Billede af Stig Atzen
Billede af skribentens underskrift Stig Atzen Journalist
Mårslets boliger kan komme til at ligge lidt længere i fremtiden. Foto: Silas Bang

Boligpriserne er på vej ned, men Tranbjerg og Mårslets mæglere er helt rolige

Boligpriserne i Tranbjerg og Mårslet kommer til at falde det næste stykke tid, fortæller Jesper Bjerg, ejendomsmægler i Mårslet og Søren Sindal Jensen, ejendomsmægler i Tranbjerg. Men selvom ens bolig falder 50.000 eller 100.000 i værdi over det næste halve år, betyder det ikke, at boligen er en dårlig investering, forsikrer de to ejendomsmæglere. 
Siden 1992 er boligpriserne i Aarhus firdoblet, og ejendomsmæglerne forudser, at priserne på sigt vil blive ved med at stige. 
Tranbjerg og Mårslet er ifølge ejendomsmæglerne mere stabile markeder end områder længere inde mod byen, og derfor vil man heller ikke opleve, at det i Tranbjerg og Mårslet er de steder, hvor de største udsving sker. Det skyldes, at man får mere for pengene. 
Begge mæglere er rolige, og de forventer, at de i fremtiden skal arbejde mere med at finde den gyldne mellemgrund for købere og sælgere, og her er det ifølge ejendomsmæglerne vigtigt, at man værdisætter sit hus attraktivt. For selvom der stadig er okay aktivitet især i Tranbjerg, kan liggetiderne blive lange, hvis man ikke gør prisen attraktiv.

Boligmarkedet er ved at køle af efter en brandvarm periode, og liggetiderne er blevet længere i Mårslet, mens man også i Tranbjerg forventer, at priserne vil falde. Men lokale ejendomsmæglere har is i maven, når man taler om, hvorvidt det er en god investering over tid.

Mens priser på dagligvarer og energi er på vej op, er priserne på boliger på vej ned. Finansministeriet har for nylig meldt ud, at det forventer et markant fald i huspriserne næste år.

Billigere boliger bliver også tilfældet i Tranbjerg og Mårslet, lyder meldingen fra ejendomsmæglerne Danbolig Beder og Home Tranbjerg, som mægler boliger i henholdsvis Mårslet og Tranbjerg. Men selvom priserne falder, er der ingen grund til at gå i panik, hvis man netop har købt sin bolig eller mangler at sætte sin underskrift på et nyt hjem.

Søren Sindal Jensen mener, at der er en herlighedsværdi i at have sit eget. PR-foto.

Siden 1992 er boligpriserne i Aarhus Kommune firdoblet ifølge Nordea Kredits beregninger, hæfter Jesper Bjerg, indehaver af Danbolig Beder, sig ved.

- De fleste køber hus for at bo der i en årrække, og selvom priserne er begyndt at falde lidt, skal man ikke være bekymret, hvis man bliver boende i syv eller 10 år. Det er mest et problem, hvis du har købt en bolig, og du flytter et halvt år efter, siger han.

Søren Sindal Jensen, som er butikschef i Home Tranbjerg, har ligeledes is i maven, når det kommer til boligmarkedet på sigt i Tranbjerg.

- Det kan godt være, at ens bolig falder 50.000 eller 100.000 i værdi over det næste halve år, men over 10 år er det stadig en god investering. Og så er der også noget herlighedsværdi i, at man får sit eget, som man kan tilpasse på en anden måde end en lejebolig, siger han og pointerer, at alternativet med lejeboliger også er blevet dyrere.

Septembers hidtil dyreste boliger i Tranbjerg og Mårslet

Mårslet 

1. Obstrupvænget 6. Pris: 6.550.000

2. Piganavej 6. Pris: 3.245.000

3. Moselodden 4. Pris: 2.450.000 

Tranbjerg

1. Grønløkke Allé 46. Pris: 4.100.000

2. Skovgårdsvænget 584. Pris: 3.750.000

3. Nørrevænget 147. Pris: 2.998.000

Mere robuste markeder

I Mårslet mærker man ifølge Jesper Bjerg så småt, at boligmarkedet er ved at køle af.

- Vi oplever, at der er lidt længere liggetider, end der var før. Men boligerne i Mårslet bliver stadig solgt ret hurtigt, siger han og uddyber:

- Det er ikke i Mårslet, at det rammer hårdest. I Mårslet er det ikke så voldsomt, som det er længere inde mod byen. Vi har derudover mange, som flytter internt i Mårslet, så de vil ikke opleve, at deres nye bolig er faldet mere i pris end deres gamle.

Boligmarkedet i Tranbjerg er ligeledes bedre garderet mod kommende nedgang i priserne, vurderer Søren Sindal Jensen.

- Man får mere for pengene i Tranbjerg, end man får i Aarhus, Risskov, Viby eller Højbjerg. Det betyder, at når priserne bliver højere derinde, så søger folk ud mod Tranbjerg. De områder vil også opleve større fald, end man vil opleve i Tranbjerg, fortæller han.

- Vi ser stadig, at der er en god aktivitet herude, men vi kan samtidig også se, at købere er lidt mere tilbageholdende, end de var før, supplerer han.

Mæglere på arbejde

Fordi der i den seneste tid har været så meget gang i boligmarkederne i Tranbjerg og Mårslet, har ejendomsmæglerne haft travlt med at åbne dørene for købere til sælgere. Det kommer sandsynligvis til at ændre sig lidt i takt med, at boligmarkedet køler lidt af.

- Det er nu, vi skal vise, hvad vi kan som mæglere. Vi skal have køber og sælger til at mødes. Det vigtigste her er, at man sørger for en attraktiv pris som sælger, så boligen ikke kommer til at ligge for længe, siger mægleren fra Tranbjerg.

Ifølge Jesper Bjerg fra Danbolig Beder vender vi tilbage til et mere stabilt boligmarked i Mårslet.

- Efter to vilde år, kommer vi nu tættere på det normale. Det betyder også, at man som køber kigger ind i et mere stabilt marked, end man har gjort før, og det kan gøre det lidt nemmere at komme ind på boligmarkedet, hvis priserne kommer tættere på normalen, siger han.

Jesper Jessen (til venstre) er brugsuddeler i Tranbjerg og Sammen med Mårslets brugsuddeler, Troels Laursen (til højre), mærker han de stigende energipriser. Foto: Stig Atzen

SuperBrugsen i Tranbjerg har slukket for nogle af sine kølere - i Mårslet afventer de lidt endnu

De dyre elpriser kan mærkes hos SuperBrugsen i Tranbjerg og i Mårslet. Med mange kølere i butikken og egne bagerforretninger og slagter- og delikatesseafdelinger løber elregningen hurtigt op. Det betyder ifølge brugsuddelerne, at priserne kommer til at stige, og det vil kunderne også kunne mærke. 
Samtidig har man i Tranbjerg slukket for fire kølere og kan, hvis det bliver nødvendigt, skrue ned for belysningen i butikken. I Mårslet overvejer man at lave tiltag, som ikke kommer til at blive set af butikkens kunder, fordi man er meget opmærksom på den kundeoplevelse, som ligger i SuperBrugsens DNA. 
I både Mårslet og Tranbjerg mærker man, at kunderne er blevet mere prisfølsomme, og det kan betyde, at der kommer generelt billigere varer i køledisken og på hylderne for at imødekomme mere sparsommelige kunders behov.

I de to SuperBrugser i Tranbjerg og Mårslet mærker man de stigende energipriser, men fordi SuperBrugsen i Mårslet er en såkaldt A-butik, afventer man, mens man i Tranbjerg følger koncernen og har slukket for kølere allerede.

Tårnhøje elpriser kan mærkes i hjemmene i Tranbjerg og Mårslet. Men også uden for hjemmets vægge og nede i de lokale SuperBrugser, mærker man buldrende elpriser. Begge steder er der adskillige kølere, som holder dagligvarerne friske, kolde og klare til at komme i indkøbskurven. Der er også bagerafdelinger, som bruger strøm til ovnene, og slagter- og delikatesseafdelingen har gang i køkkenmaskinerne.

Kort sagt: Supermarkedet bruger strøm. Meget af det. Det er dyrt i disse tider, lyder det fra de lokale brugsuddelere.

- Ligesom man hjemme hos menneskerne i Mårslet mærker, at priserne stiger, mærker vi også, at energipriserne og inflationen stiger. Det betyder, at vi ikke kan regne med det samme overskud, og at vi kigger på, hvordan vi kan få omkostningerne ned, fortæller Troels Laursen, brugsuddeler i Mårslet.

Troels Laursen vil gerne fortsætte med at give mårsletterne samme kundeoplevelse i SuperBrugsen Mårslet, og derfor vil eventuelle tiltag sandsynligvis foregå i baggrunden. Foto: Stig Atzen

- Der er ingen tvivl om, at når elpriserne stiger, så er det dyrt at være et sted, som har så mange ting, der bruger strøm. Det er et anseeligt beløb, som det koster. Og det vil vores kunder også mærke på priserne, fortæller Jesper Jessen, brugsuddeler i Tranbjerg og uddyber:

- Vi er heldigvis en ret ny butik, og det betyder, at vi eksempelvis har LED-pærer, og vi har mulighed for at indstille på, hvor meget lys vi har tændt i butikken.

Kølere slukket i Tranbjerg. Endnu ikke i Mårslet

Prisen for strøm er den samme i Tranbjerg og Mårslet, men butikkerne reagerer forskelligt på priserne. SuperBrugsen i Tranbjerg er en såkaldt B-butik, hvilket betyder, at man følger de retningslinjer, som Coop kommer med.

- Jeg har slukket fire kølere indtil videre. Det betyder, for eksempel, at vi ikke har helt så mange af vores varer i den allerede afkølede frugt- og grøntafdeling, som vi havde før. Det kan også betyde, at vi senere bliver nødt til at slukke for flere kølere, som fremviser varer, der godt kan holde sig uden for køl, at vi samler varer i kølere, eller at man ikke har så meget hvidvin på køl for eksempel, fortæller uddeleren fra Tranbjerg.

Jesper Jessen, brugsuddeler i Tranbjerg har allerede slukket fire kølere efter Coops retningslinjer. Foto: Stig Atzen

I Mårslet er SuperBrugsen en såkaldt A-butik. Det betyder, at man får hjælp fra Coop til beregninger og rådgivning, men Troels Laursen og SuperBrugsen Mårslet har selv råderum over, hvilke tiltag man laver. Uddeleren håber, at han kan styre købmandsskibet gennem stormen, uden mårsletterne opdager, at det har buldret.

- Jeg håber ikke, at vores kunder kommer til at se det. Vi har tænkt os at afvente og se, om vi kan finde løsninger, der ikke er synlige for vores kunder. For eksempel tidsindstille de elektriske ting, som giver mening at tidsindstille. Det er vigtigt for os, at vi sørger for en rigtig god oplevelse for vores kunder, siger brugsuddeleren fra Mårslet.

En billigere entrecote

En af SuperBrugsens styrker er ifølge begge uddelere, at det er et sted, hvor udvalget er større end discountbutikker, og der er mulighed for eksempelvis ferske udskæringer fra egen slagter eller bagværk fra egen ovn. Det er dog også noget af det, der kræver strøm at sørge for.

- Det er vigtigt, at vi holder fast i SuperBrugsens DNA, understreger Troels Laursen fra SuperBrugsen Mårslet.

- Samtidig kan vi også mærke, at kunderne efterspørger andre varer, end de for eksempel gjorde under corona. Dengang ville man gerne have dyrere varer og mere af det. Nu kan vi mærke, at kunderne er blevet mere prisfølsomme, og at de måske vælger en lidt billigere bøf end den allerdyreste, fortæller han.

Mere prisfølsomme kunder kan også mærkes hos Jesper Jessen i Tranbjerg.

- Det kan være, at vi for eksempel kommer til at have lidt flere tørvarer på hylderne henover de næste måneder, siger han og konkluderer:

- Vi har tænkt os at gå løsningsorienteret til det, ligesom man gør derhjemme. Vi tilpasser os, hvordan virkeligheden er, og så tror jeg på, at vi finder nogle gode løsninger undervejs.

Arkivfoto: Anders Knudsen

Prøvede at stikke af fra politiet i Tranbjerg: Blev fundet i træ

En 20-årig mand blev natten til onsdag anholdt i Tranbjerg, efter han forsøgte at stikke af fra politiet og gemte sig i et træ.

Det er ikke nemt at gemme sig fra politiet. Det måtte en 20-årig mand natten til onsdag sande, da han prøvede at stikke af fra politiet på Gammel Horsensvej i Tranbjerg.

Betjentene var blevet opmærksomme på manden, der kørte rundt på vejen i en udlejningsbil. Da betjentene lavede en u-vending for at standse ham, satte bilisten farten op for at stikke af fra politiet. Han nåede at få et forspring til patruljen.

Længere henne ad vejen fandt politiet hans bil efterladt med døren åben. Men bilisten var forsvundet. Derfor tilkaldte betjentene en hundepatrulje, og det gav pote.

Hunden fik færten fra den 20-årig mand på flugt, og hunden ledte betjentene ind gennem en mark og over et grønt læbælte, hvor den begyndte at gø ved et træ. Heroppe sad den 20-årige mand, som indså, at flugten var ovre, og han hoppede selv ned.

Hunden fandt foruden den 20-årige en kniv tæt på træet, og det viste sig, at den 20-årige havde brugt en bekendts kørekort, da han ikke havde kørekort selv.