Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Tranbjerg-MårsletLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

På indsamlingsbøtten er der både møntindkast og MobilePay-nummer, folk kan donere til. Pengene går til forskning i sklerose. Foto: Stig Atzen

Lokalområdet savner indsamlere mod uhelbredelig sygdom, og internatets nye leder mangler katte-nussere

Kære læser

Jeg bliver af og til blæst bagover af, hvor store landvindinger lægevidenskaben laver. Vi har udviklet antibiotika, kunstige lemmer og er i stand til at operere mennesker, som er kommet meget slemt til skade.

Lægevidenskaben kan meget. Men der er stadig sygdomme, man ikke kan kurere. Sklerose er sådan en sygdom.  Mille Elskær Petersen fra Mårslet har set, hvordan sygdommen over 25 år langsomt sled hendes mors krop op, inden moderen fik fred for et år siden. Men selvom sygdommen ikke er til at helbrede, betyder det ikke, at man er magtesløs.

Mårsletten står for skleroseforeningens indsamlinger i Tranbjerg og Mårslet, og så har hun også selv en indsamlingsrute i Mårslet, som hun går. På den måde kan hun med sin mor i tankerne samle penge ind til forskning, der måske - hvem ved - kan gøre sklerose helbredeligt engang. Eller måske gøre os klogere på, hvorfor sygdommen forekommer hyppigere ved kvinder, og give os indsigt i hvad der gør, at vi får sklerose.

Du kan hjælpe Mille ved at melde dig som indsamler på lørdag - for der kun indsamlere på en tredjedel af Mårslets ruter og en femtedel af Tranbjergs indsamlingsruter. Det er ikke kun skleroseindsamlingen, som kan bruge en kærlig hånd i lokalområdet.

Dyreinternatet i Tranbjergs nye leder, Rolf Nordentoft ligger vandret i øjeblikket. Det er højsæson for hjemløse dyr, og selvom der er en stærk faglighed til at tage sig af dyrene, mangler der nussende hænder fra frivillige hjælpere. Mange af dem.

Hvis du har noget, du gerne vil gøre dine medborgere opmærksom på, så vil jeg sætte stor pris på, at du tager fat mig. Jeg er her for at vende de ting, der vedrører dig og dine naboer journalistisk. Mit telefonnummer er 42 18 97 24, og min emailadresse er stdat@tranbjerg-maarsletliv.dk. Jeg håber, jeg hører fra dig. God læselyst.

Billede af Stig Atzen
Billede af skribentens underskrift Stig Atzen Journalist
Mille Elskær Petersen er udover at være indsamlingsleder i Tranbjerg og Mårslet også selv ude med samlebøssen i Mårslet. Foto: Stig Atzen

Moderen havde sklerose i 25 år: På søndag samler Mille fra Mårslet ind i sin mors ånd

Da Mille Elskær Petersen var 14 år gammel, fik hendes mor konstateret sklerose. Det betød, at Mille Elskær Petersen kunne se sin mors krop over 25 år gå i forfald, indtil hun sidste år fik sin fred. Hun har set, hvordan kroppen fysisk er blevet nedbrudt, men også hvordan det psykisk satte sine spor. 
Selvom sklerose er uhelbredeligt, betyder det ikke, at man er hjælpeløs som pårørende. Det er Mille Elskær Petersen et godt eksempel på, for hun er indsamlingsleder, når der søndag er indsamling til forskning i sklerose. På den måde er hun med til at samle midler til måske en dag at kunne gøre sygdommen helbredelig. Hun står for indsamlingerne i Tranbjerg og Mårslet, men hun er også selv ude på en rute i Mårslet, hvor hun går med sin mor i tankerne. Hun håber, at endnu flere vil melde sig til indsamlingen, fordi kun en tredjedel af ruterne i Mårslet og en femtedel af ruterne i Tranbjerg er besat. Det samler nemlig ikke kun penge, det informerer også om sygdommen.

Mille Elskær Petersen fra Mårslet har oplevet, hvordan sklerose langsomt sender kroppen i forfald. Som indsamlingsleder for Tranbjerg og Mårslet samler hun midler til forskning mod sygdommen.

Sklerose er en frygtelig sygdom. Det ved 39-årige Mille Elskær Petersen fra Mårslet, hvis mor levede med sygdommen i 25 år, inden hun sidste år fik fred. Mille Elskær Petersen ved om nogen, hvad sklerose er for en sygdom.


Fakta: Sklerose

17.747 danskere har sygdommen, og hver dag får 2 danskere konstateret sklerose. Danmark har verdens fjerde højeste forekomst per indbygger. Dobbelt så mange kvinder som mænd får sygdommen, der kan ramme i alle aldre, men typisk rammer mennesker i alderen 20-40 år. 

Sklerose rammer centralnervesystemet - det vil sige hjernen og rygmarven - og kan medføre en lang række fysiske og kognitive funktionsnedsættelser. Det kan være nedsat styrke, lammelser, føleforstyrrelser, synsproblemer, hukommelsesbesvær og udmarvende træthed. 

Man kan bremse sygdommen med medicin, men sygdommen er uhelbredelig, og selvom man får medicin, vil den tage til over tid. 

- Kroppen går jo i forfald over tid. Fysisk kan man jo se, hvordan kroppen langsomt bliver nedbrudt, og mister evnen til at bruge sin krop. Psykisk er det også utrolig hårdt. Både fordi du lever med, at din krop bliver nedbrudt, men også fordi sygdommen angriber dine nerver, hvilket kan gå ud over hjernen, og til sidst blev min mor også anderledes af det. Heldigvis fik hun sidste år sin fred på det rigtige tidspunkt, fortæller Mille Elskær Petersen og konkluderer:

- Det er en barsk sygdom.

Sklerose er uhelbredeligt. Men for at blive klogere på behandling, og hvad der forårsager sklerose, skal der forskes. Det koster penge. De penge er mårsletten med til at samle ind, når hun som indsamlingsleder i Tranbjerg og Mårslet er tovholder på de lokale indsamlere.

- Jeg går selv en rute her i Mårslet, og det gør jeg med min mor i tankerne. På den måde føler jeg, at jeg også aktivt gør noget i min mors ånd. Hun var stolt, da jeg begyndte at samle ind for seks år siden. Det gør også, at har lyst til at blive ved, siger indsamleren.

Beklagede sig aldrig

Det siger noget om Mille Elskær Petersen, at hun både kan være indsamlingsleder for Tranbjerg og Mårslet og gå sin egen rute i Mårslet. Noget kan tyde på, at hun har arvet sejhed fra sin mor.

- Selvom hun havde sygdommen i 25 år, beklagede hun sig aldrig. Hun havde alt det, hun ønskede sig i sine tre børn. Selvom det har været frygtelig hårdt at have sklerose, har hun aldrig klaget sig, fortæller Mille Elskær Petersen.

Mille Elskær Petersens søn sidder på skødet af Mille Elskær Petersens mor. Privatfoto

Ikke desto mindre har sygdommen også betydet, at Mille Elskær Petersens mor har måttet give afkald på nogle af de ting, bedsteforældre typisk sætter stor pris på. Eksempelvis at gå rundt med sine børnebørn på armen.

- Hendes børnebørn har ikke tænkt, at det kunne have været anderledes, for det var jo bare sådan, det altid har været for dem. Men vi har jo kunnet se, at der var nogle ting, hun ikke kunne. Samtidig har hun været en fantastisk mormor på trods af sin sygdom, forklarer datteren.

Mangler indsamlere i Tranbjerg og Mårslet

Mange af indsamlerne i Tranbjerg og Mårslet er nogle, som har haft sklerose inde på livet. Måske har de konstateret sygdommen. Måske er de pårørende til en skleroseramt. Det giver en følelse af fællesskab blandt dem, der samler ind.

Mille Elskær Petersen ved om nogen, hvad sklerose er for en sygdom. Foto: Stig Atzen

- Mange af indsamlerne har jo været med i flere år, og det er rigtig hyggeligt at samle ind med hinanden igen. Det er jo også mange, som forstår, hvad sygdommen indebærer både som patient og som pårørende, og på den måde er vi meget ligesindede, siger indsamleren og fortsætter:

- Selvom vi samler penge ind, så er der også en stor gevinst i, at vi er ude at oplyse om sklerose og skabe opmærksomhed om sygdommen. Og så bliver vi jo mødt med stor venlighed, og folk er rigtig søde til at bidrage til indsamlingen.

Indsamlergerningen er dog langt fra en lukket gruppe. Som det er nu, er 4 ud af 15 ruter i Mårslet besat, mens det i Tranbjerg er 4 ud af 25. Mille Elskær Petersen håber, at flere vil melde sig som indsamlere.

- De midler, vi samler ind, de år alle sammen til forskning. En rute kan godt samle mellem et og to tusinde ind, og det er penge, som har stor betydning for forskningen i sklerose. Vi har jo ikke et stort indsamlingsshow på tv for eksempel, siger hun.

Rolf Nordentoft blev i august udpeget som ny leder af Dansk Dyreværn Århus i Tranbjerg. Han har altid været glad for dyr. PR-foto

Det er højsæson for hjemløse kattekillinger - internatet mangler nogen, som vil nusse dem

Der er lige nu mange hjemløse dyr, fordi det er på dette tidspunktet af året, at eksempelvis katte får mange killinger. Det betyder, at der er travlt på dyreinternatet i Tranbjerg, hvor den nye leder Rolf Nordentoft tiltrådte i august. 
Han efterspørger flere frivillige hænder, som kan gøre livet endnu bedre for de dyr, der opholder sig på internatet. For selvom der ifølge ham er en enorm stærk faglighed på internatet i Tranbjerg, er det de frivillige som sørger for, at forældreløse kattekillinger og hjemløse kaniner bliver nusset bag ørene og har det bedst muligt, mens de er på internatet. 
Som leder af internatet vil Rolf Nordentoft styrke samarbejdet med andre afdelinger, fordi der sidder store kompetencer rundtomkring i Dyrenes Beskyttelses ti internater i landet. Det gælder alt fra medieproduktion til revision til generel sparring om dyrenes velbefindende.

Rolf Nordentoft vil arbejde endnu tættere sammen med Dyrenes Beskyttelses andre dyreværn i Danmark, men selvom han kan få hjælp til mange ting fra andre afdelinger, skal der lokale frivillige til at forsøde dyrelivene med nus bag ørene.

Vidste du, at det er højsæson for kattekillinger? Det er nu, kattene føder killingekuld efter killingekuld. Desværre er der ikke alle de små killinger, som kommer med hjem i et varmt hjem. I stedet ender mange af dem hos Dansk Dyreværn Århus i Tranbjerg og internatets nye leder, Rolf Nordentoft.

- Vi har hamrende travlt lige nu. Vi har virkelig meget at se til, siger lederen, inden hans telefon ringer med melding om et hjemløst dyr, der har brug for en sengeplads på internatet.

Heldigvis, understreger Rolf Nordentoft, er der mange dygtige mennesker, som kan tage sig af de dyr, der kommer ind hos internatet. Dog er det i tider som nu, hvor det går rigtig stærkt, at der er brug for hjælp ud over internatets ansatte.

- Vores medarbejdere sørger for dyrenes basale behov. At de har et godt helbred for eksempel. Men det er vores frivillige, som sørger for alt det sjove. At kattekillingerne bliver nusset bag ørene, kaniner bliver aet og at dyrene har det godt, fortæller han.

Jeg er her, fordi jeg godt kan lide at arbejde med dyr. Det har jeg altid kunnet, og jeg har også tre hunde derhjemme.

Rolf Nordentoft, leder af Dansk Dyreværn Århus.

Mangler 30 nussere

Der er omkring 100 frivillige tilknyttet internatet i Aarhus, men internatet kunne godt bruge flere til at hjælpe med at forsøde dyrenes tilværelse.

- Vi kunne godt bruge 20-30 flere. Jeg skal faktisk til at skrive ud, om der er nogle af vores frivillige, som vil tage en ekstra tørn. Vi prøver også at få fat i folk på forskellige kanaler som eksempelvis sociale medier og ved at holde informationsmøder, fortæller Rolf Nordentoft.

- De frivillige er sammen med vores ansatte med til at gøre livet bedre for dyrene, og de er ekstremt vigtige for os. Det er også sådan, at selvom vi har mange stærke kompetencer ude hos os, så er de frivillige med til at gøre sådan, at folk kan bruge deres faglighed, hvor den gør mest nytte for dyrene. Frivillige er helt vanvittigt vigtige for os, siger han og fremhæver, at internatet i Tranbjerg også finansieres af frivillige donationer til Dyrenes Beskyttelse.

Ny alfa i flokken

Rolf Nordentoft tiltrådte i august som ny leder af Dansk Dyreværn Århus. Han kom fra en stilling som kredsformand, og han overtager titlen som internatleder i Tranbjerg-internatet fra Karina Fisker, som bliver leder for alle ti af Dyrenes Beskyttelses dyreværn i landet.

Som leder har Rolf Nordentoft umiddelbart en opgave i at optimere driften på internatet i Tranbjerg og bedst muligt få alle ressourcerne i Dyrenes Beskyttelses internater i spil

- Internatet her i Aarhus var før drevet af en mindre gruppe, som gjorde det helt vildt godt. Men efter Dyrenes Beskyttelse har overtaget, har vi helt vildt mange dygtige mennesker, som vi kan bringe i spil. Der er altid nogen, som ved noget. Det betyder også, at vi ikke behøver at have en medieafdeling her i Aarhus for eksempel eller et bogholderi. Det kan man klare i andre dele af landet, siger Rolf Nordentoft.

Det lyder umiddelbart som opgaver, der foregår ved et skrivebord og ikke med en kanin i favnen. Men man skal ikke tage fejl af Rolf Nordentofts motivation.

- Jeg er her, fordi jeg godt kan lide at arbejde med dyr. Det har jeg altid kunnet, og jeg har også tre hunde derhjemme, forklarer lederen

Jesper Kvist, Country & Business Development Manager i Troldtekt GmbH, H.K.H. Kronprins Frederik samt Troldtekts bæredygtigheds- og kommunikationschef, Tina Snedker Kristensen.

Troldtekt fra Slet får pris af kronprinsen

Succes på det tyske marked har indløst en eksportpris til Troldtekt fra Slet. Prisen blev overrakt af Kronprins Frederik. Troldtekt har arbejdet med konceptet cradle-to-cradle, som kort sagt går ud på grundigt at dokumentere, hvilke materialer virksomheden bruger. Det tager i høj grad udgangspunkt i bæredygtighed, og det har været afgørende for, at Troldtekt har kunnet klare sig godt på det tyske marked.

Succes på det tyske marked har udløst en royal hæder til Troldtekt, som ligger i Slet.

Med fokus på akustik og bæredygtighed har Troldtekt fået en succesfuld entré på det tyske marked. Det har udløst en af årets tre HRH Crown Prince Frederik International Business Awards. Troldtekt modtager eksportprisen i kategorien ’Green Solutions’.

– Det er svært at beskrive, hvor stolte vi er over at modtage H.K.H. Kronprins Frederiks pris for vores indsats. Tyskland er et marked med enormt potentiale for danske byggevirksomheder. Ligesom vi ser det i Danmark, er bygherrerne i Tyskland klar til at investere i dokumenteret bæredygtige byggematerialer. Hos Troldtekt er vi samtidig gået all in med at opbygge en landsdækkende tysk salgsorganisation, der forstår branchen, kulturen og ikke mindst arkitektmarkedet, udtaler Peer Leth, adm. direktør hos Troldtekt A/S.

På vegne af det tyske datterselskab Troldtekt GmbH fik Country & Business Development Manager Jesper Kvist overrakt prisen af H.K.H. Kronprins Frederik ved en ceremoni på Amalienborg fredag den 26. august.

Strategisk fokus på cirkulær økonomi

Til grund for hædren ligger blandt andet virksomhedens strategiske arbejde med designkonceptet cradle-to-cradle gennem mere end ti år.

Konceptet sikrer, at akustikpladernes materialesundhed er grundigt dokumenteret. Både Troldtekt plader og produktionsaffald kan genanvendes i et biologisk eller teknisk kredsløb, og 98 procent af energien til produktionen kommer fra vedvarende kilder. Dertil har Troldtekt i 2022 lanceret akustikplader med en ny patenteret cementtype, som er CO2-negative under produktion.

- Byggebranchen står globalt set for 35 til 40 procent af al CO2-udledning og ressourceforbrug. Og med masser af tyske byggeprojekter i de kommende år har Troldtekts tyske datterselskab grebet en gylden mulighed for ikke blot at bidrage til at nedbringe udledning og ressourceforbrug, men faktisk at sætte et positivt klimaaftryk, lyder det i en pressemeddelelse fra Danish Export Association.