Naboer til 53 mulige boliger i Tranbjerg føler sig forbigået af forvaltningen, men delvist hørt af byrådet
Selvom naboerne har været med til mange møder og har indsendt høringssvar, føler de sig ikke hørt i sagen om op til 53 boliger vest for Frisenholt i Tranbjerg. Borgerne har siden lokalplanskitsen blev offentliggjort i december sidste år argumenteret mod flere facetter af byggeriet, selvom de ikke direkte modstiller sig, at der kommer boliger.
De argumenterer mod, at man bebygger en passage, som områdets dyr benytter for at komme fra skovområdet i syd til skovområdet i nord, og de påpeger, at villavejene ikke er egnet til trafik fra 53 familieboliger. Derudover vil støjen blive for stor, og byggeriet for højt, har borgerne fra starten argumenteret for.
Da lokalplanforslaget kom for byrådet 17. august var der ikke ændret i de ting, som borgerne har stillet sig skeptiske over for, og det får dem til at føle sig overhørt. At høringsprocessen er til skue og ikke til nytte.
Projektleder for lokaplanforslaget afviser dog, at det skal være tilfældet. Hun siger, at man balancerer flere hensyn, og at det er umuligt at gøre alle tilfredse. Tværtimod handler det om bedst muligt at imødekomme de interesser, der er i spil, og hun påpeger, at byggeriet så meget anderledes ud i starten, og at det blandt andet er blevet "mindre boligblok-agtigt".
Byrådet i Aarhus lod dog tilsyneladende til at være forstående over for to af naboernes hovedpunkter, og det vækker glæde hos naboerne, som dog stadig afventer alternative løsninger og stadig har flere anker end dem, byrådet bed sig fast i.
Tranbjerg Fællesråd fremhæver desuden, at der i fremtiden er udstykket grunde, som kan blive bebygget længere ud mod Jegstrup, hvorfor man ved en helhedsorienteret tankegang kunne lade området bestå som en grøn kile mod de fremtidige udstykninger.
De har været til mange møder, og de har indsendt høringssvar. Men Brita Bartel, Ole Ethelberg og naboerne til de muligt 53 boliger vest for Frisenholt i Tranbjerg føler ikke, at de har haft særlig meget at sige undervejs i forløbet.
Eller rettere: Naboerne har haft meget at sige, men de oplever ikke, at det bliver lyttet til.
- Vi har været vedholdende, udholdende - og udmattede, fortæller Brita Bartels og fortsætter:
- Problemet er, at vi ingen direkte indflydelse har. Der er et demokratisk underskud i den forstand, at selvom vi indsender høringssvar og deltager i møder, har vi ikke en reel indflydelse.
Svært at nå igennem
Området, hvor de 53 muligvis kommer til at stå, forbinder to naturområder i syd og nord. Lige nu benytter flagermus, rådyr og andre dyr området til at bevæge sig mellem de to områder.
Som det er nu, vil der kun være fem meter at bevæge sig på, når boligerne er bygget. Alt for lidt til dyrene, vurderer en biolog, som naboerne til byggeriet har haft til at kigge på planerne.
Derudover vil de 53 boliger ifølge naboerne betyde en tættere trafik, end områdets eksisterende villaveje kan holde til, og de stiller sig skeptiske i forhold til, hvor meget støj, der vil være fra trafikken til og fra området, og fra de børnefamilier, Aarhus Kommune gerne vil have til at flytte ind. Der vil dertil være byggeri i 8,5 meters højde, hvilket ifølge naboerne vil være voldsomt i villakvarteret.
Alt dette har naboerne som nævnt argumenteret for til møder med Aarhus Kommune, og de har sendt høringssvar. Men selvom de har hævet stemmen mod byggeriet, føler de sig forstummet undervejs, for de mener ikke, at forslaget har ændret sig nævneværdigt undervej i processen.
- Det giver noget utryghed for os, når de, vi sender høringssvar til og taler med, også er dem, der skal indstille lokalplanforslaget for byrådet. Vi føler ikke, at de har lyttet ret meget til os undervejs, forklarer Ole Ethelberg, som har svært ved at se en anden løsning end et byggeri med færre boliger i en mindre størrelse.
Det muliges kunst
Maria Issakainen er arkitekt og projektleder på lokalplanforslaget, og ifølge hende er det beklageligt, at borgerne ikke føler sig hørt undervejs i de møder, der har været, og høringsperioden.
- Vi balancerer mange interesser, når vi laver lokalplanforslag. I denne sag arbejder vi inden for den gældende kommuneplanramme, og vi skal forsøge at finde den bedste løsning for det konkrete sted, der tilgodeser både udvikler og borgere, samtidig med at vi arbejder med et politisk ønske om flere boliger af bestemte typer. Jeg ville ønske, at vi kunne gøre alle tilfredse, men det er svært, siger hun og understreger, at borgernes input har været vigtige undervejs i processen.
Men kan du komme på et konkret eksempel, hvor I har ændret i lokalplanforslaget på baggrund af naboernes indsigelser?
- I det første udkast til skitseprojektet med den nuværende udvikler var der foreslået hvide facader, flade tage og en tættere bebyggelse. Det har vi ændret, så der er nu er færre sammenbyggede boliger, facadeforskydninger og variation i boligerne, så det fremstår meget mindre boligblok-agtigt og tilpasset stedet, fortæller Maria Issakainen.
Kæpheste lagt mærke til
Selvom naboerne har svært ved at se, at lokalplanforslaget har ændret sig på baggrund af deres input, lagde byrådet 17. august vægt på naboerne og Tranbjerg Fællesråds høringssvar. Her efterspurgte byrådsmedlemmerne en større passage til områdets dyr samt en bedre løsning for den trafik, boligerne vil medføre.
Trafikken og naturpassagen betyder meget for naboerne. Fra starten har det været centrale argumenter mod byggeriet.
- Det er jo nogle af vores hovedpunkter. På den måde føler vi os hørt i byrådet, når de lægger vægt på to af de ting, vi kæmper for. Men det er også først i byrådet, og når det er sagt, ved vi ikke i hvilken grad, det kommer til at ændre sig. Der er jo flere ting, vi argumenterer mod, end de to punkter, fortæller Ole Ethelberg.
Brita Bartels var i sidste uge til møde med Teknisk Udvalg, hvor naboerne kunne fortælle om nogle af de ting, der gør dem skeptiske ved byggeriet. Her oplevede hun, at udvalgsmedlemmerne lyttede til argumenterne fra naboer og fællesråd.
- Men at man føler sig hørt betyder ikke nødvendigvis, at der sker handling, siger hun.
Flere udstykninger
Det er en vigtig del af snakken om området vest for Frisenholt, at det er inden for den gældende kommuneplanramme. Det vil sige, at der gerne må bygges i den tæthed og størrelse, der foreslås i lokalplanen.
Tranbjerg Fællesråd, der også har indsendt høringssvar og haft foretræde for Teknisk Udvalg for at uddybe bekymringer om lokalplanforslaget, påpeger dog, at selvom kommuneplanrammen tillader byggeri, behøver man ikke nødvendigvis bygge der. For Fællesrådet handler det om Tranbjergs helhed, understreger formand Helle Søby Degn.
- Der flere udstykninger tæt på området og ud mod Jegstrup, og hvis man bevarede området her, ville man have en grøn kile, når der bliver bygget derude. Det kan godt være, de ikke bygger derude nu, men hvad så om fem år? Jeg synes godt, man kan tænke lidt fremad, siger hun med henvisning til den temaplan, som Aarhus Kommune vedtog i foråret.
Fællesrådsformanden påpeger desuden, at naboerne til området har været indstillet på dialog fra starten.
- De stiller sig ikke fuldstændig imod, at der bliver bygget. Men de ønsker, at det bliver på en mere hensigtsmæssig måde, og det har man ikke lyttet til indtil videre i processen, siger hun.