Testrup Højskole renoverer for 25 millioner: Se, hvordan det kommer til at se ud
Med fem millioner i støtte fra Salling Fonden er Testrup Højskole gået i gang med en renovering af bygningen "Vesterhus" til i alt 25 millioner kroner. Renoveringen kommer til at omdanne elevboliger og en gymnastiksal til en ny teatersal, udstillingslokaler og værksteder, hvor elever på både teaterlinjen og billedkunstlinjen kan udfolde sig kreativt.
Det bliver kort fortalt optimale vilkår for billedkunst og scenekunsten, lyder det fra forstander Simon Axø, der også glæder sig over, at rammerne bliver endnu bedre for besøgende kunstnere og undervisere.
Også lokale borgere fra Tranbjerg og Mårslet kan få meget ud af rammerne, fordi lokale kunstnere som eksempelvis kunstnergruppen Stiplet kan få lov at fernisere i de nye udstillingsrammer. Men også de mange foredragsholdere kommer til at få endnu bedre rammer at tale i, hvilket betyder, at de lokale borgere til foredragene vil få endnu bedre oplevelser. Forstanderen ønsker i endnu højere grad at åbne højskolens arrangementer op for de lokale borgere, siger han til Tranbjerg-MårsletLIV.
Det er ikke indlevende recitationer af digte, dragende teatermonologer eller våde klask fra ler, som rammer drejebænken, der lander i ørene, når man går forbi Testrup Højskole denne august formiddag. I stedet er det en dyb generatoragtig brummen afbrudt af højtonede skrig fra byggematerialer, som bliver skåret til.
Frygt dog ikke. Lyden af byggeri er der kun, så de kunstneriske sjæle på højskolen fra næste år kan få endnu bedre muligheder for at mætte deres utrættelige skaberlyst. Med fem millioner i tilskud fra Salling Fonden er Testrup Højskole i gang med at renovere det, der førhen var gymnastiksal og elevboliger i højskolebygningen "Vesterhus".
25 millioner kommer renoveringen til at koste. "Kunstens Hus" kommer bygningen til at hedde i fremtiden. Ifølge Simon Axø, forstander på Testrup Højskole, er navnet ganske retvisende.
- Det kommer til at blive et sted, hvor scenekunsten og teatret samt billedkunsten får helt moderne rammer. Det er klart siger han og uddyber:
- Det er også en stor investering i den forstand, at vi har lagt penge til side over lang tid. Som højskole bruger vi vores penge på at lave god undervisning for vores elever og kursister, og vi er ikke til for at lave store overskud. Men nogle gange sparer vi op på kistebunden for at kunne realisere et projekt som det her, der jo også er med til at skabe gode rammer for undervisningen.
Renoveringen vil kunne tages i brug i begyndelsen af 2023.
Fernisering med højt til loftet
Testrup Højskole har blandt andet linjefag i teater, kunst, musik og en skrivelinje, hvor eleverne kan dyrke de forskellige fagligheder. Når den igangværende renovering er færdig, løfter den ifølge forstanderen teater- og kunstlinjernes faglighed.
- Kunstens Hus kommer med forskellige værksteder, hvor man kan øve sig på sit håndværk. Det kan være ved at øve sit skuespil, sidde ved drejebænken, male eller redigere fotografier. Samtidig bliver det også et sted, hvor man virkelig kan vise det frem, når man har skabt noget, fortæller han.
Helt konkret kommer lokalerne, som førhen var gymnastiksal, til at være en ny teatersal, hvor scenekunsten kan få frie tøjler. Samtidig bliver der installeret lydanlæg, så det også bliver velegnet til koncerter fra højskolens egne musikere og udefrakommende. Foredrag vil også fylde teatersalen.
Det, der før var teaterscenen bliver i stedet til et øverum, som ligger i forlængelse af scenen.
- Scenekunsten får helt optimale betingelser, siger Simon Axø.
Øverste etage husede før elevboliger. Her vil der være et gangareal, hvor der på hver side vil være åbent mellem 2. og 3. etage. Åbenheden betyder, at man vil opleve bygningens ovenlysvinduer bade fotografier, malerier og andet kunst til forskellige ferniseringer i lys. Det kan komme en lokal kunstnergruppe fra Mårslet og omegn til gode.
- Før har eksempelvis kunstnergruppen Stiplet haft ferniseringer ovre i musiksalen. Det er jo helt oplagt, at de kan komme herover, fortæller Simon Axø.
Tilbud til lokalsamfundet
Udover eleverne får også underviserne og de mange kunstnere, som kommer forbi Testrup Højskole endnu bedre muligheder for at udøve deres talenter. Og så kan Kunstens Hus faktisk komme til at huse Tranbjerg og Mårslets borgere fra tid til anden, forklarer Simon Axø:
- Vi er allerede en åben højskole i den forstand, at vi gerne vil invitere folk fra Tranbjerg, Mårslet og hele Aarhus med, når vi har et foredrag eller lignende. Men vi vil gerne være endnu mere åbne, og vi vil invitere de lokale ind til en masse spændende arrangementer i Kunstens Hus.
Idéen om at opgradere Vesterhus-bygningen har ifølge forstanderen eksisteret i lang tid. Men da man i 2019 havde færdiggjort elevboliger, der kunne erstatte de elevboliger, som er i bygningen, begyndte planen for alvor at tage fat, men blev bremset lidt af coronapandemien. Det er derfor ikke overraskende, at Simon Axø er glad for at komme i gang.
- Det er en kæmpe forløsning, at vi endelig kan komme i gang. Det er fedt, understreger han.
For de gangbesværede kommer renoveringen også til at rumme en glædelig nyhed. Der vil i fremtiden være en elevator, som kan fragte folk mellem etagerne, så gangbesværede også kan nyde kunsten.