Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Tranbjerg-MårsletLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Mårslet for oven. Foto: Silas Bang

Så meget tjener dine naboer

Kære læser

Nogle gange kan man blive forbløffet over, hvordan verden udvikler sig. For århundrede tilbage filosoferede folk sig frem til, hvordan verden hang sammen, og hvor store samfundstendenser egentlig var. I dag har vi statistikker på næsten alt, og det går helt ned på hyperlokalt niveau.

Også i Tranbjerg og Mårslet, hvor man kan finde alverdens spændende tal på indbyggerne i de to lokalområder. Mennesker er heldigvis ikke kun tal, men man kan få et større kendskab til sine lokale medborgere med tallene.

Du kan i dagens nyhedsbrev blandt andet se, hvor meget dine medborgere tjener, hvad de stemmer på og om de er medlemmer af folkekirken. Men vigtigt med tal er dog også, at de sjældent fortæller den fulde historie. Så hvis du studser over statistikkerne, er det en oplagt mulighed at tale med dine naboer over en kop kaffe. Så bliver billedet uden tvivl mere nuanceret.

Det er ikke kun på udbredelsen af statistik, verden har udviklet sig. For under 100 år siden var racersporten forbeholdt de meget få, som enten havde penge eller tillid fra et racerhold. I dag kan enhver komme i gang. Det siger Steven Salsgaard fra Tranbjerg, der er såkaldt sim-racer.

Det vil sige, at han ræser digitalt med realistiske simulations-spil og udstyr. Han vil gerne have flere med på bølgen, både unge og ældre, og han tilbyder endda, at man kan få en prøvetur i hans setup.

Sidst i nyhedsbrevet tager vi en tur forbi Mattias Agger fra Radikale Venstre. Han skal nemlig sidde 3 måneder i byrådet, og selvom han nu bor i Risskov, har han sine rødder i Tranbjerg, der ellers ikke har nogle byrådsrepræsentanter.

Jeg går på ferie nu, kære læser, men jeg er tilbage på pinden om to uger. Og i mellemtiden har jeg forberedt en masse spændende stof, som jeg sender ud til jer i mellemtiden. Vi tales ved.

Billede af Stig Atzen
Billede af skribentens underskrift Stig Atzen Journalist
Kom med ned i de lokale statistikker og bliv klogere på dine naboers indkomst, forhold til folkekirken og børnenes karakterer. Foto: Pexels

Hvor meget tjener man i Tranbjerg og Mårslet? Kom med ned i statistikkerne på de to byer

I Tranbjerg tjener en gennemsnitlig beskæftiget 464.812 kroner, mens en gennemsnitligt beskæftiget i Mårslet tjener 518.009 kroner. 


I Mårslet er karaktergennemsnittet i de bundne prøver 8,5, mens det i Tranbjerg er 7,3. I Mårslet er elevernes stærkeste fag dansk, mens det i Tranbjerg er engelsk. 
Begge steder var Socialdemokratiet det største parti ved seneste kommunalvalg, og det Konservative Folkeparti var næststørst i begge byer. Tredjestørst var Venstre i Tranbjerg, mens det var SF i Mårslet. 
Der er flest mennesker i Tranbjerg, hvor der er 9572 mennesker. I Mårslet bor der 5841 mennesker. Andelen af børn og unge er lidt større i Mårslet, mens tilslutningen til Folkekirken er stort set den samme i de to byer.

Der er flest mennesker i Tranbjerg, men i Mårslet tjener man mere, og eleverne får højere karakterer. Begge steder er Socialdemokratiet størst, og tilslutningen til Folkekirken er næsten ens i de to byer.

Har du nogensinde tænkt over, hvor meget du tjener i forhold til andre i dit lokalområde, hvor mange I er, hvor mange I bliver i fremtiden, og hvordan de lokale børn klarer sig i skolen?

Heldigvis er verden mere end nogensinde før opgjort i tal, så det behøver ikke længere blive ved tanken.

Ifølge Arbejdsmarkedets Erhvervsråd opgørelse over indtægter i lokalområdet fra 2021, tjener et beskæftiget menneske fra Mårslet i gennemsnit 546.994 kroner om året før skat. Det er 82182 kroner flere end en beskæftiget fra Tranbjergs gennemsnitlige årsindkomst, der ligger på 464.812.

Helt gennemgående tjener man mere, hvis man bor i Mårslet. Se tabellen herunder.

Højere karakterer i Mårslet

Når skolebørnene i Tranbjergskolen og Mårslet Skole er færdige med niende klasse, er karakterne lidt højere for børnene fra Mårslet. Karaktersnittet for de bundne prøver i Mårslet er således på 8,5. Det er 1,2 højere end snittet i Tranbjerg på 7,3.

Det fremgår af Børne- og Undervisningsministeriets uddannelsesstatistik.

Børnene i Tranbjergs stærkeste fag er tilsyneladende engelsk, hvor gennemsnittet i niende klasse er på 8,1 i de engelskfaglige prøver. I Mårslet er dansk det stærkeste sprog for eleverne, hvor de har et karaktersnit på 8,9. Begge steder er naturfagene det svageste fagområde.

Karaktersnittet er ikke udtryk for, om en skole er god eller dårlig. Der er rigtig mange faktorer, som spiller ind i karaktergennemsnittet.

Socialdemokratiet størst

Ved kommunalvalget i 2021 var der klart flest stemmer på Socialdemokratiet i Tranbjerg. Kommunens største parti løb således med 2059 stemmer ved Tranbjergskolen.

Næststørst i Tranbjerg var Konservative Folkeparti med 729 stemmer, der lige knap overhalede Venstre, som fik 698 stemmer i Tranbjerg ved kommunalvalget i 2021.

Mårslets største parti var ligeledes Socialdemokratiet, som høstede 1058 stemmer. Næststørst var Konservative Folkeparti også i Mårslet, som fik 541 stemmer. Tredjestørst var SF med 496 stemmer.

Tranbjerg er flest

Der bor ifølge Aarhus Kommunes statistikbank 9572 mennesker i Tranbjerg og 5841 i Mårslet. Der er dog ifølge samme database en udvikling i gang, hvor Tranbjerg kommer til blive 233 færre mennesker i skoledistriktet om 10 år.

I Mårslet kommer der til gengæld til at være 167 flere borgere i skoledistriktet om 10 år.

Af Tranbjergs 9572 indbyggere er 2.168 børn og unge. Det er en andel på 22,6 procent. I Mårslet er der 1585 børn og unge, hvilket svarer til en andel på 27,1 procent.

Der er omtrent lige stor tilslutning til Folkekirken i Tranbjerg og Mårslet. Ifølge Folkekirkens fakta om Tranbjerg Sogn og Mårslet Sogn er der henholdsvis 7635 medlemmer af Folkekirken i Tranbjerg, mens der er 4690 medlemmer af Folkekirken i Mårslet.

Det svarer til, at 79,7 procent af Tranbjergs beboere er medlem af Folkekirken, mens andelen i Mårslet er 80,3 procent.

Det er ikke nemt at køre virtuelt ræs. Men Steven Salsgaard kører noget mere sikkert gennem racerbanen, end Tranbjerg-MårsletLIVs journalist, der knap nåede ud af garagen, før bilen baldrede ind i banderne. Foto: Stig Atzen

Steven kører stærkt i Tranbjerg: Og han vil gerne have flere til at være med

Steven Salsgaard fra Tranbjerg er sim-racer, og det betyder, at han gennem computerspil kører realistisk ræs fra sit setup i Tranbjerg. For ham er det en sjov hobby, hvor han sammen med sine venner virtuelt kan dyrke en sport, som han ikke ville have råd til at dyrke, hvis han skulle købe en rigtig racerbil. 
Han håber, at flere fra Tranbjerg - både unge og gamle - vil være med til at ræse virtuelt, fordi det ville være hyggeligt også at samles fysisk om det stærke fællesskab, der er i sim-racing. Det koster omkring 1500 at komme i gang, lyder det fra Steven Salsgaard.

Steven Salsgaard er såkaldt sim-racer, og fra hans stue i Tranbjerg blæser han gennem alverdens digitale racerbaner i realistiske racer-simulationer. Han håber, at han kan samle tranbjergenserne om digitalt ræs.

To store computerskærme hænger i lodret forlængelse af hinanden over et aluminium-skelet med et racersæde i midten. I vindueskarmen ved siden af ligger et rat med så mange knapper, at man kan tvivle på, om Kevin Magnussen ville vide, hvad de gør, hvis man trykker på dem. Nedenunder er tre blanke metalpedaler.

- Koblingen er mest til pynt, og normalt er der yderligere to skærme som sidespejle, smiler Steven Salsgaard.

Men det er bremseren og speederen i hvert fald ikke. Selvom det ligner en noget ufuldstændig racerbil, er er det faktisk fra racersædet, han dyster med andre racere i det såkaldte sim-racing. Computersimuleret racerspil.

- Det er ligesom at køre i en rigtig bil, de her spil er blevet virkelig realistiske. Du kan køre på alle de kendte racerbaner, forklarer Steven Salsgaard.

Han kører i løbsformen EEWC, der er en form for udholdelsesløb, hvor man er flere om at køre i samme bil i eksempelvis et døgn. Så skifter man undervejs med sine holdkammerater.

- Dengang vi begyndte, var vi otte i den Facebookgruppe, vi startede. Nu er vi mere end 2000, siger han.

Sim-racing blev Steven Salsgaards hobby i 2014. Nu kan han race virtuelt mange timer ad gangen. Foto: Stig Atzen

Flere i førersædet

Der er ikke noget passagersæde i sim-raceren fra Tranbjergs bil. Men han vil gerne have flere med på hobbyen.

Han kører selv for et hold, som deltager i forskellige løb og senere på året også skal være med i et uofficielt verdensmesterskab. Men han synes, det kunne være fedt med et ungdomshold i samme klub, der kan køre mod jævnaldrende.

- Det kunne være fedt, hvis vi kunne få et ungdomshold i gang. Det er jo en sjov måde at være sammen på, hvis det nu regner, eller man ikke lige er til fodbold. Så kan man tage hjem og køre noget ræs mod hinanden, siger sim-raceren.

- Hvis man er i tvivl om, hvad det er, må man jo gerne komme og prøve hos mig. Så kan man få fornemmelsen for det. Det ville være super, hvis vi på sigt også kunne få ungdomsklubben med på at lave noget sim-racing, tilføjer han.

Sådan ser Stevens digitale racerbil ud. Den er sponsoreret af Gadgethuset.dk. Skærmbillede: Steven Salsgaard

Steven Salsgaard har ikke kun forhåbninger om yngre medkørende. Hvis nogle jævnaldrende skulle have lyst til at prøve kræfter med sim-racing, er han klar til at give den gas sammen.

- Jeg synes jo, det kunne være fedt, hvis man kunne køre sammen, men også kunne tage over til en i lokalområdet en fredag aften og få en øl og grille en pølse sammen eller hvad ved jeg, siger han.

Billigere end en bil

Tranbjergenseren begyndte på virtuel racing, da han i 2014 fik sit første rat. Dengang havde han ikke et nær så udbygget setup, som han i dag er indehaver af.

- Jeg byggede mit første "rig", som det hedder, i træ, og hvis man gør det, kan man komme rigtig langt for 1500 kroner, siger han og fortsætter.

- Du skal selvfølgelig have en computer, men det har de fleste jo i dag. Ellers er det faktisk ikke så dyrt at komme i gang. Hvis du ikke selv vil bygge alt muligt, kan du også bare købe et rat og montere på dit skrivebord. Det koster nok omkring 1000 kroner, forklarer han og fastslår med et blink i øjet:

- Det er noget billigere, end de biler, vi kører i, hvis man skulle have dem i virkeligheden.

Ifølge Steven Salsgaard kan man lave et såkaldt "rig", hvorfra man spiller, ud af træ - og man kan komme i gang for 1500 kroner, hvis man allerede har computeren på plads. Foto: Stig Atzen

Gejler biler og tjekker dæktryk

En af fordelene ved virtuel racing gennem computeren er, at man ikke behøver mødes med rigtige biler på rigtige racerbaner. Men det betyder samtidig også, at der hurtigt kan være mange kilometer mellem de forskellige kørere.

- Der er stadig et par stykker, som jeg besøger på Sjælland blandt andet, fordi vi over årene er blevet rigtig gode venner. Men det er klart, at det ville være nemmere, hvis det var i lokalområdet, forklarer han.

Fællesskabet om bilerne er dog ikke til at tage fejl af. Det er en holdsport, og det er noget, man dyrker sammen, selvom det for udefrakommende godt kan virke, som om man sidder selv i sin egen stue.

- Jeg ville ikke have lyst til det, hvis det ikke var for fællesskabet. Vi sidder jo og snakker sammen imens, og vi dyrker interessen sammen. Vi udsmykker bilerne og laver hold-logo, og når der er en, som kører, sidder de andre og snakker med ham om dæktryk, og hvordan det går, fortæller Steven Salsgaard.

Mattias Agger (R) bor i Risskov, men har rødder i Tranbjerg, hvor han er født og opvokset. Foto: Stig Atzen

Mattias er vokset op i Tranbjerg og skal nu i byrådet: Vi skal bygge med helheden for øje

Mattias Agger er født og opvokset i Tranbjerg, men bor nu i Riisskov. Han skal sidde i byrådet i tre måneder hen over efteråret, hvor han håber, at han både kan styrke den aarhusianske seksualundervisning og være med til at gøre byggeriet i Aarhus mere helhedsorienteret. 
Hvis lokalplaner for Tranbjerg kommer for byrådet, og de ikke lever op til det helhedsorienterede, vil han ikke afslå, at han vil modstille sig forslaget. Han har i hvert fald ikke tænkt sig bare at varme sædet for den kandidat, han vikarierer for, partifællen Rabih Azad-Ahmad i de tre måneder, han vikarierer i byrådet.

Mattias Agger (R) er oprindeligt fra Tranbjerg, og han skal til efteråret vikariere i Aarhus Byråd for Rabih Azad-Ahmad (R) i tre måneder. En af hans mærkesager er helhedsorienteret byggeri, og selvom han kun har tre måneder i byrådssædet, håber han at gøre en forskel.

I skrivende stund er Tranbjerg ikke repræsenteret i Aarhus Byråd. Fra 26. september ændrer det sig dog. Mattias Agger fra Radikale Venstre er nemlig født og opvokset i Tranbjerg, og han skal fra 26. september vikariere for partifællen Rabih Azad-Ahmad.

- Jeg glæder mig til at prøve det. Jeg stillede op til byrådsvalget, fordi jeg gerne ville ind i byrådet. Det her giver mig muligheden for at se, om det er noget for mig, og om jeg skal prøve igen næste gang, fortæller Mattias Agger.

En af Mattias Aggers mærkesager er at byggeri skal være helhedsorienteret. 

- Det går ud på, at man ikke bare skal bygge tæt, uden at man samtidig sørger for, at infrastrukturen kan holde til flere borgere, og at der er plads i daginstitutionerne og skolerne, og at der er fritidstilbud til dem, som skal bo der. Vi kan godt forstå, at der er mange, som gerne vil flytte til Aarhus, men vi vil gerne begrænse, at man bygger tæt, selvom det visse steder kan give god mening, forklarer Mattias Agger.

Tranbjerg Fællesråd advokerer generelt for, at man ved nye byggerier i Tranbjerg sørger for ikke bare at bygge uden at sørge for infrastruktur, dagplejepladser, og at Tranbjergskolen kan følge med.

Ikke bare en sædevarmer

Tre måneder giver muligheden for at prøve byrådstjenesten af. Spørgsmålet er så, hvor meget man kan nå på tre måneder i byrådet.

- Det er rigtigt, at jeg kun kommer til sidde der i tre måneder, men jeg skal ikke bare sidde og holde pladsen varm. Jeg håber, at jeg kan sætte mit præg i de tre måneder, jeg skal være i byrådet, understreger det kommende byrådsmedlem.

Der er lige nu to lokalplaner i proces i Tranbjerg om boligbyggeri ved henholdsvis Frisenholt og Tingskov Allé. Hvis du kan se, at der i disse lokalplaner mangler øje for det, du selv kalder helheden ved nyt byggeri - der er eksempelvis pladsmangel i dagtilbuddene i Tranbjerg - vil du så modsætte dig, at man bygger på de arealer? 

- Vi forholder os i Radikale Venstre til lokalplaner som helhed. Hvis vi ikke ser, at der er taget højde for helheden, forestiller jeg mig, at vi er imod forslaget. Samtidig skal vi også finde en fælles grund i partiet, hvor jeg udgør en tredjedel af de byrådsmedlemmer, vi har, svarer Mattias Agger.

Bedre seksualundervisning

I sin tid i byrådet håber Mattias Agger, at han kan være med til at forbedre seksualundervisningen i de aarhusianske folkeskoler.

- Jeg vil gerne være med til at rykke på det. Det er noget, som kan få stor betydning, og jeg synes, vi skal sørge for, at seksualundervisningen udvikler sig, siger han.

Ved kommunalvalget i 2021 fik Mattias Agger 994 personlige stemmer, hvilket ikke rakte til en plads i byrådet. Til gengæld fik hans partifæller i Radikale Venstre Metin Lindved Aydin, Mahad Yussuf og Rabih Azad-Ahmad pladser i byrådssalen.