Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Tranbjerg-MårsletLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

De tomme lokaler i Center Syd står nok ikke tomme særlig meget længere. Foto: Stig Atzen

Bevægelser i Center Syd

Kære læser

Jeg har mit ophav helt ude ved vestkysten og tæt på den tyske grænse nede i Sønderjylland. Udkantsdanmark, vandkantsdanmark, kært barn har mange navne. En lille ø, Rømø, med flot natur, vadehav og brede sandstrande.

Men det er ikke alt sammen fryd og gammen. Som mange andre steder er der i min hjemstavn og omkringliggende byer flere tomme butikslokaler. Og lokalerne står nogle gange tomme i lang tid. For mig har det altid virket ærgerligt for lokalområdet: Ingen lokale forretningsdrivende kan udleve deres drøm, og lokale købelystne har ikke muligheden for at lade sig imponere af den lokale varebeholdning

Heldigvis tyder det på, at butikslokalerne i Center Syd i Tranbjerg er eftertragtede. Det siger i hvert fald den mand, som udlejer flere af dem. Han fortæller nemlig, at et af de tomme lokaler er lejet ud, mens flere har kigget på det andet.

Det kan jeg godt forstå. Jeg oplever centeret som et sted, der er fyldt med liv - og jeg forestiller mig ligesom udlejeren Preben Jensen, at flere tager en tur fra andre byer for at handle i Center Syd.

Noget af det, der er med til at give centeret liv, er Café Fensø. Funda Özdemir, som ejede caféen før, måtte desværre opgive sin drøm om at drive caféen. Heldigvis betyder det ikke, at caféen ophører. Nu har Sami Ergin nemlig overtaget tøjlerne til caféen.

Han kommer blandt andet til at sørge for, at man kan få brunch i caféen - så man kan gøre en lille tur ud af sin formiddagstur i Center Syd. Uanset om man kommer fra Tranbjerg, Mårslet eller et andet sted i det aarhusianske opland.

Jeg håber, I nyder sommeren. Husk at fortælle mig, hvis I har noget på hjerte, som I gerne vil have, jeg tager op. Jeg lytter. Fang mig på 42 18 97 24 eller email stdat@tranbjerg-maarsletliv.dk.

Billede af Stig Atzen
Billede af skribentens underskrift Stig Atzen Journalist
Lokalerne fra det tidligere Center Cykler har været tomme i et stykke tid, men de er først blevet ledige for ganske nyligt. Der har allerede været flere forbi at kigge på dem, siger lokalernes ejer. Foto: Stig Atzen

Eftertragtede lokaler i Center Syd: - Jeg synes, det kører rigtig fornuftigt

Preben Jensen, der ejer flere lokaler i Center Syd, kan afsløre, at et af de tomme lokaler er lejet ud. Der har desuden været flere forbi for at kigge på den forhenværende cykelbutik. 


Udlejeren synes, at Center Syd i Tranbjerg er et rigtig fornuftigt sted at udleje butikslokaler, om end detailhandelen over årene har været nedadgående. Han påpeger, at folk fra andre steder i det aarhusianske opland tager til centeret for at handle.

Preben Jensen, indehaver af PJ Ejendomme, som ejer flere butikslokaler i Center Syd i Tranbjerg, fortæller, at et af hans ledige lokaler har fundet ny lejer, og at flere også har været forbi for at kigge på den tidligere cykelhandler.

Der er noget, der rører på sig i Center Syd i Tranbjerg, og der er snart nye lejere i et af lokalerne.

Det fortæller Preben Jensen, som ejer PJ Ejendomme, og som har flere butikslokaler i Center Syd. Blandt andet det tidligere Center Cykler, som nu står ledigt, og det ledige lokale ved siden af By Hein Fashion, som tidligere var udlejet til tøjbutikken. Han vil af hensyn til de nye lejere ikke oplyse deres navn.

- Vi har fundet nye lejere til det lokale, der ligger ved siden af tøjbutikken. Det er rigtig dejligt. Det har været ledigt i nogle måneder, men der har været flere forbi for at kigge på lokalerne, siger Preben Jensen.

Lokalerne, hvor der tidligere har været tøjbutik, har fundet en ny lejer. Preben Jensen kan dog endnu ikke sige, hvem det er. Foto: Stig Atzen

Han fortæller, at der ligeledes har været folk forbi for at kigge på de lokaler, der tidligere husede Center Cykler. Cykelbutikken ophørte med at være i lokalet, fordi der ikke var reservedele nok.

- Det er dejligt, at der er folk, som er interesserede i vores lokaler. Hvis ikke ville det være skidt, men det er der heldigvis, fortæller Preben Jensen.

Trækker folk til fra Solbjerg og Mårslet

Preben Jensen ejer en håndfuld af Center Syds butikslokaler, som han lejer ud til lokale erhvervsdrivende. Han oplever, at Center Syd er et godt sted at leje ud.

- Man kan ikke bortforklare, at det overordnet er gået nedad med detailhandelen over en årrække, men det kører rigtig fornuftigt i Center Syd. Det vil jeg mene, forklarer han.

At det kører godt i centret, kan ifølge udlejeren tilskrives, at det har en tiltrækningskræft, som går ud over Tranbjergs bygrænse.

- Jeg tror, at folk kører dertil fra Solbjerg. Der er vist kommet flere butikker i Mårslet, men i gamle dage haltede Mårslet også lidt efter, når det kom til butikslivet. Der kan Center Syd noget, siger han.

Hårdt corona-år

At der er interesse for butikslokalerne i Center Syd glæder ikke mindst Preben Jensen, fordi der under corona var hårde vilkår for detailhandelen. Heldigvis er de trænge tider ifølge ham forbi.

- Der var mange butiksejere, som led under corona. Det var hårdt. Men det er heldigvis bag os, og jeg tror, det er ved at rejse sig igen. Jeg er i hvert fald fortrøstningsfuld, siger han.

Ud over nye lejere i den tidligere tøjbutik, er der nye kræfter i Café Fensø, hvis lokaler også er ejet af Preben Jensen. Det kan du læse mere om her.

Efter en køretur fra Odense snupper Sami Ergin sig lige en kaffe, inden han er klar til at servere cafémad for sine gæster. Foto: Stig Atzen

Nu er det Sami, som står for Café Fensø: - Der er en god energi i Tranbjerg

Sami Ergin har siden 1. juli stået for Café Fensø. Der er en god energi i Tranbjerg og Center Syd, påpeger han, og det var noget af det, der gjorde udslaget for den erfarne restauratør. 
Han forventer at servere klassisk cafémad i Café Fensø, og han har tænkt sig at åbne for brunch fra klokken 11 efter 15. august. Indtil da åbner han klokken 16. 
Det er essentielt for ham, at folk får en god oplevelse i caféen, og han er klar til at tage imod mange gæster, hvis det bliver sådan. Men i udgangspunktet vil han have det godt uden at stresse, siger han.

Stemningen i Tranbjerg var med til at overbevise Sami om at overtage Café Fensø, selvom han skal køre et pænt stykke fra sit hjem i Odense. Lige nu åbner han først om eftermiddagen, men fra 15. august kan man få brunch fra formiddagen.

Det er noget af en køretur, Sami Ergin tager hver dag, når han kører fra Odense, hvor han bor, til Tranbjerg, hvor han driver Café Fensø, efter han har overtaget caféen fra Funda Özdemir.

- Det gør mig ikke noget. Der er jo mange, som kører fra Aarhus til København, siger han.

Det gør ham især ikke noget, når han har fundet sig et sted i Tranbjerg, hvor han umiddelbart føler sig hjemme.

- Jeg er glad for at være her. Jeg synes, der er en god energi, og der har været det helt fra starten. Når jeg får mig en smøg i løbet af arbejdsdagen, hilser folk, som går forbi. De er meget venlige her i Tranbjerg, fortæller Sami Ergin.

Han har siden 1. juli stået bag disken i Café Fensø, der indtil 15. august åbner klokken 16. Fra 15. august slår han dørene op allerede klokken 11.

Løbende nyheder

Når dørene slår op klokken 11, bliver det med mulighed for brunch. Det var noget af det, som den tidligere ejer Funda Özdemir gerne ville have arbejdet mere med, inden hun opgav at drive Cafe Fensø, fordi hun manglede tid.

- Udover brunch vil der være klassisk cafémad som caféburgere og sandwich, fortæller Sami Ergin.

- Der vil også komme andre nye ting hen ad vejen, tilføjer han.

Én ting kommer dog ikke til at ændre sig. Han har tænkt sig at gøre sit allerbedste for, at folk føler sig godt tilpas, mens de er hos ham.

Sami Ergin glæder sig til at servere brunch og cafémad. Foto: Stig Atzen

- Jeg vil have, at mine kunder har det godt. Det er man nødt til. Ellers kommer de ikke igen, understreger han.

Ingen stress

At drive café er ikke noget nyt for Sami Ergin. Han har tidligere drevet flere forskellige caféer og restauranter rundt omkring i landet i mange år. Han har også arbejdet i større køkkener, hvor tingene skulle gå stærkt. Står det til ham, skal det dog ikke gå for stærkt i Café Fensø.

- Jeg gider ikke for meget stress. Jeg vil have det godt, og jeg vil være glad, når jeg går på arbejde, siger han, inden han hurtigt indskyder:

- Hvis der er mange, som kommer ind, er jeg selvfølgelig klar.

Han kommer selv til at stå i køkkenet, så uanset hvad kommer han ikke til at ligge på den lade side, og han svar på spørgsmålet om, hvorvidt han kan lave mad, er da også ganske selvsikkert:

- Det kan du tro, smiler Sami Ergin.

Solveig Kristiansen møder gerne folk rundtomkring i lokalområdet. Blandt andet i Folkehusene i Tranbjerg og Mårslet og Tranbjerg Bibliotek. Foto: Stig Atzen

Solveig hjælper med overgangen fra arbejdsliv til seniorliv i Tranbjerg og Mårslet: Her er fire gode råd

Solveig Kristiansen er seniorvejleder i Tranbjerg og Mårslet, og ifølge hende kan mange miste noget af sin identitet, når man overgår fra arbejdsliv til seniorliv.

Det behøver dog ikke været det chok, som det er for nogen, hvis man forbereder sig og går ind i seniorlivet med oprejst pande.
Seniorvejledningen giver nogle gode råd til, hvordan man bedst muligt kommer ud i seniorlivet på en sund måde med netværk og interesser, man kan pleje.

Ifølge hende er det vigtigt, at man gør sig overvejelser, allerede mens man er på arbejdsmarkedet, og at man er villig til at prøve sine overvejelser af, uden at man bliver slået ud, hvis det nu ikke er, som man forestiller sig.

Samtidig er det ifølge hende vigtigt, at man finder sit eget, så man har nogle oplevelser at fortælle sin partner om, når man kommer hjem - og så man ikke gror fuldstændig sammen. Det er også vigtigt, at man skaber et netværk, når man ikke på samme måde er tæt med sine kollegaer længere.

Det handler om at danne sig et overblik over, hvad det egentlig er, man vil, og derefter skal man forsøge at holde hovedet højt, mens man finder andre ting end arbejde at få dagene til at gå med. Man skal desuden huske at pleje egne interesser og danne sig et netværk, lyder det fra Solveig Kristiansen.

Nogen tænker slet ikke over det. Andre ser frem til det. Alle vil efterhånden nå dertil i takt med, at livet skrider frem. Livet efter arbejdsmarkedet.

Hvis man bor i Tranbjerg eller Mårslet, og man efterhånden kan se otiummet ude i horisonten, kan man tage fat i Solveig Kristiansen. Hun er seniorvejleder for seniorer i Tranbjerg og Mårslet, og ifølge hende kan tilværelsen som pensionist ramme hårdt, selvom den i sagens natur er mange år undervejs.

- Man mister jo noget af sin identitet, når man ikke længere går på arbejde. Så er man ikke længere bankrådgiver, håndværker eller sygeplejerske. Pludselig er man pensionist. Det kan skabe et stort tomrum for mange, forklarer hun.

Som regel taler hun to-tre gange med de mennesker, der enten er ved at afslutte sit arbejdsliv eller er blevet pensionister. Allerhelst vil hun gerne tale med folk, inden de har sidste arbejdsdag.

- Vi prøver at tale med folk, inden de sætter sig hjem i sofaen foran TV-skærmen. Vi vil gerne undgå, at folk kommer til at sidde derhjemme og hænge og ender i en ond cirkel, siger hun.

Håbet for Solveig Kristiansen er, hun kan hjælpe folk med en god overgang, så de ikke ender med at sætte sig i sofaen, fordi de ikke ved, hvad der er af muligheder. Foto: Stig Atzen

Man kan fange Solveig Kristiansen på seniortelefonen. Nummeret er 24 27 23 11, og der er åbent fra mandag til torsdag klokken 8-16. Det er gratis og foregår i lokalområdet i Tranbjerg og Mårslet.

Her får du fire gode råd fra seniorvejlederen.

Tænk over, hvad du vil, inden du går på pension

Det lyder indlysende: Tænk over, hvad du skal ude i fremtiden. Men når man har været på arbejdsmarkedet i årtier, uden man har tænkt over, hvad man skal bagefter, er det ikke nødvendigvis noget, man tænker over. 

Ifølge Solveig Kristiansen kommer man rigtig langt ved at gøre sig nogle overvejelser.

- At gå fra arbejdsliv til seniorliv er ikke det samme for alle. Det kan være, man faktisk er rigtig glad for sit arbejde, og man føler, man stadig har noget at give. Så kan man spørge, om man kan finde en løsning med nedsat tid. Man kan også overveje, om man har nogle fritidsinteresser, man vil dyrke, eller om man vil lave noget frivilligt arbejde, siger Solveig Kristiansen. 

Hun er som vejleder ikke én, der træffer beslutninger for folk. Men hun kan hjælpe med at gøre overvejelser til virkelighed.

- Jeg kan skabe kontakt til de aktører, som er i lokalområdet, så man kan komme videre med sine overvejelser, fortæller hun. 

Prøv noget af, også selvom det ikke er for dig

De fleste har nok oplevet at have en idé oppe i hovedet om en fritidsbeskæftigelse, de gerne vil prøve. Man har måske allerede set sig selv stå med en malerpensel, en petanquekugle eller et hav af bøger om noget, man altid gerne har villet dykke ned i. 

Men når man så kommer i gang, er det slet ikke, som man har troet. Ifølge Solveig Kristiansen er det ganske naturligt. Man skal ikke blive fortvivlet, når billedet af sig selv med malerpenslen bliver opløst. 

- Det gør ikke noget, at man så ikke bliver ved med at gå til den fritidsinteresse. Men det er vigtigt, at man prøver det et par gange, og så skal man ikke tage det som et nederlag, hvis det ikke er det, det skal være. Man skal tage det som en oplevelse, og så kan man prøve noget andet, fortæller hun. 

- Fritidsinteresser er rigtig vigtige, når man går på pension, for det er jo ofte noget, man interesserer sig for, og det er en god måde at opbygge sig et netværk. 

Skab dig et netværk

Når man pludselig får mere tid at bruge, er det også vigtigt, man har noget at bruge den på. Eller måske rettere: nogen at bruge den på. Når vi går på arbejde, gør vi det ofte med kollegaer, som over tid bliver til vigtige sociale brikker i vores livs puslespil. 

Ifølge seniorvejlederen er det vigtigt, at man arbejder på at finde sig en omgangskreds, når man nu ikke har sine kollegaer at småsludre med ved frokostbordet, vandkøleren eller henover computerskærmene. 

- At have et netværk kan være med til at sørge for, at man ikke sætter sig hjem foran fjernsynet og forsvinder bag skærmen. Så kan det være, man skal drikke kaffe med nogen eller mødes til en interesse eller andet. Det er vigtigt, at man får dækket sine sociale behov, siger hun. 

Find dit eget

For de fleste vil tilværelsen som pensionist betyde betragteligt mere tid. Mere fritid og mere tid sammen med sin udkårne, hvis man har sådan en. Men ifølge Solveig Kristiansen skal man passe på, at man ikke tror, at livet som pensionist betyder, at man skal hellige hele sit liv og sin hverdag til sin ægtefælle.

- I nogle tilfælde er den ene i forholdet måske gået på pension før den anden, og så sidder de derhjemme og venter på, at den anden kommer hjem, for så kan man bruge tid sammen. Det er ikke nødvendigvis det bedste at være sammen hele tiden, selvom man selvfølgelig kan tage på rejser sammen og nyde tid sammen, siger seniorvejlederen.

I stedet er det ifølge hende en god idé at finde sit eget.

- Det er godt at komme ud og opleve noget hver for sig, som man kan fortælle om derhjemme. Noget, man har for sig selv, som man kan berette om. Det kan også være, at man har en interesse, som ens partner ikke har lige så stor lidenskab for, som man kan dyrke selv, siger hun.

Der mangler familier til katte som Fie, der er veterinærsygeplejerske Sara Bjergs arme, hos Dansk Dyreværn Aarhus i Tranbjerg. Foto: Jesper Bech Pedersen

Svigtede sommerferiekatte i Tranbjerg savner en familie

Der er akut mangel på plejefamilier, som kan overtage nogle af de mange katte, som bliver efterladt i sommerferien, skriver Aarhus Stiftstidende. I år er det særligt slemt, hvor mere end 2000 dyr er indskrevet i Dansk Dyreværns internater. Det er en stigning på 30 procent.

Dansk Dyreværn Aarhus i Tranbjerg ligger lige nu vandret for at finde plads til alle de katte, der bliver efterladt i sommerferien.

For 12 uger siden blev den lille killing, Fie, som den er blevet døbt, fundet i en plastikpose ved siden af en anden killing, som var død.

Heldigvis blev Fie fundet af en forbipasserende, og nu har den vokset sig til en stor, stærk og sund killing, skriver Århus Stiftstidende.

- Fie er først lige blevet steriliseret og vaccineret i dag, så hende har vi ikke fundet en familie til endnu, så hun er stadig ledig, hvis det er. Og ellers har vi helt sikkert også en anden sød kat, siger veterinærsygeplejerske Sara Bjerg fra Dansk Dyreværn Aarhus ved Tranbjerg, mens hun står med den lettere bedøvelses-groggy Fie i armene til Aarhus Stiftstidende.

Fie er blot en af mange lignende skæbner. Sommeren er højsæson for at dumpe især katte, og landet over bugner burene hos Dyrenes Beskyttelse.

Omkring 2.000 dyr er på nuværende tidspunkt indskrevet på et af Dyrenes Beskyttelses 10 internater.

Sæsonen er ikke på sit højeste endnu, og antallet stiger dagligt. Sammenlignet med samme tid sidste år er det en stigning på over 30 procent, forklarer Karina Fisker, der er tidligere leder af Dansk Dyreværn Aarhus og nu internatchef for samtlige internater landet over under Dyrenes Beskyttelse.

- Det er et sørgeligt højt tal, som desværre er stigende hver sommer. Sidste år havde vi også mange dyr, der havde brug for hjælp, men i år sprænger alle rammer. Vores internater er fyldte til bristepunktet, og vores medarbejdere og frivillige ligger vandret for at kunne følge med, siger Karina Fisker til Aarhus Stiftstidende.