Se oversigten: Her er hjertestarterne i Tranbjerg og Mårslet, og sådan fungerer de
Der er ni hjertestartere i Tranbjerg og 15 i Mårslet, og der er ingen tvivl om, at de er med til at redde liv, siger en Mads Christian Gregers, som er læge og forsker, til Tranbjerg-MårsletLIV
De er ifølge ham nemme at benytte, og de navigerer dig gennem alt det, du skal gøre fra at sætte elektroderne rigtigt på personen med hjertestop til at analysere hjerterytmen og give stød på det rigtige tidspunkt.
Det er vigtigt, at hjertestarterne er tilgængelige, for chancerne for at overleve bliver hurtigt mindre, jo længere der går fra hjertestop, til at man får hjerte-lunge-redning og stød fra hjertestarteren. Derfor opfordrer Mads Christian Gregers til, at man gør hjertestarteren så nem at få fat i som muligt.
Et stød fra en hjertestarter kan være forskellen på liv og død.
Ifølge Trygfonden overlever lidt over fem procent, som ikke får hjerte-lunge-redning, inden ambulancen kommer. Får man hjerte-lunge-redning, er chancen lidt over 14 procent. Får man stød fra en hjertestarter er chancen cirka 33 procent.
Kort fortalt: Et stød fra hjertestarter øger din chance for at overleve markant. Heldigvis er der ni hjertestartere i Tranbjerg og 15 i Mårslet, man kan bruge, hvis uheldet er ude. Se, hvor de er i kortet nederst i dette afsnit.
Mads Christian Gregers er læge og forsker i Region Hovedstadens akutberedskab og hjerteløberordningen.
- Der er ingen tvivl om, at hjertestarterne er det, der er med til at redde liv. Får man brugt hjertestarteren tidligt, så kan vi redde rigtig mange liv. Måske op til 50 procent af dem, der får hjertestop, siger han.
Sådan virker de
Når man bruger en hjertestarter, skal man ikke være bange for, at man gør noget forkert. Hjertestarteren dirigerer ifølge Mads Christian Gregers brugerne til, hvordan de bruger den bedst muligt.
- De er ret intuitive at bruge, og det er også derfor, de er blevet tilgængelige, og man tillader lægfolk uden uddannelse at bruge dem, forklarer han.
Kort fortalt beder hjertestarteren selv om, at man afklæder personen med hjertestop, og at man placerer dens elektroder oppe ved højre kraveben og den anden ud for brystvorten på venstre side.
- Hvis man bytter om på dem, betyder det ikke noget, for den sender strøm begge veje, siger han.
Hjertestarteren vil samtidig fortælle dig, i hvilket tempo du skal give hjerte-lunge-redning, og den giver kun stød, når det passer.
- Den holder øje med tiden, og den analyserer selv hjerterytmen og finder ud af, hvornår den kan støde, og hvornår den ikke kan. Man kommer ikke til at give nogen et stød, som ikke skulle have haft det, understreger han.
Tilgængelighed er nøglen
For at en hjertestarter kan redde liv, skal den være til at finde. Ifølge Mads Christian Gregers er det essentielt, at hjertestarteren er tæt på, fordi hjertestarteren og hjerte-lunge-redning skal gives, inden ambulancen kommer.
Chancen for at få stød fra en hjertestarter falder ifølge Trygfondens tal til under det halve, hvis hjertestarteren er mere end 200 meter væk.
- Vi ved, at for hvert minut der går, uden at man gør noget, falder overlevelseschancen med 10 procent. Så der skal ikke gå særligt længe, før sandsynligheden for, at man kommer godt ud af det på den anden side, er meget, meget lille, fortæller Mads Christian Gregers.
Når hospitalet får nys om, at en person har fået hjertestop, sender de allerførst hjerteløberne ud for at yde hjerte-lunge-redning og hente en hjertestarter. Mads Christian Gregers påpeger, det er bedst at have hjertestarterne hængende tilgængeligt, så hjerteløberne kan få fat i dem.
- Jo flere der er tilgængelige, jo bedre er det. Når butikker køber hjertestartere, er det supergodt, men hvis den hænger indenfor, og butikken lukker klokken 18, er der færre, der får gavn af den. Vi ser selvfølgelig allerhelst, at hjertestarterens tilgængelighed ikke kun følger åbningstiden, for vi sender hjerteløbere ud hele døgnet, fortæller han og påpeger, at det er vigtigt, at man registrerer hjertestarteren, så hjerteløberne kan sendes ud til den.