Lige bagved Rema 1000 ligger et familieforetagende ud over det sædvanlige
Svalk fra Mårslet er en familieforretning, som de færreste kan måle sig med. Firmaet er opkaldt efter den bortgåede stifter Klavs Nørup Hansen, og i dag arbejder hans kone Anette Nørup Hansen stadig i familien, hvor sønnen Johannes Nørup Hansen er direktør og sønnen Christian Nørup Hansen og datteren My Nørup Bjerre arbejder sammen hver dag om at forhandle Svalks varer.
De har altid været en tæt familie, fortæller direktøren, som fortæller, at de har fundet en måde at arbejde på, som fungerer for dem alle, og at de ikke bekymrer sig om titler i familiefirmaet. Derudover er deres fjerde søskende, Trille Andersens mand, John Andersen, ansat i firmaet, og My Nørup Bjerres steddatter er ligeledes ansat i Svalk.
Virksomheden forsøger at arbejde bæredygtigt, og de forhandler blandt andet en industri-lim, som er lavet af 90 procent genbrugsplast, og som ikke er giftig at indånde. Derfor var virksomheden tidligere på året nomineret til en flot bæredygtigheds-pris.
De første øjne, man møder, når man træder ind hos beslag-forhandleren Svalk Handel ApS i Mårslet, er store, runde og tilhører hunden Mads. Henne i hjørnet ligger hunden Cory og får sig en middagslur ved siden af direktøren Johannes Nørup Hansen.
Direktørens søster My Nørup Bjerre står ved et hævet skrivebord og taster løs. Hans mor, Anette Nørup Hansen, kigger fattet ind i sin computerskærm. Ude på lageret står broderen Christian Nørup Hansen og pakker ordrer på skydedørs-sæt. Firmaet er opkaldt efter den bortgåede stifter Klavs Nørup Hansen – ”Svalk” er Klavs stavet bagfra. Faderen til Johannes, My, Christian og deres søster Trille, der arbejder et andet sted.
Svalk er en vaskeægte familievirksomhed. Og så alligevel. For de færreste familier vil være i stand til at arbejde side om side på samme måde, som de gør hos Svalk.
- Vi har lært at gøre det på en måde, hvor vi alle er glade for at komme på arbejde. Det er det, der har betydet noget for os – det har ikke betydet så meget, hvem der har den og den stilling. Du kan ikke betale med din stilling nede i Brugsen. Vi vil være glade for at gå på arbejde, siger Johannes Nørup Hansen.
- Vi har altid været en tæt familie, og vi har fordelt ansvaret mellem os, tilføjer han.
Svalk Handel ApS
Svalk blev grundlagt i 29. juni 1978 og sælger hovedsageligt skydedørsbeslag. Svalk forhandler dog også værktøj, lim og hydeknægte. Svalk sælger primært til Danmark, Norge, Sverige, Irland, Litauen, Island og Færøerne. I 2021 leverede Mårslet-firmaet et overskud på knap 1.2 million.
Virksomheden holder til på Mårslet Byvej 18.
Overtog fra sin far
Ud over de tre søskende, der arbejder i Svalk lige nu, er deres søster Trille Andersens mand John Andersen sælger hos Svalk. Derudover laver My Nørup Bjerres steddatter Anne-Mette Bjerre indhold til de sociale medier for Svalk. Men det er uvist, om firmaet fortsætter i familien.
- Der er umiddelbart ikke nogen af vores børn, der interesseret i at overtage virksomheden. Vi er ikke i gang med et generationsskifte, lyder det fra Johannes Nørup Hansen.
Han selv overtog direktørstillingen fra sin far, men det var ikke umiddelbart planen, at det skulle være sådan. Han blev egentlig uddannet radiotekniker, men blev efter sit studie ansat i Svalk som sælger i Tyskland.
- Jeg blev rigtig glad for at arbejde med salg. Det var det, jeg brændte for, fortæller Johannes Nørup Hansen, der var sælger i Tyskland i fire år.- Efterhånden begyndte min far at trække sig lidt tilbage. I starten sagde han bare, at han ville gå lidt ned i tid, men han gjorde det ikke. Men hen over årene skete det meget naturligt, at vi, børnene, blev en større del af det. Det har vi aldrig fortrudt. Vi er rigtig glade for det, vi laver, siger han.
Nomineret til pris
Der er andre end familien, der deler begejstring med, hvad Svalk laver. For nylig var Svalk nomineret til Byggeriets Miljøpris, som Aalborg Portland vandt. Nomineringen skete på baggrund af en limpatron, Svalk forhandler, der er lavet af 90 procent genbrugsplast og som indeholder lim, der blandt andet ikke er giftigt at indånde.
- Der er så meget brug for bæredygtighed, at det er noget, vi gerne vil arbejde med. Det er lidt dyrere lige nu. Det kan man ikke komme udenom. Men når alle gør det, bliver det meget billigere, og jeg er ikke i tvivl om, at bæredygtighed bliver meget større i fremtiden, siger Johannes Nørup Hansen.
Udover at forhandle bæredygtige limpatron, er Svalk i gang med at udskifte ud i de papkasser, Mårslet-firmaet bruger til opbevaring, så virksomheden kun benytter genbrugspap.
- Det er noget, vi gør løbende. Det er ikke alt, der er af genbrugspap endnu, for så skulle vi smide det ud, der ikke er. Det ville jo heller ikke være bæredygtigt. Men det fylder mere for os, for vi er jo nødt til at gøre noget.