Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Tranbjerg-MårsletLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

I dagens nyhedsbrev folder vi to historier ud om stærke familier fra Mårslet og Hørret. Foto: Stig Atzen

Stærke familier i Mårslet og Hørret

Kære læser

Jeg er født i 1995. Milennials kalder man vist mennesker fra min generation. Kendetegnet ved at blive båret frem i livet af vores helikopterforældre, som vi så glemmer at ringe til på deres fødselsdag. Jeg ved ikke helt, hvor rigtigt, det er, men det er svært at komme uden om, at familier i dag ikke er, som de var for bare 2-3 generationer tilbage.

Nogle vil mene, at familie-begrebet er udvandet. At vi sender vores forældre på plejehjem, så vi ikke skal passe dem. At vi smider iPads og elektronik efter vores børn, så vi ikke skal bruge tid med dem. Personligt mener jeg ikke, det er tilfældet. Og i dagens nyhedsbrev har jeg to historier med, der viser, at familier på forskellige måder stadig er den stærkeste relation, man kan forestille sig.

To af familiens allerstørste styrker kommer til skue, når du læser dagens artikler; rummelighed og sammenhold.

I Hørret har Anders og Louise Tornøe Johnsen sammen med deres to døtre vist overskud og har rummet to ukrainske flygtninge-familier, der talte et meget sparsommeligt engelsk. De gav plads til de ukrainske familier, så de kunne få lov at være familier i deres eget rum. De forsøgte at give dem smil på læberne, da tragedien indtraf.

Nu har de to ukrainske familier og familien fra Hørret et særligt bånd. Og selvom de ukrainske familier er rejst hjem, er båndet stærkt, og familien fra Hørret håber at komme på besøg.

Hvor historien fra Hørret viser kvaliteten rummelighed, kunne man foranlediges til at tro, at startbogstavet "S" i Mårslet-firmaet Svalk står for kvaliteten sammenhold. Det er det dog ikke. Firmaet er opkaldt efter bortgåede Klavs Nørup Hansen (hint: læs "Klavs" bagfra). I dag drives virksomheden af hans hustru og tre børn.

De har sammen fundet en måde at få det til at fungere, hvor det ikke handler om, hvem der har hvilken titel i familieforetagendet. Det har været formålet for den tætte familie, da de overtog virksomheden, som deres far stiftede. I dag har de endda fundet plads til flere familiemedlemmer, selvom mange måske vil være påpasselige med at arbejde sammen med sine søskende, forældre, svogere og steddøtre. I Svalk holder de sammen.

Nyhedsbrevet i dag er noget, jeg har skrevet i forvejen, for jeg er nemlig taget på ferie i uge 27. Hvis du undrer dig over, at jeg ikke har reageret på noget, der er sket i løbet af ugen, er årsagen, at jeg ikke lige er i nabolaget. Men du må stadig hjertens gerne skrive til mig på stdat@tranbjerg-maarsletliv.dk.

Billede af Stig Atzen
Billede af skribentens underskrift Stig Atzen Journalist
Svalk holder til lige bag ved Rema1000 i Mårslet, og i virksomheden arbejder Anette Nørup Hansen og tre af hendes børn, Johannes Nørup Hansen, My Nørup Bjerre og Christian Nørup Hansen. Foto: Stig Atzen

Lige bagved Rema 1000 ligger et familieforetagende ud over det sædvanlige

Svalk fra Mårslet er en familieforretning, som de færreste kan måle sig med. Firmaet er opkaldt efter den bortgåede stifter Klavs Nørup Hansen, og i dag arbejder hans kone Anette Nørup Hansen stadig i familien, hvor sønnen Johannes Nørup Hansen er direktør og sønnen Christian Nørup Hansen og datteren My Nørup Bjerre arbejder sammen hver dag om at forhandle Svalks varer. 

De har altid været en tæt familie, fortæller direktøren, som fortæller, at de har fundet en måde at arbejde på, som fungerer for dem alle, og at de ikke bekymrer sig om titler i familiefirmaet. Derudover er deres fjerde søskende, Trille Andersens mand, John Andersen, ansat i firmaet, og My Nørup Bjerres steddatter er ligeledes ansat i Svalk. 

Virksomheden forsøger at arbejde bæredygtigt, og de forhandler blandt andet en industri-lim, som er lavet af 90 procent genbrugsplast, og som ikke er giftig at indånde. Derfor var virksomheden tidligere på året nomineret til en flot bæredygtigheds-pris.

Svalk Handel ApS er en familieforretning med stort F, hvor der er plads til, at søskende, svogre, steddøtre og forældre kan arbejde sammen om en sund forretning med bæredygtige ambitioner.

De første øjne, man møder, når man træder ind hos beslag-forhandleren Svalk Handel ApS i Mårslet, er store, runde og tilhører hunden Mads. Henne i hjørnet ligger hunden Cory og får sig en middagslur ved siden af direktøren Johannes Nørup Hansen.

Direktørens søster My Nørup Bjerre står ved et hævet skrivebord og taster løs. Hans mor, Anette Nørup Hansen, kigger fattet ind i sin computerskærm. Ude på lageret står broderen Christian Nørup Hansen og pakker ordrer på skydedørs-sæt. Firmaet er opkaldt efter den bortgåede stifter Klavs Nørup Hansen – ”Svalk” er Klavs stavet bagfra. Faderen til Johannes, My, Christian og deres søster Trille, der arbejder et andet sted.

Udover moderen Anette Nørup Hansen, de tre søskende Johannes Nørup Hansen, My Nørup Bjerre og Christian Nørup Hansen er deres søster Trille Andersens mand John Andersen også ansat i virksomheden. Foto: Stig Atzen

Svalk er en vaskeægte familievirksomhed. Og så alligevel. For de færreste familier vil være i stand til at arbejde side om side på samme måde, som de gør hos Svalk.

- Vi har lært at gøre det på en måde, hvor vi alle er glade for at komme på arbejde. Det er det, der har betydet noget for os – det har ikke betydet så meget, hvem der har den og den stilling. Du kan ikke betale med din stilling nede i Brugsen. Vi vil være glade for at gå på arbejde, siger Johannes Nørup Hansen.

- Vi har altid været en tæt familie, og vi har fordelt ansvaret mellem os, tilføjer han.

Svalk Handel ApS

Svalk blev grundlagt i 29. juni 1978 og sælger hovedsageligt skydedørsbeslag. Svalk forhandler dog også værktøj, lim og hydeknægte. Svalk sælger primært til Danmark, Norge, Sverige, Irland, Litauen, Island og Færøerne. I 2021 leverede Mårslet-firmaet et overskud på knap 1.2 million.

Virksomheden holder til på Mårslet Byvej 18.

Overtog fra sin far

Ud over de tre søskende, der arbejder i Svalk lige nu, er deres søster Trille Andersens mand John Andersen sælger hos Svalk. Derudover laver My Nørup Bjerres steddatter Anne-Mette Bjerre indhold til de sociale medier for Svalk. Men det er uvist, om firmaet fortsætter i familien.

Hundene Mads (t.v.) og Cory (t.h.) er også del af både familien og forretningen.

- Der er umiddelbart ikke nogen af vores børn, der interesseret i at overtage virksomheden. Vi er ikke i gang med et generationsskifte, lyder det fra Johannes Nørup Hansen.

Han selv overtog direktørstillingen fra sin far, men det var ikke umiddelbart planen, at det skulle være sådan. Han blev egentlig uddannet radiotekniker, men blev efter sit studie ansat i Svalk som sælger i Tyskland.

- Jeg blev rigtig glad for at arbejde med salg. Det var det, jeg brændte for, fortæller Johannes Nørup Hansen, der var sælger i Tyskland i fire år.- Efterhånden begyndte min far at trække sig lidt tilbage. I starten sagde han bare, at han ville gå lidt ned i tid, men han gjorde det ikke. Men hen over årene skete det meget naturligt, at vi, børnene, blev en større del af det. Det har vi aldrig fortrudt. Vi er rigtig glade for det, vi laver, siger han.

Klavs Nørup Hansen stiftede Svalk, der er "Klavs" stavet bagfra. I dag driver hans familie virksomheden videre. PR-foto.

Nomineret til pris

Der er andre end familien, der deler begejstring med, hvad Svalk laver. For nylig var Svalk nomineret til Byggeriets Miljøpris, som Aalborg Portland vandt. Nomineringen skete på baggrund af en limpatron, Svalk forhandler, der er lavet af 90 procent genbrugsplast og som indeholder lim, der blandt andet ikke er giftigt at indånde.

Udover skydedørsbeslag, forhandler Svalk også limen CT1, der er i en bæredygtig limpatron og har flere certificeringer på, at limen ikke er giftig at indånde. Foto: Stig Atzen

- Der er så meget brug for bæredygtighed, at det er noget, vi gerne vil arbejde med. Det er lidt dyrere lige nu. Det kan man ikke komme udenom. Men når alle gør det, bliver det meget billigere, og jeg er ikke i tvivl om, at bæredygtighed bliver meget større i fremtiden, siger Johannes Nørup Hansen.

Udover at forhandle bæredygtige limpatron, er Svalk i gang med at udskifte ud i de papkasser, Mårslet-firmaet bruger til opbevaring, så virksomheden kun benytter genbrugspap.

- Det er noget, vi gør løbende. Det er ikke alt, der er af genbrugspap endnu, for så skulle vi smide det ud, der ikke er. Det ville jo heller ikke være bæredygtigt. Men det fylder mere for os, for vi er jo nødt til at gøre noget.


Trampolinen bag Louise og Anders Tornøe Johnsen var en sand succes, når deres yngste datter legede med en ukrainske 6-årige. Foto: Stig Atzen

Over tre måneder knyttede Anders og Louise fra Hørret et særligt bånd til to ukrainske flygtningefamilier på tværs af sprog og på trods af tragedier

Anders og Louise Tornøe Johnsen fra Hørret husede i tre måneder to ukrainske familier bestående af to mødre med henholdsvis et og to børn. I starten var de ukrainske familier meget sky, og de ukrainske familier kunne sparsomt engelsk, og det betød, at meget kommunikation foregik gennem en oversættelses-app. Sidenhen åbnede de dog op, og børnene begyndte at lege sammen, selvom de talte forskellige sprog. De ukrainske flygtninge blev indlogeret i familiens mulitirum, hvor de selv har boet, og netop multirummet var en vigtig del, fordi den tillod familierne at have sit eget under samme tag. 


Netop som det gik godt, ramte tragedien. Den ene af de ukrainske mødres ægtemand blev meldt forsvundet - og er stadig forsvundet - og det smadrede de ukrainske flygtninges følelser. Ægteparret fra Hørret kunne kun forsøge at få børnene til at smile, mens de bedst muligt forsøgte at hjælpe de ukrainske mødre. Anders og Louise Tornøe Johnsen blev også selv rørt af de dybe spor, det satte sig i den ukrainske familie. 


De ukrainske familier er rejst hjem nu. Men forbindelsen mellem familien fra Hørret og de ukrainske familier er dyb, fordi de har delt de tre måneder sammen i Hørret. De ukrainske familier har endda inviteret familien fra Hørret på besøg, når der falder mere ro over det krigsplagede land.

Anders og Louise Tornøe Johnsen fra Hørret meldte sig som værtsfamilie, da ukrainske flygtninge søgte ly. I tre måneder udviklede de et særligt forhold og blev en del af den tragedie, der ramte den ene familie undervejs.

Pludselig stod de der i indgangen på Højballevej i Hørret. To ukrainske mødre. Den ene med et etårigt barn, den anden med to børn på 6 og 13. Sky og udmattede efter en bustur syd for Kyiv til Hørret syd for Aarhus.

Anders og Louise Tornøe Johnsen ældste datter på ni år havde lavet et velkomstskilt på ukrainsk. Duften inde fra køkkengryder gav velkomstløfte om spaghetti bolognese, mens Anders og Louise Tornøe Johnsen bød familien velkommen.

- Vi tænkte, at vi ville lave spaghetti bolognese, for det kan alle lide, og så ville vi give dem en rigtig god velkomst. Men de var jo bare helt vildt trætte efter den lange tur hertil, siger Anders Tornøe Johnsen.

I begyndelsen sagde de fem ukrainske flygtninge ikke meget. Og når de kommunikerede, var med hjælp af håndfagter og en oversættelses-app på telefonen.

- De talte ikke så meget engelsk, og man kan godt være lidt usikker på kvaliteten af en oversættelse, når det er gennem en app. Men efterhånden kunne vi se, at de forstod dele af det, vi sagde, og de talte sammen om, hvad det betød. Og så var brugte vi vores kropssprog, siger Louise Tornøe Johnsen.

Forskellige sprog til trods begyndte den ukrainske 6-årige pige og ægteparret fra Hørrets 6-årige datter at lege sammen.

- Hvis vores datter sad og tegnede, kom den ukrainske 6-årige og satte sig ved siden af. Når de legede ude, kunne vi høre, de kommunikerede med ”niet” og ”no” og sådan, smiler Anders Tornøe Johnsen.

Vi blev helt varme om hjertet af at se, hvordan folk reagerede fra Mårslet og lokalområdet.

Anders Tornøe Johnsen.

Ét hjem, tre familier

Hjemmet på Højballevej i Hørret har højt til loftet. Det er lyst, og så er det helt nyt. Ægteparret fra Hørret har kun boet der i et år, og i begyndelsen boede de i husets multirum, hvor de fik indrettet et lille tekøkken, inden resten af deres hus blev klart.

Køjesengene står stadig i rummet, og i den ene er en mørkebrun plysbamse med store, brune øjne.

- Vi har selv boet i rummet, så vi tænkte, at det kunne andre også gøre. Vi havde bare brug for at hjælpe, og vi tænkte, at vi havde rammerne til at hjælpe. Havde vi ikke haft det, kan det være, vi havde gjort noget andet, fortæller Louise Tornøe Johnsen.

I multirummet i Hørret er der køkken, køkkengrej, senge og legetøj. Det eneste, der ikke er, er badeværelse, som de ukrainske familier delte med familien fra Hørret. Foto: Stig Atzen

At de to ukrainske familier fik eget sted betød, at familierne egentlig kun delte toilet, fordi de to ukrainske mødre og døtre kunne opholde sig i den lille bolig.

- Jeg tror, det var vigtigt, at de kunne lukke døren til os og omvendt. At de kunne have deres eget liv, fastslår Anders Tornøe Johnsen.

Tragedie på afstand

De ellers sky krigsflygtninge begyndte at åbne mere og mere op. Efter en måned havde de det mentale overskud til at hygge sig med den danske værtsfamilie.

Men så indtraf tragedien.

- Moderen med de to børns mand var i kamp i det østlige Ukraine, og pludselig fik de en besked om, at han er forsvundet. Der var ikke noget lig, så de kunne ikke bekræfte, at han var omkommet, siger Anders Tornøe Johnsen.

- Vi gik over i katastrofe-tilstande. Moderen græd og græd. Hun var helt utrøstelig, og hendes børn samt den anden moder var også knust. De holder fast i håbet om, at han er forsvundet og ikke død, men det ødelagde dem helt, fortæller Anders Tornøe Johnsen.

Familien i Hørret fik hundehvalpen Laika nærmest samtidig med, at de to ukrainske familier flyttede ind. Den var med til at sætte smil på de ukrainske børns læber. Foto: Stig Atzen

Ægteparret fra Hørret koncentrerede sig om børnene. Kunne de få dem til at smile, var det en sejr. Selvom værtsparret fra Hørret ikke var dem, der led tabet, blev de pludselig en del af den verdensomvæltende sorg, de ukrainske flygtninge gik gennem.

- Det var sgu hårdt at være vidne til. Det var ikke os, det gik ud over, men det var forfærdeligt at se, hvordan familien var helt ødelagt af det, siger Anders Tornøe Johnsen.

- Man ved jo godt, at der er mennesker, der går gennem den slags, men på en eller anden måde rammer det bare hårdere, når du ser de står i dit eget hus. Det var jo heller ikke noget, vi kunne løse. Vi kunne bare prøve at få børnene til at have det bedst muligt, siger Louise Tornøe Johnsen.

Den ukrainske invitation

Efter små tre måneder begyndte moderen til to, hvis ægtemand er forsvundet, at få lidt liv tilbage i øjnene og farve i kinderne. Samtidig rykkede krigen ud af området nær Kyiv og længere østpå i Ukraine.

Familierne valgte at rejse hjem. Men på de tre måneder i hjemmet på Højballevej nåede de at knytte en stærk relation med familien fra Hørret.

- Vi har en forbindelse, selvom vi måske ikke har haft de lange samtaler, som jeg har med nogle af mine nære venner og veninder. Men vi fik en tilknytning af at dele de tre måneder med dem, og de har bare en plads i vores hjerte, siger Louise Tornøe Johnsen.

Familien fra Hørrets gæstfrihed har de ukrainske familier også tænkt sig at gengælde. De har inviteret familien på besøg i Ukraine.

- Vores piger glæder sig allerede til, at vi skal til Ukraine engang, fortæller Louise Tornøe Johnsen.

Fra familien lyder desuden en stor tak til lokalområdet, der ikke var blege for at donere ting til de ukrainske flygtninge, efter ægteparret lavede et opslag på sociale medier.

- Vi blev helt varme om hjertet af at se, hvordan folk reagerede fra Mårslet og lokalområdet, understreger Anders Tornøe Johnsen.