Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Tranbjerg-MårsletLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Er Tranbjerg klar til at blive en bydel? Foto: Silas Bang

Tranbjerg - en bydel?

Kære læser

I dagens nyhedsbrev melder indehaveren af Home Tranbjerg sig i debatten om op til 400 boliger ved Slet Møllevej i Tranbjerg. Tidligere har vi bragt en historie med byudvikleren Mikael Mortensen samt fællesrådsformand Helle Søby Degn, og vi har talt med byrådspolitikerne Gert Bjerregaard (V) og Jan Ravn Christensen (SF).

Ejendomsmægleren mener, at de potentielt 400 boliger vil give Tranbjerg noget, byen mangler. Dertil påpeger han, at området er ganske naturligt at lave boliger på. Samtidig siger han, at Tranbjerg er klar til at tage det næste skridt:

At blive en bydel af Aarhus. 

Man kan ikke komme udenom, at Tranbjerg og Slet er tæt på at vokse sammen, og hvis der bliver bygget boliger på området ved Slet Møllevej, er der kun en mark mellem Slet og Tranbjerg. Slet hænger reelt sammen med Aarhus, og hvis Tranbjerg og Slet vokser sammen, vokser Tranbjerg ligeledes sammen med Aarhus.

Der er umiddelbart en forskel på at være en oplandsby eller forstad til at være en bydel. Man kan føle, som om man bliver mindre sit eget område, når man grænser tæt op ad andre, som bydele naturligt gør.

Samtidig skal man passe på at projektere Tranbjergs bystatus over på boligområdet med potentielt 400 boliger. Det er en lang, forudgående fortætning af byerne omkring Aarhus, der ligger til grund herfor. Det er ikke en ny udvikling.

Netop den lange forudgående udvikling taler for, at det næste skridt ligger tæt på for Tranbjerg, og man kan måske argumentere for, at det er naturligt at tage det, når udviklingen er gået den vej længe. Der er også et argument for, at man ved at placere boliger på marken ved Slet Møllevej måske kan undgå at placere dem i nogle af Tranbjergs grønne kiler inde i byen.

Hvad synes du - er Tranbjerg klar til næste skridt?

God læselyst. Tag endelig fat i mig, hvis du har noget på hjerte, dine medborgere i Tranbjerg og Mårslet kunne have lyst til at blive klogere på. Det gør du på telefonnummer 42 18 97 24 eller email stdat@tranbjerg-maarsletliv.dk

Billede af Stig Atzen
Billede af skribentens underskrift Stig Atzen Journalist
Torben Skov Lauridsen lufter idéen om, at Tranbjerg skal blive en bydel. PR-foto.

Lokal ejendomsmægler om op til 400 boliger i Slet: Vi skal ikke blive for forkælede. Der er brug for den slags boliger

Home i Tranbjergs indehaver tror, at de op til 400 boliger ved Slet Møllevej i Tranbjerg kommer til at give byen noget, den mangler: Ejerlejligheder, lejeboliger og ældreboliger.

Efterspørgslen er generelt høj i Tranbjerg, men særligt de tre boligtyper har et lavt udbud. Han tror ikke, at det bliver problematisk, at ældre og unge kommer til at bo side om side. Tværtimod tror han, de vil nyde godt af hinanden.

Indehaveren mener, at området er naturligt at bygge boliger på. Han synes, det er forkælet at sige, at der er for langt til daginstitutioner og skoler, og han tror også, at placeringen i forlængelse af et erhvervsområde kommer til at betyde, at de arbejdende i erhvervsområdet vil få store fordele ud af at bosætte sig.

Bliver de 400 boliger realiseret, nærmer Tranbjerg sig status som bydel mere end forstad. Det er byen klar til, mener ejendomsmægleren.

Der er stor efterspørgsel på boliger i Tranbjerg, og ejerboliger, andelsboliger og lejeboliger er der få af, hvilket de op til 400 boliger ved Slet Møllevej vil kunne ændre på, lyder det fra Home i Tranbjerg.

Hvis MVM-ejendommes boligprojekt med op til 400 boliger ved Slet Møllevej bliver en realitet, så kommer de ikke til at stå tomme.

Det siger Torben Skov Lauridsen, der er indehaver af Home i Tranbjerg. Han vurderer, at der mangler ejerboliger, lejeboliger eller andelsboliger i Tranbjerg. Den slags boliger vil projektet ved Slet Møllevej åbne for, fortæller ejendomsmægleren:

- Tranbjerg er ved at udvikle sig fra en forstad til en bydel som Åbyhøj eller Trøjborg. Det kræver en sammenhæng mellem Aarhus og Tranbjerg.

- Vi er i kontakt med rigtig mange ældre, som gerne vil blive boende i lokalområdet, men ikke længere magter en stor have og gerne vil have et hjem, hvor en vicevært står for det praktiske, siger han og uddyber:

- Samtidig vil det give en mulighed for, at unge mennesker kan bosætte sig i Tranbjerg tæt på deres familie, og inden de måske flytter videre ind i Aarhus. Det er en anden prisklasse end i midtbyen, og det ligger kun et kvarter væk med Letbanen.

Kan unge og ældre godt bo sammen i sådan et område? Bliver Kaj på 90 ikke træt af morgenfesterne hos Celine på 20?

- Man behøver jo ikke bo dør til dør. Det kan være, man bor i hver sit hjørne af boligområdet. Alle undersøgelser viser netop, at Kaj på 90 elsker at sidde på en bænk og se den liv, der kommer i et område, hvor Celine på 20 bor.

Må ikke blive forkælede

Et af kritikpunkterne fra byrådsmedlemmet Jan Ravn Christensen (SF) er, at området ikke er naturligt at bygge boliger på. Det ligger i forlængelse af et erhvervsområde, og han påpeger, at infrastrukturen ikke er til boliger, fordi der er for langt til eksempelvis daginstitutioner og skoler.

Torben Skov Lauridsen mener, at efterspørgslen i Tranbjerg er stor, og at ejerlejligheder, lejeboliger og ældreboliger er en mangelvare. PR-foto.

Udlægningen som 'unaturlig' er Torben Skov Lauridsen ikke enig i.

- Der er jo mange, som arbejder i erhvervsområdet, og de vil kunne komme til at bo tættere på deres arbejde og spare transportudgifter, mens de samtidig får en bolig tæt på Aarhus, siger han.

Men har Jan Ravn Christensen ret i, at området ikke ligger naturligt tæt på en skole og daginstitution og ikke er en naturlig forlængelse af Tranbjerg?

- Vi skal også passe på, vi ikke bliver for forkælede. Det er ikke længere end fem minutter væk. Mon ikke nogle godt kan sætte børnene af på vej til arbejde . Der er en sammenhæng mellem tingene i Tranbjerg, og jeg tror ikke, det er et større problem. Der er også en cykelsti mellem Slet og Tranbjerg, siger Torben Skov Lauridsen.

- Hvis man ikke kunne lave boliger i et erhvervsområde, var Aarhus Ø aldrig blevet til noget. Der var også nogle, som ikke kunne forestille sig, at man kunne bo i havneområdet engang, supplerer han.

En ny bydel

Ved at området bliver bebygget, vil Slet og Tranbjerg reelt være meget tæt på at være vokset helt sammen. Selvom Slet og Tranbjerg deler postnummeret 8310, adskiller blandt andet området ved Slet Møllevej de to byer en smule.

I og med at Slet er i direkte forlængelse af Holme, der så er en direkte forlængelse af Viby, som er en direkte forlængelse af Aarhus C, vil man med en sammenvoksning mellem Slet og Tranbjerg kunne argumentere for, at Tranbjerg er vokset sammen med Aarhus.

Det er Tranbjerg ifølge Torben Skov Lauridsen klar til.

- Tranbjerg er vækstet helt vildt de seneste 15-20 år. Vi tror, at Tranbjerg er klar til det næste skridt, og at Tranbjerg gerne vil det næste skridt og blive en bydel. Tranbjergs beliggenhed er rigtig god i forhold til Aarhus, siger han.

Aarhus Festuge løber af stablen fra 26. august til 4. september, og den kan også komme til at blive hørt og mærket i Tranbjerg og Mårslets haver. Arkivoto: Ludvig Dittmann

Fadølsanlæg eller livemusik til din havefest i Tranbjerg og Mårslet? Sådan hjælper Aarhus Festuge dig

Aarhus Festuge ønsker at få festen helt ud i Aarhus Kommune, og det betyder, at festugen vil hjælpe alverdens fest-typer og komsammener med eksempelvis at booke en kunstner eller sørge for, at der er mad og drikke. Festugen vil til gengæld ikke yde kontant tilskud.

Der er dog ansøgningsfrist allerede 1. juli, så du skal være hurtigt ude, hvis du vil holde en ordentlig havefest i Tranbjerg eller i Mårslet.

Aarhus Festuge hjælper med at holde havefest, hvis du ansøger inden 1. juli. Du kan få hjælp til alt fra at booke kunstnere og kokke til at få fadølsanlægget eller mad nok til festen. Alle idéer understøttes, så længe det kan få Aarhus Festuge ud i hele Aarhus Kommune.

Det er nok de færreste, som forbinder Aarhus Festuge med Tranbjerg og Mårslet. Festugen har traditionelt centreret sig om midtbyen, men i år skal det ændre sig.

Den sidste weekend i festugen – lørdag 3. september – vil Aarhus Festuge nemlig sikre, at hele Aarhus fester. Ikke kun i midtbyen.

- Vi vil gerne give lokalområder i hele Aarhus Kommune ejerskab i festugen. Det vil vi gøre ved, at alle kan sende en projektbeskrivelse ind på en fest eller et arrangement, som man kunne tænke sig at afholde, og beskrive hvad man i den forbindelse kunne ønske sig hjælp til af Aarhus Festuge, siger Nadia Harchi, projektleder på komsammen-initiativet under Aarhus Festuge.

Hjælper så bredt som muligt

Ansøgningsfristen for at få hjælp til havefesten er 1. Juli. Du ansøger ved at hente en tilmeldingsblanket på Aarhus Festuges hjemmeside. Her skriver beskriver man sin havefest eller komsammen, og man fortæller om, hvem man er. Derefter skriver man, hvad man gerne vil have hjælp til.

Man kan ikke som sådan få penge fra Aarhus Festuge.

- Vi vil gerne hjælpe så bredt som overhovedet muligt. Det tæller både kontakter, lokationer og sparring om, hvordan man kan holde festen, siger Nadia Harchi.

Selvom man ikke kan få direkte pengetilskud, kan Aarhus Festuge sørge for eksempelvis et fadølsanlæg, en kok eller en kunstner til festen. Det kan også være hjælp med en lokation eller bare en generel sparring om, hvordan man stabler den bedste fest på benene.

- Festugen har allerede en helt masse gode samarbejdspartnere, som vi gerne vil prøve at tænke ind i de her komsammener. Ansøgerne kan ønske sig hjælp til forskellige ting, og ud fra hvad vi har i vores værktøjskasse, vil vi prøve at imødekomme ønskerne, siger projektledern.

Ansøgningen skal sendes til komsammen@aarhusfestuge.dk. Man kan forvente svar 1. august.

Alle idéer velkommen

Initiativet hedder komsammen for bedst muligt at dække over en så bred vifte af sammenkomster som muligt. Det behøver altså ikke nødvendigvis være en havefest.

- Det kan være alt fra to veninder, der vil feste sammen, til en familiefest i haven, en fest i beboerforeningen eller på det lokale plejecenter. Vi vil gerne prøve at ramme alle, der kunne have interesse i at fejre festugen med os, siger Nadia Harchi.

- Vi har allerede fået en masse gode idéer ind. Blandt andet fra folk, der gerne vil holde en vejfest. Vi vil gerne mobilisere hele Aarhus til at komme med deres bud på en fejring. For mange har måske en anden idé om, hvad en god fejring er, end det program, festugen har lagt. Det vil vi meget gerne hjælpe med at facilitere, fortsætter hun.

Illustration: Jysk Fynske Medier

Det skal du også vide: Tranbjerg Ugen stor succes

Tranbjerg Ugen gik godt, cykelsti i Beder bliver ikke til noget, TMG Tennis afholder stævne, og fodboldskolen i Tranbjerg begynder.

Husk at gøre os opmærksomme, hvis der sker noget i dit lokalområde, som dine naboer kunne være nysgerrige på. Det kan du gøre på telefonnummer 42 18 97 24 eller email stdat@tranbjerg-maarsletliv.dk

Tranbjerg Ugen gik 'over alt forventning'

Casper Homann og Hanne Sørensen var med til at arrangere Tranbjerg Ugen. Foto: Stig Atzen

Fejringen af lokalområdet med flere dages byfest i Tranbjerg var ifølge arrangørerne en stor succes. Det fortæller Casper Homann, som er en af de mennesker, der står bag festen.

- Det er gået så fremragende. Over alt forventning. Der blev taget mega godt imod det, siger han.

Han fortæller, at gruppen bag Tranbjerg Ugen mødes denne weekend for at evaluere oven på festlighederne og tage de første kig på næste år. Han kan dog allerede nu understrege, at Tranbjerg Ugen vender tilbage oven på succesen.

Forhåbentlig melder endnu flere frivillige sig til at tage del i arbejdet med Tranbjerg Ugen. Det har flere i hvert fald givet tilsagn om, da festlighederne foregik, fortæller Casper Homann:

- Der er rigtig mange, som har sagt, at de gerne vil hjælpe til. Vi var lidt sent ude i år, og vi vidste heller ikke helt, hvor mange frivillige, vi skulle bruge.

- Næste år vil vi reklamere mere for arrangementet også. Det kunne vi også have gjort i år, men vi var lidt sent ude. Heldigvis er det vellykkede arrangement en gode reklame for næste år.

TMG-stævne fejrer ny tennisbane

Det er nærmest kun, når banen er dækket af frost, at Henrik Breyen og TMG Tennis’ medlemmer ikke kan spille på en kunststofbane. Banen kan ellers fint benyttes om vinteren. Foto: Stig Atzen

TMG Tennis fejrer deres nye kunststofbane, som kan benyttes året rundt, med stævnet Mårslet Open søndag 26. juni. 

- Klubben giver lidt mad og drikke, skriver foreningsbestyrelsen på Facebook. 

Cykelsti bliver ikke klar med Giber Ringvej

Cyklist i blæst i Køge, torsdag den 23. september 2021.. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix)

Giber Ringvej er klar inden længe, men der kommer ikke til at være en cykelsti på den 1,5 kilometer lange Beder Landevej i Beder. Det skriver Lokalavisen

- Det kan blive en regulær dødsfælde. Det bliver livsfarligt at cykle på den, hvis der ikke bliver lavet en cykelsti, siger formand for Beder Fællesråd til avisen. 

Det forventes, at der vil komme 9000 flere biler i døgnet på Beder Landevej på grund af Giber Rinvej. 

Tranbjerg Fodboldskole begynder

Der er fodboldskole i Tranbjerg. Foto: Morten Pedersen

AIA Tranbjerg arrangerer fodboldskole fra 27. juni til og med 1. juli. Der er plads til hele 400 børn, som kommer til at træne husmandsfinter, indersideafleveringer og flyvende hollændere.