Centrale pointer fra orienteringsmøde om 21 boliger: - Det lader til, at man bare ændrer lokalplanen når det lige passer
Til orienteringsmøde om op til 21 boliger ved Tingskov Allé i Tranbjerg, gav borgerne især udtryk for frustration over, at området var udlagt til park, men blev lejet ud til en landmand, og fordi parken ikke er blevet realiseret i de 30 år, landmanden har dyrket jorden, foreslår Aarhus Kommune nu en lokalplan med 21 boliger.
Borgerne mente, at det var urimeligt, at Aarhus Kommune ændrer i lokalplanen, mens embedsmændene, der ikke har truffet beslutningen, vurderede, at det faldt i tråd med den politik, byrådet fører for Aarhus Kommune.
Spørgsmål om, hvor meget Aarhus Kommune ville komme til at tjene på grundene fyldte også meget ved orienteringsmødet. Flere udtrykte skepsis om, hvad det ville koste at byggemodne den bakkede jord til de grunde, der skal være. Derudover påpegede nogle, at de to nordligste boliger ville ødelægge udsynet for naboerne.
Slutteligt var der diskussion om trafikstøj, der allerede er på et højt niveau ifølge områdets beboere, og Tranbjerg Fællesråd gjorde opmærksom på, at Tingskov Allé mange steder er et farligt sted at køre ud. Fællesrådet opfordrede desuden alle til at indsende høringssvar, så politikerne kan behandle borgernes input.
I 30 år var det en mark. Naboerne troede, det skulle blive til en park bagefter. I stedet er der nu snak om 21 boliger i området ved Tingskov Allé. Projektet er lige nu i høring, og i den forbindelse holdt Aarhus Kommune orienteringsmøde 14. juni.
Mange af borgernes indvendinger ved mødet drejede sig om, hvordan et område i en lokalplan kan være udlagt til park for aldrig at blive realiseret, og nu bliver lokalplanen ændret, så området skal bebygges.
- Er en lokalplan så ikke det papir værd, den er skrevet på. Det lader til, at man bare ændrer den, når det lige passer, spurgte en af de omkring 30 fremmødte borgere.
Der var ingen lokalpolitikere ved orienteringsmødet, og embedsmændene til stede havde ikke truffet beslutningen om at arbejde med en ny lokalplan, så derfor kunne de af gode grunde ikke svare. De kunne til gengæld komme med et bud på ræsonnementet bag.
- Det kan være en måde at holde børnefamilier i Aarhus Kommune. Det har man et politisk ønske om i Aarhus Kommune, og på den måde er den nye lokalplan i tråd med politikken, forklarede repræsentanterne fra Aarhus Kommune.
Naboernes tre centrale pointer
1: Ændringen fra park til boliger. Borgerne var generelt meget uforstående over for, hvordan man kan ændre på en lokalplan, der ikke bliver realiseret.
2: Skepsissen for, om det giver økonomisk mening at bygge. Mange af borgerne tvivler på, at grundprisen bliver til at betale, når man skal udjævne den bakkede jord og dræne fugt ud af den ret våde jord. De er desuden bange for, at drænet vil bevæge undergrunden og betyde, at de får sætningsskader i deres egen bolig.
3: Trafikken og trafikstøj. Flere borgere henvendte sig til de fremmødte embedsmænd med bekymringer for, at der allerede er tæt trafik i området, og at støjen allerede er høj. De påpegede, at 21 boliger kommer til at betyde endnu mere fast trafik og deraf højere trafikstøj.
¨
Hvad er det værd?
Flere borgere til orienteringsmødet var nysgerrige på, hvorvidt der overhovedet var en fortjeneste at hente på de boliger, såfremt lokalplanen bliver en realitet. Skepsissen bunder blandt andet i, at grundene ligger på en bakke, hvor man skal jævne jorden, førend man kan bygge boliger på det.
- Hvor meget tjener I på grundene? Spurgte John Jensen, der er nabo til området, blandt andre.
- Vi kan sige, at der er fortjeneste på grundene, men det er umuligt at sige, hvor meget det vil være, fordi priserne kan ændre sig på sigt, og renterne kan ændre sig. Jeg kan sige, at hvis det viser sig, at det går i minus, må vi ikke gå videre med det. Hvis det går i nul, må man gå videre, og hvis det giver overskud, vil overskuddet komme Aarhus Kommunes borgere til gode, lød svaret fra Aarhus Kommunes grundsalgsafdeling.
En af bekymringerne blandt borgere i nogle af husene, der støder op til området, er, at der i forbindelse med byggemodningen af området skal fjernes vand fra jorden. I den forbindelse frygter de, at jorden bevæger sig og laver sætningsskader i deres boliger.
- Hvem skal erstatte de sætningsskader, spurgte John Jensen.
De fremmødte kunne ikke umiddelbart svare på, hvor det juridiske ansvar ville være for de eventuelle sætningsskader, John Jensen spurgte ind til.
To fra toppen
Selv om der ikke kom nogen præcis vurdering på, hvad Aarhus Kommune vil tjene på de enkelte grunde, lød det, at man forventer at kunne få mellem 3,5 og 4 millioner for de to boliger nordligst i lokaplanforslaget. Netop de to boliger var flere borger uforstående over for, fordi de ligger tæt på naboerne fra Trankær Vænge.
Her svarede Aarhus Kommune, at der er taget hensyn ved ikke at lade de to nordligste boliger bygge i to plan, som det ellers er tilladt ved de andre grunde. Fremmødte borgere bemærkede dertil, at de to boliger ville ligge i et meget vådt bælte af området.
Hertil svarede Aarhus Kommune, at man kan hæve boligerne med en halv meter for at undgå, at grundene bliver oversvømmet.
Husk høringssvar
Nogle af de fremmødte borgere gjorde opmærksom på, at trafikken i forvejen er tæt i området, og at der er et højt niveau af trafikstøj.
Aarhus Kommunes repræsentanter kunne fortælle, at kommunen ikke har pligt til at støjsikre eksisterende bebyggelse. Det skal grundejerne selv stå for. Til gengæld skal ny bebyggelse støjsikres, lød det.
Formanden for Tranbjerg Fællesråd, Helle Søby Degn, gjorde desuden opmærksom på trafikken på Tingskov Allé.
- Lige nu er vejen meget befærdet. Det kan godt være, Giber Ringvej forbedrer det, men så kommer der så også trafik fra de her boliger. Der er mange steder, hvor det er farligt at køre ud, fordi udsynet er dårligt. Vi kunne godt se idéen i, at man satte farten ned. Ikke nødvendigvis til 40 kilometer i timen, men 50 kilometer i timen kan også gøre det, sagde hun.
Som en af de sidste bemærkninger opfordrede Helle Søby Degn til at indsende høringssvar. Det kan du gøre ved at klikke her. Du kan finde andre høringssvar i bunden af hjemmesiden her.
- Det er sådan, vi gør byrådet opmærksom på problemstillingerne, sagde hun.