Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Tranbjerg-MårsletLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Foto: Stig Atzen

Ødelagte sager? Få det fikset gratis i Tranbjerg

Kære læser

Da jeg var barn, havde jeg en stor forkærlighed for at lege vildt. Det kostede af og til et par bukser, som min mor heldigvis var ferm til at sy sammen igen. Jeg kan desværre ikke selv sy, selvom det virkelig kan forlænge levetiden på ens tøj.

Heldigvis for folk som mig er der en Repair Café i Tranbjerg, hvor de ikke bare kan fikse tøj. De kan også hjælpe dig, hvis computeren driller, du har noget andet elektronisk, som strejker eller noget helt tredje. Kvit og frit. Derfor vil jeg opfordre dig til at bringe dine ting med skavanker forbi Repair Café i Tranbjerg.

Hvis de kan reparere det, og du ikke vil bruge det, vil Kirketorvet 10 forsøge at give det videre til andre.

Vilde børn, som jeg var, har det med at hive lidt mere snavs ind udefra. Aarhus Kommune har frigivet midler til rengøring, som både Tranbjergskolen og Mårslet Skole har fået del i. Midlerne skal sørge for, at flere børn i især indskolingen vil bruge skolernes toiletter.

Midlerne betyder, at tilstanden af toiletterne ikke ser så slemme ud ved dagens slutning.  Men på begge skoler vil man også arbejde målrettet med toiletvanerne hos skolernes mindste. Jeg tror, de fleste kan forestille sig, at et toilet ret hurtigt kan gå fra forholdsvis rent til ret ubehageligt at benytte.

Jeg har ikke børn, og derfor skal jeg være påpasselig med at kloge mig på, hvad der fungerer. Men det kan nok være en god idé at tale med børnene derhjemme om, at man i skolen efterlader toilettet som derhjemme.

Samtidig er det vigtigt at huske, at det altså er børn, der er tale om. Og mange af dem. Derfor er det nok ikke realistisk, at skolerne bliver pletfri.

Som noget nyt vil jeg forsøge, når det giver mening, at lave en oversigt over, hvad der sker i den kommende uge, og hvis der er sket noget i den forgangne uge, der ikke nødvendigvis kræver en hel artikel at forklare, men stadig kan være rart at vide.

Det bliver under rubrikken "Det bør du også vide". Hvis du vil have noget med på oversigten, er det helt oplagt at skrive til mig på stdat@tranbjerg-maarsletliv.dk eller ringe på telefonnummer 42 18 97 24.

God læselyst. God weekend. Vi tales ved.

Billede af Stig Atzen
Billede af skribentens underskrift Stig Atzen Journalist
Niklas Dahl er ved at uddanne sig i IT didaktisk design, der handler om, hvordan man ny teknologi skaber udfordringer og muligheder i undervisningen. Han har tidligere uddannet sig til pædagog. Foto: Stig Atzen

Driller computeren? Er der hul i bukserne? Få det fikset kvit og frit på Kirketorvet 10

Niklas Dahl og de andre bag Repair Café i Tranbjerg vil gerne forlænge levetiden på folks ting. Det koster ingenting, og de gør de frivilligt, fordi de ønsker et opgør med smid-væk kulturen, og at man vælger den fristende og ofte nemmere løsning at smide noget med skavanker væk, selvom det kan repareres med tid og en kærlig hånd. 
Der er ikke umiddelbart en grænse for, hvad de vil kigge på, og hvis noget alligevel er på vej ud, kan det ifølge Niklas Dahl ikke skade at bringe det forbi Repair Café. Det kan jo være, det kan fikses. Der findes heller ikke dumme spørgsmål, hvis du for eksempel oplever, at din elektronik strejker. 
Repair Café passer perfekt ind i Kirketorvet 10, lyder det fra Charlotte Vind Pless, som står bag bylivshuset. Faktisk så godt, at de allerede var i gang med det, da Niklas Dahl ville introducere dem for idéen. Bylivshuset vil desuden formidle reparerede ting videre til nye ejere, såfremt de oprindelige ejere alligevel ikke kan bruge det.

En flok frivillige forsøger på Kirketorvet 10 at fikse folks ting kvit og frit. Det sker ud fra et ønske om bæredygtighed og et opgør med smid-væk kulturen.

Det skal bare fungere.

Sådan er der nok mange, der har det med deres computere. Det er bare sjældent, at det fungerer hele tiden. Når computeren så strejker eller begynder at blive langsom, kommer manges IT-kundskaber til kort, mens frustrationerne stiger.

Hvis du gerne vil slippe fra computerproblemer med blodtrykket nogenlunde i bero, er der dog hjælp at hente. For hos Repair Café på Kirketorvet 10 i Tranbjerg kan du første lørdag hver måned fra 10-12 og 3. onsdag hver måned fra 15-17 få Niklas Dahl til at kigge på din computer. Kvit og frit.

- Jeg kan nok ikke sætte en ny processor eller sådan noget i folks bærbare computere. Men mindre kan også gøre det. Der er mange, som vælger at stoppe med at bruge deres computer, hvis de oplever, at den er langsom eller ikke fungerer, som den skal. Det kan sagtens være, at jeg kan hjælpe, siger Niklas Dahl og fastslår:

- Det er jo gratis, så man har ikke noget at tabe ved, at man lader mig kigge på den. Hvis nu computeren er ødelagt, så er det værste jo allerede sket, og så kan det kun blive bedre.

Det er ikke kun computeren, du kan få hjælp til at få op at køre hos Repair Café. Der er mulighed for at få repareret tøj og alverdens elektroniske ting. I og med at det er gratis at bringe ind forbi Repair Café, kan du med fordel forhøre dig om mulighederne. Det kan være, det kan repareres.

- Der findes heller ikke dumme spørgsmål, hvis man bare er i tvivl om, hvorfor computeren gør, som den gør, forsikrer Niklas Dahl.

Det, vi laver, er jo bare en lille ting i den store helhed. Men det allerbedste ville være, hvis flere kunne få øje for, at man ikke behøver at smide ting ud, og at man faktisk kan forlænge mange tings levetid.

Niklas Dahl, reparatør.

Bæredygtige hensigter

Ønsket om at gøre op med smid-væk kulturen, hvor man i stedet for at reparere ting med skavanker eller udbedre defekter smider det ud, er drivkraften for Niklas Dahl og de andre i Repair Café. De tjener ikke noget på det.

- Alt holder ikke i 40 år, men man behøver ikke skifte ting ud, som fungerer fint. Jeg vil rigtig gerne gøre noget for, at vi ikke behøver at smide ting væk, som godt kan leve i længere tid. Det sparer så mange ressourcer, fortæller han.

Hvis du bare har spørgsmål eller er i tvivl om, hvorvidt Repair Café kan fikse din genstand, opfordrer Niklas Dahl dig til at tage kontakt. Foto: Stig Atzen

Han ønsker ikke at fremstå hellig. Han kan også blive fristet af at købe nye ting, selvom han egentlig ikke har brug for det.

- Det, vi laver, er jo bare en lille ting i den store helhed. Men det allerbedste ville være, hvis flere kunne få øje for, at man ikke behøver at smide ting ud, og at man faktisk kan forlænge mange tings levetid, siger Niklas Dahl.

Som fod i hose

Da Niklas Dahl først fik tanken om at starte en Repair Café i Tranbjerg, gik han ind til Kirketorvet 10 for at fremlægge idéen for Charlotte Vind Pless, der står for bylivshuset. Men på vej ind opdagede han, at der allerede var taget initiativ til en Repair Café af Kirketorvet 10, og at de søgte reparatører som ham selv.

- En Repair Café passer rigtig godt ind i bæredygtighed, klima og FNs verdensmål, som vi forsøger at formilde her i Kirketorvet 10. Det ville vi rigtig gerne skabe rammerne om, siger Charlotte Vind Pless.

Hvis man erstatter noget, der stadig kan få nyt liv, kan det ifølge hende også være en rigtig god idé at aflevere det hos Repair Café. Kirketorvet 10 vil nemlig gerne hjælpe med at finde nye ejere, hvis man ikke selv ser en fremtid med den bestemte ejendel.

- Hvis man har noget, der er for godt til at smide ud, men man ikke længere skal bruge det, kan nogle andre få rigtig meget gavn af det, siger hun.

Det skal gerne være sådan, at alle kan lide at bruge skolens toiletter i Tranbjerg og Mårslet. Arkivfoto: Johan Gadegaard.

Tranbjergskolen og Mårslet Skole opgraderer rengøring: Vi skal også arbejde med toiletvanerne

Tranbjergskolen og Mårslet Skole har fået penge til rengøring. Det betyder, at man i løbet af dagen kan tjekke toiletterne, hvor tilstanden desværre ret hurtigt bliver forværret i løbet af dagen. Men selvom der kommer et tjek af toiletterne midt på dagen, kan det ikke stå alene. 

Det handler lige så meget om toiletvanerne i især indskolingen, hvor man forsøger at arbejde pædagogisk med at sørge for bedre toiletvaner blandt indskolingsbørnene, så de efterlader toilettet i samme stand, som de gik ind til det. Samtidig vil det nok aldrig blive helt så rent, som det er på toilettet derhjemme, når der er så mange brugere, lyder det fra Tranbjergskolens skoleleder. 
Netop Tranbjergskolen var i vælten i slutningen af sidste år, hvor forældre kritiserede skolens rengøring. Udgangspunktet er blevet meget bedre, lyder det fra skolelederen, som samtidig forsikrer, at man er meget opmærksom på, hvis der opstår problemer med skolens rengøring, så man hurtigt kan tage affære. På Mårslet Skole er der stadig for mange svipsere i rengøringen, lyder det fra administrationslederen, der er i daglig dialog om, hvordan det kan forbedres.

Aarhus Kommune har udstedt puljemidler til rengøring, som betyder, at Tranbjergskolen og Mårslet Skole får opgraderet rengøringen, der begge steder er blevet noget bedre end ved årets begyndelse. Men flere penge betyder ikke nødvendigvis spejlblanke toiletter.

Når man skal, så skal man. Men hvis man åbner døren til toilettet og ser, der flyder med papir, der er pytter af uidentificeret væske på gulvet, og kummen trænger til en børstning, ja, så er der mange, som ikke kan, selvom de skal.

Selvom det nok sjældent forholder sig helt så slemt som ovenstående på Mårslet Skole og Tranbjergskolen, får de flere midler til rengøring. Helt konkret drejer det sig cirka om 6000 i måneden for Mårslet Skole og 18000 hver måned for Tranbjergskolens to matrikler fra skolestart i august.

Midlerne vil blive brugt til, at der på Tranbjergskolen vil komme en såkaldt ’soignering’, hvor rengøringspersonalet gennemgår toiletterne i løbet af dagen for at se, hvor meget det trænger til.

- Vi er kede af, at der er børn, som ikke har lyst til at bruge skolens toiletter. Det her er bestemt en vej til, at alle får lyst til at bruge vores toiletter. Men det må ikke stå alene, siger Birgitte Agersnap, skoleder på Tranbjergskolen.

Birgitte Agersnap tiltrådte Tranbjergskolen som Skoleleder i begyndelsen af året. Foto: Stig Atzen

På Mårslet Skole er der allerede taget højde for middagsrengøring på skolens toiletter.

- Det er vigtigt for alle, at der er rent på toiletterne, fortæller skolens administrationsleder, Stine Villads Jensen.

Toiletvaner er nøglen

Rengøring kan dog ikke stå alene, før især toiletterne er i en stand, hvor alle har lyst til at bruge dem. Et skinnende rent WC kan hurtigt ligne et bombet lokum, hvis toilettets brugere ikke gør rent efter sig.

Det er især indskolingen på både Tranbjergskolen og Mårslet Skole, hvor man gør en indsats for at skabe en god toiletkultur.

- En pædagogisk indsats i klasserne og hjemmefra gør, at man bliver bedre til at gå på toilettet og efterlade det, så andre også gerne vil bruge det, fortæller Stine Villads Jensen.

- Nogle arbejder pædagogisk med, at man følges ad og hjælper hinanden i de små klasser, og så taler vi sammen om toiletvanerne i klasserne, forklarer Birgitte Agersnap.

Blevet bedre

I december sidste år bragte Århus Stiftstidende en historie om rengøringen på Tranbjergskolen. I artiklen rettede en forælder kritik af rengøringsstandarden på skolen, som ifølge forælderen ”haltede gevaldigt.”

Birgitte Agersnap var ikke skoleleder dengang, så derfor har hun af gode grunde ikke det forkromede overblik over, hvad udgangspunktet var dengang. Det har til gengæld de ansatte, som arbejdede på skolen dengang, og de lader Birgitte Agersnap forstå, at kvaliteten er hævet.

- Vores udgangspunkt er meget bedre, end det var i efteråret. Vores administrationsleder har en tæt kontakt med rengøringsfirmaet og holder øje med rengøringen på skolen, og beskeden derfra er, at udgangspunktet er blevet meget bedre, end det var i efteråret, siger hun og tilføjer:

- Hvis der så opstår noget, så reagerer vi selvfølgelig på det.

På Mårslet Skole fik de ny udbyder 1. december, fortæller Stine Villads Jensen.

- Vi er endnu ikke helt der, hvor vi kan være fuldstændig tilfredse med rengøringen. Der er stadig for mange svipser. Vi er i daglig dialog med vores rengøringsudbyder om, hvordan vi kan løse det, siger Stine Villads Jensen.

Ikke som derhjemme

De fleste ville nok synes, at det ville være dejligt, hvis det var lige så rent i skolen, som det er derhjemme. Men de færreste hjem huser så mange hundrede børn, som Tranbjergskolen og Mårslet Skole gør.

-Når man har gæster derhjemme, står det heller ikke helt så skarpt, når de er gået, som da de kom, siger Birgitte Agersnap og uddyber:

- Vi kan nok ikke undgå, at der nogle gange vil være noget, som vi skal følge op på. Men vi er meget opmærksomme på det, og vi reagerer, hvis der opstår noget.

Illustration: Jysk Fynske Medier

Det bør du også vide: Lokale kunstnere i Tranbjerg, kæphesteridning på Vilhelmsborg og Tranbjerg Ugen begynder

Hvis du har et arrangement, en begivenhed eller andet, du gerne vil gøre opmærksom om, så fortæl os det på stdat@tranbjerg-maarsletliv.dk.

Hvis du har et arrangement, en begivenhed eller andet, du gerne vil gøre opmærksom om, så fortæl os det på stdat@tranbjerg-maarsletliv.dk.

Fernisering på "Mit Tranbjerg"

Charlotte Vind Pless står bag Kirketorvet 10. Foto: Mathilde Bach Callesen

En gruppe lokale Tranbjerg-kunstnere er gået sammen om at lave en kunstudstilling, hvor man har fundet inspiration i Tranbjerg. Ferniseringen foregår fra 10-12 lørdag 11. juni og vil kunne ses frem til fredag 17. juni. 

Kæphesteridning på Vilhelmsborg

Det er afslutningen på Dansk Ride Forbunds multisportsturneringer lørdag 11. juni. Foto: Dansk Ride Forbund

Lørdag 11. juni vil der være kæphesteridning på Vilhelmsborg, skriver Dansk Rideforbund i en pressemeddelelse.

- Hestesportscenter Vilhelmsborg danner rammer for et brag af en afslutning på Dansk Ride Forbunds multisportsturneringer DRF Kæpheste Cup, DRF Multi Cups og DRF ForhindringsCup for voksne. Turneringer, som inkluderer spring på kæpheste, stafetleg på ponyer og forhindringsbane på hesteryg, skriver forbundet og uddyber:

- Det er første gang, Vilhelmsborg lægger ridebane til finalerne, og det forventes, at dagen vil samle hesteentusiaster fra hele området vest for Storebælt. Der vil være ryttere på banen fra tidlig morgen til langt ud på eftermiddagen, og det vil selvfølgelig være muligt at købe mad og drikke på stævnepladsen.

Tranbjerg Ugen begynder

Det er blandt andet ved det grønne areal ved AIA, at Hanne Sørensen, Casper Homann og de andre bag Tranbjerg Ugen, som desværre ikke kunne komme med på billedet, kommer til at se begivenhederne ske. Foto: Stig Atzen.

Der er masser af aktiviteter til Tranbjerg Ugen, som begynder allerede søndag med "Helt Vild Havevandring fra 10.30-13 på Kirketorvet 10. Tranbjerg ugen er for både børn og voksne. Du kan læse om Tranbjerg Ugen her.

Der vil blandt andet være mange kreative indslag for børn og voksne, sportsarrangementer, og der vil blandt andet også være fest for alle aldre og muligheder for at gå på opdagelse i egen by.

Croquis med tøj på

Du kan tegne dine medborgere på Kirketorvet 10. Genrefoto: Prexels

På Kirketorvet 10 vil du søndag fra 10-12 kunne tegne dine medborgere (med tøj på).

Møde om 21 boliger ved Tingskov Allé

Den foreløbige skitse over området ved Tingskov Allé indeholder 21 boliger og har taget højde for grundvand i den nordlige og østlige del af arealet. Illustration: Aarhus Kommune

Der er orienteringsmøde om lokalplanforslaget om 21 boliger ved Tingskov Allé i Tranbjerg tirsdag 14. juni fra klokken 17 til klokken 18:30. Du kan læse om Lokalplanforslaget og kommunens præsentation her samt naboernes indvendinger mod lokalplanforslaget her. Senest skrev vi om, at lokalplanforslaget var i byrådet her.

Det kræver tilmelding senest mandag 13. juni. Du kan tilmelde dig her.