Driller computeren? Er der hul i bukserne? Få det fikset kvit og frit på Kirketorvet 10
Niklas Dahl og de andre bag Repair Café i Tranbjerg vil gerne forlænge levetiden på folks ting. Det koster ingenting, og de gør de frivilligt, fordi de ønsker et opgør med smid-væk kulturen, og at man vælger den fristende og ofte nemmere løsning at smide noget med skavanker væk, selvom det kan repareres med tid og en kærlig hånd.
Der er ikke umiddelbart en grænse for, hvad de vil kigge på, og hvis noget alligevel er på vej ud, kan det ifølge Niklas Dahl ikke skade at bringe det forbi Repair Café. Det kan jo være, det kan fikses. Der findes heller ikke dumme spørgsmål, hvis du for eksempel oplever, at din elektronik strejker.
Repair Café passer perfekt ind i Kirketorvet 10, lyder det fra Charlotte Vind Pless, som står bag bylivshuset. Faktisk så godt, at de allerede var i gang med det, da Niklas Dahl ville introducere dem for idéen. Bylivshuset vil desuden formidle reparerede ting videre til nye ejere, såfremt de oprindelige ejere alligevel ikke kan bruge det.
Det skal bare fungere.
Sådan er der nok mange, der har det med deres computere. Det er bare sjældent, at det fungerer hele tiden. Når computeren så strejker eller begynder at blive langsom, kommer manges IT-kundskaber til kort, mens frustrationerne stiger.
Hvis du gerne vil slippe fra computerproblemer med blodtrykket nogenlunde i bero, er der dog hjælp at hente. For hos Repair Café på Kirketorvet 10 i Tranbjerg kan du første lørdag hver måned fra 10-12 og 3. onsdag hver måned fra 15-17 få Niklas Dahl til at kigge på din computer. Kvit og frit.
- Jeg kan nok ikke sætte en ny processor eller sådan noget i folks bærbare computere. Men mindre kan også gøre det. Der er mange, som vælger at stoppe med at bruge deres computer, hvis de oplever, at den er langsom eller ikke fungerer, som den skal. Det kan sagtens være, at jeg kan hjælpe, siger Niklas Dahl og fastslår:
- Det er jo gratis, så man har ikke noget at tabe ved, at man lader mig kigge på den. Hvis nu computeren er ødelagt, så er det værste jo allerede sket, og så kan det kun blive bedre.
Det er ikke kun computeren, du kan få hjælp til at få op at køre hos Repair Café. Der er mulighed for at få repareret tøj og alverdens elektroniske ting. I og med at det er gratis at bringe ind forbi Repair Café, kan du med fordel forhøre dig om mulighederne. Det kan være, det kan repareres.
- Der findes heller ikke dumme spørgsmål, hvis man bare er i tvivl om, hvorfor computeren gør, som den gør, forsikrer Niklas Dahl.
Niklas Dahl, reparatør.Det, vi laver, er jo bare en lille ting i den store helhed. Men det allerbedste ville være, hvis flere kunne få øje for, at man ikke behøver at smide ting ud, og at man faktisk kan forlænge mange tings levetid.
Bæredygtige hensigter
Ønsket om at gøre op med smid-væk kulturen, hvor man i stedet for at reparere ting med skavanker eller udbedre defekter smider det ud, er drivkraften for Niklas Dahl og de andre i Repair Café. De tjener ikke noget på det.
- Alt holder ikke i 40 år, men man behøver ikke skifte ting ud, som fungerer fint. Jeg vil rigtig gerne gøre noget for, at vi ikke behøver at smide ting væk, som godt kan leve i længere tid. Det sparer så mange ressourcer, fortæller han.
Han ønsker ikke at fremstå hellig. Han kan også blive fristet af at købe nye ting, selvom han egentlig ikke har brug for det.
- Det, vi laver, er jo bare en lille ting i den store helhed. Men det allerbedste ville være, hvis flere kunne få øje for, at man ikke behøver at smide ting ud, og at man faktisk kan forlænge mange tings levetid, siger Niklas Dahl.
Som fod i hose
Da Niklas Dahl først fik tanken om at starte en Repair Café i Tranbjerg, gik han ind til Kirketorvet 10 for at fremlægge idéen for Charlotte Vind Pless, der står for bylivshuset. Men på vej ind opdagede han, at der allerede var taget initiativ til en Repair Café af Kirketorvet 10, og at de søgte reparatører som ham selv.
- En Repair Café passer rigtig godt ind i bæredygtighed, klima og FNs verdensmål, som vi forsøger at formilde her i Kirketorvet 10. Det ville vi rigtig gerne skabe rammerne om, siger Charlotte Vind Pless.
Hvis man erstatter noget, der stadig kan få nyt liv, kan det ifølge hende også være en rigtig god idé at aflevere det hos Repair Café. Kirketorvet 10 vil nemlig gerne hjælpe med at finde nye ejere, hvis man ikke selv ser en fremtid med den bestemte ejendel.
- Hvis man har noget, der er for godt til at smide ud, men man ikke længere skal bruge det, kan nogle andre få rigtig meget gavn af det, siger hun.