Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Tranbjerg-MårsletLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Christoffer Beck Hansen reparerer cykler, som ukrainske flygtninge som Viktoriiq kan bruge. Foto: Stig Atzen

Glemte cykler giver glædestårer

Kære læser

Der findes ting, man ikke kan reparere, uagtet hvor meget man er villig til at gøre. Det oplevede jeg på egen hånd, da jeg talte med den ukrainske flygtning Viktoriiq. Hendes afsavn til hjemlandet Ukraine slog så dybe rødder, at hun næsten ikke kunne nævne navnet på sin hjemstavn. Så stort et afsavn kan ikke repareres.

At noget ikke kan repareres betyder dog ikke, at man ikke kan gøre noget. Det blev ved samme lejlighed himmelråbende åbenlyst for mig, da jeg så, hvor glad ukrainske Viktoriiq blev for at få en cykel, Christoffer Beck Hansen fra Mårslet havde repareret i værkstedet i Malling, hvorfra han og to andre hver uge reparerer 10 cykler, som ellers stod og samlede støv i danske hjem.

Den taknemmelighed, der så går den anden vej, når ukrainske flygtninge henter en cykel til dem selv eller deres børn, gør de mange aftentimer i cykelværkstedet det hele værd for mårsletten, som til daglig arbejder som underviser.

Taknemmeligheden udløste i Viktoriiqs tilfælde sig i glædestårer, da hun fik sin sorte damecykel i hånden. Nu kan hun cykle, som hun kunne, inden hun blev fordrevet fra sit hjemland.

Det er imidlertid også en anledning til at værdsætte, at vi i Danmark ikke har nogen umiddelbar udsigt til at blive drevet væk. Vi lever i fred og demokrati med en grundlov, der beskytter vores rettigheder.

Grundloven blev fejret på Testrup Højskole i demokratiets ånd, hvor afstanden mellem borgere, magthavere og mediechefer og andre i samfundstoppen kunne måles med metermål. Der var tilmed mulighed for en direkte dialog mellem den gængse borger og magtmenneske. En stor succes, fremhævede Testrup Højskoles forstander, Simon Axø, der samtidig var glad for den store forskellighed blandt deltagerne.

Husk, jeg er til for at fortælle de historier, der vedrører dig. Derfor er det vigtigt, du tager fat i mig, hvis der er noget, der vedkommer dig, for det vedkommer garanteret også dine naboer. Mit telefonnummer er 42 18 97 24 og min email-adresse er stdat@tranbjerg-maarsletliv.dk.

Billede af Stig Atzen
Billede af skribentens underskrift Stig Atzen Journalist
Christoffer Beck Hansen fra Mårslet er ikke cykelmekaniker. Men han har repareret sine egne cykler og interesserer sig for mekanikken, og det kan man komme langt med, når de donerede cykler eksempelvis skal have skiftet en slange, før de kan genbruges af ukrainere. Foto: Stig Atzen

Da ukrainske Viktoriiq fik en cykel, løb hendes øjne i vand

Christoffer Beck Hansen fra Mårslet reparerer cykler i Malling, når han får fri fra sit arbejde som underviser. Cyklerne går til ukrainske flygtninge. Det tager mange af hans aftentimer, men det er ifølge ham det hele værd, når han ser, hvor taknemmelige de ukrainske flygtninge bliver, når de får en cykel.

Ukrainske Viktoriiq blev tydeligt rørt, da hun fik en cykel, mens Tranbjerg-MårsletLIV var på besøg. Den mindede hende om livet hjemme i Ukraine, hvor hun nød at cykle. Cyklen giver hende også muligheden for at cykle med sin søn, der er flygtet sammen med hende, og så har hun frihed til at tage til de gøremål, hun skal til i Aarhus. Det er et samarbejde mellem tre mænd, der har gjort det muligt at have cykelværkstedet i Malling.

Ole Krabbe Olesen fra Cyklistforbundet ville gerne oprette en afdeling, men manglede lokalerne. Dem sørgede Jørgen Hesselbjerg for, men så manglede der nogle til at reparere cyklerne, og her kom Christoffer Beck Hansen ind i billedet.

Fra en ejendom i Malling reparerer Christoffer Beck Hansen som del af en gruppe frivillige fra Malling og Mårslet under Cyklistforbundet cykler, der trænger til en kærlig hånd, så flygtninge fra Ukraine kan få en hverdag, der når tættere på den, de havde, inden de måtte flygte fra deres hjemland.

- Undskyld, jeg bliver følelsesladet, siger Viktoriiq, mens hendes øjne løber i vand.

Hun samler sig et kort øjeblik, inden hun fortsætter, hvor hun slap, inden hendes følelser fik fat.

- At have en cykel her i Danmark minder mig om min hverdag derhjemme. Jeg cyklede meget i Ukraine. Jeg slapper af, når jeg cykler, og jeg slår hjernen lidt fra, bævrer hendes stemme.

Hun er flygtet fra Ukraine med sin søn og har siden marts boet i Aarhus. Hendes søn har allerede fået en cykel, men hun har i tre måneder måtte tage offentlig transport til og fra gøremål.

Ukrainske Viktoriiq er utroligt taknemmelig for, at hun nu kan cykle til og fra gøremål. Hun har siden 10. marts brugt offentlig transport, som kan være ganske svært at finde rundt i, når man er i et fremmed land. Foto: Stig Atzen

- At have en cykel betyder, at jeg kan komme til og fra arbejde, og at jeg kan hente min søn og tage steder hen med ham, siger hun Viktoriiq, der har bedt Tranbjerg-MårsletLIV om at undlade at skrive hendes efternavn.

Taknemmeligheden er til at mærke hos den ukrainske flygtning, der står med den sorte damecykel ved en umiddelbart forladt bygning i Malling.

Den taknemmelighed er blandt andet rettet mod Christoffer Beck Hansen fra Mårslet og den gruppe frivillige fra blandt andet Mårslet og Malling samt Cyklistforbundet, der står bag projektet. Derudover har Clementia-logen og Sct Stephan-logen sponsoreret reservedele til projektet. Oscar Biludlejning fra Aarhus Vest sørger for biler og brændstof til afhentning af cykler.

- Det vil ikke kunne lade sig gøre uden alle de mennesker, der har doneret en cykel, de frivillige, der er med til at indsamle cykler og gøre dem klar, dem stiller lokaler til rådighed, dem der donerer reservedele og selvfølgelig Cyklistforbundet, der står bag, understreger Christoffer Beck Hansen.

Christoffer Beck Hansen fra Mårslet mener, det er de mange arbejdstimer værd, når han ser, hvor glade de ukrainske flygtninge bliver for, at de kan få en cykel. Foto: Stig Atzen

Cykelmekanikeren fra Mårslet

Han er egentlig underviser ved Erhvervsakademi Aarhus, men når han får fri, tager han ud til værkstedet i Malling, hvor han sammen med to andre lapper slanger, fikser bremser og justerer gear på gamle cykler, der er blevet doneret med.

- Jeg har altid været lidt interesseret i cykler, og jeg kan lave det helt basale. Jeg er ikke uddannet cykelmekaniker. Men jeg synes, det giver mig noget, at jeg kan gøre de ukrainske flygtninges hverdag lidt bedre. At sørge for, at man kan komme til og fra arbejde eller hente deres børn eller sådan noget, siger han.

Han vurderer, at han over de seneste tre uger har brugt 5-10 timer om ugen på at reparere cykler, som er blevet doneret til Cyklistforbundet med skavanker, der skal fikses, inden de kan blive genbrugt af ukrainske flygtninge. Der bliver godt og vel 10 cykler klar hver uge, hvis der er doneret cykler nok til reparation.

- Det er jo den tid, jeg har, jeg bruger på det. Ukrainerne er meget taknemmelige. Det er folk, som kommer fra en almindelig hverdag. Mange synes endda, det er grænseoverskridende at skulle spørge om hjælp, og de ved ikke, om det er gratis, at de kan få en cykel, fortæller han.

- Det er det, der gør det hele værd. At de bliver glade. Hvis vi bare kan sørge for, at deres hverdag bliver lidt bedre. Det er det, der gør, at vi sidder her om aftenen, forklarer Christoffer Beck Hansen.

Cykler, der ikke længere bliver brugt i danske hjem, kan blive guld værd for ukrainere, når de har været en tur forbi værkstedet i Malling. Foto: Stig Atzen

Et ædelt formål

Christoffer Beck Hansen er ikke alene om at sørge for cykler til de ukrainske flygtninge. Det startede med, at Ole Krabbe Olesen fra Malling, der er med i Cyklistforbundet, ønskede at gøre noget, så ukrainske flygtninge kunne få en cykel. Han manglede dog et sted, det kunne lade sig gøre.

At ukrainere kan hente en gratis cykel i Malling skyldes i høj grad de tre herrer på billedet. Fra venstre: Jørgen Hesselbjerg fra Malling, Christoffer Beck Hansen fra Mårslet, Ole Krabbe Olesen fra Malling. Foto: Stig Atzen

Derfor tog han fat i Jørgen Hesselbjerg fra Malling.

- Hvis jeg har mangler noget, så ringer jeg bare til Jørgen, smiler Ole Krabbe Olesen.

Jørgen Hesselbjerg kendte nogle, som ejer en tom bygning i Malling. De ville gerne lægge bygning til, at man kunne reparere cykler, som skulle doneres til ukrainere.

- Jeg synes, det er et ædelt formål, forklarer han.

Sådan donerer du en cykel

Hvis du har en køreklar cykel, kan du donere den til ukrainske flygtninge på givencykel.dk. 

Har du en cykel, du gerne vil donere, men trænger den til en kærlig hånd, kan du aflevere den på værkstedet på Gammel Østergårdsvej 16 i Malling. Alternativt kan du ringe til Inger Damgaard på 20 82 57 75 og aftale afhentning. 

I den første debat til Testrup Højskoles fejring af Grundlovsdag var fra venstre Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard (bag busken), Marchen Neel Gjertsen, Lea Korsgaard. Knud Romer kom senere også med og svarede på spørgsmål fra blandt andre Mogens Hald fra Aarhus Ø. Clement Kjærsgaard var ordstyrer. Foto: Stig Atzen

Afstanden forsvandt, da Testrup Højskole fejrede demokratiets dag

Grundlovsdag kan betegnes som demokratiets fødselsdag, og det blev fejret på Testrup Højskole, hvor man gjorde en dyd ud af at sørge for, at afstanden mellem magthavere, mediechefer og borgere var minimal.

Borgerne kunne endda komme direkte i dialog med de mennesker, der har stor indflydelse på deres hverdag, men som de måske kan opleve en afstand til.

Forstander Simon Axø glædede sig over at være tilbage igen efter 3 års fravær. Grundlovsdagsfejringen er nemlig hans initiativ, og han glædede sig over, at så mange forskellige mennesker kan samles for at fejre det demokrati, vi alle lever i.

Det var ifølge en deltager demokratiet i dets reneste forstand, da Testrup Højskole dannede rammerne for Grundlovsdag med folketingspolitikere, andre prominente debattører og underholdning fra højskolen selv.

Demokratiet handler for de fleste om fællesskab. At vi står hinanden nært nok til, at vi rykker i den retning, som de fleste synes, er den bedste. Uagtet om vi er enige eller ej. Det fællesskab bliver udfordret, når vi kommer for langt fra hinanden. Når vi hellere vil gå egne veje end at følges i flok.

Til demokratiets 173-års fødselsdag, Grundlovsdag på Testrup Højskole 5. juni, var der derfor passende lidt afstand mellem mennesker med magt og de 700 fremmødte mennesker, der har været med til at give dem magten.

Kun få meter, faktisk. I det meterkorte mellemrum mellem publikum og debattører, var der opsat en mikrofon, så folk kunne stille spørgsmål.

- Det er grundloven i sin yderste potens. Det er det, det kan, det her. Jeg synes, det er herligt. Jeg synes, de forholder sig til spørgsmålene, sagde Mogens Hald fra Aarhus Ø, som benyttede sig af lejligheden til at forhøre sig til Aarhus’ borgmester Jacob Bundsgaards (S) tanker om flere vindmøller i Aarhus Kommune.

Da Mogens Hald var ung, var der ikke sociale medier til at komme i kontakt med politikere og andre personer i toppen af samfundet. Derfor måtte man tage til arrangementer som Grundlovsdag på Testrup Højskole. Foto: Stig Atzen

Udover Jacob Bundsgaard debatterede chefredaktør fra Jyllands-Posten Marchen Neel Gjertsen, stifter af Zetland Lea Korsgaard og forfatteren Knud Romer debat om den offentlige samtale og demokratiets tilstand.

Senere debatterede Rosa Lund (Enhedslisten), Pernille Vermund (Nye Borgerlige), Stine Bosse, formand for Europabevægelsen og debattøren Sana Mahin Doost værdier og visioner. Jacob Ellemann-Jensen (V) holdt til aften en grundlovstale til arrangementet. Clement Kjærsgaard agerede energisk ordstyrer.

Ekstremt glad

Debattørerne var udvalgt i et samarbejde mellem Testrup Højskole og ordstyrer Clement Kjærsgaard. Forstanderen på højskolen, Simon Axø, var begejstret, da Tranbjerg-MårsletLIV talte med ham til arrangementet.

- På grund af corona er det tre år siden, vi sidst har været vært for Grundlovsdag. Så jeg er selvfølgelig ekstremt glad for, at vi kan være vært for Grundlovsdag igen, fortalte han.

- Grundlovsdag er dagen, hvor vi tager temperaturen på demokratiet. Derfor er det fantastisk, at der er en blanding af unge, ældre og mennesker, der på mange måder er forskellige, til stede. Det er nødvendigt for samtalen, at det er forskellige mennesker, supplerede forstanderen.

Forstanderen på Testrup Højskole, Simon Axø, tog initiativ til at lave Grundlovsdag i begyndelsen af sin tid på Testrup Højskole, der begyndte i 2007. Det gør ikke glæden over at, at arrangementet vender tilbage, mindre. Foto: Stig Atzen

Simon Axø var ikke alene med sin begejstring. Aarhus’ borgmester Jacob Bundsgaard syntes, at rammerne omkring Grundlovsdag var passende for demokratiets fødselsdag.

- Det er det bedste Grundlovsarrangement, der er. Det er dejlige rammer, og jeg synes, Testrup Højskole danner nogle helt utrolige rammer om Grundlovsdag, sagde Jacob Bundsgaard til Tranbjerg-MårsletLIV.

700 mødte op for at høre prominente debattører og lytte til blandt andet Testrup Højskoles big band og koncert med Testrup Højskoles musiklinje i høj sommersol. Foto: Stig Atzen

Optimistiske debattører

Når Grundlovsdag ifølge Simon Axø skulle bruges til at tage temperaturen på demokratiet, var der opløftende ord at hente hos Marchen Neel Gjertsen fra Jyllands-Posten og borgmester Jacob Bundsgaard.

- Jeg er grundlæggende optimistisk for, at vi kan klare de udfordringer, vi står over for, sagde Jacob Bundsgaard med henvisning til større, demokratiske problemstillinger som blandt andre klimakrisen og biodiversitetskrisen.

- Hvis demokrati skal være bæredygtigt, har vi et ansvar for at stemme. Men vi har også et ansvar for at tage snakken med hinanden, tilføjede borgmesteren.

- Jeg er fortrøstningsfuld for fremtiden, sagde Marchen Neel Gjertsen, der inden hun blev chefredaktør arbejdede et årti på Christiansborg.

- Jeg vil også sige, at politikerne er bedre, end de har ry for at være, sagde hun.

Lea Korsgaard fra Zetland ville ikke kalde sig selv optimistisk.

- Kriser som klimakrisen og biodiversitetskrisen er irreversible. Det vil sige, at vi ikke kan vende tilbage. Jeg vil sige, at jeg er håbefuld, men vi bliver nødt til at holde igen. De unge må kigge på os og tænge ”Behersk jer, for fanden, sagde hun og kom med en opfordring til, hvor ændringerne skal starte:

- Når vi sidder og får en kop kaffe med naboen eller snakker over køkkenbordet, er det også demokrati.

Mindst optimistisk for fremtiden var Knud Romer.

- Posen er rystet i en sådan grad, at vi ikke længere kan overskue det. Vi tæller i stedet for at tale sammen. Det hele handler om økonomisk profit, fortalte han.