Da ukrainske Viktoriiq fik en cykel, løb hendes øjne i vand
Christoffer Beck Hansen fra Mårslet reparerer cykler i Malling, når han får fri fra sit arbejde som underviser. Cyklerne går til ukrainske flygtninge. Det tager mange af hans aftentimer, men det er ifølge ham det hele værd, når han ser, hvor taknemmelige de ukrainske flygtninge bliver, når de får en cykel.
Ukrainske Viktoriiq blev tydeligt rørt, da hun fik en cykel, mens Tranbjerg-MårsletLIV var på besøg. Den mindede hende om livet hjemme i Ukraine, hvor hun nød at cykle. Cyklen giver hende også muligheden for at cykle med sin søn, der er flygtet sammen med hende, og så har hun frihed til at tage til de gøremål, hun skal til i Aarhus. Det er et samarbejde mellem tre mænd, der har gjort det muligt at have cykelværkstedet i Malling.
Ole Krabbe Olesen fra Cyklistforbundet ville gerne oprette en afdeling, men manglede lokalerne. Dem sørgede Jørgen Hesselbjerg for, men så manglede der nogle til at reparere cyklerne, og her kom Christoffer Beck Hansen ind i billedet.
- Undskyld, jeg bliver følelsesladet, siger Viktoriiq, mens hendes øjne løber i vand.
Hun samler sig et kort øjeblik, inden hun fortsætter, hvor hun slap, inden hendes følelser fik fat.
- At have en cykel her i Danmark minder mig om min hverdag derhjemme. Jeg cyklede meget i Ukraine. Jeg slapper af, når jeg cykler, og jeg slår hjernen lidt fra, bævrer hendes stemme.
Hun er flygtet fra Ukraine med sin søn og har siden marts boet i Aarhus. Hendes søn har allerede fået en cykel, men hun har i tre måneder måtte tage offentlig transport til og fra gøremål.
- At have en cykel betyder, at jeg kan komme til og fra arbejde, og at jeg kan hente min søn og tage steder hen med ham, siger hun Viktoriiq, der har bedt Tranbjerg-MårsletLIV om at undlade at skrive hendes efternavn.
Taknemmeligheden er til at mærke hos den ukrainske flygtning, der står med den sorte damecykel ved en umiddelbart forladt bygning i Malling.
Den taknemmelighed er blandt andet rettet mod Christoffer Beck Hansen fra Mårslet og den gruppe frivillige fra blandt andet Mårslet og Malling samt Cyklistforbundet, der står bag projektet. Derudover har Clementia-logen og Sct Stephan-logen sponsoreret reservedele til projektet. Oscar Biludlejning fra Aarhus Vest sørger for biler og brændstof til afhentning af cykler.
- Det vil ikke kunne lade sig gøre uden alle de mennesker, der har doneret en cykel, de frivillige, der er med til at indsamle cykler og gøre dem klar, dem stiller lokaler til rådighed, dem der donerer reservedele og selvfølgelig Cyklistforbundet, der står bag, understreger Christoffer Beck Hansen.
Cykelmekanikeren fra Mårslet
Han er egentlig underviser ved Erhvervsakademi Aarhus, men når han får fri, tager han ud til værkstedet i Malling, hvor han sammen med to andre lapper slanger, fikser bremser og justerer gear på gamle cykler, der er blevet doneret med.
- Jeg har altid været lidt interesseret i cykler, og jeg kan lave det helt basale. Jeg er ikke uddannet cykelmekaniker. Men jeg synes, det giver mig noget, at jeg kan gøre de ukrainske flygtninges hverdag lidt bedre. At sørge for, at man kan komme til og fra arbejde eller hente deres børn eller sådan noget, siger han.
Han vurderer, at han over de seneste tre uger har brugt 5-10 timer om ugen på at reparere cykler, som er blevet doneret til Cyklistforbundet med skavanker, der skal fikses, inden de kan blive genbrugt af ukrainske flygtninge. Der bliver godt og vel 10 cykler klar hver uge, hvis der er doneret cykler nok til reparation.
- Det er jo den tid, jeg har, jeg bruger på det. Ukrainerne er meget taknemmelige. Det er folk, som kommer fra en almindelig hverdag. Mange synes endda, det er grænseoverskridende at skulle spørge om hjælp, og de ved ikke, om det er gratis, at de kan få en cykel, fortæller han.
- Det er det, der gør det hele værd. At de bliver glade. Hvis vi bare kan sørge for, at deres hverdag bliver lidt bedre. Det er det, der gør, at vi sidder her om aftenen, forklarer Christoffer Beck Hansen.
Et ædelt formål
Christoffer Beck Hansen er ikke alene om at sørge for cykler til de ukrainske flygtninge. Det startede med, at Ole Krabbe Olesen fra Malling, der er med i Cyklistforbundet, ønskede at gøre noget, så ukrainske flygtninge kunne få en cykel. Han manglede dog et sted, det kunne lade sig gøre.
Derfor tog han fat i Jørgen Hesselbjerg fra Malling.
- Hvis jeg har mangler noget, så ringer jeg bare til Jørgen, smiler Ole Krabbe Olesen.
Jørgen Hesselbjerg kendte nogle, som ejer en tom bygning i Malling. De ville gerne lægge bygning til, at man kunne reparere cykler, som skulle doneres til ukrainere.
- Jeg synes, det er et ædelt formål, forklarer han.
Sådan donerer du en cykel
Hvis du har en køreklar cykel, kan du donere den til ukrainske flygtninge på givencykel.dk.
Har du en cykel, du gerne vil donere, men trænger den til en kærlig hånd, kan du aflevere den på værkstedet på Gammel Østergårdsvej 16 i Malling. Alternativt kan du ringe til Inger Damgaard på 20 82 57 75 og aftale afhentning.