Pædagog-mangel i Tranbjerg og Mårslet: Vi skal vise, hvor fantastisk et fag, det er
Der mangler 11 pædagoger i Tranbjerg og omkring 12 i Solbjerg-Mårslets dagtilbud. Det er vanskeligt at løse, for pædagogmanglen er ikke kun et lokalt problem. Det mærkes i hele landet.
I Tranbjerg og Mårslet forsøger man at løse problematikken ved at finde nye, kreative veje at rekruttere med. Begge steder tænker de i sociale medier. På de sociale medier skal den gode fortælling om pædagogfaget frem. Der er mange succeshistorier at tage af, lyder det fra lederne i Tranbjerg og Mårslet, og det kan være vejen til at få flere uddannede pædagoger. Samtidig håber arbejder de begge steder med at fastholde den store ressource, der er i de erfarne pædagoger på udkanten af arbejdsmarkedet, ligesom man kan kigge på de faggrupper som læner sig op ad pædagogfaget.
På kort sigt skal det nok gå. Pædagogmedhjælperne er dygtige, selvom de ikke er uddannede. Man kan imidlertid ikke forlænge den samme faglighed hos uuddannede pædagoger, som man kan ved udannede. Den faglighed kan få betydning for nogle af de børn, der har størst behov for pædagogisk opmærksomhed.
I indgangen ved dagtilbuddet Regnbuen i Tranbjerg vræler et barn i sin fars favn. Det er mandag, og hun orker ikke børnehaven. Heldigvis tager en pædagog varmt imod, og mens farmand kærligt lover, at han henter igen, fortrækker vræleriet sig til hulken og forstummer sidenhen, mens pædagogen trøster pigen og sidenhen følger barnet ind i Regnbuen. Hurtigt er barnet klar til at lege.
Uddannede pædagoger er guld værd for Regnbuen, lyder det fra Michael Kjær, som er pædagogisk leder på stedet. Men de er også en mangelvare. I hele Tranbjerg mangler der - når barselsvikariater er medregnet - 11 uddannede pædagoger. En mangel, man også kan mærke i Regnbuen.
- Optimalt set ville vi være otte uddannede pædagoger. Vi er seks. Det er ikke, fordi vi ikke klarer os, for vi har nogle vildt dygtige pædagogmedhjælpere. Men det er pædagogerne, der har det store forkromede overblik, og de har bare en anden faglighed at trække på, fortæller han.
Problematikken eksisterer ikke kun i Tranbjerg. I Mårslet mangler man i grove tal én uddannet pædagog for hver af de 12 afdelinger i Solbjerg og Mårslet. Det fortæller Birgitte Rasmussen, som er leder af Mårslet-Solbjerg Dagtilbud. Hun roser ligeledes de unge mennesker, som arbejder i dagtilbuddene i Mårslet.
- Vores pædagogmedhjælpere er blændende dygtige. Det er helt utroligt, hvad de kan, når de kommer fra deres ungdomsuddannelse. Jeg tror, vi skal give dem mere ansvar og mere frihed, så de kan se, hvor belønnende et arbejde, det kan være.
- Vi skal også være fleksible, når vi forsøger at fastholde dem, der er på bagkanten af arbejdsmarkedet ved at vise, at vi gerne vil give dem ansvar og bruge af deres store erfaring, og at vi er fleksible, hvis de ønsker at arbejde lidt mindre. Det har vi oplevet stor succes med, supplerer Birgitte Rasmussen.
Langt til Tranbjerg og Mårslet
Inde i Aarhus C ligger uddannelsescentret VIA, hvor pædagogerne bliver uddannet. Derfor er det nok ikke helt ved siden af at antage, at mange af de pædagogstuderende og nyuddannede pædagoger bor i midtbyen. Og når institutionerne i midtbyen også mangler pædagoger, vælger de nyuddannede dagtilbud, der er tættere på end Tranbjerg og Mårslet.
- Til trods for at der kun er 12 km fra Rådhuspladsen og offentlig transport går lige til døren, kan det være svært at få nyuddannet til at opdage Tranbjerg, siger Mette Ruggaard, der er leder af dagtilbuddene i Tranbjerg.
Manglen på uddannede pædagoger skal løses i to træk ifølge Mette Ruggaard. Man skal forsøge at fastholde dem, der befinder sig på bagkanten af arbejdsmarkedet, og fagets højdepunkter og succeshistorier skal fylde mere.
- Vi vil forsøge at se, hvordan vi kan formidle den gode fortælling på sociale medier, og hvilke sociale medier der virker. Rekrutteringsudfordringer jo et samfundsproblem. Selvom vi gerne vil løse problematikken i vores egen butik, skal vi også fremhæve den gode historie om faget, så der kommer flere pædagoger i alle landets daginstitutioner, siger hun.
I Mårslet oplever man også, at afstanden er længere for de nyuddannede, om end man har nemmere ved at rekruttere blandt dem, der ikke er helt nyudklækkede fra studiet og måske har bosat sig uden for Aarhus.
Her vil man ligeledes kigge på, hvordan man kan bruge sociale medier til at ændre fortællingen om faget.
- Vi skal vise, hvor fantastisk et fag, det er, siger Birgitte Rasmussen.
Stærk faglighed og sidemandsoplæring
Birgitte Rasmussen uddyber, at man i Aarhus har bedre muligheder end nogensinde for at dyrke den pædagogiske faglighed. Det har en aftale fra 2021 sikret. Pædagoger har blandt andet fået forberedelsestid.
- I gamle dage handlede pædagogik om at passe børn. Nu handler det om at udvikle dem, gøre dem livsduelige og robuste og sørge for, at de lærer, at de trives, at de leger, og at de udvikler sig socialt. Vi skal vise, at vi har dagtilbud, hvor man udvikler sin faglighed og trives. De to ting forstærker hinanden, siger Birgitte Rasmussen.
Hun fremhæver derudover, at der i andre faggrupper kan findes muligheder. Blandt pædagogmedhjælpere er der mennesker med andre uddannelser, som ikke kan få en pædagog-stilling og den dertilhørende løn.
- At skabe relationer er en vigtig del af at være pædagog. Men der er også andre faggrupper, som er stærke til det som eksempelvis skolelærere. Desuden sker der en masse sidemandsoplæring undervejs, når man arbejder, forklarer Birgitte Rasmussen.
Klarer den på kort sigt
Børnene i Regnbuen i Tranbjerg mærker ikke umiddelbart, at der mangler uddannede pædagoger, mener Michael Kjær. Pædagogmedhjælperne er dygtige, lader han forstå, og de er gode i kontakten med børnene. Nogle børn kræver dog flere pædagogiske ressourcer, og her kan det få en betydning.
- Nogle af de børn, som kræver mere pædagogisk opmærksomhed vil ikke på samme måde kunne få det over en længere periode, når vi mangler uddannede pædagoger. Men heldigvis har vi nogle fantastisk dygtige pædagoger og pædagogmedhjælpere herude, siger han.
Birgitte Rasmussen erkender ligeledes, at der ved de børn, som behøver størst pædagogisk opmærksomhed, vil kunne opstå situationer, hvor man ikke er uddannede pædagoger nok i forhold til det optimale.
- Hvis de børn, der er allermest urolige ikke helt får den samme opmærksomhed, kan de komme til at påvirke de børn, som lige akkurat hænger i med neglene, og på den måde kan det sprede sig, forklarer hun.
Der er vel også noget helt grundlæggende i, at jo flere uddannede pædagoger, der mangler, jo flere af deres opgaver, skal de nuværende uddannede pædagoger varetage?
- Jo, det er klart, at de opgaver, der kræver en uddannet pædagog, vil fylde mere. Det er eksempelvis planlægning og at have det forkromede overblik, hvilket kan betyde, at de uddannede pædagoger ikke er helt så meget ude ved børnene, siger Michael Kjær.