Det svømmer med ørreder i Giber Å, men nogle steder gror åen til
Da man genoprettede Giber Ås naturlige sving ved Vilhelmsborg i 2017, ville man både gavne det lokale dyreliv og gøre området til et endnu hyggeligere sted at gå tur.
Det første er lykkedes, men åen gror til, fordi der er meget næring, som planterne kan bruge til at gro. Aarhus Kommune erkender, at de skal gøre mere for at holde planterne væk fra åen.
Selv om der er dyrket jord helt op til åen, har det ikke en store betydning for ørredbestanden, fortæller en biolog fra Aarhus Kommune, som fastslår, at bestanden er mangedoblet på grund af projektet.
Hvis du skulle hilse på havørrederne i Mårslet by, ville du hurtigt blive hæs. Der er op til ti unge havørreder på hver meter i Giber Å inde i Mårslet by. En direkte konsekvens af genopretningen af Giber Ås naturlige sving i 2017, lyder det fra biolog ved Aarhus Kommune, Bjarke Dehli.
- Naturgenopretningen har været en stor succes. Ifølge de målinger, vi har lavet, er havørredbestanden mangedoblet, siger han.
Havørreder opholder sig størstedelen af deres voksenliv ude på åbent hav i Aarhus-bugten, men når de yngler, svømmer de ind ad Giber Å og lægger deres æg. Efter de klækker, opholder småfiskene sig i åen mellem et og to år. Det er disse småfisk, som man måler på, og her viser målingerne, at det er en succes.
For genopretningen skulle både styrke fiskebestanden og forskønne området. Idéen var, at man skulle være i stand til at gå ture på stierne, mens man kunne se vandet løbe gennem Giber Å. Sådan er det ikke i området ved Vilhelmsborg.
Ikke i mål endnu
Hvor åens naturlige sving er genoprettet, er det ved Vilhelmsborg nogle steder svært at ænse, at der overhovedet er en å. Planterne ved åen vokser så tæt, at åen forsvinder bag væksterne. Bjarke Dehli anerkender, at området ikke tager sig ud på den måde, det er tiltænkt.
- Målet var, at det skulle være en lysåbning. Det er man ikke i mål med endnu. Nogle steder kan man ikke se åen, erkender biologen og uddyber:
- Fordi det har været en sø uden gennemstrømning af vandet, er der rigtig mange næringsstoffer, som gør, at planterne vokser rigtig hurtigt.
Løsningen er, at Aarhus Kommune har lavet en aftale med Vilhelmsborg om, at hestecentrets dyr skal afgræsse området. Den løsning har løbet de seneste to år.
Når man går en tur langs åen nu, er der steder, hvor åen helt forsvinder, selvom man går på stierne, der løber parallelt med den. Det lader til, at den nuværende løsning ikke virker?
- Løsningen skal passe med, hvor mange dyr der går der, og hvor længe de er der. De to ting skal man skrue op for, forklarer biologen.
Kan du forstå, hvorfor man som bruger af området synes, det er svært at se, hvordan området er blevet mere naturskønt af genopretningen?
Det er ikke lysåbent endnu, og det er klart, at vi ikke er i mål med det endnu. Det vil betyde noget for mange mennesker, at det er lysåbent, siger Bjarke Dehli.
Kvælstof ikke akut
Sideløbende med Giber Å omkring Vilhelmsborg bliver store arealer af kommunalt ejet jord dyrket som landbrugsjord. Fordi det er kommunalt ejet, er det sprøjtefri marker. Men det bliver stadig gødet, og i den forbindelse vil der også være et overskud af kvælstof, der render ned i Giber Å.
Kvælstoffet ødelægger dog ikke noget for de havørreder, genopretningen blandt andet skulle gavne.
- Det har ikke nogen akut betydning for havørrederne, vurderer biologen.
Mængden af kvælstof, der løber ned i Giber Å, er ifølge Bjarke Dehli ikke stor nok til, at det skaber iltsvind. Det ville ellers være fatalt for havørrederne. Fordi vandet i Giber Å strømer så hurtigt, når kvælstoffet ikke at have store konsekvenser, inden det er strømmet ud i havet.
- Det ændrer lidt på økosystemet, fordi algerne kan gøre det svært for andre organismer at være der. Hvis algerne vokser mere på grund af kvælstoffet, kan det være sværere for små dyr eller planter at finde fodfæste, fortæller han.