Naboer føler sig snydt: Mark blev aldrig til park, og nu er der snak om 21 boliger
Naboer til det område, der er skitseret til 21 boliger ved Tingskov Allé er frustrerede over, at Aarhus Kommune tilsyneladende kan ændre på lokalplaner efter forgodtbefindende.
De mener, at kommunen bygger på de områder, som folk flytter til Tranbjerg for - og selvom der er planlagt grønne områder i skitsen med de 21 boliger, vil det kun være for de nye tilflyttere, påpeger naboerne.
De sår samtidig tvivl ved, om det overhovedet giver mening at bygge i den fugtige jord, der er på området, og om boligerne vil have udsigt lige ind i områdets bakke.
- Når jeg vil lave noget på min grund, får jeg at vide, at hvis det overskrider lokalplanen med en milimeter, får jeg et nej. Men hvis kommunen vil lave noget, der overskrider lokalplanen, laver de den bare om.
Sådan siger John Jensen til Tranbjerg-MårsletLIV. Han bor på Trankær Vænge i Tranbjerg, og han er nabo til det område, der er skitseret til 21 boliger ved Tingskov Allé. Han og en flok naboer har vist Tranbjerg-MårsletLIV rundt i det grønne område, hvor fuglene lige nu snapper orme i den bakkede forårsjord på området.
Området er oprindelig udlagt til park, men er blevet dyrket af en landmand i 30 år. Nu er der altså planer om, at området skal huse 21 boliger og ikke den park, det blev udlagt til.
I den nuværende lokalplan står der således om arealet:
- Området er udlagt som offentligt, rekreativt område (park).
Mark eller park
At området siden 1987 skulle være været udlagt til park er helt centralt for naboerne til området. Dorthe Jakobsen bor ligesom John Jensen på Trankær Vænge. Hun værdsætter området, som det er nu, selvom det ikke er en park, men et dyrket areal.
- Der er fugle, og der kommer rådyr helt op til vores haver. Vi har alt her. Det er jo på grund af de her områder, man vil bo i Tranbjerg. Bare det er grønt, og der er lidt luft, siger hun og fortsætter:
- Politikerne snakker om, at man skal bevare de grønne områder, men så bygger de på dem og planter lidt vilde blomster langs vejkanten.
Der er lavet en beplantningsplan i skitsen for området, som skal sørge for, at det får en grøn identitet. Kunne det ikke være meget værre?
- Jeg synes, det er som om, de skal finde nogle gode argumenter om forskønnelser, men det bliver området ikke. Der bliver øget bebyggelsestæthed, og de grønne områder i udstykningerne bliver kun til gavn for de nye beboere. Vi andre vil ikke gå derover, siger hun.
John Jensen, nabo til området ved Tingskov Allé.Det kan være, Aarhus Kommune har fundet ud af en metode, der får vand til at løbe mod tyngdekræften?
For John Jensen vil den nye lokalplan, hvis den bliver som skitsen, betyde, at den nuværende udsigt til fugle og rådyr vil blive erstattet med en boligfacade.
- Mit hus er hævet en smule i forhold til, hvor boligerne skal være, men det kommer ikke til at gøre nogen forskel. Jeg kommer til at kigge lige ind i deres ydervæg, og de kan kigge lige ned i min have, sukker han.
Våde udsigter
John Jensen er glad for, at hans grund er hævet. Området er nemlig fugtigt nok til, at Dorthe Jakobsens hækkeplanter står i vand, når det har regnet. Der er dertil en ring i områdets kant, som ikke er opdyrket, af samme grund.
- Vandet kommer jo til at løbe ned ad bakken og ned i de boliger, de vil lave. Det kan være, Aarhus Kommune har fundet ud af en metode, der får vand til at løbe mod tyngdekræften? Siger han med et glimt i øjet.
De våde udsigter får ikke kun John Jensen til at betvivle idéen i at bygge på området ved Tingskov Allé. Han er bekymret for, hvad det vil betyde for hans og naboernes boliger på Trankær Vænge.
- Hvis de skal lave en helt masse dræn, som fører vandet væk, kan det lave bevægelser i jorden. Det er den jord, vores huse står på, og det kan give sætningsskader, forklarer John Jensen og henviser til et eksempel fra Frederikshavn Kommune, hvor boligejere fik 200.000 i opgørelse for sætningsskader.
Han sætter spørgsmålstegn ved hele det økonomiske fundament bag beslutningen for at bygge på området, der også indeholder en bakke.
- Det er en økonomisk tabersag. For at bygge på noget, skal det jævnes. Det er dyrt, og det er drænet også. Derudover vil de grunde have en have med udsigt lige ind i en bakke, og det påvirker prisen på grundene. Og så kommer vores sagsanlæg og eventuelle sætningsskader oveni, siger han.