Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Tranbjerg-MårsletLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Foto: Stig Atzen

Naboer troede i 30 år, de fik en park. Nu er der snak om 21 boliger

Kære læser

Jeg tror ikke, det er en underdrivelse at sige, at de grønne områder er noget af det, de fleste af dine medborgere i enten Tranbjerg eller Mårslet holder mest af. Det er en del af charmen uden for storbyen; man skal ikke rejse for at finde idyllen. Den åbenbarer sig, kort efter man er trådt ud af hoveddøren.

Lige uden for en gruppe borgere fra Trankær Vænge i Tranbjerg, ligger der lige nu en mark. Det blev udlagt til park i 1987, men parken blev aldrig realiseret. I stedet har der i 30 år været en mark. Det har naboerne til marken som sådan ikke været trætte af, marken er også natur, om end det ikke er en park.

Men nu arbejder Aarhus Kommune med et lokalplanforslag om, at der skal ligge 21 boliger på arealet. Det frustrerer naboerne i området, som oplever, at Aarhus Kommune ændrer på reglerne efter forgodtbefindende og potentielt frarøver dem noget af den natur, de er flyttet til Tranbjerg for. Samtidig sætter naboerne spørgsmålstegn ved, om arealet overhovedet egner sig til at bygge på.

Mange af de mennesker, jeg møder i journalistgerningen, er inspirerende; det er jo tit derfor, jeg ringer på klokken for en snak. Inspirerende er i hvert fald Sara Rosenberg Hedelund, der har et drev af en anden verden. Læs, hvordan hun byggede en forretning op med sin mand, før hun rykkede videre, da regnskabstallene blev grønne. Hun ville nemlig hellere lave noget, hun brændte for.

Der er ingen tvivl om, at kunstnergruppen Stiplet fra Mårslet brænder for at udtrykke sig gennem kunstværker. Den sædvanlige påskeudstilling på Testrup Højskole var i år afløst af kunstbazar i Tranbjerg. En vellykket ’bazar’, som skete under anderledes vilkår, end det plejer.

Tak for din tid. Tag fat i mig på 42 18 97 24 eller email stdat@tranbjerg-maarsletliv.dk

Billede af Stig Atzen
Billede af skribentens underskrift Stig Atzen Journalist
Naboerne fra Trankær Vænge er utroligt frustreret over, at et område, de troede ville blive en park, nu er skitseret til boliger. Fra venstre: Henrik Nygaard fra nummer 7 John og Gitte Jensen fra nummer 11, Ditte Madsen fra nummer 13 og Dorthe og Jes Jakobsen fra nummer 9. Foto: Stig Atzen

Naboer føler sig snydt: Mark blev aldrig til park, og nu er der snak om 21 boliger

Naboer til det område, der er skitseret til 21 boliger ved Tingskov Allé er frustrerede over, at Aarhus Kommune tilsyneladende kan ændre på lokalplaner efter forgodtbefindende.

De mener, at kommunen bygger på de områder, som folk flytter til Tranbjerg for - og selvom der er planlagt grønne områder i skitsen med de 21 boliger, vil det kun være for de nye tilflyttere, påpeger naboerne.

De sår samtidig tvivl ved, om det overhovedet giver mening at bygge i den fugtige jord, der er på området, og om boligerne vil have udsigt lige ind i områdets bakke.

Naboer til området, der er skitseret til 21 boliger på Tingskov Allé føler sig snydt, fordi området oprindeligt var udlagt til park, og samtidig betvivler de, hvor egnet området er til bebyggelse.

- Når jeg vil lave noget på min grund, får jeg at vide, at hvis det overskrider lokalplanen med en milimeter, får jeg et nej. Men hvis kommunen vil lave noget, der overskrider lokalplanen, laver de den bare om.

Sådan siger John Jensen til Tranbjerg-MårsletLIV. Han bor på Trankær Vænge i Tranbjerg, og han er nabo til det område, der er skitseret til 21 boliger ved Tingskov Allé. Han og en flok naboer har vist Tranbjerg-MårsletLIV rundt i det grønne område, hvor fuglene lige nu snapper orme i den bakkede forårsjord på området.

Du kan læse om skitsen her.

Området er oprindelig udlagt til park, men er blevet dyrket af en landmand i 30 år. Nu er der altså planer om, at området skal huse 21 boliger og ikke den park, det blev udlagt til.

I den nuværende lokalplan står der således om arealet:

- Området er udlagt som offentligt, rekreativt område (park).

Mark eller park

At området siden 1987 skulle være været udlagt til park er helt centralt for naboerne til området. Dorthe Jakobsen bor ligesom John Jensen på Trankær Vænge. Hun værdsætter området, som det er nu, selvom det ikke er en park, men et dyrket areal.

- Der er fugle, og der kommer rådyr helt op til vores haver. Vi har alt her. Det er jo på grund af de her områder, man vil bo i Tranbjerg. Bare det er grønt, og der er lidt luft, siger hun og fortsætter:

-  Politikerne snakker om, at man skal bevare de grønne områder, men så bygger de på dem og planter lidt vilde blomster langs vejkanten.

I 30 år har området været en mark i stedet for den park, det egentlig var udlagt til. Foto: Stig Atzen

Der er lavet en beplantningsplan i skitsen for området, som skal sørge for, at det får en grøn identitet. Kunne det ikke være meget værre?

- Jeg synes, det er som om, de skal finde nogle gode argumenter om forskønnelser, men det bliver området ikke. Der bliver øget bebyggelsestæthed, og de grønne områder i udstykningerne bliver kun til gavn for de nye beboere. Vi andre vil ikke gå derover, siger hun.

Det kan være, Aarhus Kommune har fundet ud af en metode, der får vand til at løbe mod tyngdekræften?

John Jensen, nabo til området ved Tingskov Allé.

For John Jensen vil den nye lokalplan, hvis den bliver som skitsen, betyde, at den nuværende udsigt til fugle og rådyr vil blive erstattet med en boligfacade.

- Mit hus er hævet en smule i forhold til, hvor boligerne skal være, men det kommer ikke til at gøre nogen forskel. Jeg kommer til at kigge lige ind i deres ydervæg, og de kan kigge lige ned i min have, sukker han.

John Jensen fra Trankær Vænge nummer 11 tror, at han kommer til at få sin nuværende udsigt over marken udbyttet med en udsigt direkte ind i en mur, der kommer til at stå, hvor han står på billedet. Foto: Stig Atzen

Våde udsigter

John Jensen er glad for, at hans grund er hævet. Området er nemlig fugtigt nok til, at Dorthe Jakobsens hækkeplanter står i vand, når det har regnet. Der er dertil en ring i områdets kant, som ikke er opdyrket, af samme grund.

- Vandet kommer jo til at løbe ned ad bakken og ned i de boliger, de vil lave. Det kan være, Aarhus Kommune har fundet ud af en metode, der får vand til at løbe mod tyngdekræften? Siger han med et glimt i øjet.

De våde udsigter får ikke kun John Jensen til at betvivle idéen i at bygge på området ved Tingskov Allé. Han er bekymret for, hvad det vil betyde for hans og naboernes boliger på Trankær Vænge.

Man kan se vandet ligget i overfladen på dele af arealet. Det bliver problematisk, hvis den skitserede bebyggelse til lokalplanforslag bliver realiseret. Foto: Stig Atzen

- Hvis de skal lave en helt masse dræn, som fører vandet væk, kan det lave bevægelser i jorden. Det er den jord, vores huse står på, og det kan give sætningsskader, forklarer John Jensen og henviser til et eksempel fra Frederikshavn Kommune, hvor boligejere fik 200.000 i opgørelse for sætningsskader.

Han sætter spørgsmålstegn ved hele det økonomiske fundament bag beslutningen for at bygge på området, der også indeholder en bakke.

- Det er en økonomisk tabersag. For at bygge på noget, skal det jævnes. Det er dyrt, og det er drænet også. Derudover vil de grunde have en have med udsigt lige ind i en bakke, og det påvirker prisen på grundene. Og så kommer vores sagsanlæg og eventuelle sætningsskader oveni, siger han.

Selvom Abeungen var begyndt at tjene penge, var det noget andet, Sara Rosenberg Hedelund brændte for. Foto: Stig Atzen

Da Sara begyndte at tjene penge på sit projekt, sprang hun ud i et andet eventyr

Sara Rosenberg Hedelund stoppede som leder og startede som selvstændig. Men da det begyndte at gå godt, gjorde hun noget usædvanligt. Hun valgte at hoppe videre til noget andet og ansætte en til at varetage virksomheden Abeungen, der sælger barselsgaver.

Hun er nemlig kosmetolog af hjertet, og derfor vil hun starte en ny salon i Tranbjerg.

Sara Rosenberg Hedelund fra Tranbjerg er entreprenant som få. Hun stoppede som leder i kosmetikbranchen, sprang ud som selvstændig, men da hendes virksomhed begyndte at lave overskud, gik hun i gang med et nyt projekt.

Da Sara Rosenberg Hedelund stoppede som leder af en række kosmetikbutikker i 2016, vidste hun ikke helt, hvad hun så skulle. Hendes mand, Martin Rosenberg Hedelund foreslog en online-virksomhed. Først var det noget med en legetøjskasse én gang i måneden.

- Jeg tænkte, gider folk det? Så fandt nogle andre på det, og det blev en succes. Så foreslog Martin, at vi lavede noget med barselsgaver, og han havde jo haft ret sidst, så den gang var jeg med på det, smiler Sara Rosenberg Hedelund.

Ægteparret sprang ud i erhvervseventyret. Abeungen blev navnet på virksomheden, som sælger barselsgaver. Sara Rosenberg Hedelund skulle stå for den. Men selvom de ville sælge barselsgaver, lod det pludselig til, at de også skulle modtage dem.

- Der gik 14 dage, fra vi startede, til jeg blev gravid. Men jeg har altid været selvstændig, så det tænkte jeg ikke så meget over. Der skal være gang i den, synes jeg. Det er bedst, når man er lidt presset, siger hun.

Begyndte at tjene penge

Når man starter noget nyt, går der nogle år, inden det genererer overskud. Det er de fleste iværksættere forberedt på. Sådan var det også for Abeungen. Sara Rosenberg Hedelund fortsatte sit arbejde på online-virksomheden, mens hun og Martin Rosenberg Hedelund fik endnu et barn.

Men da corona ramte, begyndte det lige pludseligt at gå stærkt. Virksomheden leverede i regnskabsåret 2020 sit første overskud på 102.000 kroner. Men netop som der begyndte at være grønne tal i regnskabet, overlod Sara Rosenberg Hedelund den daglige drift til sin tidligere medarbejder, Catrine Mikkelsen.

Sara Rosenberg Hedelund (t.v.) og Catrine Mikkelsen (t.h.) har tidligere arbejdet sammen i en kosmetikforretning, og nu er den tidligere medarbejder bag roret i Abeungen, der sælger barselsgaver som eventyrbøger og skumdyr. Jeg kan godt lide at sætte ting i kasser og organisere, siger Catrine Mikkelsen. Foto: Stig Atzen

- Selvom det var spændende at starte Abeungen op, var det aldrig mit kald. Jeg er uddannet kosmetolog. Så da virksomheden kunne betale en løn, ansatte jeg Catrine. Nu laver hun faktisk det hele.

Hun solgte sin ejerandel til ægtemanden Martin Rosenberg Hedelund, da hun trådte ud af virksomheden sensommeren 2021.

- Det er virkelig vigtigt for mig, at det, jeg laver, interesserer mig. Jeg gider ikke noget, som jeg ikke brænder for. Det er livet for kort til. Det, Abeungen har brug for nu, er ikke det, jeg brænder for, fastslår hun.

Ny salon snart klar

Det betyder dog absolut ikke, at Sara Rosendal Hedelund skal ligge på den lade side. Hun er allerede i gang med i sit næste projekt. Denne gang er hun noget tættere på sine rødder inden for kosmetik. Hun åbner nemlig en ny salon i sit hjem på Kirkevænget i Tranbjerg.

I salonen vil der være mulighed for blandt andet Shellac, lash-lift og brow-lift, og der vil sidenhen også komme et telt til spraytan, og der vil løbende blive mulighed for mere, når kosmetologen kommer i gang.

Salonen er så småt klar til, at folk fra Tranbjerg og omegnen kan komme til at stå helt skarpt efter behandlinger ved den uddannede make-up-artist. Foto: Stig Atzen

Ligesom med Abeungen handler det ikke om at tjene penge.

- Det skal bare kunne løbe rundt, så jeg har tid til mine børn. Da jeg var leder i flere kosmetikbutikker, arbejdede jeg hele tiden, også på mine fødselsdage. Det var fint, inden jeg fik børn, men jeg vil også have tid til at tage med mine børn i Djurs Sommerland, siger hun.

Sætter ting i gang

Fart over feltet er ikke en underdrivende beskrivelse af Sara Rosenberg Hedelund. Hun og ægtemanden Martin Rosenberg Hedelund er også ved at renovere huset derhjemme. Hvor nogle kan blive stressede bare af at læse, hvor meget hun har gang i, falder det hende helt naturligt.

- Jeg elsker at sætte ting i gang. Jeg kan godt lide nye projekter og learning-by-doing, fortæller hun.

Appetitten på nye udfordringer er ikke til at tage fejl af hos Sara Rosenberg Hedelund.

- Når jeg har været nede i børnehaven, kan jeg bilde mig selv ind, at jeg vil være pædagog. Men jeg ville ikke være en god pædagog, griner hun.

Bente Rind er formand for kunstnergruppen Stiplet. Foto: Stig Atzen

Kunstnergruppe fra Mårslet rykkede til Tranbjerg: Det er en anden stemning, end vi plejer

Der var hyggelig stemning og godt gang i den, da Tranbjerg-MårsletLIV besøgte kunstnergruppen Stiplet fra Mårslet, som anden påskedag holdt bazar i Tranbjerg.

Det var anderledes, end hvad de mangfoldige og kyndige kunstnere plejer at gøre, men ikke desto mindre gik bazaren godt for kunstnerne, som lovede god pris til de mange værker, de ikke har kunnet sælge under corona.

Se billederne af kunstnernes værker i artiklen.

Stiplet er en samling af forskellige kunstnere med base i Mårslet, og over påsken afviklede de kunstbazar i Tranbjerg. Et vellykket arrangement i nogle helt andre rammer, end de plejer at bruge.

Med et stort smil og et varmt håndtryk hilser Bente Rind mig velkommen på kunstbazar 2. Påskedag i Tranbjerg mellem landskabsmalerier, stenskulpturer, keramik, provokerende motiver og abstrakte malerier. Hun er formand for kunstnergruppen Stiplet fra Mårslet, som udstiller i Tranbjerg.

- Vi er lige så forskellige som kunstnere, som vi er som mennesker, bemærker hun.

Normalt finder Stiplets påskeudstilling sted i musiksalen på Testrup Højskole. I den store musiksal hænger værkerne normalvis med mellemrum mellem sig. Fri for støj. Fuld fokus på værket. Testrup Højskole var dog ikke en mulig lokation i år.

Derfor udstiller kunstnergruppen i undervisningslokaler på Grønløkke Allé i Tranbjerg. Her står værkerne ind mellem hinanden, og et af Bente Rinds landskabsbilleder af en forårsmark hænger ved siden af et motiv, der er lavet elever på Tranbjergskolen

- Derfor hedder det en bazar i år. Der er lidt en anden stemning, end vi plejer. Det er mere afslappet, siger Bente Rind.

Sten kan blive til æbleskrog og bøger i den kyndige Michael Rasmussens hænder. Foto: Stig Atzen

Har hobet sig op

Det tager vanskeligt mere end fem sekunder i bazarlokalerne på Grønløkke Allé, før man med sikkerhed kan sige, at kunstnergruppens 11 medlemmer har en lyst og måske endda et behov for at udtrykke sig gennem sin kunst. En af kunstnergruppen medlemmer er Palle Hansen-Skov.

Palle Hansen-Skov sludrer ivrigt med talelystne gæster om hans - og sine kollegaers - værker. Foto: Stig Atzen

Han har de seneste tre år udtrykt sig gennem sine malerier og sine tekster. Men på grund af corona har han og kunstnergruppen ikke kunnet udstille – og derigennem også sælge – sine værker.

- Det har hobet sig lidt op, smiler Palle Hansen-Skov, der er udstillingsansvarlig i Stiplet.

Palle Hansen-Skov skriver digte til sine værker. Her om nonnen med en pind-is. Foto: Stig Atzen

Han sludrer med gæsterne, der spørger ind til hans værker. Blandt andet, hvem der er portrætteret i en samling af underholdnings-ikoner som Charlie Chaplin, Homer Simpson og Jim Carrey med Donald Trump i midten. Under Palle Hansen-Skovs værker står stenkunst fra en anden kunstner, som Palle Hansen-Skov livligt roser.

- Han er hammer dygtig, roser han sin kollega.

Kaj Rasmussen, der har været i Stiplet i 35 år, er dykket ned i forskellige folkefærds beklædninger. Fra japanske geishaer til østafrikanske masaier og mennesker fra både Lapland og Grønland. Foto: Stig Atzen

Solgt godt

Normalvis må værkerne ikke stå på gulvet eksempelvis, og til påskeudstillingen skal der under vanlige omstændigheder kun være noget med, der ikke har været udstillet før. Men på kunstbazaren i Tranbjerg står blandt andet Palle Hansen-Skovs superhelte-serie på gulvet.

Keramik er ofte et stort hit ifølge Bente Rind. Figurerne er lavet af Hanne Møller. Foto: Stig Atzen

Mange besøgende anden påskedag navigerer sig rundt mellem andre kunstneres værker, står mangt på hylder, borde og gulvet. Et lille rødt mærke markerer, at mange af værkerne er solgt.

- Det er gået godt. Vi har solgt en del. Der har også været mange fra Tranbjerg, som er kommet forbi, siger Palle Hansen-Skov.

- Vi har også en sædvanlig skare, som kommer. Men de har snart ikke plads til mere, tror jeg, tilføjer Bente Rind.

Bente Rind er egentlig mest til de store pensler, men hun har lavet denne svane med de små pensler for at indfange de skrøbelige detaljer. Den har tidligere hængt i hendes eget hjem. Foto: Stig Atzen