Se kortet: Her bliver der begået flest indbrud i Tranbjerg og Mårslet
Selvom den generelle tendens er, at der sker færre indbrud, har udviklingen i Tranbjerg og Mårslet været "i den vildere ende", lyder det fra vicepolitikommissær Camilla Nielsen. Men udviklingen vil sandsynligvis vende i indeværende år, pointerer hun.
Indbrud er svære at opklare, og sigtelsesprocenten er under 20. Det skyldes, at indbrud oftest sker, når man ikke er hjemme, og sagerne når derfor at blive ret kolde, inden politiet kommer ud. Derudover er tyvene ofte gode til at efterlade få spor.
Du kan i den fulde artikel se et kort over, hvor indbruddene er begået de seneste fem år.
Fra 2016 til 2021 har der været i alt 203 indbrud i Mårslet, mens der i Tranbjerg er blevet begået 409. Det er i alt 612 indbrud i de to postnumre. Det viser tal fra Østjyllands Politi.
Umiddelbart lyder det af mange. Men der er opløftende nyt i tallene. Især hvis man kigger på den seneste udvikling. I 2021 var der 21 indbrud i Mårslet, mens der var 29 i Tranbjerg. 50 i alt og en halvering fra 2016, hvor der i alt var 107 indbrud i postnumrene 8310 og 8320. Se din egen vejs historik i kortet herunder.
Camilla Nielsen, vicepolitikommissær ved Østjyllands Politi.Jeg har ikke tal på det endnu, men vi kan se i 2022, at folk er tilbage på arbejde, grænserne er åbne igen, og det kan man se i antallet af indbrud indtil videre i år.
Ifølge vicepolitikommissær ved Østjyllands Politi, Camilla Nielsen, er tallene i Tranbjerg og Mårslet udtryk for en generel tendens:
- Hvis man går helt op i helikopteren, er det det samme billede, der tegner sig med få undtagelser, siger hun, inden hun kommenterer på tallene fra Tranbjerg og Mårslet.
- Det er i den vildere ende, at der er sket en halvering i Tranbjerg og Mårslet, konstaterer hun.
Klik dig eventuelt rundt i tabellen over indbrud i Tranbjerg og Mårslet fra 2016 og frem til 2021 herunder.
Udsigt til flere indbrud
Dykket i antallet af indbrud er noget, de fleste vil glæde sig over. Men årsagen til de færre indbrud findes sandsynligvis i, at både 2020 og 2021 var år, hvor landet lukkede ned store dele af året.
- Mange har været hjemme, så der har været færre steder, man kan bryde ind. Det steg i starten af 2021, men så faldt det igen, siger vicepolitikommissæren.
Indeværende år er 7-9-13 ikke påvirket af coronavirus på samme måde. Flere er på arbejde, ferie og ude af hjemmet. Det kan ses på indbrudstallene ifølge Camilla Nielsen.
- Jeg har ikke tal på det endnu, men vi kan se i 2022, at folk er tilbage på arbejde, grænserne er åbne igen, og det kan man se i antallet af indbrud indtil videre i år, fortæller hun.
Svære at opklare
Sigtelsesprocenten for 2021 var på 14 procent, og indtil videre er en enkelt sag endt med en dom. Østjyllands Politi prioriterer ifølge Camilla Nielsen indbrudssager højt, men sagernes natur kan gøre efterforskningen svær.
- Sagerne kan være svære at opklare, for det kan være, at familien har været afsted på ferie i en uge, og så har der været indbrud imens. Tyvene er ofte hurtigt inde og hurtigt ude. De efterlader sjældent særligt meget bevismateriale, og de vælger bevidst ting, som er omsættelige, og som de hurtigt kan komme af med, forklarer hun.
Fordi det er omsættelige ting, tyvene går efter, kan man komme ud for, at tyvekosterne bliver forsøgt hælet gennem forskellige markeds-hjemmesider. Hvis man opdager ens ejendele på sådan en hjemmeside, skal man ifølge vicepolitikommissæren tage kontakt til politiet.
- Hvis man ringer 114, finder vi ud af at hjælpe, understreger hun.