Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Tranbjerg-MårsletLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Boligsalg. Foto: Michael Bager

Unikke stier i Tranbjerg og topkarakter til Mårslet

Kære læser

Jeg håber, du nyder påsken. Måske er børnene ude i haven efter påskeæg, mens du 7-9-13 kan nyde lidt påskesol enten i fredfyldt ro eller behageligt selskab. Du fortjener det.

Jeg har opløftende nyt med i dette nyhedsbrev. Boligerne i både Tranbjerg og Mårslet er nemlig eftertragtede. Det fortæller to ejendomsmæglere i dagens nyhedsbrev.

Tranbjergs stisystem bliver fremhævet af Søren Sindal, indehaver af Home i Tranbjerg, som noget ret unikt. Det er medvirkende til, at mange børnefamilier gerne vil flytte til Tranbjerg. Boligmarkedets tal for Tranbjerg taler for, at der er noget om sagen.

Både antallet af boliger og prisen per kvadratmeter er steget markant siden 2010.

Mårslet bliver kaldt for det mest populære område syd for Aarhus af Jesper Bjerg fra Danbolig i Beder. Byen har så mange plusser, at ejendomsmægleren giver byen topkarakter. Af samme grund skal man som boligejer ikke frygte, at efterspørgslen falder i takt med, at der kommer flere boliger til salg i Mårslet.

Der er simpelthen så meget godt, at efterspørgslen efter boliger i Mårslet vil følge med det større udbud, forsikrer han. Blandt andet fordi folk fra Mårslet gerne vil blive boende.

Der er kommet nye ejendomsvurderinger. Ti år har de været undervejs, og nu har knap 500 boligejere fra Tranbjerg og 268 boligejere fra Mårslet fået en ny vurdering af deres ejendom. Vurderingerne vil sænke prisen på de dyreste boliger og hæve dem for de billigste, vurderer ekspert.

Samtidig begynder priserne at stagnere i de dyreste boligområder, mens priserne stiger i de attraktive områder uden for de dyreste. Og så har energipriserne betydning for, hvad din bolig er værd, men det kan som hovedregel ikke betale sig at lave energisparende foranstaltninger for at hæve prisen på din bolig.

Vi slutter nyhedsbrevet af med endnu et æresmedlem i TMG. Ingen mindre en den vedholdende Kurt Kirkedal Laursen, som man kan kalde for manden bag Mårslet Multihal.

Selv vil han ikke tage æren for, at multihallen lykkedes, for det var en stor indsats fra mange af Mårslets borgere. Unægtelig også for den tidligere formand, der aldrig havde troet, han skulle engagere sig i idrætspolitik.

Rigtig, rigtig god påske. Jeg skal selv et smut hjem til min familie på Rømø, hvor benene skal op, og jeg skal vurdere, om min fars hjemmebryggede påskeøl er bedre end den fra sidste år.

Hvis du gerne vil have, at jeg tager noget op, må du gerne tage kontakt på telefonnummer 42 18 97 24 eller email stdat@tranbjerg-maarsletliv.dk. Jeg sidder sandsynligvis med benene oppe og med tid til en snak.

Billede af Stig Atzen
Billede af skribentens underskrift Stig Atzen Journalist
Naturområder i Tranbjerg giver herlighedsværdi, men det er især stisystemet som trækker børnefamilier til byen, lyder det fra Søren Sindal fra Home i Tranbjerg. Foto: Silas Bang

Unikt stisystem baner vejen for eftertragtede boliger i Tranbjerg

Der er fuld gang i boligmarkedet i Tranbjerg. Antallet af solgte boliger er siden 2010 steget med 70 procent. Prisen per kvadratmeter er steget med næsten 50 procent.

Ifølge Søren Sindal fra Home i Tranbjerg er det især børnefamilier, som finder Tranbjerg attraktiv. Det gør de blandt andet, fordi stisystemet betyder, at man kan komme omkring uden at gå ud på vejen.

Selvom der er udstykket grunde til flere boliger i Tranbjerg, vil efterspørgslen følge med, siger den lokale ejendomsmægler. Det vil den blandt andet, fordi gensalget er stort i Tranbjerg; De, der bor der, vil gerne blive boende.

Lokal ejendomsmægler oplever, at boligerne i Tranbjerg er eftertragtede, og det skyldes blandt andet et stærkt stisystem og et godt bymiljø. Selvom der er planer for en udbygning af byen, er efterspørgslen stor nok til, at det ikke vil ændre på priserne.

Efterspørgslen på boliger i Tranbjerg er høj. Det vurderer Søren Sindal, som er ejendomsmægler og butikschef i Home i Tranbjerg. Tal fra Boligsiden om boligmarkedet i Tranbjerg taler for, at der noget om sagen.

I 2021 blev der solgt 121 boliger i Tranbjerg. Det er en stigning på 70 procent i forhold til 2010, hvor der blev solgt 71 boliger.

- Det er især børnefamilier, som flytter ind i rækkehuse eller lidt større villaer. Tranbjerg er ikke for langt ude for dem, men samtidig er det rigtig nemt at komme på indkøb, der er gode stier, en god skole og idrætsfaciliter. Det er ting, som børnefamilier efterspørger rigtig meget, siger Søren Sindal.

Stisystemet i Tranbjerg er særlig stærkt, bemærker Søren Sindal:

- Man kan komme fra A-Z uden at skulle ud på vejen. Det er altså ret unikt. Det betyder rigtig meget, for det giver en tryghed, når man sender ungerne ud af hjemmet, at de ikke skal ud på vejen.

Gennemsnitsprisen per kvadratmeter i Tranbjerg taler dertil sit tydelige sprog. Det kostede 24.268 kroner pr kvadratmeter i Tranbjerg 2021. En stigning på 47,6 procent i forhold til 2010, hvor prisen var 16.438 kroner.

Efterspørgslen følger med

Den stigende pris er et udtryk for, at efterspørgslen steget kraftigere end udbuddet på boliger i Tranbjerg. Men selvom Aarhus Kommune har vedtaget en plan for flere hundrede boliger i Tranbjerg, tror Søren Sindal, at efterspørgslen følger med.

- Tranbjerg er også blevet større over en længere periode frem til nu, og der har efterspørgslen altså sagtens kunnet følge med nybyggeriet. Priserne har bestemt været stigende, forklarer han.

Både ved Frisenholt og Tingskov Allé er der planer for nybyggeri i områder, som flere af Tranbjergs borgere vil kalde for grønne kiler. At disse grønne områder bliver bebyggede er dog ikke udslagsgivende for boligmarkedet ifølge Søren Sindal.

- Det bidrager helt klart til herlighedsværdien, at der er de her grønne områder. Men jeg tror ikke, det er det, som et boligkøb står eller falder på, siger han.

Folk vil gerne blive

At børnefamilier står for en stor del af efterspørgslen i Tranbjerg skyldes ikke kun, at folk flytter til byen. Det er også børnefamilier, som allerede bor i byen, der ønsker at flytte i noget større.

- Tranbjerg er en by, hvor vi har mange, som gerne vil blive boende. Der er også mange ældre, der gerne vil blive i byen, og hvis man er blevet skilt, leder man måske også efter noget mindre i Tranbjerg, siger Søren Sindal.

Efterspørgslen fra både tilflyttere og borgere, der bor i byen, gør tilsammen, at boligmarkedet i Tranbjerg er solidt.

- Hvis man holder prisen på et realistisk niveau, er liggetiderne ret korte herude, konstaterer Søren Sindal.

Mårslet får topkarakter af Jesper Bjerg, indehaver af Danbolig i Beder. Foto: Silas Bang

- I bund og grund er Mårslet en rigtig populær by

Topkarakter til Mårslet. Som boligmarked er byen nærmest ren plusser, hvis man spørger Jesper Bjerg, indehaver af Danbolig i Beder.

En god skole, gode fritidstilbud, naturskønne områder og et trygt miljø med ressourcestærke borgere gør Mårslet til den mest populære by syd for Aarhus.

Det vil den blive ved med at være, vurderer han, for Mårslet har simpelthen så mange plusser, at efterspørgslen vil fortsætte med at stige i takt med, at at der kommer flere boliger til.

På en skala fra et til fem, får Mårslet topkarakteren fem af Jesper Bjerg, der er indehaver af Danbolig i Beder, der var den mest sælgende ejendomsmægler i Mårslet sidste år. God skole. Stærke fritidstilbud. Naturskønne områder ved Vilhelmsborg. Ja, der er ikke meget at sætte en finger på ifølge ham.

- Mårslet er i bund og grund en rigtig populær by, og det er et sted, som rigtig mange kigger efter, når de vil købe en ny bolig. Mårslet har mange ting, som trækker og gør området attraktivt, siger han og konkluderer:

- Det er det mest populære område syd for Aarhus.

Tal fra Boligsiden bekræfter, at Mårslet er et sted, som mange kigger efter. I 2010 blev der solgt 43 boliger i Mårslet. I 2021 blev 82 boliger solgt. Det er en stigning på 91 procent.

Prisen på en kvadratmeter i Mårslet er i samme periode skudt gennem loftet. Kvadratmeterprisen i Mårslet er gået fra 16.411 i 2010 til 25.232 i 2021. En stigning på 54 procent.

Ressourcestærke borgere

En af grundene til, at boligsøgende gerne vil søge mod Mårslet, er, at borgerne i postnummeret generelt er ressourcestærke. Det har en gavnlig effekt på området, som smitter af på postnummerets popularitet ifølge Jesper Bjerg:

- Der er mange, som bruger kræfter på frivilligt arbejde for eksempel, og det gør, at flere synes, det er er et fedt sted at flytte til. Det betyder også, at skolen er begunstiget af børn fra ressourcestærke hjem, og det betyder også noget.

Mårslets popularitet er også gældende blandt de borgere, som allerede bor i byen. Ifølge Jesper Bjerg sker der mange gensalg i Mårslet.

- Mårslet har en størrelse, man kan overskue, og der er roligt og trygt. Derfor flytter mange familier i noget større, men bliver i byen, hvis de flytter. Mange ældre vil også gerne blive i Mårslet, og de flytter i noget mindre, når de flytter, siger han.

Derudover kommer Giber Ringvej også til at blive et plus for Mårslets boligmarked, mens også nærliggende skov gavner efterspørgslen i Mårslet, påpeger ejendomsmægleren.

Fortsættende udvikling

Når efterspørgslen nu er så stor i postnummer 8320, er det nærliggende at betænke, hvor længe det vil fortsætte, hvis det overhovedet vil. Jesper Bjerg maner dog til besindighed: Mårslet er populært, og det vil det blive ved med at være.

-  Byen vil blive ved med at stige i efterspørgsel. Overordnet kommer nye udstykninger ikke til at ændre på efterspørgslen, men udbuddet vil nok følge fint med stigningen i efterspørgsel, vurderer ejendomsmægleren.

Ny bebyggelse kan betyde, at grønne områder bliver omdannet til nye boligkvarterer, men det kommer umiddelbart ikke til at ændre på udviklingen ifølge ham.

- Mårslet har så mange plusser, at det ikke kommer til at gøre den store forskel. Men det er selvfølgelig noget, man kigger efter, når man kigger på Mårslet. Der er grønt, og man kan gå rundt i naturområder, vurderer Jesper Bjerg.

Ifølge Jørgen Munksgaard Rasmussen får man sjældent pengene tilbage i salgspris, når man laver energisparende foranstaltninger. Foto: Pressefoto

Nye ejendomsvurderinger kan sænke salgsprisen på din bolig

De dyreste boliger falder i pris, mens de billigste boliger stiger i pris. Det bliver resultatet af de nye ejendomsvurderinger, sådan groft sagt, lyder det fra ekspert i boligøkonomi, Jørgen Munksgaard Rasmussen.

I mellemgruppen har vi de attraktive boliger uden for de dyreste områder. De vil opleve stigende efterspørgsel. Man får simpelthen mere for pengene, og det er ikke overraskende noget, køberne kigger efter, pointerer eksperten.

Noget af det, der har betydning for salgsprisen, er energiprisen på boligen. Det har en direkte sammenhæng, har Energistyrelsen kortlagt. Men det kan som tommelfingerregel ikke betale sig at lave energisparende foranstaltninger, inden huset skal sælges, medmindre der er tale som de såkaldte "lavthængende frugter".

Nye ejendomsvurderinger sænker prisen på de dyreste boliger og hæver prisen for de billigste. Efterspørgslen breder sig ud af de dyreste områder, og energipriserne betyder meget for salgsværdien, fortæller boligekspert.

Ti år har det taget, men knap 500 boligejere fra Tranbjerg og 268 boligejere fra Mårslet har ifølge DR fået nye vurderinger af, hvad skattevæsenet mener, at deres bolig er værd.

Det kommer til at fortsætte frem til 2024, hvor alle i Tranbjerg, Mårslet og resten af landet gerne skulle have fået nye – og forhåbentlig mere retvisende end tidligere – vurderinger af deres boligværdi. Det tidligere system til ejendomsvurderinger var nemlig fyldt med fejl.

Ifølge Jørgen Munksgaard Rasmussen, der er fagekspert i boligøkonomi ved Videnscentret Bolius, kommer det også til at have en effekt på, hvad en bolig er værd, når den skal sælges. Især i de områder, hvor boligpriserne er højest.

Højprisområder i Aarhus

De fem dyreste postnumre i Aarhus tilhører: 

  1. 8000 Aarhus C - 48.369 kroner per kvadratmeter.
  2. 8240 Risskov - 36.952 kroner per kvadratmeter.
  3. 8270 Højbjerg - 34.933 kroner per kvadratmeter.
  4. 8230 Åbyhøj - 32.412 kroner per kvadratmeter.
  5. 8250 Egå - 30.378 kroner per kvadratmeter.

- Hvis du under det gamle system betaler 20.000 i samlede boligskatter, og du under det nye system skal betale 30.000, får du 10.000 kroner i skatterabat. Den rabatordning udløber fra 31. december 2023, og der vil køber ikke få samme skatterabat. Det vil vedkommende typisk forlange sig kompenseret for, når vedkommende køber boligen, siger han og nuancerer:

- Det er dog sjældent så entydigt. Priserne stiger løbende, fordi vores realløn (din løn renset for inflation, red.) stiger, og folk har råd til at betale lidt mere for boligerne hvert år. Det peger den anden vej. Men så kommer inflationstendensen, som peger i modsat retning igen.

Jeg vil sige, at de er større mulighed for, at priserne ude på landet stiger på de områder, der er attraktive.

Jørgen Munksgaard Rasmussen, fagekspert i boligøkonomi.

Ikke ved med at være velhavere

Det stikker altså lidt i forskellige retninger. Den overordnede konklusion er dog, at de dyreste boliger vil falde i pris. Det modsatte vil gælde for boliger uden for den dyreste kategori, fortæller Jørgen Munksgaard Rasmussen:

- Uden for højprisområderne betaler man måske 10.000 kroner nu, og så skal man fremover kun betale 8000 kroner i samlede boligskatter. Det har alligevel en positiv effekt, for den nye køber vil så sidde 2000 kroner billigere. Og så får man 20.000 tilbage for den forkerte vurdering fra før. Det er ikke den eneste gevinst, der er at hente uden for højprisområderne. Generelt er boligpriserne i de dyreste boligområder nemlig stagneret, mens prisen udvikler sig uden for.

- Det er klart, at når du som køber ser, at prisen er blevet så høj i bestemte områder, bliver købsfeltet mindre. Der bliver ikke ved med at være velhavere, der har råd. Hvis køberen får 100 kvadratmeter 2 kilometer uden for Aarhus for fem millioner, men får 150 kvadratmeter fem kilometer ude, kigger man på, hvor man får noget for pengene, siger han.

- Jeg vil sige, at de er større mulighed for, at priserne ude på landet stiger på de områder, der er attraktive. Jeg taler ikke om de der vejsidehuse ved en befærdet landevej, uddyber han.

Lavthængende frugter kan betale sig

Energipriser har ifølge Jørgen Munksgaard Rasmussen også stor betydning for, hvor meget huset er værd. Især hvis ens bolig er opvarmet med gas eller fyringsolie, kan det betyde, at prisen falder.

- Det kan være, det koster 1000 kroner mere om måneden end tidligere. Det skal den nye køber betale. Så er det vigtigt at se på muligheder for at etablere andre energiformer. En varmepumpe koster måske 125.000 kroner. Det kan så være, at sælger vil gå med til et nedslag på 100.000, men det er klart noget, der får en effekt på prisen, fortæller han og henviser til, der ifølge Energistyrelsen er en klar sammenhæng mellem energimærke og boligpris.

Du kan desuden bruge Videncenter for Energibesparelser i Bygningers besparelsesberegner her.

Selvom der er en direkte sammenhæng mellem, hvor energivenlig en bolig er, og hvor meget den kan sælges for, kan det ikke nødvendigvis betale sig at hæve energistandarden, inden boligen skal sælges.

- Det kommer an på, hvor lavt frugterne hænger, så at sige. Der er nogle steder, hvor det klart kan betale sig. Det kan være, du kan efterisolere med 15 centimeter ekstra rockwool på loftet. Der er også sket en fantastisk udvikling i vinduerne de sidste 20 år, fortæller Jørgen Munksgaard Rasmussen.

- Men som udgangspunkt får du ikke mere ind i pris end det, de energisparende foranstaltninger har kostet, understreger han.

Mårslet Multihal blev Kurt Kirkedal Laursens store projekt, men han gjorde det ikke alene. Murstenene i multihallens entré viser de mange donationer, der gjorde det muligt. Foto: Stig Atzen

Æresmedlemmerne: Manden bag multihallen er fandens vedholdende

Kurt Kirkedal Laursen kæmpede vedholdende for multihallen i Mårslet. Og det lykkes. Et kæmpe projekt, som blev hjulpet på vej af mange ildsjæle, og det er heller ikke, fordi Kurt Kirkedal Laursen selv tilskriver multihallen ham selv.

Drivkraften fra Kurt Kirkedal Laursen er dog ikke til at tage fejl af, og selvom han ikke havde forestillet sig, at han skulle engagere sig så meget i idrætspolitik, som han har gjort, er det vigtigt for æresmedlemmet i TMG, at mulighederne for foreningsidræt er der.

Kurt Kirkedal Laursen kæmpede i mange år for at få en multihal til Mårslet. Det var ikke alle, der troede, det kunne ske, men det lykkes til sidst for den vedholdne mand, som oprindeligt blev en leder i TMG af nød og ikke af lyst.

Det var fodbolden, der fik Kurt Kirkedal Laursen til at engagere sig i TMG. Han har aldrig selv været den store fodboldspiller. Kurt Kirkedal Laursen spillede badminton og gør det stadig. Hans søn spillede til gengæld fodbold. Men prioriteringerne hos fodboldafdelingen på TMG var ikke noget, der huede Kurt Kirkedal Laursen.

Serie: Æresmedlemmerne i TMG

Jeg har gennem den seneste måneds tid haft den store fornøjelse at tale med de fire nulevende æresmedlemmer i TMG. Benny 'Bomstærk' Pedersen, Ivan Dybvad, Kurt Kirkedal Laursen og Jens Svendsen.

De har alle fire været med til at præge TMG og har haft aktie i, at foreningen i dag er, hvad den er. Læs om deres bidrag hver i sær i artikelserien på fire dele.

Jeg har af gode grunde ikke kunnet tale med de afdøde æresmedlemmer i TMG, men de fortjener stadig at blive nævnt. De er: Finn Smerup, Bent Helge, Finn Bøje, Steen Rothly, N.K. Jensen (Nold), Carlo Madsen, Lars Dybvad, Christian Christiansen og R. Lisbjerg.

- Dengang finansierede kontingenterne fra børnenes fodboldhold seniorholdet og den dyre træner, de havde. Det var jeg ikke tilfreds med, fortæller han.

Derfor trådte Kurt Kirkedal Laursen selv til som holdleder.

- Det hjælper ikke noget bare at sidde og lade være, siger han.

Selvom det startede som en nødløsning, blev Kurt Kirkedal Laursen hængende. Holdledertjansen blev afløst af ni år som formand for TMG Fodbold fra 1991 til 2000 og i 2004 blev han formand for hele TMG, som han fortsatte med at være indtil 2015.

Vi var en gruppe af dedikerede mennesker om at få det til at lykkes. Det var ikke bare mig.

Kurt Kirkedal Laursen.

Vedholden som få

Som formand for TMG var Kurt Kirkedal Laursen med til gøre Mårslet Multihal til en realitet. Hallen, hvor han selv spiller badminton, og hvor Mårslets borgere kan tage i motionscenter, spille basketball eller være til Aktiv Mandag. Projektet blev først budgetteret til at koste 20 millioner kroner.

Det svarer til cirka 4000 kroner per indbygger i Mårslet.

- Først tænkte vi, hvordan skulle lige vi lige samle så mange penge ind? Så satte vi et mål om to millioner fra det lokale erhvervsliv og fire millioner fra Aarhus Kommune, og så ville vi låne resten, forklarer Kurt Kirkedal Laursen.

- Det var svært. Gu’ var det så. Der var også mange, som bare rystede på hovedet og troede, at det aldrig ville blive til noget. Men jeg er fandens stædig. Hvis det ikke lykkes, ville de jo få ret, fortæller Kurt Kirkedal Laursen.

Selv om han var formanden, som fik multihallen til Mårslet, vil han ikke tage æren alene.

- Vi var en gruppe af dedikerede mennesker om at få det til at lykkes. Det var ikke bare mig, understreger han.

Muligheder skal være der

Multihallen har styrket Mårslets foreningsidræt betragteligt, mens også Mårslet Skole nyder godt af at have idrætsfaciliteter som nabo. Det er ifølge Kurt Kirkedal Laursen vigtigt at have gode muligheder for foreningsidræt.

- Det er vigtigt, at vi har tilbud til vores unge mennesker, vores voksne og seniorer. Tilbuddene skal være der. En stærk forening betyder, at tilbuddene bliver ved med at være der, selv når et bestemt idrætstilbud har en vanskelig økonomi, pointerer Kurt Kirkedal Laursen.

Tilbuddene er noget af det, der samler mennesker i lokalmiljøer. Derfor er de ifølge Kurt Kirkedal Laursen vigtige.

- Det behøver ikke engang være i foreningsidrætten, at der er et sted, man kan samles. Men det er vigtigt, at der et sted, man kan mødes, siger han og tilføjer:

- For mig har det været godt at dyrke idræt. Jeg får det meget bedre af det.

Intet at fortryde

Mange år som med badmintonketsjer og fjerbord samt de mange år i foreningsarbejdet har betydet, at Kurt Kirkedal Laursen har fået en stor omgangskreds.

- Jeg gør det, fordi det er en måde at være sammen med andre på, siger Kurt Kirkedal Laursen.

Uanset om det har givet flere bekendtskaber, har den tidligere formand brugt enormt mange timer i foreningsarbejdet. Men det er ikke tid, han ærgrer sig over at have brugt.

- Det er ikke noget, jeg går og tænker på, at jeg kunne have gjort noget anderledes i stedet, siger han og uddyber:

- Det betyder noget. Det er derfor, man gør det. Jeg havde jo egentlig aldrig haft nogle idrætspolitiske ambitioner da jeg i sin tid blev holdleder for min søns fodboldhold, men jeg endte jo med at arbejde meget med det alligevel.