Pædagogen Alex fra Jegstrup laver luksuskaffe: Hvis jeg skal have 20 ansatte, går fortællingen tabt
For 15 år siden fik Alex Martin Nielsen fra Jegstrup en espressomaskine. Derefter tog det fart for den kaffe-elskende pædagog, som har købt udstyr en mas og nu rister bønner selv, som han sælger til hele landet.
For kafferisteren fra Jegstrup er det fortællingen, der tæller, og selvom han gerne vil være fuldtids-kafferister, skal han aldrig vokse sig så stor, at fortællingen går tabt.
Livet er for kort til skodkaffe.
Det mener Alex Martin Nielsen fra Jegstrup, der siden han fik en espressomaskine til sin 30-års fødselsdag har brugt 15 år på at studere kaffe, indkøbe kaffemaskine og kafferister. Nu sælger han hjemmeristet kaffe fra Jegstrup-firmaet ’Alex Kaffe’ til hele Danmark. Selvom pædagogen altid har været glad for kaffe, var gaven for 15 år siden et vendepunkt.
- Espressomaskinen var første gang, jeg fik øjnene op for spændvidden på, hvad kaffe kan smage af. Min bror købte en, der var bedre, og så købte jeg en, som svarer til kaffemaskinernes Ferrari. Så holdt han op. Nu brygger han øl i stedet for, griner Alex Martin Nielsen.
Evnen og udstyret til at lave god kaffe var ikke nok for den kaffeglade pædagog. Han købte også sin egen rister, så han kunne købe bønner hjem fra Asien, Afrika og Sydamerika og derefter riste dem i et spektrum fra jasmin-fine smagsnoter til et kulsort smagschok.
Men det var faktisk først, da han var hjemme under corona, han tænkte på, at han kunne riste bønner for andre.
- Jeg gik derhjemme og drak god kaffe. Helt frisk. Og så tænkte jeg, at det kunne være, andre også vil have kaffen helt frisk.
Alex Martin Nielsen, kafferister.Det er en del af min fortælling med kaffen, at jeg laver det efter bestilling, så det er helt frisk
Fortællingen tæller
Derfra startede Alex Martin Nielsen en webshop, hvorfra han sælger kaffe ristet hjemme i Jegstrup til hele landet. Han er glad for sit arbejde som pædagog, men lidenskaben ligger hos bønnerne.
- Selvfølgelig vil jeg gerne kunne gøre det her fuld tid. Jeg er så heldig allerede nu, at jeg har en hobby, som jeg kan dele med andre. Det er sådan, jeg ser på det, fortæller han.
Før han har muligheden for at være kafferister fuldtid, skal forretningen udvide sig i et marked, hvor der også er andre mikroristere eller nanoristere, som han kalder sig selv. Alex Martin Nielsen mener, at det minder om markedet for mikrobryggerier, før det tog fart.
Hvis alt går efter kafferisterens hoved, handler det ikke om at vokse sig enorm.
- Det er ikke drømmen at blive kæmpestor. Jeg går op i den gode fortælling om kaffen. Hvor bønnerne kommer fra, hvordan det er kommet hertil, hvordan det er forarbejdet, og hvordan jeg har ristet det. Hvis jeg skal have 20 ansatte, går fortællingen tabt, siger Alex Martin Nielsen og fortsætter.
- Jeg rister også kun helt frisk. Der er ikke noget, der ryger på lageret. Kaffe kan holde sig i to år, men så er det bare ikke frisk. Det er en del af min fortælling med kaffen, at jeg laver det efter bestilling, så det er helt frisk.
Vilje som en cykelrytter
Bønnerne fra Alex Martin Nielsens risteri har navne inspireret af cykelsporten. Blandt andet kan man få en kaffe, som hedder Alp d’Huez eller Paris-Roubaix, opkaldt efter ikoniske cykelløb. Det skyldes, at Alex Martin Nielsen inden skader cyklede til og fra arbejde i Odder samt endnu længere ture i weekenden.
Tid og en jernvilje er vigtige for, at man kan hamre pedalerne rundt i flere timer ad gangen. Tiden og viljen er, efter han stoppede med at cykle, blevet lagt i kafferisteriet.
- Jeg har en masse energi, som jeg før brugte på at cykle. Nu bruger jeg det på kaffe. At riste kaffe, læse bøger om kaffe og deltage i netværk, hvor vi diskuterer kaffen, lyder det fra ham.