Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Tranbjerg-MårsletLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

En café er sat til salg, du kan gå i en løbeklub, bilister blev taget ved fuldt stop, og fællesrådene skal have mere indflydelse, hvis de lever op til kommunens forventninger. Foto: Stig Atzen, Google Earth og Bo Amstrup, Ritzau/Scanpix

Cafédrømmen er sat til salg

Kære læser

Det er svært at give afkald på sine drømme. Men for Funda Özdemir, som ejer Café Fensø i Tranbjerg, er der noget, der er vigtigere end hendes drøm om at drive café: Hendes børn.

De har fortalt hende, at de ser hende for sjældent, og det har fået Funda Özdemir til at sætte caféen til salg, så hun kan være sammen med børnene, inden de selv bliver voksne og udlever karrieredrømmene. Hun har siden sin skilsmisse for halvandet år siden arbejdet mere end 60 timer i ugen, og hun har samtidig børnene størstedelen af tiden. Det kan tage pusten fra enhver.

I Tranbjerg har Tranbjerg Løber etableret en gåklub for dem, som gerne vil have motion og frisk luft, men ikke kan løbe på grund af skader, svigtende kondition, eller som bare gerne vil kunne snakke og hygge sig, mens de bevæger sig. Jeg var med på en gåtur, og hvordan det gik, kan du læse om i dagens nyhedsbrev.

Det gik til gengæld ikke godt for 52 bilister, som i begyndelsen af ugen blev taget ved et fuldt stop syd for Tranbjerg. Østjyllands Politi vurderer, at det er mange, især når man tager i betragtning, at politiet kun var der halvanden time. Fordi der var så mange overtrædelser, har politiet tænkt sig at komme tilbage senere, lyder det.

I sidste uge kunne du læse om fællesrådenes arbejde. I denne uge har jeg talt med borgmester Jacob Bundsgaard fra socialdemokratiet. Han fortæller, hvordan han gerne ser fællesrådene få større indflydelse, men med større ansvar følger også forventninger om repræsentativitet og kompetence.

Slutteligt vil jeg nævne, at Aarhus Kommune har vedtaget temaplanen "Arealer til alle boligtyper". Er du i tvivl om, hvad den betyder, kan du læse om temaplanen fra kommuneplanchefen her og fællesrådene her.

Tak for, at du læser med. Hvis du kommer i tanke om noget, du gerne vil have, jeg tager op, må du ikke tøve med at give besked. Det gør du på telefonnummer 42 18 97 24 eller på e-mail stdat@tranbjerg-maarsletliv.dk. Jeg glæder mig til at høre fra dig.

Billede af Stig Atzen
Billede af skribentens underskrift Stig Atzen Journalist
Funda Özdemir har besluttet at sælge Café Fensø. Foto: Stig Atzen

Funda har sat Café Fensø til salg: - Mine børn er vigtigere end mine drømme

Siden sin skilsmisse har Funda Özdemir arbejdet rigtig meget i Café Fensø. Så meget, at hun har svært ved både at drive caféen og være den mor for sine børn, som hun gerne vil være.

Derfor har hun sat caféen til salg og give afkald på hendes store drøm om at drive café. Hun håber, at lokale kræfter vil overtage caféen og spår stedet succes for fremtidige ejere.

Funda Özdemir oplever ikke, at hun har tid til at være den mor, hun ønsker at være, hvis hun også skal blive ved med at udleve sin drøm om at drive café. Derfor sætter hun drømmen til salg.

Funda Özdemir, der ejer Café Fensø i Center Syd i Tranbjerg, har valgt at sætte caféen til salg. Årsagen til hendes beslutning skal ikke findes i manglende lyst til at fortsætte. Hun har simpelthen bare ikke tid til både caféen og at være den mor, hun ønsker at være.

- Min mand og jeg blev skilt for halvandet år siden, og siden da har jeg stået selv med caféen, fortæller Funda Özdemir.

Det har ifølge hende resulteret i arbejdsuger på mellem 60 og 70 timer. Men det er faktisk ikke det, der skræmmer Funda Özdemir. Tværtimod.

- Jeg sælger på grund af mine børn. De siger til mig, at jeg ikke har tid til at være sammen med dem. Mine børn er vigtigere end mine drømme. Det er nu, mens de er 10 og 15 år, at de gider være sammen med mig. Når de er ældre, gider de ikke, erkender hun ærligt.

Funda Özdemir oplever, at hun ikke både kan passe caféen og være den mor, hun gerne vil være. Hun har forsøgt at skaffe ansatte, som kunne lette arbejdsbyrden, men det er ikke lykkedes. Foto: Stig Atzen

Farvel til drømmen

Caféejeren er ikke i tvivl om sin beslutning. Men man skal ikke tage fejl af, at det har været en hård en af slagsen.

- Jeg elsker at drive café og stå for det, og jeg er glad for at være selvstændig. Jeg er vokset op i restaurationsbranchen, og det har været min drøm selv at have en café. Så selvfølgelig er det hårdt at sælge det, fastslår hun.

Når der ikke er tvivl om beslutningen, er det fordi, Funda Özdemir er mor, før hun er selvstændig.

- Når ens børn siger, at de føler, at man ikke har tid, er der ikke noget at gøre. Jeg kan godt se, at jeg ikke har tid til begge dele. Før havde vi familie-middag hver dag, og nu har vi i mere end et år kun haft det om søndagen. Jeg vil ikke forsømme mine børn, forklarer hun.

Arbejdsugerne på 60-70 timer vil for mange være opslidende, men caféejeren vil ikke give de mange timer skylden for, at hun stopper nu.

- Jeg har været stresset, men det er under pres, at jeg er bedst. Det har været hårdt, men det har slet ikke været det, som har gjort forskellen. Det har været mine børn, siger caféejeren.

Billeder på en opslagstavle inde i caféen viser det store arbejde, det var at skabe caféen, som Funda Özdemir nu vil sælge. Foto: Stig Atzen

Håber på lokal overtagelse

Når caféen er solgt, ved Funda Özdemir ikke, hvad fremtiden skal bringe. Hun har undersøgt nogle forskellige muligheder, men har ikke fastlagt sig på noget endnu. Altafgørende er det, at det giver hende den tid med familien, hun gerne vil have.

Hun håber, at caféen bliver solgt til nogle, som vil drive den videre.

- Hvis der er nogle lokale, som vil overtage det, vil det være godt. Caféen giver noget til Tranbjerg på den måde, at man ikke behøver at tage til Aarhus for at få en kop kaffe. Når man træder ind ad døren, glemmer man, at man er i Center Syd, siger Funda Özdemir, som gerne giver en hånd med, hvis en køber skal have hjælp i opstarten.

Selv nåede hun kun nåede at lave brunch i Café Fensø i et par måneder, fordi hun ikke havde tid, spår hun brunch en stor succes for fremtidige ejere af Café Fensø.

- Rigtig mange har efterspurgt det. Jeg tror endda, man kan gøre det til en brunch-café og så holde lukket om aftenen, hvis man vil det, siger Funda Özdemir.

Michael Rasmussen (til højre) står for gåklubben i Tranbjerg Løber. Stina Christiansen er næstformand i Tranbjerg Løber, og Peter Skands Binderup er kasserer i Tranbjerg Løber. Foto: Stig Atzen

Ny gåklub hos Tranbjerg Løber: Der er kun én regel i klubben

Tranbjerg Løber har startet en gåklub, hvor man kan være med, hvis man er skadet, ude af form eller bare gerne vil have luft i lungerne til også at tage en snak med mennesker, man ellers ikke vil have talt med undervejs.

Tranbjerg Løber har startet en gåklub, som man kan benytte sig af, hvis kroppen skal restituere eller komme sig fra skader i forbindelse med løb. Eller hvis man bare godt kunne tænke sig en rask gåtur i godt selskab.

På vej fra Letbanestationen hen til AIA ved Grønløkke Allé, hvor løbeklubben Tranbjerg Løber mødes, kigger jeg ned på mine sko. De er for rene til, at jeg kan påstå, at jeg løber fast. Heldigvis skal jeg ikke løbe, selvom jeg skal mødes med medlemmer i Tranbjerg Løber.

Michael Rasmussen, som har stiftet den nye gåklub i Tranbjerg Løber, hilser mig velkommen.

- Der er kun én regel i gåklubben. Det, der sker i gåklubben, bliver i gåklubben, griner han, og den lille flok, der står klar til at spadsere, griner med.

Jeg nikker og lover kun at citere stifteren. Snakken skal have lov at gå ubesværet af mig og min blok, og jeg har hørt, at der kan være røverhistorier og gode snakke i vente. Fem kilometer på en time skal vi gå. Raskt tempo.

Det dødstille vandspejl ved shelterne, som står i vand (Læs om dem her), gengiver himlen og solens farver. Foto: Stig Atzen

Nyt initiativ

Gåklubben er et nyt initiativ fra Tranbjerg Løber. Løbeklubben i Tranbjerg med omkring 200 medlemmer har også mulighed for styrketræning og forskellige løbediscipliner. Og nu er der altså også mulighed for at tage en gåtur.

- Hvis man har en skade, og man ikke kan løbe, kan man gå med. Det kan også være, at man har løbet intervalløb om tirsdagen, og man er helt færdig om torsdagen, og så tager man en gåtur i stedet, fortæller Michael Rasmussen.

- Det er både en måde at få nye medlemmer på, fordi det kan være en god start, inden man begynder på vores løbeskole i Tranbjerg Løber for eksempel. Men det er også en måde at have noget for medlemmer, som måske bliver skadet, eller som ikke kan løbe så langt længere, uddyber han.

Mens gåturen går derudad, kan man se solen gå ned i horisonten bag et gitter af nøgne træer. Foto: Stig Atzen

Snakken går

Snakken går ligesom turen i et godt tempo. Når man går, er der alt andet lige mere ilt i lungerne til at snakke sammen, end når man løber, påpeger Michael Rasmussen. Vi går i en række, og samtalepartnerne udskiftes organisk, som man sakker bagud eller sætter farten op. Der er plads på stierne til at tale to og tre sammen.

- Vi går på stier, hvor der er plads til, at vi er der. Der ville ikke være meget ved bare at gå i en lang række, hvor man ikke kan snakke sammen. Og man må ikke gå med musik i ørerne, og paraplyer er også bandlyst. De er bare i vejen, siger Michael Rasmussen.

Gennemsnitsalderen på gåturen er nok på den anden siden af 40. Jeg sakker lidt bagud og falder i snak med en ny. Han går for at komme i gang med at løbe efter en skade, men han er ikke helt kommet tilbage i løbeformen. Gåturen passer ham dog fint.

- Det er super. Det er hyggeligt, at man går og taler sammen, og man får bevæget sig på en god måde, fortæller han.

Faktisk passer turen, som starter 17.30, meget godt med, at når man er færdig, siger solen adieu. Foto: Stig Atzen

Selskabelig motion

Stifteren af gåklubben, Michael Rasmussen, begyndte selv at gå, da han blev skadet og måtte lægge løbeskoene på hylden. Ikke desto mindre kan en gåtur i et godt tempo også sætte gang i blodomløbet. Og hver tirsdag og torsdag møder en håndfuld mennesker op og går med en times tid.

- Det er en social klub. Det er lidt nemmere at snakke sammen, når man går, end når man løber. Det er hyggeligt, at man kan tale sammen på kryds og tværs undervejs på turen og med mennesker, man måske ikke havde talt med ellers.

Der er også et langsigtet mål med gåturene, fortæller Michael Rasmussen:

- Vi skal gå til Odder på et tidspunkt. Det er over 20 kilometer. Det er altså hårdt at gå langt, også selvom man kan løbe.


Billedetekst

Der er plads på stierne til, Gåklubben benytter sig af, til at man kan snakke sammen. Foto: Stig Atzen

Ser ting fra den anden side

Vi snor os gennem tranbjergensiske parcelhuskvarterer, hvor nogle fra gåklubben får en hilsen med på vejen af bekendte i haverne. Vi drejer ind i skoven. Fuglene synger. Luften er kold og frisk, og det lugter af mos og skov. Solen går ned bag trælinjen, og vi taler om de oversvømmede shelters ved Grønløkke Allé.

Vi fortsætter gennem Hasselager. Jeg bemærker, at jeg kender området. Da vi er gået forbi, går det op for mig, at jeg har arbejdet på en pitabrøds-fabrik lige i nærheden. Jeg har fået en ny gåmakker.

- Når man ser ting fra den anden side, ser det helt anderledes ud, bemærker min gåmakker.

Vi snakker om arbejdsliv – og hendes har været langt hårdere end mit, men hun går upåagtet, rank og raskt afsted. Det er sundt at prøve lidt forskelligt, bliver vi enige om.

- Man skal røre sig for, at man kan røre sig. Det er skønt at gå, siger hun.

Her på Skovgårdsvej blev 52 bilister taget i ikke at overholde fuldt stop. Foto: Google Earth

Politiet uddelte bøder og klip til 52 ved fuldt stop: Vi kommer tilbage. Det kan jeg godt garantere

Det var muligvis en dårlig vane om at fortsætte med at rulle, mens man orienterer sig, ved fuldt stop, som fik 52 bilister til at køre fra et kryds på Skovgårdsvej i Tranbjerg med et klip og en bøde.

Det er mange, lyder det, og selvom en kontrol har en effekt på, hvor mange der overholder reglerne, kommer Østjyllands Politi til at tage tilbage for at føre tilsyn med stedet.

Stopskiltet er der ifølge Østjyllands Politi, fordi det er et kryds, der er farligt - ikke, fordi politiet ønsker at tjene penge på at uddele bøder til bilister. Faktisk er succeskritieriet slet ikke at uddele bøder, lyder det fra politiet.

Da politiet kontrollerede fuldt stop ved Skovgårdsvej i Tranbjerg, blev 52 bilister taget i ikke at holde helt stille, som færdselsloven foreskriver, at man skal. Det er mange, lyder det fra Østjyllands Politi, som lover, at det ikke er sidste gang, de holder øje med stedet.

I begyndelsen af ugen var Østjyllands Politi efter en borgerhenvendelse på kontrol ved stopskiltet på Skovgårdsvej i Tranbjerg. Henvendelsen fra borgeren var tilsyneladende ikke uden grund. Politiet kunne efter halvanden time på stedet uddele bøder og klip til 52 bilister.

- Det er mange. Der er stor forskel på, hvor mange mennesker, vi stiller op med, hvilket område vi kontrollerer, og hvor længe vi er der. Vi havde tre mennesker derude, og vi var der i halvanden time. Og så er det altså mange, siger Amrik Chadha, politikommissær ved Østjyllands Politi.

Kontrollen kommer muligvis til at betyde, at bilister i fremtiden tænker sig mere over, at et stopskilt betyder, at bilen skal holde helt stille modsat vigepligt, hvor man gerne må rulle.

- Det har en effekt, når vi kontrollerer. Nogle gange glemmer man det hurtigt igen, og andre gange varer effekten længere tid, siger Amrik Chadha, inden han fastslår:

- Vi kommer til at tage tilbage hertil. Det kan jeg godt garantere.

Skovgårdsvej (markeret med rødt) har et fuldt stop ved vejens sydlige ende (markeret med firkant). Vejen løber tæt på Hovvejen (markeret med blåt), som Tranbjerg-MårsletLIV tidligere har skrevet om. Foto: Google Earth.

Vanens magt

Stopskiltet er ikke en ny opfindelse, hæfter Amrik Chadha sig ved, og det har været en del af undervisningen i kørekort samt en del af trafikken så længe, at de færreste bilister ikke ved, hvad det er for en størrelse. Er man i tvivl, er den ildrøde baggrund med blokbogstaverne ”STOP” en indikator for, hvad man skal.

Alligevel undlod 52 bilister ved krydset i Tranbjerg at stoppe helt. Ifølge Amrik Chadha kan der være tale om en vane.

- Måske er man vant til, at man gerne må rulle lidt, som man må, når man har vigepligt, og derfor glemmer man at stoppe helt. Men det er svært at sige, siger han.

At der er tale om et fuldt stop og ikke ubetinget vigepligt, skyldes ifølge Amrik Chadha typisk, at et sted har en grum historik.

- Man sætter som tommelfingerregel stopskilte op de steder, hvor der har været mange ulykker, som har medført alvorlig skade eller haft dødelig udgang. Grunden til, at man skal stoppe, er fordi man skal være ekstra opmærksom, forklarer han.

Vil helst ikke skrive bøder

Når politiet udskriver bøder til bilister, følger der nogle gange en anklage fra bilister om, at politiet gør det for at få penge i statskassen. Sådan forholder det sig ikke, pointerer politikommissæren.

- Det er ikke et succeskriterie for os, at der skal udskrives bøder. Vores succeskriterie er sikkerhed i trafikken, så faktisk vil det være en større succes, hvis vi kunne komme hjem uden at skulle uddele bøder, siger han.

Med så mange, der fik både bøde og klip ved stopskiltet på Skovgårdsvej, kunne man undre sig over, hvorfor politiet ikke blev stående længere endnu. Men Østjyllands Politi står ifølge Amrik Chadha ikke ved det samme sted for længe ad gangen.

- Vi har syv kommuner, vi skal føre tilsyn med. Derfor slår vi ned de steder, vi kan, inden vi skal videre, fortæller han.

Borgmester Jacob Bundsgaard, Socialdemokratiet på rådhuset i Aarhus, tirsdag den 16. november 2021. Den 16. november afholdes der kommunalvalg og regionsrådsvalg i Danmark.. (Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix)

Borgmesteren: Beslutningerne skal skubbes ud, men der er betingelser

Jacob Bundsgaard (S) ønsker at give fællesrådene større indflydelse tidligere i beslutningsprocesserne. Men for at blive en større del af beslutningerne, skal fællesrådene være repræsentative og have kompetencer, de kan trække på.

Kompetencerne kan de ifølge borgmesteren få ved at lære fra hinanden, og fællesrådene kan også trække på Aarhus Kommune. Grunden til, at fællesrådene skal fylde mere nu, er ifølge Jacob Bundsgaard, at de har udviklet sig til at kunne mere - så meget at de i nogle lokalsamfund er en bærende drivkraft.

Fællesrådene er vigtige at inddrage i kommunernes processer, og de skal spille en større rolle i fremtiden, men det betyder også, at kravene til fællesrådene bliver større, fortæller borgmesteren for Aarhus Kommune.

I et stort byområde med mere end 350.000 indbyggere, er der mange forskellige kulturer og værdier. Det siger sig selv. Derfor mener borgmester Jacob Bundsgaard (S), at fællesrådene er vigtige.

- De er med til sikre, at lokalområdet interesser og borgernes ønsker bliver inddraget, fortæller Jacob Bundsgaard og understreger:

- Min tilgang er, at vi skal skubbe beslutningerne så langt ud i lokalområderne som muligt.

Han har siden valget afholdt mere end ti møder med forskellige fællesråd, og han håber at tale med endnu flere. Ifølge ham kan fællesrådene og Aarhus Kommune gøre hinanden bedre.

- Jeg tror, vi kan lære meget af hinanden. Fællesrådene kan også lære af hinanden på tværs, for det er forskelligt, hvordan man arbejder i fællesrådene.

Betinget ansvar

Når Jacob Bundsgaard siger, at fællesrådene skal spille en større rolle og have mere ansvar, stiller han dog også krav. For at få mere ansvar og blive inddraget mere i kommunale beslutninger som eksempelvis byplanlægning, skal fællesrådene blandt andet være repræsentative til en vis grad.

- Det betyder ikke, at man skal have hele lokalområdet siddende i fællesrådet. Men det kan eksempelvis være, at børnefamilier er repræsenteret, eller at etniske minoriteter er repræsenteret, fortæller Jacob Bundsgaard.

Det er frivilligt arbejde at sidde i fællesrådet, og det er sjældent at eksempelvis børnefamilier har gabende tomme kalendere. Man kan vel ikke tvinge børnefamilier ind i fællesrådene?

- Man skal ikke tvinge nogen til noget. Men det er en forudsætning for, at man kan få større kompetence i fællesrådene, at man skal repræsentere borgerne i lokalområdet, siger borgmesteren.

Derudover skal der i fællesrådene være en vis kompetence. Det kan være gennem medlemmerne og deres netværk. Men Aarhus Kommune vil også gerne hjælpe med at styrke kompetencerne med kommunale ressourcer i fællesrådene, lyder det fra borgmesteren.

Hvis fællesrådene både er repræsentative og kompetente, kommer de ifølge Jacob Bundsgaard til at spille en større rolle.

- Før har fællesrådene måske været mere overladt til sig selv, og det har været meget forskelligt, hvordan de har arbejdet. Man har også brugt dem mest til at svare på eksempelvis lokalplanlægning, men man kunne inddrage dem endnu tidligere i processen, siger han.

Kan mere nu

Ifølge Jacob Bundsgaard er de velfungerende fællesråd en vigtig del af de lokalsamfund, de repræsenterer.

- De kan virkelig være en drivkraft. De kan facilitere et samarbejde mellem folkeskole og idrætsforeninger, sørge for faciliteter, arrangementer og de løfter fællesskabet de steder, hvor de er stærke. Det er jo frivilligt arbejde, og vi kan styrke arbejdet ved at hjælpe dem med sekretariatet, siger han.

Jeg tror da, at mange fællesråd er glade for, at de vil få mere indflydelse. Men når det nu har så mange gode effekter, hvorfor er det så ikke sket før?

- Det er jo et klassisk spørgsmål: Hvorfor så ikke gøre det noget før. Men der er flere ting, der spiller ind, tror jeg. Beslutningerne er blevet mere komplicerede. Der er flere ting, man overvejer, og der er flere regler, man skal overholde, og derfor skal vi bruge kompetencerne, siger borgmesteren og supplerer:

- Jeg synes også, at lokalområderne har udviklet sig til at kunne mere, end de kunne får nogle år siden. De kan bare noget mere. Og der er en stemning om, at man kan få tingene til at lykkes.