Shelters i Tranbjerg står i vand: Ærgerligt – men ikke en fejl
To år med ekstremt nedbør har ifølge Aarhus Kommune været skyld i, at shelterne ved Grønløkke Allé har stået i vand.
Det er dog ikke en fejl. Shelterne er beregnet til at være tæt på vandet, og det er en del af den oplevelse, de skal give, at vandet er tæt på - omend det ikke er meningen, at det skal være så tæt på som nu, lyder det fra Aarhus Kommune, som kigger på mulige løsninger.
Kommunen vurderer desuden, at shelterne ikke har taget skade af at være så meget under vand, som de har været. Det skal dog ikke fortsætte sådan, for så vil de blive beskadiget.
På shelterpladsen ved Grønløkke Allé i Tranbjerg anbefaler Aarhus Kommune, at man har gummistøvler med. Pladsen ligger tæt på vand. Det er en del af charmen. Problemet er bare, at det i højere grad kræver waders end gummistøvler, som det er lige nu.
Shelterne har de seneste to vintre stået i vand. Så meget, at det ville være en meget våd fornøjelse at benytte shelterne til det, de er beregnet til.
- De seneste to år har været helt ekstreme med nedbør. Det havde vi ikke regnet med, siger Kristina Friis Simonsen, projektleder for grønne områder ved Teknik og Miljø i Aarhus Kommune.
- Vandet er en del af den oplevelse, vi gerne vil give borgerne derude. Det er også meningen, at det skal kunne komme op til shelterne, men det er ikke meningen, at de skal stå under vand som nu. Vi er godt klar over, at vandet er for højt, som det er nu, uddyber hun.
Aarhus Kommune har opdateret sin hjemmeside for shelterne med en advarsel om, at de kan være oversvømmet. Der er ifølge Kristina Friis Simonsen ikke indløbet klager fra skuffede overnattende hos Aarhus Kommune.
Ikke en fejl
Jeg er med på, at det vil være flot at være i shelterne, hvor der er vand tæt på, og at det giver rigtig god mening på papiret. Men nogle gange kan en idé virke så god på papiret, at man ubevidst overser de problemer, der vil opstå i virkeligheden. Er det det, der er sket her?
- Det lyder lidt, som om du vil høre, om jeg vil sige, at det er en fejl. Det er ikke en fejl. Vi kiggede på den forventede vandstand, da vi lavede pladsen, men vi havde ikke regnet med den nedbør, der havde været de seneste to år, siger Kristina Friis Simonsen og fortsætter:
- Stedet ligger jo godt. Der er plads til, at vandet kan stige, og vi har lavet to bålpladser, fordi vi godt vidste, at den ene af bålpladserne kunne blive oversvømmet. Vandet kan stige meget, uden at det er et problem. Det er så bare steget så meget, at det er et problem. Det er vi rigtig trætte af.
Hun understreger, at problemerne med vandstanden sidste år aftog i de varmere måneder hen over foråret og sommeren, og at hun forventer, at det samme sker igen i år.
Kristina Friis Simonsen, projektleder for grønne områder ved Aarhus Kommune.Det kan også være, at man skal vente lidt mere for at se situationen an. Det kan jo godt være, at det stopper med at være sådan.
Skal finde løsning
Ikke desto mindre ser Aarhus Kommune på løsninger for, hvad man skal gøre med de oversvømmede shelters. Der er ingen garanti for, at næste år heller ikke bliver med mere nedbør end oprindeligt forventet, da man placerede shelterne. Ifølge Kristina Friis Simonsen kigger man lige nu på to konkrete muligheder.
- Man kan se, om man skal flytte dem lidt. Men det kræver også, at det er tørt nok til, at vi kan køre derud med de rigtige maskiner. Man kan også kigge på, om man skal lave noget dræn, der kan tage det værste i de måneder, hvor det er rigtig slemt. Men vi vil jo stadig gerne have vand i området, siger hun.
Hun understreger, at der ikke er fastlagt nogen retning endnu, og at det ikke nødvendigvis er nødvendigt med en løsning:
- Det kan også være, at man skal vente lidt mere for at se situationen an. Det kan jo godt være, at det stopper med at være sådan.
Vådt træ tørrer
Ofte giver det rigtig god mening at afvente beslutninger, indtil man har et mere oplyst grundlag. Det ville være dyrt og unødvendigt at flytte shelterne, hvis vandstanden næste år er mere tilgivende. Men som flere af Tranbjerg-MårsletLIVs læsere har påpeget, er bygningerne lavet i træ.
Jeg er ikke ekspert i træ. Men helt umiddelbart lyder det i mit hoved som en dårlig idé, at træ står under vand så lang tid ad gangen. Tager shelterne ikke skade af det?
- Jeg giver dig ret i, at det ikke er beregnet til at stå under vand. Derfor kigger vi også på, om det bliver ved. Både for at de kan bruges og for at sikre deres holdbarhed, fortæller Kristina Friis Simonsen.
Skaden er dog ikke sket endnu, understreger hun:
- Vandet trækker sig tilbage i løbet af foråret, og træet tørrer ud. Det er ikke sådan, at træet bare forgår eller bliver træt ved at være oversvømmet i en periode. Men det bliver et problem, hvis de står under vand hele tiden.