Borgere om tæt trafikeret vej: Det er med livet som indsats
Hovvejen syd for Tranbjerg er ubehagelig at færdes på, siger beboerne ud til vejen enstemmigt. Trafikken er tæt, vejen er smal, og bilerne kører for stærkt.
Det er ubehageligt at færdes som bilist på vejen, men det er ifølge borgerne livsfarligt at cykle på vejen især om morgenen, hvor det er mørkt, og bilisterne har meget travlt.
Håbet er, at der kommer en løsning. Fartbegrænsninger eller fartkontroller alt efter, hvad der kan få trafikken til at besinde sig.
- Det er meningen, at det skal blive bedre, når Giber Ringvej er færdig. Det er også fint nok, hvis man ikke ligger under en lastbil til den tid.
Sådan siger Benedikte Bangsgaard, som bor på Hovvejen med sin kæreste Peter Essendrop Petersen, om Hovvejens trafik. Vejen er nemlig tungt trafikeret af personbiler, varevogne og lastbiler, som kører til og fra arbejde.
Hun er ikke alene om at råbe op om trafikken på vejen, der ligger syd for Tranbjerg. Beboerne på vejen oplever stor gennemkørsel af blandt andet lastbiler, der kører til og fra anlæggelsen af Giber Ringvej, der er tæt på Hovvejen.
- Der er utroligt mange biler. Og de kører stærkt. Både personbiler og lastbiler, siger Gunner Christensen, som bor længere op ad Hovvejen.
- Jeg synes, det giver store udfordringer med trafikken. Det er i høj grad tunge køretøjer, og vejen er overhovedet ikke dimensioneret til det, siger Thomas Zielke, der også bor på Hovvejen.
Med livet som indsats
Hovvejen er en relativt smal landevej. Det betyder, at der ikke er meget plads til, at biler kan passere hinanden. Tager man en tur ad vejen, er det tydeligt, at bilister må køre ud i rabatten for at komme forbi hinanden. Sværest bliver det, når der er tale om større varevogne eller – endnu værre – lastbiler.
Men hvor det er slemt for bilister, er det allerværst for de bløde trafikanter, konstaterer naboerne.
Benedikte Bangsgaard cykler 200 meter hver morgen på vejen, og det er ifølge hende en meget utryg oplevelse.
- Det er ikke særlig langt. Men det er vildt ubehageligt, siger hun.
Hendes samlever, Peter Essendrop Petersen, kører i bil på arbejde, og han mener, at vejen er for tæt trafikeret.
- Om morgenen og om eftermiddagen er det helt vildt. Selvom jeg kører i bil, er det ikke særlig rart. Der er ikke meget plads, og folk har sindssygt travlt. Især om morgenen, forklarer han.
Gunner Christensen, beboer på HovvejenVi har haft fotovognen herude én gang. Det hjalp. Men det er hurtigt glemt igen.
Andre borgere på Hovvejen har heller ikke lyst til at cykle på vejen.
- Jeg havde meldt mig til at cykle på arbejde. Det ville nærmest være med livet som indsats at gøre det. Jeg tager kun ud på vejen i min bil, siger Thomas Zielke, der ikke bare oplever tæt trafik, men også at folk kører alt for hurtigt.
- Du kan risikere at blive kørt ned. Jeg vil ikke cykle på vejen. Normalt cykler jeg, men det gør jeg ikke lige nu, det kan jeg godt fortælle dig, fastslår Gunner Christensen og fortsætter:
- Vejen er så smal, at jeg bliver nødt til at køre helt ud i grøften, hvis jeg skal komme udenom en lastbil eller en anden bil.
Ønsker løsning
Vejens beboere ønsker, at vejen bliver mere sikker at færdes på. Meningen er, at Giber Ringvej – når den er færdig – skal tage trafikken, vurderer Aarhus Kommune, som i øvrigt ikke mener, at vejen er en af kommunens dårligste. Det kan du læse om her.
Vejen er lige nu opdelt i en 60 km/t zone og en 80 km/t zone. Benedikte Bangsgaard og Peter Essendrop Petersen, som bor i 80 km/t zonen ønsker, at fartbegrænsningen bliver sat ned til 60 km/t på hele vejen.
Gunner Christensen, som bor i zonen med 60 km/t er dog skeptisk over for, om det virker med nedsat fartbegrænsninger.
- Det er folk ligeglade med. Jeg synes overhovedet ikke, det hjælper, siger han og henviser til, at fartkontroller kan være løsningen:
- Vi har haft fotovognen herude én gang. Det hjalp. Men det er hurtigt glemt igen.