Udvidelser af Tranbjerg og Mårslet må ikke stå alene
Fællesrådene i Tranbjerg og Mårslet har ikke en holdning til, hvor mange nye boliger, der kommer til byerne. Men det er vigtigt, at man udvikler byerne som helhed. Det indebærer skole, dagtilbud, infrastruktur og fritidstilbud, pointerer fællesrådsformændene i både Tranbjerg og Mårslet.
Der kan komme mange nye naboer til Tranbjerg og Mårslet.
Aarhus Kommune arbejder i øjeblikket på en plan om udstykning af 235 parcelhusgrunde og 270 boliger i tæt-lav bebyggelse eller mindre etageboliger mellem Tranbjerg og Jegstrup. I Mårslet kan der komme 110 parcelhusgrunde og 90 boliger i tæt-lav bebyggelse eller mindre etageboliger ved Tranbjerggård.
I første udkast var antallet af boliger endnu højere. Formændene for fællesrådene i Tranbjerg og Mårslet har ikke en holdning til antallet af boliger.
- Vi kan godt forstå, hvorfor man gerne vil bo her. Men man bliver nødt til at kigge på helheden, når man udvider det, siger Helle Søby Degn, der er formand for Tranbjerg Fællesråd.
Anders Kjær, formand for Mårslet Fællesråd, stemmer i:
- Det er vigtigt, at man tager højde for helheden, når der udstykkes nye områder.
Én skole i Mårslet
Hensigten med udstykningerne i Tranbjerg og Mårslet er, at de skal være med til at holde børnefamilier i kommunen. Parcelhusgrunde tiltaler umiddelbart også børnefamilier mere end ungkarle i start-tyverne.
Derfor vil der sandsynligvis flytte flere familier til. Det betyder, at der er et større behov for pladser i skolen. Anders Kjær fra Mårslet Fællesråd forventer derfor, at der investeres i Mårslet Skole, så den kan rumme flere børn. På samme matrikel.
- Vi har et meget klart ønske om, at Mårslet kan have én skole, og at man ikke udvider i en hastighed, som ikke kan rummes i den eksisterende folkeskole. Vi mener, at én skole styrker vores samhørighed, siger han.
Investeringer i Tranbjergs børn
Tranbjergskolen er modsat Mårslet Skole opdelt i to matrikler, og ifølge den kommunale plan er skolens ”kapacitet udfordret af, at undervisningen foregår på to matrikler”. Der står samtidig, at flere elever vil skubbe til udfordringen og kræve ”bygningsmæssig omstrukturering og udvidelse af undervisningslokaler og faglokaler på den ene af de to skoler for at få en sammenhængende undervisningstilrettelæggelse fremover”.
Helle Søby Degn fra Tranbjerg Fællesråd er glad for, at der i planen er indskrevet en udvidelse af Tranbjergskolens kapacitet. Det mest optimale vil være en samlet skole på én matrikel, pointerer hun, men ikke desto mindre hæfter hun sig ved, at investeringer i Tranbjergskolen er nødvendige.
- Der er ingen tvivl om, at skolen er presset, og de to matrikler er slidte, siger hun.
Det er dog ikke udelukkende børn i skolealderen, der kræver opmærksomhed ifølge fællesrådsformanden.
- Dagtilbuddene i Tranbjerg kører med kronisk overbelægning. Der er ikke plads i børnehaverne, og nogle må indskrive børnene i Solbjerg. Det ser ikke ud til at være et aftagende problem, understreger hun.
Stærke stier og gode veje
Flere borgere i Tranbjerg og Mårslet betyder også flere trafikanter. I bil, på cykel, til fods. Derfor er det ifølge begge fællesrådsformænd nødvendigt at forstærke infrastrukturen i de to byer, såfremt de skal udvides.
- Jeg er bekymret for, at infrastrukturen bliver glemt. Det er ikke godt, som det er i dag. Der mangler cykelstier og fortov, og det er vigtigt, at man sørger for, at der er gode veje og stier i området. Stisystemerne er ikke opdateret, som de er nu, og det betyder, man skal krydse trafikerede veje, siger Helle Søby Degn og fastslår:
- Der skal også være god adgang til offentlig trafik. Der er to kilometer ind til Letbanen, som det er nu, og det er ikke optimalt.
Anders Kjær, formand for Mårslet Fællesråd.Vi ved, at det er vigtigt, og vi synes, det er logisk, at fritidstilbuddene følger med en stigende befolkning.
I Mårslet fremhæver fællesrådsformand Anders Kjær også behovet for investeringer i byens net af veje og stier.
- Vi er opmærksomme på, at infrastrukturen er presset i forvejen. Dels er det nødvendigt at arbejde for at skabe bedre stisystemer for vores bløde trafikanter. De er brug for et sammenhængende stisystem, som forbinder Mårslets to dele, uden at børnene behøver at krydse vejen, siger han og fortsætter:
- Man kunne lave en ringlignende forbindelse rundt om Mårslet til de bløde trafikanter.
Flere fritidstilbud
Med flere borgere kommer der i begge byer også et større behov for fritidstilbud. Anders Kjær mener, at Mårslet har en stærk konstellation i, at der er så kort afstand fra Mårslet Skole til Mårslet Multihal. Samtidig er han ikke i tvivl om, at fritidstilbud spiller en stor rolle hos fremtidige tilflyttere.
- Vi ved, at det er vigtigt, og vi synes, det er logisk, at fritidstilbuddene følger med en stigende befolkning, konstaterer han.
Den indstilling deler Helle Søby Degn fra Tranbjergs Fællesråd.
- Hvis man gerne vil have, at folk flytter fra byen og ud i forstæderne, er der nødt til at være flere muligheder. Det ville ikke give mening at komme fra Aarhus C, hvor man går til svømning, håndbold, klatring og så videre, til et sted, hvor man ikke kan få haltider, siger hun.
Man kunne argumentere for, at det er foreningernes eget ansvar at øge tilbuddene, og det er Helle Søby Degn også med på:
- Men Aarhus Kommune kunne jo hjælpe dem på vej, siger hun.
Hørt indtil videre
Som repræsentanter for de lokale borgere i udarbejdelsen af kommunale planer som den, der lægger op til udstykningerne af de mange nye boliger, er det vigtigt, at fællesrådene ikke føler sig forbigået i processen. Indtil videre er det ikke tilfældet.
- Der har været afviklet et orienteringsmøde herude, som var velbesøgt og gav anledning til høringssvar, siger Anders Kjær.
Helle Søby Degn føler sig indtil videre hørt af Aarhus Kommune og hæfter sig ved, at de har indskrevet udvikling af Tranbjergskolen i planene. Men:
- Vi kan jo ikke se endnu, hvad det egentlig betyder, og hvordan de har tænkt sig at sørge for helheden i Tranbjerg. Det må tiden vise, siger hun.